Šta je novo?

Asus P5Q Pro, par pitanja na brzinu...

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
upravo je monitram, i posto mi je komp kuci rasklopljen , da postavim par pitanja za svaki slucaj:

a) koliko vidim ova ploca ima firewire, i ima bas dosta usb portova (6 pozadi + 3x2 onboard).. onaj dodatak sto se nalazi u kutiji, za povezivanje firewire/esata se povezuje tako sto si firewire ubode u crveni slot koji je odmah levo do ona 3 usb.. a esata se ubada u narandzasti/beli sata port na ploci???

b) u vezi ta 2 sata porta na ploci.. koliko sam shvatio njih ne obezbedjuje ich, nego ide preko onboard chipa... koja je generalno svrha ova 2 porta, tj mogu li ja imati ikakve koristi od njih? imam 2 sata harda jedan je sistemski a drugi je za podatke.. i imam 1 sata dvd rezach i 2 ide rezacha... Koliko sam procitao ova 2 porta nisu butabilna? plasim se da stavim hardova na njih.. da mi nesto ne s****.. ustvari mislio sam hardove da bodem u one crvene sata portove, ali ako su ova 2 brza bolja, onda sto da ne?? molim detaljnije objasnjenje...

c) sta sve treba promeniti u default postavkama asus p5q pro biosa da bi dobio stabilnih 24/7 3.4ghz (radi se o q9550 procesoru koji radi na 2.83ghz default) i memoriju na 1066ghz. da ne bude zabune, znam da se u osnovi svodi na dizanje fsb na 400, i rucno podesavanja parametara za memoriju na osnovu upustva koje ide uz memoriju (koja JESTE 1066 sertifikovana)... ono sto mene zanima je koja voltaza za procesor treba da bude, ne bih da stavljam vise nego sto treba, ili neke vrednosti pa da se nepotrebno greje, nego cisto koliko je potrebno (iznad default vrednosti) za stabilnih na duge staze 3.4ghz...

toliko, bio bi super kada bi odgovor stigao do 14-15...

Poslednja izmena:
idi postepeno sa dizanjem brzine procesora i kad vise comp ne bude hteo da se podigne onda digni malo napon...mada ja mislim da bi do 3.4 mozda mogao i bez dizanja napona(bar kod mene je tako)

Ajde da ne otvaram novu temu: s kojim programom flashovati bios na ovoj ploči, nemam floppy.

ne treba ti nikakav program.. samo stavi bios (otpakovan, sa ektenzijom *.rom) na usbflash... udji u bios, pa imas pod 'tools' nesto sa imenom ez flash 2 ili tako nesto.... i time flashuj... :)

Uspelo, danke :)

imam dodatna pitanja u vezi sa ovom plochom/q9550 e0/ocz vendetta 2...

znaci sve sam povezao... i stavio jos 2 12cm ventilatora, jedan napred da uduvava vazduh u kuciste, a drugi pozadi ispod napajanja, a odmah u produzetku vendette2, koja kroz hladnjak/rebra duva u njega...

koliko je normalno da bude idle temperatura? s tim da je ploca asus p5q pro?? meni se vrti oko 50-55c u idle, kad cpu radi na 2.4ghz (6,00 mnozilac), cim se optereti, sam predje na 8.50 i dobije 3.4ghz, ali tada u igrama stoji oko 65... ako ga gazim sa 'cpu stability test' bude i oko 70c, a ako ukljucim linx (najnoviji spaljivach procesora) dogura i do 80c...

ja sam ocekivao da ta vendetta2 bolje radi posao? ili je to to? kontam da sa fabrickim kulerom verovatno ne bi ni radio na 3.4ghz...

ono glavno za kraj: DA LI JE NEKO doziveo sa ovom plocom (asus p5q pro) da hdd-led ne radi, tj. cas trepce, cas ne... ne mogu da uhvatim pravilo na osnovu kojeg se to desava? ja mislim da nesto u biosu nije u redu... prvobitno sam mislio da se pokvarila hdd-led dioda... posle sam (i jos uvek mislim, nisam testirao 100%) mislio da kontakt nije dobar (povezao sam zice preko onog asusovog adaptera)... ali da je kontakt los, ne bi radilo uopste, a ne cas radi-cas ne radi???

ima neko neku ideju??

p.s.
nije mi niko rekao nista o onom belom i narandzastom sata konektoru na ploci, tu nisam nista prikljucio, ali koliko vidim windows nije ni trazio dodatne drajvere za taj/neki uredjaj... u cemu je fora?

