Šta je novo?

Najzad moja konfiguracija

FTN

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2005
Poena
620
Sta biste Vi menjali na ovoj konfiguraciji? Da li su neke stvari nepotrebne i mogu se uzeti jeftinije ili neke trebaju biti jace nego sto sam stavio? Ogranicen sam taman sa ovih 600e.
Planiram da ga koristim najvise za graficki dizajn, uglavnom PS CS3, Illustrator 3.

Intel Core2Quad Q6600 (Quad) Box, LGA775, 2.4GHz, FSB1066, 2x4MB cache, 64bit, Kentsfield quad-core (65nm), 95W

Gigabyte GA-EP45-DS5, S775 (45nm), Intel P45/ICH10R, FSB1600, 2PCIex2.0 (CF), 4DDR2-1200DC, 10SATA2 RAID, ATA, 7.1ch, 2G-LAN, 2FW

DIMM 4GB (4x1GB kit) DDR2/1066MHz Black Dragon, 240-pin, PC2-8500, CL5 (5-5-5-15), dual channel,

Seagate 750GB Barracuda 7200.11(ST3750330AS), 32MB Buffer,S-ATA2 (up to 3Gbps), perpendicular, NCQ, hot-plug, 2.8 bels,OEM

DVD+-R/W drive Pioneer DVR-216D SATA black, max. 20xDVD+-R, 8x6xDVD+-RW, 12xDVD+-RDL, 40x32xCDR/RW, 2MB, OEM pack, S-ATA

LC Power LC6600GP, v2.3, max. 600W, 140mm fan, 20/25pin, PCIe, 4SATA, 4ATA, FDD, silent, black, ATX2.2 jedinica za napajanje

Thermaltake Wing MA (VI5000BNS), compact mATX mini-tower, no-PSU, 2x5.25", 2x120mm fan (17dBa), USB2/AC, tool-free, black

* graficka nije na listi jer nju planiram kasnije uzeti.

Pozdrav ;)

Ja bih ti preporucio neku jeftiniju plocu, mozda asus p5q-pro ili dfi DK P45-T2RS Plus, a ako vec oces da das 180e za plocu, onda bolje da uzmes asus p5q deluxe.
Takodje sam vidio da je Ocz reaper@1200 2x1gb kit (CL5) 35e, dok je ovaj geil koji si ti naveo samo u 2x1gb pakovanju 34e, tako da bi mozda bilo bolje da uzmes 2 komada ovog Ocz-a.
Ako razmisljas o OC procesora mozda bi trebao i neki cooler da uzmes, npr. Vendettu 2.

Borise hvala ti na odgovoru.

Sad si me vec doveo u nedoumicu oko maticne. Ovu sam izabrao jer koliko sam mogao ukapirati ona daje odlicne performanse a kompjuter ne nadogradjujem bas tako cesto pa mi je stabilna i jaka maticna ploca bila mnogo bitna. Mozda te i poslusam ali sa koliko god Asusa sam radio sve pocev od njihovih BIOS-a pa do software-a u Windowsu mi je delovalo nekako lose i trapavo a za Gigabyte sam cuo samo reci hvale i koliko laicki vidim imaju mozda najvise mogucnosti..nadam se da gresim ;)

Hvala na ispravci, ja sam stavio 4x1 da se ne bih ponavljao da cu uzeti 4 GB, inace dolaye po 2x1 bas kako si napisao. Znaci ti mi preporucujes da uzmem tu OCZ reaper memoriju?

Razmisljam o OC-u pa me interesuje koja je cena tog kulera i da li je bas neophodan posto preko 3 ghz ne bih isao sa ovim Q6600?

P.S. Jel smatras da je za photoshop, illustrator dobar neki quad ili neki drugi sa drugom arhitekturom?

Hvala puno i pozdrav.

To kuciste koje si izabrao je microATX, sto znaci da ne mozes da u njega montiras full atx plocu kao sto je taj Gigabyte, P5Q Deluxe ili DFI koji ti je predlozio Boris.

Jel se meni cini da ova moja GA-EP45-DS5 ne podrzava DDR3 ?

Posto ne mislim menjati komp na svakih 6 meseci ovo je izgleda ozbiljan nedostatak jer DDR3 je buducnost koliko sam upucen.

Pozdrav!

Ne podrzava ti ta ploca DDR3. Uostalom, uzimanje DDR3 memorije bez nekog Core i7 procesora je u ovom trenutku totalno bezveze, a kombinacija samo te 3 komponente (Core i7+DDR3+MB koja to podrzava) ce te kostati minimum 550-600e. Sto se tice kulera cijena mu je oko 32-33e, a posto ti vec neces da ga tjeras preko 3GHz, odradice ti posao i CM Hyper Tx2 koji je malo ispod 20e. Ova Asusova ploca P5Q Deluxe je jeftinija od te GA-EP45-DS5 nekih 10-tak eura, a proglasena je na ovom forumu za najbolju MB u 2008. godini, tako da bi tu razliku u cijeni i jos koji euro mogao da dodas za neko bolje kuciste (npr. CM 590).

Poslednja izmena:
Kako sam procitao negde na netu jedina razlika izmedju PRO i Deluxe je u par mreznih prikljucaka vise i PCIE slotova. Ostalo je sve isto. Da li vredi dati 50ak evra vise za deluxe?

