Šta je novo?

GTX 260 core 216 vs. GTX 285

Vader

Čuven
Učlanjen(a)
05.06.2001
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X, Arctic Freezer 34 eSpord Duo
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite V2
RAM
Corsair Vengeance LPX DDR4 32 GB
GPU
AMD 6700 XT PowerColor Red Devil
Storage
980 Pro 2 TB + 970 Evo 1 TB + WD Red 4 GB
PSU
Adata Core Reactor 850W
Kućište
NZXT H7 Flow Black
E ovako, sklapam novi kompjuter i to će biti Q9550 i vjerovatno Asus P5Q Pro, planirao sam ganjati vitalne koponente u Beogradu jer je kod mene dosta skuplje i prvo sam mislio ići na 4870 1 GB ali sam ovde na forumu čuo za HTX260 core 216 za koju sam vidio da je bolja (brža, manje troši, manje se grije, navodno i tiša) ali je neko juče na jednoj temi rekao da se GTX285 može naći u Austriji za 330 € pa sam kontaktirao kolegu iz Beča koji ovamo dolazi povremeno i sledeći put dolazi sad u ponedeljak da vidim da mi on kupi tamo i donese. Ganjao sam neke austrijske sajtove pa sam pronašao par njih (ako neko zna još neke firme u Beču volio bih da mi javi).

Evo ovde možete pogledati cijene kod njih i modele koje imaju, a i ovde samo lijevo u pretraživač ukucajte GTX285 i izbaciće čak 11 modela, sa različitim defaultnim clockom za core i samim tim različitim cijenama.

Da li da idem na ovo? Da iskoristim ovu priliku i uzmem GTX285 iz Beča a ne GTX260 core 216 iz Beograda? Razlika u cijeni je oko 50-60€ ako se ne varam.

Još uvijek nema nekih zvaničnih testova za GTX285 a moram brzo da odlučim. Koliko sam vidio to je poboljšani GTX280 koji i manje troši što nije mala stvar.

Ne znam da li su im ove cijene na sajtovima konačne finalne cijene i da li imaju te kartice već sada u ponudi, nadam se da ih imaju i da su to te cijene.

Recimo Asus model radi na defaultu i košta € 330,48 - € 359,90, neki Zotac radi isto na defaultu ali je skuplji, nemam pojma kakav je, XFX ima nešto jači core (670 MHz) za 388 € a EVGA ima core na čak 740 MHz za preko 400 €.

Kad smo kod toga pošto ja nisam pratio toliko u zadnje vrijeme možete li mi reći na koji od ovih "brandova" da idem, koji je kvalitetniji sa ovim GTX2xx karticama, i koji da eventualno izbjegavam? Ne bih previše para trošio pa ne vjerujem da bih išao na ove overklokovane verzije, neka na defaultu ili oko defaulta bi mi bila OK, ionako je dosta jača od onoga što sam prvobitno mislio kupovati.

Kad će Max izaći sa testom ili komentarima na forumu pa da vidim kako stoje stvari? Da li od GTX285 mogu očekivati da je bučna? Nadam se da ne.

Eh da, još nešto, evo slika ove GTX285 kad se stavi na ploču...da li to treba da me brine...tolika veličina? Evo ovde layout ploče P5Q Pro, da li bi ovolika kartica u plavom PCIe slotu smetala DDR2 memoriji?

Ako može odgovore i komentare i savjete dajte što prije jer trebam brzo da odlučim :)

@vader

bilo bi lepo kad bi naveo koja bi namena bila tog kompa kojeg sklapas i koji monitor bi koristio a posle ce ti nacrtamo sta da uzmes :)

Monitor možeš vidjeti u profilu, ili bolje rečeno monitore, imao sam 22" a sad sam za poklon dobio i 24" pa njega držim kao primarni a ovaj od 22" je malo sa strane.

