Šta je novo?

Eksterni hard disk vs. gomila DVD\DL diskova

Po meni upravo software nema svrhe bekapovati [izuzetak su igre], kad se u vecini slucaja koristi najnovija verzija [a to drzim na hardu ili na flashu].
Ranije sam kao manijak bekapovao sve programe i imam nekoliko tuce dvd-ova sto sam narezo iz PC magazina.. samo skupljaju prasinu, a necu ih nikad ni pogledati..

Filmovi koji vrede da se pogledaju vise puta, treba bekapovati. I muziku naravno..
U svakom slucaju DVD i where is it je mnogo bolje resenje nego trpanje nekog harda, pod uslovom da ce ti podaci biti potrebni i za 5 godina..

Dobro i koja kombinacija HDD-ova za 1TB je najisplativija?
2xWD6400 ili nesto drugo?
Po meni je za backup najbolje da uzmes WD green seriju 1TB, radi na 5400rpm sto je dobro zbog potrosnje, buke a valjda i temperature (meni su u RAID-u pa nemam pojma koja je temp :)).

Steta sto kod nas nema WD10EADS (bar po ITSvetu/PCBerzi ne znam da li mozda ima negde ovako). Primetno je bolji od starije WD10EACS serije u svemu. (oba su Green od 1TB)

Da li ga ima uopste u prodaji? Pre nekih nedelju dana sam citao na nekom stranom forumu kako se jos nije pojavio u prodaji a mrzelo me da proverevam.
EADS valjda ima tri ploce a EACS cetiri ali za backup disk nije toliko bitna brzina pa je dobar i EACS.

Steta sto kod nas nema WD10EADS (bar po ITSvetu/PCBerzi ne znam da li mozda ima negde ovako). Primetno je bolji od starije WD10EACS serije u svemu. (oba su Green od 1TB)

Mozda ima na benchshop.rs :D

U principu, za back up disk po meni nije bitno da li je u pitanju Green verzija ili ne, nego kolika mu je cena po GB-u. Ionako back up disk nece stalno biti ukljucen, pa je nebitno koliko struje trosi...

WD10EADS je od 1TB i u prodaji je odavno. WD20EADS od 2TB jos uvek nije u prodaji.
WD10EADS je od WD10EACS u svemu bolji - brzina, temperatura, akustika, potrosnja (ovde je cak zacudjujuce velika razlika). Jedino je cena malo veca.

Da li ga ima uopste u prodaji? Pre nekih nedelju dana sam citao na nekom stranom forumu kako se jos nije pojavio u prodaji a mrzelo me da proverevam.
EADS valjda ima tri ploce a EACS cetiri ali za backup disk nije toliko bitna brzina pa je dobar i EACS.

Mozda ima na benchshop.rs :D
Dok taj sajt ne proradi u IE6 kod mene nece biti otvaran ;)

U principu, za back up disk po meni nije bitno da li je u pitanju Green verzija ili ne, nego kolika mu je cena po GB-u. Ionako back up disk nece stalno biti ukljucen, pa je nebitno koliko struje trosi...
Za struju si verovatno u pravu, pogotovu za jedan disk.
Ali cena po GB je za Green seriju mnogo bolja nego za druge serije. A to sto je dosta tishi je jako veci plus.

Poslednja izmena:
Pre nove godine sam kupio eksterni sata HDD u rack-u od 320 GB sa sopstvenim napajanjem i ukljucujem ga po potrebi. Na njemu se nalazi backup svih snimaka napravljenih video kamerama raznih formata snimljenih u periodu od '83 godine do danas. Na tim snimcima zabelezeni su svi vazniji dogadjaji u porodici i ti snimci za mene nemaju cenu zato sto ih ne mogu ponovo snimiti a ni skinuti sa neta. Te snimke sam backup-ovao i na DVD tako da sam duplo osiguran od gubitka istih (bar se nadam). Snimci zauzimaju 208 GB.
Mislim da za ovakvu vrstu backup-a vredi uloziti pare. Sto se ostalog sadrzaja tice backup-ovao sam i muziku i koncerte skinute sa net-a. Sve ostalo je po meni nebitno.

