Šta je novo?

On/off prekidac?

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Video sam ovu temu na vise mesta na forumu, ali zadovoljavajuci odgovor nisam nasao :D Hteo bih da nabudzim prekidac za paljenje i gasnjenje 3x12cm ventilatora. Svi su povezani na istu granu napajanja tako da mi je nekako logisno da bi samo tu trebalo da secnem kablove i ubacim prekidac, ali mi onda opet nije jasno zasto se raja na forumu toliko muci oko istog problema. Stalno nesto prespajaju, te crna i crvena, te crna i zuta...znaci ne treba mi prekidac izmedju 7i12v samo on off, znaci 0 i 12v :D
Kako to da izvedem i koje zice da secem i spajam?
Hvala unapred...

pa raje se ne muči nego samo jednostavno ako neko ima potrebu da vent radi stalo na jednim istom naponu ona samo preveže kako hoće
tebi inače treba najobičniji prekidač koji ćeš staviti tj. iseći jednu žicu i spojiti tu žicu ali preko njega
ako ti nie jasno kupi prekidač kakav ti se svidja pa slikaj tako gde su ti vezani ventovi pa će mo ti pomoći :wave:

Poslednja izmena:
ok, hvala puno. I jos jedno pitanje. CPU fan kontrolisem iz biosa i njega sam lepo namontirao da se sam ubrzava po potrebi, e ali nikako ne mogu da nateram fan na grafickoj da radi isto (inno3d 8800gt iChill). Znaci preko rive sam namestio fan na auto i podesio sve temp kako mi odgovara, ali svaki put kad resetujem komp on vrati grafu na 100% iako kad udjem u rivu tamo i dalje stoje podesavanja koja sam ja stavio???

p.s. Javljam sta sam uradio za fanove. A btw jel bitno koju zicu secem, posto rece da treba samo jednu da isecem?

tebi oni ideu preo crne i zute jel tako ? onda uzmes iseces jednu od te dve ali bolje slikaj da nešto ne pogrešiš ;)
Probaj sa novijom rivom ili sa novijim drajverima i usput postavi sliku tih podešavanja
imad dosta likova na forumu taj inno 3d pa pitaj njim možda da ti oni mogu pomoći
:wave:

ok, hvala puno. I jos jedno pitanje. CPU fan kontrolisem iz biosa i njega sam lepo namontirao da se sam ubrzava po potrebi, e ali nikako ne mogu da nateram fan na grafickoj da radi isto (inno3d 8800gt iChill). Znaci preko rive sam namestio fan na auto i podesio sve temp kako mi odgovara, ali svaki put kad resetujem komp on vrati grafu na 100% iako kad udjem u rivu tamo i dalje stoje podesavanja koja sam ja stavio???

p.s. Javljam sta sam uradio za fanove. A btw jel bitno koju zicu secem, posto rece da treba samo jednu da isecem?
Mogucje je da vent na tvojoj grafickoj jednostavno ne moze da se kontrolise,tacnije da mora uvek da se vrti na 100%(tako je slucaj i sa mojom 8800GT)i tu nema nikakve pomocji sem da promenis cooler za grafiku.Pogledaj kabl od fana na grafickoj koliko ima zica,ako ima 2 (uglavnom su to crna i crvena boja) onda tvoj fan nema mogucjnost promene brzine,ako pak ima 3 onda je nesto do rive,biosa ili neceg trecjeg a mogucje i da je "falicna" kartica,tj da ti je zapao takav primerak.

Poslednja izmena:
ali svaki put kad resetujem komp on vrati grafu na 100% iako kad udjem u rivu tamo i dalje stoje podesavanja koja sam ja stavio???

Nisam siguran da je do ovoga, posto nemam fan na kartici, al' proveri za svaki slucaj (vidi slike).

Verovatno je M!ST!CX u pravu, al' nikad se ne zna... :D

Prilozi

• RivaTuner1.jpg
    RivaTuner1.jpg
    48.2 KB · Pregleda: 109
  • RivaTuner2.jpg
    RivaTuner2.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 93
A da li je moguce zakaciti vise ventilatora na jedan tropinski prikljucak na ploci? Pitam jer imam 2 tropinska a tri ventilatora..imam doduse i treci tropinski ali mi on ne dozvoljava regulaciju brzine obrtaja (kaze to je psu vent)..?