Kompjuter bi služio za sve kao i za posao kao i inače ovih godina a baš taj dio me je dosta gnjavio u zadnje vrijeme jer možeš vidjeti šta sada imam, star preko 4 godine, CPU mi se kod nekih dijelova posla vrti stalno na 80-100% zauzeća. Uz to se planiram igrati, tim prije što zadnjih godina nisam nimalo jer posao + studiranje ne ostavljaju vremena, nekad sam se igrao puno. Komp sam planirao kupiti poslije faksa tj. tek onda kad bih imao vremena za igre, ali ne mogu više čekati, zeza me ovaj i za posao, a faks bih trebao završiti sad na proljeće ako Bog da, do tada je pitanje koliko će biti vremena za igre (mada znajući sebe naćiću ga tu i tamo :), a poslije... :type:

Da li treba nešto da me brine kod ove GTX285...kad me već pitaš? Da li puno troši? Ili nešto drugo? Velika buka?

Drugi PCIe na ovoj P5Q Pro ploči vjerovatno neću ni koristiti.

a sto ne uzmes c216 iz Beca? tamo je i on verovatno 50e jeftiniji. Kod nas je nerealno skup. ako biras izmedju c216 ovde (280-290e) i gtx285 tamo (~330e) uzmi gtx285.

Evo sad baš gledam, GTX260c216 je tamo oko 260+ €, ova Gigabyte je 260€ a ona je u Beogradu 250-288 €, valjda.

I ja mislim da je GTX285 za oko 330 € bolje nego c216 za oko 280€, trebam gledati i na budućnost a i na moj 24", jer nisam neko ko često mijenja kompjuter što se da primjetiti :) pa mislim da bih sa GTX285 bio mirniji na duže vrijeme.

Da pitam još nešto, ovo

GeForce GTX280’s Maximum Graphics Card Power is 236W, and it requires a 6-pin and a 8-pin PEG Power Connectors. However, GeForce GTX285’s power consumption has been reduced to 183W with only 2 6-pin PEG power connectors needed.

Da li se ovo odnosi na Load ili Idle? Koliko u odnosu na ovo troši c216? Da li je c216 rađen u 65 nm ili 55 nm?

Vidim da si ti na onoj temi rekao da je tvoja nova MSI nečujna u 2D a da se malo čuje u igrama, to je odlično. Volio bih da takva bude i GTX285. Kakva je GTX280 po tom pitanju? Ne znam šta mogu da očekujem. Mada koliko sam shvatio 4870 koji sam prvobitno mislio uzimati je toplija, više troši, možda i bučnija od ovih nVidijinih pa je ovo i sa te strane bolje, jer nije mi nebitno to da manje troši i da je hladnija i da nije bučna. Razlika u potrošnji je koliko sam vidio posebno izražena u Idle, tu nVidia troši osjetno manje od ATI-ja a Idle je ipak češće stanje pa to nije nebitno.

Sad čekam da mi se javi kolega iz Beča i da kaže šta se može nabaviti, poslao sam mu par linkova na neke njihove firme pa ćemo da vidimo ima li ih u Beču koje imaju GTX285. Trebamo to sve završiti ovih dana jer on već u ponedeljak dolazi ovamo.

A kad smo kod te potrošnje, kakvo napajanje biste mi preporučili za tu kombinaciju Q9550 i recimo ta GTX285? Napomenuo bih tu da ja nisam overkloker a ako se i budem nekad malo poigrao sa tim to bi bilo samo dizanje FSB sa 333 MHz na 400 MHz jer sam čuo da bi sve moglo da radi tako i na default naponima. I napomenuo bih da iako planiram uzeti Asus P5Q Pro koja ima 2 PCIe ne planiram koristiti taj drugi, dakle koristio bih samo jednu grafičku, ova GTX285 bi bila sasvim dovoljna za sada a kasnije bih uvijek radije išao na jednu jaču karticu nego na dve u SLI/CF.

Da li bi mi bilo dovoljno 550 W?
Napajanje i kućište bih kupio ovde pa treba da vidim koje da uzmem a i koje ovde mogu da nađem.

