Šta je novo?

potrebna preporuka

kovle

Slavan
Učlanjen(a)
29.03.2008
Poena
350
Imam hard disk od 500 GB western digital i posto je skoro pun hteo sam da dokupim jos jedan od 1TB. Koji mi preporucujete neki do 110 evra po mogucstvu sto tisi i sa bufferom od 32 MB. Prvi HDD je povezan na maticnu P5K-E. Hteo sam i drugi da povezem i da ih povezem medjusobno. DA li je to moguce i na ovaj drugi bih instalirao vistu posto na prvom imam xp sp2, i jel bi mogao da tako imam dva operativna

WD Caviar Green WD10EACS. Ali ja ti ne bih preporucio da na bilo koji 1TB disk stavljas OS. Mozda onda da uzmes neki manji za Vistu i 640GB WD za storage ? Ili da se protegnes za 1TB + 320GBAAKS za Vistu. :)

WD Caviar Green WD10EACS. Ali ja ti ne bih preporucio da na bilo koji 1TB disk stavljas OS. Mozda onda da uzmes neki manji za Vistu i 640GB WD za storage ? Ili da se protegnes za 1TB + 320GBAAKS za Vistu. :)

Nisam te bas najbolje razumeo. Hteo sam da stavim Vistu zato sto mi je pola masine napravljeno za vistu , a izbog GTA. A hteo sam da ostavim ovaj od 500 GB i da dodam 1TB

Pa, rekao si da hoces da stavis Vistu na novi HDD od 1TB i moj odgovor se odnosio na to, da ne stavljas Vistu na toliko veliki HDD. Ako uzmes disk od 1TB, prebacis sve podatke sa ovog od 500GB, a na starom drzis XP+Vistu. Ili najbolje resenje, da uzmes 1TB + jedan manji od 250/320GB i na njega instaliras Vistu.

@ colt

Planirao sam skoro prosirenje u vidu HDD-a, ali nisam pratio materiju u poslednje vreme. Zbunjuje me savet da ne treba staviti OS na HDD od 1TB.
Molim te pojasni mi malo.
Unapred hvala cheers

U principu, niko ti ne brani da koristis 1TB kao sistemski disk, ali je prosto receno sumanuto :p koristiti toliki disk za OS i aplikacije. Bolje je uzeti manji i brzi disk za sistem (npr. 3200AAKS, brz i jeftin), a sporiji, hladniji i tisi za storage svega i svacega. Plus ces verovatno, ako instaliras OS na 1TB, na njega stavljati i podatke, a ako ti se usled ne daj Boze neke havarije OS-a pokvari HDD, izgubices podatke (ili platiti recovery za njih) koji bi bili sacuvani da su na odvojenom disku. ;)

Poslednja izmena:
U principu, niko ti ne brani da koristis 1TB kao sistemski disk, ali je prosto receno sumanuto :p koristiti toliki disk za OS i aplikacije. Bolje je uzeti manji i brzi disk za sistem (npr. 3200AAKS, brz i jeftin), a sporiji, hladniji i tisi za storage svega i svacega. Plus ces verovatno, ako instaliras OS na 1TB, na njega stavljati i podatke, a ako ti se usled ne daj Boze neke havarije OS-a pokvari HDD, izgubices podatke (ili platiti recovery za njih) koji bi bili sacuvani da su na odvojenom disku. ;)

Pa napravim particiju od recimo 60Gb i instaliram vistu na tu particiju i napravim jos dve particije za igrice filmove muziku...

Kao sto rekoh, niko ti ne brani da to uradis, ali ja sam napisao zasto to nije dobro resenje :). Bolje instaliraj na 500GB i Vistu i XP, a podatke sa njega prebaci na novi 1TB ili kupi 320GB sada i koristi ga kao sistemski disk za oba OS-a i aplikacije dok ne skupis kes i uzmes 1TB...

Poslednja izmena:
Ok, shvatio sam ideju.
Mada si me zbunio za trenutak, zvucalo je kao da postoji neki "ozbiljan" razlog zbog koga treba instalirati OS na manji disk :D
Slazem se sa logikom, ali ima ljudi koji imaju samo 1 HDD i to bas od 1 TB, njima je jedino logicno da naprave nekoliko (prema potrebi) particija. Ovo pricam iz iskustva kao prodavac racunara.
Hvala jos jednom cheers

Ok, shvatio sam ideju.
Mada si me zbunio za trenutak, zvucalo je kao da postoji neki "ozbiljan" razlog zbog koga treba instalirati OS na manji disk :D
Slazem se sa logikom, ali ima ljudi koji imaju samo 1 HDD i to bas od 1 TB, njima je jedino logicno da naprave nekoliko (prema potrebi) particija. Ovo pricam iz iskustva kao prodavac racunara.
Hvala jos jednom cheers
Prodavac računara koji ne prati materiju i konsultuje se u vezi kupovine na forumu?
Gde radiš, ako nije tajna?:D

p.s. a sada on topic.
Sistemski disk: već ga imaš, tvoj od 500 GB (ili kupiš WD Caviar Blue 320 GB WD3200AAKS, a ovaj od 500 bude storage)
Storage disk: 1 TB WD Caviar Green WD10EACS

Prodavac računara koji ne prati materiju i konsultuje se u vezi kupovine na forumu?
Gde radiš, ako nije tajna?:D

p.s. a sada on topic.
Sistemski disk: već ga imaš, tvoj od 500 GB (ili kupiš WD Caviar Blue 320 GB WD3200AAKS, a ovaj od 500 bude storage)
Storage disk: 1 TB WD Caviar Green WD10EACS
Znam na sta ciljas :) ali necu da se sad reklamiram :D Ko me poznaje zna i gde radim.

Clan sam ovog foruma od 2003 i mnogo puta sam se konsultovao i dobio pomoc, valjda je i to svha foruma, a trudio sam se da i ja pomognem drugima. Nije sramota ne znati nego je sramota ne pitati a prosipati "pamet" ... Narvno da postujem misljenja ljudi koji znaju vise od mene.

Ponavljam, pomislio sam da postoji neki razlog za koji neznam a ima veze sa instalacijom OS-a na 1TB i vecim (pomislio sam da mi je nesto promaklo). Ocigledno osim prakticnih razloga ne postoji ni jedan drugi. Sto se tice prodaje, retko ko kupuje vise od 1 HDD-a, reda velicine 10-15% kupaca.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Vrh Dno