Moja p5q-c plocha je u idle-u 25 stepena, kada se relativno shta slabo radi onda je najvishe do 30 tipa net, cs, i tako te gluposti. dok je pri opterecjenju ne vishe od 45 stepeni.

hdd led mi normalno radi, meni su nazhalost 2 sata konektora prekrivena zbog debele grafichke.

da li sam pomogao nemam pojma ali od prilike mislim da ti je prevrucj chipset. :/

mnogo su ti velike te temperature

kod mene q9400 i true (koji je losiji od te vendette 2, kako kazu benchmark forumasi)

mn136p.png

pa sta mi savetujete da probam??
da skinem vendettu2 i obrisem pastu/stavim opet.. mozda cooler nije lepo "legao" na procesor???
koja je najbolja pasta koja se za novac moze kupiti u BG (pri tom ne mislim na onu "silver" jer se plasim da mi ne iscuri na plocu i napravi @#$#@^%, jedino ako je 100% sigurno da nece.. koja je najbolja "normalna" pasta koja ne provodi struju? :) )...

zasto bi chipset bio prevruc???... pa ima one pasivne hladnjake povezane "cevkom" :) e sad.. imam unutra i 4870... mozda je do nje, sta znam... ako otpusta previse toplote, pa to zagreva okolinu....

imam nesto za kraj:
a) (za ovo jos nisam siguran, posto sam danas prvi put drzao ugasen kompjuter, ukljucujuci i OFF prekidach na napajanju, duze od 6 sati) pri paljenju, kao da nije hteo da se upali.. tj krenuo je da radi pa se ugasio, pa posle 1 sekundu sam upalio i nastavio do kraja normalno sve u win-desktop.. desavalo mi se nesto slicno i kad sam prvi put ukljucio komp nakon povezivanja samo sto sam onda isao u bios da iskljucim serijski port/floppy/integrisanu zvucnu i sl. gluposti.. kad sam kliktao save&exit desavalo se, ali samo tada, da se ploca samougasi i posle 1 sekundu upali... WTF???

b) na ploci imam onaj 22pinski konektor za napajanje i onaj 8pinski (s tim sto 4pina su zatvorena plasticnim 'chepom' po defaultu) blizu procesora.. posto moje chieftec 650-14c napajanje ima 4pinski dodatni kabal (ja sam ga 'ubo' u onih 4 pina sto su i ponudjena)... ovo pricam zato sto me kopka da nije problem pod a) u vezi napajanja, mozda ploca u kombinacijia sa q9550 @ 3.4ghz + 4870 trazi vise struje (k'o da 650w nije dovoljno !?!?)

c) kad ugasim sistem na shutdown.. sve se normalno ugasi, ali ventilator u napajanju radi jos 10-20 sekundi dok se sam ne ugasi... posto sam isto napajanje koristio i sa ranijom plochom, znam da se to nije desavalo.. da li je ovo greska/kvar ili osobina p5q (nasao sam na netu da neki serveri imaju tu osobinu, kako bi ventilator dodatno izvukao toplotu iz kucista i sl.)... sta reci na ovo?

otprilike to su sve dileme koje imam, bolje da pitam nego da ostavim misleci da tako treba...

p.s.
pretpostavljam da je normalno da gnd/masa ploce bude povezana/u kontaktu sa limarijom kucista... to se ostvaruje putem srafova kojima je pricvrscena (ako se koriste metalne matice..) doduse opciono u kesici se nalaze i plasticne zabice ko zeli tako (da li je tako bolje).. ja kontam da metalni srafovi drze bolje od plasticnih zabica.. (koliko vidim, ona limena plocica koja ide kao maska za usb/ps2/lan prikljucke pozadi je kod asusa sa unutrasnje strane presvucena nekim sundjerastim slojem.. da li kao izolacija/sta li je???

ubodi 8 pinski kabl u 8pinski konektor (kada ga vec imas na napajanju)

ubodi 8 pinski kabl u 8pinski konektor (kada ga vec imas na napajanju)

NEMAM ga...
pa napisao sam
posto moje chieftec 650-14c napajanje ima 4pinski dodatni kabal (ja sam ga 'ubo' u onih 4 pina sto su i ponudjena)...

najbolje bi bilo da nesto napisu ljudi koji isto kroiste bas p5q pro plocu, jer me ona i "kopka"...

jer, da ovo sve ovako treba, da znam i da se ne opterecujem, posto sve radi dobro... ali eto...

mislis li da ce pomoci.. tj. nista nece riknuti (a i zasto bi) ako skinem onaj 'chep' na ploci koji 'stiti' ona 4pina.. i iskoristim poseban 8pinski kabal za fuckin' procesor???

bas cu probati ovih dana.. ali ne znam da li ce imati to veze sa temperaturama, koje i meni izgledaju vece nego sto treba (tesim se da nisu zabrinjavajuce) ??