Na primjer da li bi odgovaralo

CHIEFTEC Delta ATX 550W CE for P4 (V. 2.0) with 12cm Fans, Active PFC, Bulk[12]

Da li sva ova novija napajanja imaju 2 x 6-pin PEG konektora za grafičku koliko treba za GTX285? Moram li kod svakog gledati da li to imaju?

Poslednja izmena:
kao sto rece nas dobri poznanik i prjatelj,citiacu ga "ako biras izmedju c216 ovde (280-290e) i gtx285 tamo (~330e) uzmi gtx285" (ali prvo sacekaj posto si rekao da treba da ti javi ovaj iz beca sta moze da ti nabavi),sto se tice portosnje 550-600w ce za tu maticnu,proc i recimo gtx285 biti sasvim dovoljno (rekao se da neces nista klokat) i 6pin konektore ces najverovatnije dobiti uz graficku (za gtx285 bi najverovatnije trebalo 2x6pin ali nisam sto posto siguran). sto se tice buke jedina igra u kojoj sam na uspeo da nateram gtx280 da se kao cuje je kriza tako da ne brini u svim ostalim igrama koje nisu zahtevne kao ista bice necujna. a mogao bi navesti u koje kuciste planiras to sve da spakujes...

Poslednja izmena:
@Vader:

potrosanja je izrazena kad je kartica opterecena, dakle kad prikazuje office dokumente ne trosi 236W vec mnogo manje. :)

gtx285 je 55nm, a gtx260 c216 je 65nm jos uvek.

Hvala obojici na odgovorima :), gledaću da idem na tu GTX285 iz Beča ako bude ikako moguće pa ću javiti kako ide sa tim, trebao bih već večeras saznati kako stoje stvari.

A ono što sam već pitao, dao sam gore par linkova na njihove firme mada ću vidjeti u kojoj bi ovaj moj kupovao pa ću vidjeti šta imaju a onda ću vas ovde konkretno pitati, ali ovi brednovi, da li je to više-manje svejedno ili da neke izbjegavam? Recimo koliko sam vidio Asus GTX285 je najjeftiniji, nije fabrički overklokovan već radi na defaultu i cijena je 330€ ili nešto veća. Jel' OK taj Asus?

Da li bučnost zavisi od toga kako je sam proizvođač kartice riješio hlađenje? Evo vidim da se mcrazy žali na oficijelnoj temi o ovim karticama: "280ka urlice, tek na 30% je necujna u odnosu na ostatak masine"

gtx285 je 55nm, a gtx260 c216 je 65nm jos uvek.

Tako sam i mislio. Ako se ne varam 55 nm c216 treba da dođe? Možda ga nazovu GTX265. Pretpostavljam da onda potrošnja i grijanje 55 nm GTX285 i 65 nm c216 nije puno različito.

a mogao bi navesti u koje kuciste planiras to sve da spakujes

Odlično pitanje, nemam pojma, kućište i napajanje bih kupovao ovde a ostalo u BG i po mogućnosti karticu u Beču. Mada nisu mi jasni ovi malo bolji cooleri za procesor, ne znam koji da uzmem ako ima potrebe da uzmem neki bolji od stock coolera, overklokovati neću ili možda samo do 400 FSB a neko mi reče da to može i to vjerovatno na default naponima, volio bih neki ne pretjerano velik ni skup cooler već neki koji bi radio bolje od stock coolera, ali da nije bučan. Neko mi je predložio OCZ Vendetta 2 ili Cooler Master Hyper TX2 ali kad sam ih danas gledao na netu...to meni djeluje ogromno :), ja ne znam kako to stane u kućište, sad kad si me već pitao koje kućište ću uzeti a ja ti kažem da još neznam :), ti cooleri idu dosta u visinu na ploči a to znači od desne do lijeve strane kućišta kad se zatvori, ne znam da li trebam uzeti neko posebno šire kućište da bi tako nešto stalo. Možete li predložiti neki cooler koji je bolji od stock, da nije bučan (znači u najgorem slučaju da se čuje kao stock ali ako bolje hladi trebao bi biti manje bučan), da nije preglomazan da ga mogu fino staviti, znači ništa ekstra, ako budem radio overklok to neće biti puno. I ima li uopšte potrebe uzeti bolji od stock coolera?

za vendettu 2 ne znam ali sam koristio hyper tx,veoma je tih cak tisi od stock coolera :),a gtx280 sam koristio u 2 mid tower kucista,to su bili tt armor jr i antec 900 tako da znas da moze da stane knap u mid tower kuciste ali ne bas u svako...