Poslednja izmena:
Uopšte ne znam šta je pametnije.

Ako se uzme u razmatranje raid niz, backupovanje na DVDjeve je i dalje jeftinije.

No ono o čemu razmišljam pri dilemi HDD vs. DVD jeste sledeće:

Prednosti HDD backupa:

1) kompaktnost - neverovatno manje zapremine kod novih HDD
2) brz pristup pronađenom podatku i brzo kopiranje podataka
3) laka izmenjivost sadržaja
4) nepostojanje (?) problema starenja i degradacije

Loše strane HDD backupa:

1) nezgrapnost, ukoliko se koriste eksterni hardovi sa zasebnim napajanjima
2) nezaštićenost na fizičke udarce pri pokretu, osetljivost HDD na pomeranja, probleme sa napajanjem, strujne udare i slično - tj. opasnost na "pozajmicu" takvog backupa
3) osetljivost HDD na probleme sistema, probleme sa ostalim delovima hardwera i opremom
4) osetljivost na viruse
5) u slučaju problema, potencijalan gubitak ogromnih količina podataka, naspram relativno manjih oštećenja pri DVD backupu
6) osetljivost na probleme sa kompatibilnošću pri promeni standarda priključivanja harda u sistem (novi kontroleri, USB, SATA... priključci, kablovi)

Poslednja izmena:
Pre nove godine sam kupio eksterni sata HDD u rack-u od 320 GB sa sopstvenim napajanjem i ukljucujem ga po potrebi. Na njemu se nalazi backup svih snimaka napravljenih video kamerama raznih formata snimljenih u periodu od '83 godine do danas. Na tim snimcima zabelezeni su svi vazniji dogadjaji u porodici i ti snimci za mene nemaju cenu zato sto ih ne mogu ponovo snimiti a ni skinuti sa neta. Te snimke sam backup-ovao i na DVD tako da sam dublo osiguran od gubitka istih (bar se nadam). Snimci zauzimaju 208 GB.
Mislim da za ovakvu vrstu backup-a vredi uloziti pare. Sto se ostalog sadrzaja tice backup-ovao sam i muziku i koncerte skinute sa net-a. Sve ostalo je po meni nebitno.

Ako hoces da budes malo vise osiguran (zbog pozara, poplave, kradje i slicno), odnesi te DVD-ove na neku drugu lokaciju (kod taste, brata, sef u banci...).

Loše strane HDD backupa:

2) nezaštićenost na fizičke udarce pri pokretu, osetljivost HDD na pomeranja, probleme sa napajanjem, strujne udare i slično - tj. opasnost na "pozajmicu" takvog backupa

Ovo je najmanji problem, ne pozajmljujes nikom. Ako nekom nesto treba, dodje do tebe i narezes mu.

WD10EADS je od 1TB i u prodaji je odavno.

Mislis napolju ? Jer kod nas Green EADS koliko ja znam ne postoji ! Zasto - za mene potpuna enigma.

Ako neko od clanova koji rade po radnjama ili veleprodajama zna, bas bi me interesovalo zasto se ne uvoze Green EADS diskovi ? I kada ce ?

Aj neko na ovo da mi odgovori?

2x640 nije 1TB :)
Ako prelistaš temu, naći ćeš link ka nekom cenovniku gde postoji jedan model 1.5TB koji jedini ima nižu cenu po jedinici kapaciteta od WD640GB.

alfaunits, kada sam u decembru gledao, Blue serija je bila jeftinija od Green. Black su najskuplji. Na papiru, Blue je malo brži od Green, ali troši struju i pravi buku skoro kao Black.