Ploce koje podrzavaju DDR2 i DDR3 memoriju u nekim slucajevima znaju da budu nestabilne. Trenutno (a i u skorijoj buducnosti) neces primetiti neku raziku izmedju DDR2 i DDR3 memorije u radu, osim ako nisi zagrizeni gamer/entuzijasta. DDR3 ima logike samo sa nekom jacom masinom tipa Intel i7 procesorom i X58 maticnom. Za ono za cega ces ga ti koristiti nemozes kupiti bolje za te pare, eventualno ubacis neki CPU cooler tipa OCZ Vendetta 2 ili CoolerMaster 212 (ako naravno imas dovoljno veliko kuciste). Sto se tice kucista gledaj bar da kupis CM Elite 332 ili CM 590 zbog provetrenosti kucista.

Ipak cu onda uzeti P5Q - pro. Ustedicu dosta novca koji cu moci iskoristiti za kuciste i kuler. Nadam se da je ovo gotov posao :). Hvala Vam svima!!!

Samo jos jedno pitanje :

posto ste mi naveli (mislim na Borisa i Clerica) 2 kucista koja u sebi vec imaju napajanje jel mislite da ce to biti dovoljno snazno za ovu masinu*?

* nisam naveo da planiram za nekih par meseci uzeti nesto u rangu GF8800 sto je bila pre pola godine.

p.s. ako kupim Vendettu a hocu jel moram da mazem pastom i drugim stvarima ili mogu ovako amaterski to da zasrafim za cpu ;) ? To mi je problem jer ovo mislim uzeti u imt*lu a oni ugradjuju samo komponente koje su kupljene kod njih jer Vendette nemaju u prodaji.

Hvala na razumevanju i odgovorima. Poz!

Poslednja izmena:
Ako kupujes nesto u rangu Vendette 2 ili Hyper 212 preporucljivo ti je da stavis novu pastu (tube se krecu izmedju 500 do 800din) zbog sto bolje termalne provodnosti. Daleko od toga da ti nece raditi sa default pastom koja je namazana na kulerima ali ako si se vec isprsio za kuler koji kosta 3000din, smesno je ne kupiti novu pastu kao npr OCZ Freeze Extreme (a razlika je primetna u odnosu na default pastu na cooleru). Sto se tice kucista, odaberi neko bez napajanja i kupi napajanje tipa OCZ StealthX Stream od 500W ili Thermaltake TR2 Qfan od 500W (mozes i neko LC 6550 od 550W).

Poslednja izmena:
Onda cu morati neko jeftinije kuciste jer mi napajanje proguta dosta novca. Jel postoje neki propisi kakvo moram uzeti ili mogu sto jeftinije bez napajanja?

Gledaj da uzmes sto provetrenije kuciste, ali osnova ti je da ti kuciste ima airflow (Jedna 12-ica napred i jedna 12-ica nazad). Imas jeftina Blueberry kucista solidnog kvaliteta, ali ja licno ispod CoolerMaster Elite 332 i Codegen Brize ne bih isao. U osnovi bilo koje iole provetrenije kuciste ce ti odraditi posao. Kvalitetno napajanje ti je ipak vaznije od limarije :smash:

Poslednja izmena:
Sada imam jedan veliki problem. U budzetu mi je ostalo 9 000 dinara. Da li se za te pare moze kupiti napajanje dovoljno za Q6600 i GF8800 i kuciste ili druga varijanta kuciste sa vec postojecim napajanjem dovoljno da pogoni ovaj racunar?

Uzmi CoolerMaster Elite 332 ili Codegen Brize i napajanje OCZ StealthX Stream 500W ili LC Power 6550GP 550W Silent Giant. To ti se taman uklapa u budzet i bez bojazni mozes da ubodes neku 8800GT i Core2Quad 6600.

Poslednja izmena:
Hvala ti puno. Ovo mi sve odgovara. Najverovatnije cu uzeti Codegen Briza kuciste jer mi je lepse. OCZ mi je malo skuplji pa cu uzeti LC. Nego sta mislis da li da uzmem ovo posto ima vise snage a cena je slicna :

LC Power LC6600GP v2.3, max. 600W, 140mm fan, 20/25pin, PCIe, 4SATA, 4ATA, FDD, silent, black, ATX2.2 jedinica za napajanje

Sada sam ponovo dosao u nedoumicu...

Posto cu uglavnom koristiti CS4 i Illustrator procitao sam da oni koriste samo 2 jezgra pa je stoga Quad nepotreban.

Da li mi je onda bolje kupiti INTEL Core 2 Duo E8500 3.16GHz 6MB FSB1333 S775 jer je cena skoro pa ista i na koji klok bih mogao ici sa njim ako stavim Vendettu i napajanje od 600w?

p.s. Za ovo kuciste http://www.itsvet.com/proizvod/codegen-6097-briza-400w/comp_comp_case/145/320 vidim da su u manama stavili da nema 120x120 meste za ventilatore. Jel to znaci da ovo LC napajanje sa 140mm fan nece moci stati il sta?

Poslednja izmena:
Kod CS4 i Illustratora ti je vaznije koliko memorije imas nego procesor. Ako nameravas da se igras uzmi Core2Duo a ako koristis vise programe za kompresovanje, dizajn i 3D modelovanje Core2Quad je pravi izbor. U osnovi ni sa jednim neces pogresiti. Stace ti napajanje posto su na itsvetu mislili na coolere koji se stavljaju na kuciste a ne na velicinu ventilatora na napajanju (napajanje ti je iste velicine kao i ono sto ima 120mm). Sto se tice klokovanja imas puno tema na benchu o klokovanju C2D 8500 i C2Q 6600 da ne duzim.

Nazad
Vrh Dno