E ovako, čuo sam se sad preko Skajpa sa kolegom pa smo pregledali neke firme, i kod njih to izgleda tek dolazi pa će neke tek imati, neke možda već imaju, kod nekih treba naručiti i sačekati jedan dan i tako neke kombinacije pa je on uzeo podatke i sutra će ih zvati da vidi šta imaju i po kojim cijenama.

U igri su jedan Asus model GTX285, dva Zotac modela (jedan na defaultu a drugi overklokovan) i jedna EVGA koja je osjetno skuplja od ostalih, i jedan PNY. Asus i PNY su najjeftiniji. Sutra bih treba znati imaju li šta od ovoga i po kojim cijenama.

Ako nekoga zanimaju cijene to je ovde pa u pretraživač ukucate gtx285 i dobijete modele a sa klikom na njih i firme koje ih imaju tu tom spektru cijena.

Kakav je Zotac? Nisam baš nešto čuo za njih.

A ovaj PNY? Za njih tek nisam čuo :)

Evo ovako drugari, jutros sam bio na skajpu sa kolegom iz Beča dok je on zvao firme koje smo sakupili, sve one to kao mogu nabaviti za par dana ili tamo negdje sledeće sedmice, ovaj GTX285 je valjda skroz nov, ako sam shvatio upravo izlazi ovih dana, a nama treba da nabavi najkasnije do ponedeljka u jutro kad kreće zas BL, i nakon nekoliko firmi je nazvao jednu u kojoj su mu rekli da 99% može da stigne sutra ako danas naruči, i mogli bi da nabave dva Zotac modela, jedan na defaultu a drugi fabrički oveklokovan, razlika je 5€, mogli bi da nabave EVGA koja je poskupa, preko 400€, a za Gainward nije siguran da li bi mogao stići sutra. Onda sam ja na brzinu potražio na netu da vidim za ove Zotac modele i našao sam test upravo ovog overklokovanog Zotac GTX285 AMP! Edition (702/2592/1512 MHz), test je izašao juče i to je vjerovatno jedan od prvih testova GTX285, prilično je detaljan i poređen je sa 4870-X2, GTX280 (OCed to GTX285), GTX285, GTX280 i 4870. Koliko vidim ovaj Zotac je od GTX280 bolji oko 15% a od 4870 koju sam prvobitno mislio uzeti je brži oko 50%, negdje 40+% a negdje čak 57%, rezultati su lijepo prikazani i brojčano i procentualno. Čak u Lost Planetu ovaj Zotac GTX285 AMP je od GTX280 brži i do 37%. Test je ovde.

Sve u svemu rekao sam mu da naruči upravo taj Zotac GTX285 AMP i ovi će danas poručiti (vjerovatno već jesu) i sutra bi ga trebali imati, kad dobiju nazvaće mog kolegu da on to pokupi pa bi u ponedeljak mogla biti kod mene.

Pošto imam 24" monitor dobro bi mi došlo ovako nešto, koliko iz testova vidim ova kartica se sasvim dobro nosi sa 1920x1200, osim sa Crysis i Crysis Warhead.