Mislis napolju ? Jer kod nas Green EADS koliko ja znam ne postoji ! Zasto - za mene potpuna enigma.
Ako neko od clanova koji rade po radnjama ili veleprodajama zna, bas bi me interesovalo zasto se ne uvoze Green EADS diskovi ? I kada ce ?
Da, mislio sam uopste naravno ;) Kod nas mnogo sto sta normalnog nema :(
A razlog zasto nece biti skoro EADS je sto Pakom ima preko 100 kom. EACS, pa naravno da nece EADS pre rasprodaje EACS serije.
Ja porucujem iz Nemacke, posto me na kolicinu izadje manje.

@PJ, Koliko vidim sada po cenama je Green najjeftiniji (~90e), sem ako neki nisam propustio, po ITSvetu/PCBerzi.
EDIT: Po WD sajtu i ne postoji Caviar blue od 1TB:
http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=311

Poslednja izmena:
Sorry, mislio sam da je reč o modelima bez obzira na kapacitet. Ovo je tema o diskovima koji bi trebalo da pariraju DVD-ovima, tako da mi je cena po jedinici kapaciteta na prvom mestu.

Pa i tu dodje jeftiniji po GB. Recimo najjeftiniji 750GB je 77e, dok je 1TB 90e, sto dodje bolje. Mozda je neki od 500/640 jeftiniji po GB, ali to vec nisam gledao, mada sumnjam da je ijedan od ova dva kapaciteta <45e.

Loše strane HDD backupa:

1) nezgrapnost, ukoliko se koriste eksterni hardovi sa zasebnim napajanjima
3) osetljivost HDD na probleme sistema, probleme sa ostalim delovima hardwera i opremom
4) osetljivost na viruse
5) u slučaju problema, potencijalan gubitak ogromnih količina podataka, naspram relativno manjih oštećenja pri DVD backupu
6) osetljivost na probleme sa kompatibilnošću pri promeni standarda priključivanja harda u sistem (novi kontroleri, USB, SATA... priključci, kablovi)

1. 1 hard sa externim napajanjem, usb kabl i sata kabl naspram brda DVD-ova ????
2. Backup hardovi se ne pozajmljuju :)
3. ovo mi bas nije najjasnije?
4. backup hardovi se ukljucuju povremeno. Ako te bas u tom trenutku zakaci nesto onda si stvanro baksuz.
5. ogromna kolicina podataka koja puca na backu disku nije isto sto i ogromna kolicina podataka koja puca na radnom i backup disku istovremeno.
6. E ovo vala stoji al zaista nije vredno razmisljanja za x godina unapred, bar po meni.

Daj jos neki razlog :)

1. 1 hard sa externim napajanjem, usb kabl i sata kabl naspram brda DVD-ova ????
2. Backup hardovi se ne pozajmljuju :)
3. ovo mi bas nije najjasnije?
4. backup hardovi se ukljucuju povremeno. Ako te bas u tom trenutku zakaci nesto onda si stvanro baksuz.
5. ogromna kolicina podataka koja puca na backu disku nije isto sto i ogromna kolicina podataka koja puca na radnom i backup disku istovremeno.
6. E ovo vala stoji al zaista nije vredno razmisljanja za x godina unapred, bar po meni.

Daj jos neki razlog :)

7. Starenje harda? Da li su osovine, ležajevi, ploče sa magnetnim medijumom trajni? Da li popušta hermetičnost unutrašnjosti harda?

A ovo što si rekao - malo objašnjenje sledi:

3. Mislio sam na probleme sa napajanjem ili ono što je neko ovde pomenuo, probleme sa drugim delovima hardware-a (memorija, ploča) koji mogu da upropaste zapis
4. Ne mora da te zakači u trenutku kada si pokrenuo backup, može to, znaš i sam, naknadno da proradi i pobriše boot sector i slično... Ipak ti backup hardovi se uključuju ma i više nego što mi mislimo (pomisli recimo banalan razlog - hteo bi da pogledaš neki film sa takvog harda ili da ga iskopiraš)...