Ne znam da li će pomoći, ali barem spoji kako je predviđeno, pa kreni odatle :)

NEMAM ga...
pa napisao sam
posto moje chieftec 650-14c napajanje ima 4pinski dodatni kabal (ja sam ga 'ubo' u onih 4 pina sto su i ponudjena)...

najbolje bi bilo da nesto napisu ljudi koji isto kroiste bas p5q pro plocu, jer me ona i "kopka"...

jer, da ovo sve ovako treba, da znam i da se ne opterecujem, posto sve radi dobro... ali eto...
ja imam p5q-e koja se ne razlikuje mnogo od pro varijante
8pinski konektor je dodatnih +12V i preporucuje se (da ne kazem obavezan je) za quad core procesore

nisi napisao ono najbitnije koji su ti naponi za CPU, NB, RAM?

za cpu sam ostavio na auto... kad radi na 2.4ghz (tj. idluje na 6x400), onda je 1.18v kad predje (pri loadu) na 3.4ghz (8.5x400) bude i 1.20v

za ram sam rucno stavio 2.2v volti (posto je toliko i preporuceno na ovim geil modulima 2x2gb , tj. preporuka je da se rucna stavi 1066 i voltage u rangu 2.2-2.4v posto to setovanje nije upisano u SPD... sto se tice ploce, cini mi se da je sve u redu (ako mislis na +12 +5 i sl.) sudeci po everestu,pcprobe2 i slicnim...

pa dobro, generalno... radi ovo i ovako (da se ne lazemo) kontam da dodatno napajanje za cpu moze da sredi one bubice sto nece da startuje iz prve nego se ugasi pa krene, ili kad uradim save&exit iz biosa da se ugasi pa krene... ako je uopste to to, ali sta sa radom ventilatora u napajanju i posle shutdowna... BUG or FEATURE ?? + sve ostalo sto sam pitao

tako radi asus, kada menjas u biosu neka malo bitnija podesavanja (tipa napone) i snimis bios on ugasi racunar i posle sec-dva krene boot

mislim da ti je to malo nizak napon od 1.20V za tu frekvenciju, mada M_M vozi q9650 na 4GHz sa cini mi se 1.25V

pa kad vec tako dobro poznajes rad p5q plocha, barem mi potvrdi/ospori/posavetuj u vezi rada ventilatora u napajanju i posle shutdowna (ali ne za stalno, nego nekih 10-20 sekundi).. jer to fora da ploca namerno zadrzi tu granu otvorenom (kao fora, da izbaci toplotu) ili opet nesto nije kako treba?

evo ga jos jedno pitanje... nosim se mislju da kupim jos 2 noctue od 12 cm i stavim ih jednu umesto onog coolermastera (poklonicu ga nekom, hehehe) a drugi sa strane da duva u graficku, a povezao bih ga na pwr_fan, koji je kao namenjen za napajanja (ovo moje nema kablic) ili preko molexa... koliki je onaj vent na vendetti originalan? ako je i on 12cm a cini mi se da jeste, mogao bih da ga zamenim nekom noctuom (da li moze ova 121200 sto je kao za case, ili mora ona druga sto pise da je za CPU??),

ne poznajem tako dobro, ovo mi je prvi asus
kod mene su svi ventilatori nakaceni na fan kotroler, na ploci je samo scythe sa true ali on ide preko fanmate2 zalmanovog kontrolera

na plocu ne kacim nijedan ventilator

na vendettu ide fan od 92mm, a na vendettu 2 od 120mm

bolje je staviti noctu_u nf-12p

ne poznajem tako dobro, ovo mi je prvi asus
kod mene su svi ventilatori nakaceni na fan kotroler, na ploci je samo scythe sa true ali on ide preko fanmate2 zalmanovog kontrolera

na plocu ne kacim nijedan ventilator

na vendettu ide fan od 92mm, a na vendettu 2 od 120mm

bolje je staviti noctu_u nf-12p

kakab b'e fan kontroler, fanmate2 zalman kontroler... sad si me skroz zbunio...
ma razmisljam se da stavim noctue u kuciste ukljucujuci cpu+3 12ice. i da u biosu iskljucim kontrolu fanova, tj. da rade na max non-stop (sto se nece osetiti u buci s' obzirom na noctue).. valjda ce to ohladiti stvari... i jos mi niste rekli koja je pasta "the best" a da nije ona sto provodi struju poznatija kao artic silver (uzeo bih i nju, ali se plasim da ne bude "rostilj")...

