Šta je novo?

Specifican font i css

• Začetnik teme Začetnik teme RisBo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

RisBo

Slavan
Učlanjen(a)
24.09.2007
Poena
320
Treba mi pomoc oko ubacivanja fonta na sajt preko css.Na sajtu je poseban font i ako posetilac nema instaliran taj font bice zamenjen obicnim.Jel moze preko @font face u css ? Jel moze neko da mi objasni to malo :wall:

Ma ne može, gde bi moglo. Jedini način je da se font ubudži u samu HTML stranu, što je em pravi "pretešlkom", em traži ActiveX i tako neke stvari.

Moguće je 😉 ali na žalost radi samo u browserima koji su bazirani na webkitu - Safari i Chrome. Ovo bi trebalo da postane deo CSS3 standarda... jednog lepog dana.

Prvo definišeš font

Kod:
@font-face {
  font-family: "nekifont";
  src: url(http://neki_sajt/neki_link/nekifont.ttf) format("truetype");
}

a onda ga pozivaš na ovaj način

Kod:
h1 { font-family: "nekifont", sans-serif }

ništa, na žalost. Na Firefoxu se možda i pojavi kada objave v3.1, ali na Internet Exploreru... možda kad dogura do verzije 28.

Moguće je 😉 ali na žalost radi samo u browserima koji su bazirani na webkitu - Safari i Chrome.
Drugim rečima - nemoguće! :d Čisto sumnjam da postoji i jedan jedini naručilac sajta na planeti koji u specifikaciji pod stavkom kompatibilnost navodi: Safari i Chrome. 😛

Inače, zaista je moguće da se za IE ovo nabudži korišćenjem ActiveX kontrola. Ali bojim se da bi takav sajt brzo došao na kojekakve crne liste, a velikom broju ljudi je ActiveX blokiran.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Hm, da, ovo bi moglo biti upotrebljivo (BTW, nisma imao pojma o ovom EOT štosu).

Znači, imamo rešenje za IE i za Safari/Chrome. Čini se da nema rešenja za Netscape/Mozilla.

Čini se da nema rešenja za Netscape/Mozilla.
Hm...
"Internet Explorer (and apperently Netscape) support WEFT which take up a large chunk of internet surfers."
http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?f=8&t=438191

A postoji i ona fora da se kod otvaranja strane, putem CSSa (ili JavaScripta?) korisnik upita da li želi da instalira neki novi font, kako bi pravilno video stranu. Ako prihvati, font se automatski instalira, a strana se refreshuje... Međutim, ovo smatram extremno lošim rešenjem, jer bi malo ko pristao da mu se nešto tek tako instalira!

Što volim kad se prekrajaju citati. 😡 A što nisi naveo i ono pre te tri tačkice:

Anyone who has looked into trying to use embed fonts knows of Microsoft WEFT. Everyone who knows WEFT knows that FireFox doesn't support it. Internet Explorer (and apperently Netscape) support WEFT which take up a large chunk of internet surfers.

pa zatim

There's nobody currently working on this. Embedded OpenType support is desirable for a number of reasons, but unless someone's willing to do the work themselves (or pay someone to do it for them) then this is probably going to remian low-priority.

Sve u svemu, ne znam šta si ovim citatom hteo da kažeš.

Kako bre ne s'vataš? Pa, htedoh da kažem da to WEFT rešenje možda radi sa Netscape-om (ako se neko seća tog browsera)!

Ja imam instalaciju 7ice, to je valjda podslednja "prava" Netscape instalacija. Moram reći da ta 7ica radi odlično, bez obzira što je to baš matora verzija. Možda joj fali par featureova, ali to je superiška browser.

Poslednja izmena:
sIFR je jedino validno, cross-browser kompatibilno i preporucljivo resenje.

...koje izgleda odvratno tako bez antialiasinga. Samim tim se i upotrebljivost tog rešenja drastično umanjuje.

Izvini, ali zaista ne razumem to sto govoris za anti aliasing. Gde god sam koristio ili video da je koriscen sIFR, font je bio lepo izrendan, sa umeksanim ivicama.

Jes' sad sam video u IE7. Ne koristim ga pa mi promaklo. U IE6, FF, Chrome, Safari-u i Operi izgleda OK.

Jes' sad sam video u IE7. Ne koristim ga pa mi promaklo. U IE6, FF, Chrome, Safari-u i Operi izgleda OK.

Evo sad sam napravio screenshotove za sledeće browsere:

• IE6
  • IE7
  • Firefox 2.0.17
  • Firefox 3.0.5
  • Safari 3
  • Google Chrome
  • Opera 9.63

Jedino izgleda ok na IE6 i IE7 (mada ni tu nije kao sistemski antialiasing, meni izgleda loše), dok na svim ostalima ne izgleda kako treba. Na safariju je font omekšan, ali samo zato što safari ima tu funkciju da sve umekšava na neki odvratan način... kao Flash 6 recimo.

U attachmentu su screenshotovi. (pošto je 5 fajlova max po attachmentu, nisam okačio i za Chrome i Operu, ali su isti kao i za Firefox).

Prilozi

• ie6.webp
    ie6.webp
    104.3 KB · Pregleda: 38
  • ie7.webp
    ie7.webp
    115.8 KB · Pregleda: 43
  • ff2.webp
    ff2.webp
    114.2 KB · Pregleda: 40
  • ff3.webp
    ff3.webp
    128.2 KB · Pregleda: 44
  • safari.webp
    safari.webp
    103.4 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Sori, ali kod mene ne izgleda ovako kao na tvojim screenshotovima. Kao sto sam i napisao, u FF, Operi, Chrome-u, Safari-u pa cak i IE6 izgledaju glatko i lepo.

Meni ovo ne radi kako treba jer mi se isti problem javlja na dva različita računara koji teraju vistu, kao i na virtuelnoj mašini koja tera XP SP3. Dobar pokušaj predstavlja ovaj program, ali opet - džaba kad ne radi kako treba.

jbmlg, ne koristim vistu i dosad nisam imao ovakvih problema.

Poslednja izmena:
Na zalost, reinstalirao sam sistem, pa ces morati da sacekas da ponovo instaliram sve browsere 😉

kod mene (XP SP3) sIFR radi na IE7, a ne radi na FF3:

Poslednja izmena:
Oduvek se znalo da je IE najbolji browser. 😀

Ni meni u Safariju 3.1 na MacOS X isto ne renda lepo slova, već standardno.

Mislim da je to dovoljan dokaz da ovo rešenje treba zaobići 😉

Nazad
Vrh Dno