Uzgred, u vezi toga nekad sam na nekim starim SCSI hardovima video džamper kojim se fizički onemogućuje bilo kakvo upisivanje na hard kad se jednom napuni i slično. E to bi bilo mnogo dobro ako bi tako nešto uspeli ponovo da ubace na današnje HDD-ove!

Poslednja izmena:
Pobogu, kuda ode ova diskusija. :S: Mislim, pričamo o tome šta je isplativije za čuvanje filmova, a došli smo do toga kao da se čuvaju životno važni podaci označeni kao TopSecret nacionalna tajna.

Tom nekom logikom, koliko DVDjeva starih 5-6 godina imate da su čitljivi i dalje? Meni pola CDova recimo od pre 2000te nije čitljiva uopšte ili je delimično čitljiva? Jel trebalo da na svake 3 godine vadim sve da ih testiram i eventualno prerežem nešto što se ogrebalo i slično? Alphaunits je pomenuo pitanje pouzdanosti kopiranja jer sam ja napisao 'ostaviš i vratiš se', mislim, uradiš neki CRC check ili file compare posle toga i ćao. Ako ti je neispravan comp pa brljavi kod kopiranja, ***, to nema veze sa pouzadnošću bekapa, idi pravi bekap na drugoj mašini. Isto važi i za viruse, brisanje boot sektora i ostale radosti.

1 AAKS od 640GB je nemerljivo praktičniji za kopiranje, čuvanje, skladištenje, _KORIŠĆENJE_ od 140DVDR diskova. Tačka. Da li je nekome bitnije 3000 dinara razlike u ceni između 1 harda ili 140 diskova je relativna i potpuno subjektivna stvar. Sve ostalo je preterivanje. Logikom kojom je hard osetljiv udarce, ja mogu da pitam, a šta ako vi date nekome onaj DVD i on ga vrati izgrebanog? Pa valjda se podrazumeva da ćete paziti na taj hard i nećete ga bacati okolo. Meni je lakše da mazim i pazim jedan HDD nego 140DVDjeva da gledam da li su ogrebani i čitljivi. Dugotrajnost zapisa na HDD pločama, osovina, glava u odnosu na DVDR?!? Misliiiim... :S:

...
Dugotrajnost zapisa na HDD pločama, osovina, glava u odnosu na DVDR?!? Misliiiim... :S:

OT:
Mala ispravka ne kaze se Misliiiim... :S: vec Mis'iiiim... :S:
Inace za HDD <> si u pravu, samo sto sam od onih koji imaju backupove jos i sa C-64, tako da mis'iiiim... :S:

:wave:

1 AAKS od 640GB je nemerljivo praktičniji za kopiranje, čuvanje, skladištenje, _KORIŠĆENJE_ od 140DVDR diskova. Tačka. Da li je nekome bitnije 3000 dinara razlike u ceni između 1 harda ili 140 diskova je relativna i potpuno subjektivna stvar.

Pa nekoliko puta po 140.... i ode računica u drugu krajnost.

Posle ovolike rasprave dodje neko i kaze prakticniji je TAČka.
Pa jeste
Al nije sigurniji nije jeftiniji nije trajniji....
Rasprava ne bi postojala da moze su sve prednosti na jednoj strani .

OK, izvinjavam se ako sam malo arogantnije to tačka napisao, malo sam žurio pri kucanju, ne morate da ste bukvalisti. :wave:

Doduše, piše da je praktičnije i tačka, ne da je bolje i tačka. :D A i to zavisi kako hoćete da koristite taj bekap, opet malo žurim pa ću probati ukratko - pričalo se o filmovima koje biste da sačuvate i pogledate ponovo ponekad, a došlo se do dugotrajnosti hardova zbog velike važnosti sadržaja. OK, ne sporim da svako ima svoje prioritete i kriterijume kad su omiljeni filmovi ili muzika u pitanju. Nemojte sad da ovo izjednačavamo sa bekap strategijom, čuvanjem podataka offsite, brojem kopija, nošenjem u sefove i slično... Čudi me da niko nije predložio tape backup. :d

Pa (konstruktivna) rasprava i diskusija tome i služi - da bi kristalisali stavove, izneli opcije i mogućnosti, naša razmišljanja... nema potrebe odmah da sve to podižemo na n-ti stepen uzavrelosti...