Malo je reći da zbog nedostatka vremena ali prije svega zbog prastarog kompjutera nisam igrao Crysis, CoD4, UT3, Bioshock, Oblivion, Gothic 3 ni mnoge druge, imam dosta za nadoknaditi :), na 24" :)

Poslednja izmena:
Evo ovako drugari, jutros sam bio na skajpu sa kolegom iz Beča dok je on zvao firme koje smo sakupili, sve one to kao mogu nabaviti za par dana ili tamo negdje sledeće sedmice, ovaj GTX285 je valjda skroz nov, ako sam shvatio upravo izlazi ovih dana, a nama treba da nabavi najkasnije do ponedeljka u jutro kad kreće zas BL, i nakon nekoliko firmi je nazvao jednu u kojoj su mu rekli da 99% može da stigne sutra ako danas naruči, i mogli bi da nabave dva Zotac modela, jedan na defaultu a drugi fabrički oveklokovan, razlika je 5€, mogli bi da nabave EVGA koja je poskupa, preko 400€, a za Gainward nije siguran da li bi mogao stići sutra. Onda sam ja na brzinu potražio na netu da vidim za ove Zotac modele i našao sam test upravo ovog overklokovanog Zotac GTX285 AMP! Edition (702/2592/1512 MHz), test je izašao juče i to je vjerovatno jedan od prvih testova GTX285, prilično je detaljan i poređen je sa 4870-X2, GTX280 (OCed to GTX285), GTX285, GTX280 i 4870. Koliko vidim ovaj Zotac je od GTX280 bolji oko 15% a od 4870 koju sam prvobitno mislio uzeti je brži oko 50%, negdje 40+% a negdje čak 57%, rezultati su lijepo prikazani i brojčano i procentualno. Čak u Lost Planetu ovaj Zotac GTX285 AMP je od GTX280 brži i do 37%. Test je ovde.

Sve u svemu rekao sam mu da naruči upravo taj Zotac GTX285 AMP i ovi će danas poručiti (vjerovatno već jesu) i sutra bi ga trebali imati, kad dobiju nazvaće mog kolegu da on to pokupi pa bi u ponedeljak mogla biti kod mene.

Pošto imam 24" monitor dobro bi mi došlo ovako nešto, koliko iz testova vidim ova kartica se sasvim dobro nosi sa 1920x1200, osim sa Crysis i Crysis Warhead.

Malo je reći da zbog nedostatka vremena ali prije svega zbog prastarog kompjutera nisam igrao Crysis, CoD4, UT3, Bioshock, Oblivion, Gothic 3 ni mnoge druge, imam dosta za nadoknaditi :), na 24" :)

Moj prijedlog je svakako GTX 285. Mada raspitaj se kakve su sada cijene za GTX 280, jer bi trebale pasti ispod 300€. I koliko je skuplja ta OC verzija?

GTX 285 test - http://www.pcper.com/article.php?aid=660&type=expert&pid=7

BFG su nagurali na cak 775/1675/1332! Shader clock na 1675 je impresivan rez. Asus je nesto losiji, no sve zavisi od primjerka.

Moj prijedlog je svakako GTX 285. Mada raspitaj se kakve su sada cijene za GTX 280, jer bi trebale pasti ispod 300€. I koliko je skuplja ta OC verzija?
Skuplja je samo 5€, bar im tako stoji na sajtu.

Moram priznati da nisam ni gledao GTX280, sviđa mi se manja potrošnja na GTX285 a kad već kupujem novu radije bih uzeo nju. Razlika naravno nije velika za one koji već imaju GTX280, ova Zotac AMP verzija je oko 15% brža od GTX280 na defaultu.

Evo još jedan test Zotac GTX285 AMP

http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?id=2785&cid=3&pg=1

@Vader:

potrosanja je izrazena kad je kartica opterecena, dakle kad prikazuje office dokumente ne trosi 236W vec mnogo manje. :)
Da, ali me zbunjuju testovi potrošnje, recimo pogledaj ovo, u Loadu je blizu 310 W a u Idle blizu 140 W, a u najavi za GTX285 stoji

We can regard GeForce GTX285 as GTX280 Overclocking Edition with less power consumption. GeForce GTX280’s Maximum Graphics Card Power is 236W, and it requires a 6-pin and a 8-pin PEG Power Connectors. However, GeForce GTX285’s power consumption has been reduced to 183W with only 2 6-pin PEG power connectors needed.