A da li je moguce zakaciti vise ventilatora na jedan tropinski prikljucak na ploci? Pitam jer imam 2 tropinska a tri ventilatora..imam doduse i treci tropinski ali mi on ne dozvoljava regulaciju brzine obrtaja (kaze to je psu vent)..?
Mogucje je, ako ti sva tri venta tj fana imaju 3 zice(znaci imaju mogucjnost regulacije brzine) mozes ih sve povezati na jedan konektor(pozeljno je da sva tri fana budu isti modeli kako bi ti bilo lakse da regulises brzinu)i tako regulisati sva tri fana odjednom.

Mogucje je, ako ti sva tri venta tj fana imaju 3 zice(znaci imaju mogucjnost regulacije brzine) mozes ih sve povezati na jedan konektor(pozeljno je da sva tri fana budu isti modeli kako bi ti bilo lakse da regulises brzinu)i tako regulisati sva tri fana odjednom.

Samo je pitanje da li njegova ploca moze da izdrzi tri ventilatora na jednom konektoru.

Na primer:
u uputsvu za M2N-SLI Deluxe pise da jedan konektor podrzava ventilatore od 350mA ~ 2000mA (24W max.),
a kad je svih 6 konektora u upotrebi, opterecenje moze da bude 1A ~ 7A (84W max.).
To sve naravno @ +12V.

Samo je pitanje da li njegova ploca moze da izdrzi tri ventilatora na jednom konektoru.

Na primer:
u uputsvu za M2N-SLI Deluxe pise da jedan konektor podrzava ventilatore od 350mA ~ 2000mA (24W max.),
a kad je svih 6 konektora u upotrebi, opterecenje moze da bude 1A ~ 7A (84W max.).
To sve naravno @ +12V.
da,to sam zaboravio da dodam AKKO ploca moze da izdrzi.

Opak mod :p

Danas sam na jednu 12icu nakačio On/Off prekidač (MR-21 ROCKER SWITCH) i evo kako to izgleda. Doduše, nije za 3 komaTa, već za jedan...

Prilozi

• 1.png
    1.png
    463.8 KB · Pregleda: 209
  • 2.png
    2.png
    417.3 KB · Pregleda: 201
  • 3.png
    3.png
    446.1 KB · Pregleda: 220
  • 4.png
    4.png
    478.5 KB · Pregleda: 218
moze to i elegantnije :)

Prilozi

• switch.jpg
    switch.jpg
    119.1 KB · Pregleda: 199
Da super je i to, ALI :), kad spustim kućište dole neće biti zgodno za manipulaciju.
:wave:

Ja planiram da uradim slicnu stvar sa ventilatorima, pa sam lepo uzeo prekidace, ali oni su 6-o pinski... Pa me sad muci kako da ih vezem.

Kontam da je kod 3-pinskog fora da na jedan kraj vezem 12V na drugi 5V i na sredini mi pusta struju u kom je polozaju prekidac. E sad, kod ovog sa 6 pinova ne znam zaista kako ide kombinovanje zica, jer on radi isto kao 3-pinski samo sto ima jos 3 pina viska? ili mozda da se ponasa kao 2 3-pinska spojena u jedan???

Inace, jos jedno pitanjce kad sam vec tu. Da li kompu "smeta" ako mu je power dugme stalno pritisnuto dok radi? Naravno poiskljucujem da ima ikakvu ulogu nakon pritiskanja...

uhhhhhhh aj ti to lepo slikaj bice lakse i nama i tebi :wave:

Ja planiram da uradim slicnu stvar sa ventilatorima, pa sam lepo uzeo prekidace, ali oni su 6-o pinski... Pa me sad muci kako da ih vezem.

Kontam da je kod 3-pinskog fora da na jedan kraj vezem 12V na drugi 5V i na sredini mi pusta struju u kom je polozaju prekidac. E sad, kod ovog sa 6 pinova ne znam zaista kako ide kombinovanje zica, jer on radi isto kao 3-pinski samo sto ima jos 3 pina viska? ili mozda da se ponasa kao 2 3-pinska spojena u jedan???

Inace, jos jedno pitanjce kad sam vec tu. Da li kompu "smeta" ako mu je power dugme stalno pritisnuto dok radi? Naravno poiskljucujem da ima ikakvu ulogu nakon pritiskanja...

Pogledaj da li piše nešto na njima (prekidačima), neke oznake...ukucaj u Google i naći ćeš sigurno sve što te zanima. Slike, šeme, način povezivanja itd.

Ima oznaka, i trazio sam na google ali nisam nista nasao.
Danas cu da vidim sa otrakom dal on zna, ako ne, ***, cu da uzmem bateriju i lampicu pa da ispitam :D

Nazad
Vrh Dno