OK, OK, posipam se pepelom još jednom zbog reakcije. Da nastavimo konstruktivno - očigledno je da se mora uzeti nekoliko parametara u obzir:

1. Koliko vam je bitan sadržaj i šta ako ostanete bez njega?
2. O kojoj količini podataka se radi?
3. Kako planirate da koristite uskladišteni sadržaj?
4. Koliko dugo planirate da čuvate te podatke?

Svako ovo pitanje ima različite odgovore u zavisnosti od toga kako ko posmatra situaciju. Pošto se pitalo za filmove/serije/muziku, ja bih voleo da to imam sačuvano i da mogu da pogledam/odslušam kada poželim i zato mi je hard praktičnije rešenje. Razlika u ceni harda u odnosu na DVD može da se zaradi umesto da se vreme potroši na rezanje i odlaganje DVDjeva.

Eto, neću da gnjavim dalje, mislim da sam se dobro izrazio ovog puta. :)

7. Starenje harda? Da li su osovine, ležajevi, ploče sa magnetnim medijumom trajni? Da li popušta hermetičnost unutrašnjosti harda?

A ovo što si rekao - malo objašnjenje sledi:

3. Mislio sam na probleme sa napajanjem ili ono što je neko ovde pomenuo, probleme sa drugim delovima hardware-a (memorija, ploča) koji mogu da upropaste zapis
4. Ne mora da te zakači u trenutku kada si pokrenuo backup, može to, znaš i sam, naknadno da proradi i pobriše boot sector i slično... Ipak ti backup hardovi se uključuju ma i više nego što mi mislimo (pomisli recimo banalan razlog - hteo bi da pogledaš neki film sa takvog harda ili da ga iskopiraš)...

Nista nije trajno naravno ali ja iz licnog iskustva uvek stavljam Hard + Bck Hard ispred Hard + bck DVD. Manje puta mi se desilo da izbubim podatke u toj varijanti, zapravo nije mi se desilo (sto li sve vreme prizivam Marfija nije mi jasno).

3.4 JA se sve vreme oslanjam na ono sto je Sadan napisao svojevremeno, 2 Harda, 1 sadrzaj. Dva externa harda od kojih se jedan pokrece da bi se nesto pogledalo, iskopiralo, dodalo (nije sve vreme na sistemu) i drugi koji se pokrece samo onda kada treba odraditi sync sa prvim. Verovatnoca istovremenog otkaza zbog starosti, nepuzadosti komponenti, virusa ili neceg 10-og dovoljno mala da sam zadovoljan konforom koji hardovi pruzaju.

Naravno ovo sve vazi za hardove koji nisu u sistemu i koji nisu raidovani jer tu sve vrlo lako moze da ode dodjavola.

Moja dobitna kombinacija je Ext hard + bck hard u ORMANU ;). A sto se tice DVDova UVEK sam bitne stvari rezao na RW-ove a ne R-ove jer su daleko pouzdaniji ali nazalost mnogo skuplji :(
I jos jedna bitna stvar x puta mi se desilo da sa optike ne mogu da skinem nesto a ona mi je (ili neciji) nazovi backup, Hard je prosto molio da ga backupujem (COD) pre nego sto je totalno umro.

Aj' sad malo o manama :)

Ono sto ljudi navode kao prednost HDD je da rezanje diskova smara a pritom zaboravljaju da je neophodna sinhronizacija podataka na backup hardovima koja ume da traje poprilicno dugo koliko god da se automatizuje.
I najvaznije. Cuvanje podataka na hardu je rupa bez dna sto se vremena tice.
Uvek imas potrebu da nesto doradis, dodadas, najdes bolje, sredis. Zapravo presipas iz supljeg u prazno. Al ko voli... :)

Nazad
Vrh Dno