I nije valjda da ove kartice u Idle stvarno troše dosta preko 100 W? Pa na šta toliko troše? Pročitao sam da same detektuju 2D režim i smanje clockove i samim tim potrošnju, što je odlično ali i onako kako bi moralo da radi, ali na šta im ode čak oko 140 W u Idle? Negdje sam danas pročitao da zapravo u Idle troše oko 35 W i to mi je djelovalo puno bolje ali na svim ovim testovima rezultati su 4x veći :S:

Evo ovde

We did measure temperatures that were about 41C in Idle and 80C under load- almost double. NVIDIA manages the low idle temperatures by dropping the speeds in 2D mode which results in a fast drop in temperatures. From what we could tell, the GPU is throttled 300MHz, memory is throttled back 200MHz and Shaders drop a whopping 900MHz to 600MHz (which is fine as you dont need Shaders in 2D)

Zar ne mogu još da smanje u Ilde? :)

auuu pa to je onda odlično...ali što onda raja kupuje 650+ W napajanja? :) Ah, vidim ovde, 4870x2 CF = 836 W za cijeli sistem :smoke:, GTX 295 SLI = 600 W itd.

Onda mi je valjda 550 W i više nego dovoljno za ovu GTX285 + Q9550 + par hard diskova i ostalo?

Zna li se onda koliko ove same grafičke kartice troše u Idle? Da li onoliko koliko sam negdje pročitao, oko 35 W?

Skuplja je samo 5€, bar im tako stoji na sajtu.

Moram priznati da nisam ni gledao GTX280, sviđa mi se manja potrošnja na GTX285 a kad već kupujem novu radije bih uzeo nju. Razlika naravno nije velika za one koji već imaju GTX280, ova Zotac AMP verzija je oko 15% brža od GTX280 na defaultu.

Evo još jedan test Zotac GTX285 AMP

http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?id=2785&cid=3&pg=1

Pazi, GTX 285 je samo overklokani 280 na 55nm. A overklok zavisi od toga kakav ces primjerak ubosti, i kod jedne i kod druge karte. Na newegg-u je razlika u cijeni 70-80$ u korist GTX 280 - http://www.newegg.com/Product/Produ...mpareItemList=N82E16814130368,N82E16814130447

A razlika u potrosnji je mizerna.

Kupljena mi je juče Zotac GTX285 AMP! Edition (702/1512/2592 MHz). Kad je prijatelj otišao da je podigne rekli mu u toj firmi da su tog dana bile poručene još 3-4 takve.

a mogao bi navesti u koje kuciste planiras to sve da spakujes...

Evo ovako, malo sam gledao ovde kod mene i našao sam nešto što mi djeluje solidno, teško je naći neko koje bi mi se svidjelo, koje djeluje OK, i da se uklopi po cijeni. Čudne su mi razlike u cijeni, ima ih sa napajanjem od 400W za oko i ispod 40 € pa sam vjerovao da se do 100 € mogu uklopiti sa boljim napajanjem i kućištem, ali teško, biće nešto preko. Dakle našao sam Thermaltake Wing RS201 za 45 € i ono mi se sviđa. Možda bih mogao naći i Thermaltake Wing RS101 za 2-3 € manje, koliko vidim razlika je samo u dizajnu. Da li bi ono odgovaralo? Ne treba mi ništa napucano, nisam entuzijasta i overkloker, samo me zanima da ova gromada od grafičke može fino stati, a i da može fino stati neko nešto bolje hlađenje za Q9550 jer sam vidio da su veća nego što sam mislio, neko mi je predložio HyperTX 2, koliko sam vidio bolje hladi od Box coolera za oko 10 stepeni, ali sam nalazio kontradiktorne komentare na bučnost, po nekima je bučan po nekima nije a bitno mi je da nije bučan, ako je tiši od box-a onda bih mogao ići na njega (ni ne znam koliko je box bučan), ako bih znao da i on može fino stati u ovo kućište, a morao bi da može.

@ Vader, CM ti je nikih 25 evra skuplji od wing-a, imas ga u eastcode-u, ali sve ce ti bez problema stati i u wing-a, a ima skroz ok airflow. 21cm nazad i 12 cm naprijed. Za hladnjak pogledaj tt max orb, em izgleda em hladi :)Mislim da ga imas tamo gdje si nasao tog wing-a.
poz

Hvala na skretanju pažnje na Coolermaster CM690, pogledao sam neke testove i izgleda ekstra, mada meni to vrijedi samo ako ga mogu naći ovde ali kao što Grunf reče vidio sam ga na EastCode sajtu, zvao sam ih odmah ali su već pobjegli jer je subota, zvaću u ponedeljak jer znamo kako je to sa firmama, to što imaju na sajtu ne znači puno.

Thermaltake Wing RS201 je 45 €
Coolermaster CM690 je 74 € (bar po cijeni na sajtu)

Hm...30 € razlika...mada sviđa mi se CM690, nema šta. Ali dilema će biti samo ako ga imaju :)

Za CPU cooler predlažem da nastavimo ovde (pri dnu), već sam danas to pitao na toj temi, ne treba mi ništa ekstra, samo da je u najgorem slučaju bučan kao stock cooler i da bolje hladi, po ne velikoj cijeni.

Ostaje mi još da se skontam ovo oko kućišta i napajanja oko kojeg razbijam glavu ovih dana a koje bi bilo dovoljno ali ne prejako (čitaj: preskupo) za ovu GTX285 + Q9550 i ostale sitnice. Ako Grunfe znaš gdje u BL ima nešto što bi odgovaralo šibni mi na PM. Gledao sam testove grafičkih kartica, potrošnja cijelog sistema sa GTX285 ali i sa GTX280 ne prelazi 400 W u opterećenju. Vidio sam ovde u Biskomu neko OCZ Silencer 500 W za 67 € ali sam negdje pročitao da ne opravdava naziv silencer :(. Razmišljam da možda i napajanje kupim u BG jer je bar veća ponuda, još da skontam koje a da je dobro i da ima sve što treba, ako sam dobro shvatio trebaće mi i kabal za CPU napajanje, taj OCZ 500W PC Power&Cooling ima 8-pin CPU, 4-pin CPU (ne znam sad koji mi treba za Q9550?) i ima 6-pin PCI-E, 6/8-pin PCI-E za grafičku, meni će trebati 2 x 6-pin za GTX285.

Šta od ovoga

LC Power 6600GP, 600W
OCZ 500W StealthXStream (ali ovaj biser ima samo 2 x SATA)
CoolerMaster eXtreme 500W
OCZ 500W PC Power&Cooling Silencer
ThermalTake 500W

Ova LC napajanje su jeftinija, njihova 600 W su kao ova druga 500 W.

I da ti kazem, nvidia kao minimum power supply za gtx285 navodi 550W, pa bi sigurno trebao razmisliti o nekom jacem napajanju, bez obzira na testove..

Ajme :), ja ti mislio dati ovaj link, a sad vidim da je skočila cijena :), još juče je bila manja po kojoj sam je platio, tu možeš vidjeti koliko je sada a juče je bila 377 € a ona obična Zotac (ne overklokovana) je bila samo 5 € manje, a sad je ona 377 € a ova AMP je 393.90 € :). Mi smo jedva našli neku od GTX285, pretragom smo našli isto ono što si ti meni poslao na PM, zvali jednu po jednu firmu ali nema, ili se naručuje pa treba par dana da stigne, znači sledeće sedmice, ili nema, biće, i tako to, a nama treba brzo jer ovaj moj kreće u ponedeljak u jutro za BL, jedino su ovi mogli da je dobiju već juče, i rekli ovom mom kad je došao po nju da su još 3-4 komada iste te Zotac AMP naručene isti dan, valjda su zato sada digli cijenu :)

Koliko vidim na ITsvet i PCberza cijene GTX280 su u najboljem slučaju tu negdje, počesto i preko.

Vrh Dno