pa kazem ti da su mi svi ventilatori u racunaru spojeni na fan kontroler, a ne na maticnu plocu. tako da ne znam zasto tebi ventilatori, koji su nakaceni na maticnu plocu, rade jos 10-20s po gasenju racunara. a i ne gasim racunar, tako da... :)

noctue su u svakom slucajo dobro resenje

sto se tice paste ja koristim arctic silver as5, mada dobra je i ocz freeze

Poslednja izmena:
sto se tice paste, posto je vendetta ocz proizvod, pretpostavljam da ono malo paste sto daju uz vendettu nije taj ocz freeze, a ta arctic silver je ta sto provodi struju i treba biti pazljiv, zar ne?

nisi pazljivo citao, ja sam jasno napisao, samo ventilator U NAPAJANJU radi jos 10-20sec nakon shutdowna , pa se ugasi.. ostali ventilatori se ugase kad i sistem ( a imam 2 12ce na onim chasis_fan konektorima i vendettin na cpu_fan... koji se svi gase, ALI 14ca iz napajanja vrti jos neko vreme... a sa starom plocom (gigabyte sa i915 chipsetom) to isto napajanje i taj isti ventilator nisu to radili, tako da....... confusion!

pa sta mi savetujete da probam??
da skinem vendettu2 i obrisem pastu/stavim opet.. mozda cooler nije lepo "legao" na procesor???
koja je najbolja pasta koja se za novac moze kupiti u BG (pri tom ne mislim na onu "silver" jer se plasim da mi ne iscuri na plocu i napravi @#$#@^%, jedino ako je 100% sigurno da nece.. koja je najbolja "normalna" pasta koja ne provodi struju? :) )...

Mozda si naneo previshe paste na procesor. Treba samo mrvica poshto ako nanesesh previshe paste dobicesh kontra efekat - pasta nece dobro provoditi toplotu i sluzice kao termo izolator izmedju cpu-a i coolera shto nevalja.

zasto bi chipset bio prevruc???... pa ima one pasivne hladnjake povezane "cevkom" :) e sad.. imam unutra i 4870... mozda je do nje, sta znam... ako otpusta previse toplote, pa to zagreva okolinu....

Oki verovatno nije video da pitash za temperaturu procesora ( malo je konfuzno napisano ) i zato je napisao da ti je chipset prevruc.

imam nesto za kraj:
a) (za ovo jos nisam siguran, posto sam danas prvi put drzao ugasen kompjuter, ukljucujuci i OFF prekidach na napajanju, duze od 6 sati) pri paljenju, kao da nije hteo da se upali.. tj krenuo je da radi pa se ugasio, pa posle 1 sekundu sam upalio i nastavio do kraja normalno sve u win-desktop.. desavalo mi se nesto slicno i kad sam prvi put ukljucio komp nakon povezivanja samo sto sam onda isao u bios da iskljucim serijski port/floppy/integrisanu zvucnu i sl. gluposti.. kad sam kliktao save&exit desavalo se, ali samo tada, da se ploca samougasi i posle 1 sekundu upali... WTF???

Ovo se i kod mene na P5Q-E deshava uvek.

b) na ploci imam onaj 22pinski konektor za napajanje i onaj 8pinski (s tim sto 4pina su zatvorena plasticnim 'chepom' po defaultu) blizu procesora.. posto moje chieftec 650-14c napajanje ima 4pinski dodatni kabal (ja sam ga 'ubo' u onih 4 pina sto su i ponudjena)... ovo pricam zato sto me kopka da nije problem pod a) u vezi napajanja, mozda ploca u kombinacijia sa q9550 @ 3.4ghz + 4870 trazi vise struje (k'o da 650w nije dovoljno !?!?)

Nemash 22 pinski nego 24 pinski :) I kod mene su 4 rupe na napajanju za procesor zatvorena i ubo sam samo ona 4 shto su slobodna iako imam 8 pinski kabal za procesor.

c) kad ugasim sistem na shutdown.. sve se normalno ugasi, ali ventilator u napajanju radi jos 10-20 sekundi dok se sam ne ugasi... posto sam isto napajanje koristio i sa ranijom plochom, znam da se to nije desavalo.. da li je ovo greska/kvar ili osobina p5q (nasao sam na netu da neki serveri imaju tu osobinu, kako bi ventilator dodatno izvukao toplotu iz kucista i sl.)... sta reci na ovo?

Ovo nisam primetio poshto bash negasim PC a i napajanje mi ima extra tihi fan koji se vrti na nekih 450-500 rpm i uz to napajanje mi je na dnu kucishta tako da ni nemogu da vidim dali se fan vrti.

ja imam p5q-e koja se ne razlikuje mnogo od pro varijante
8pinski konektor je dodatnih +12V i preporucuje se (da ne kazem obavezan je) za quad core procesore

nisi napisao ono najbitnije koji su ti naponi za CPU, NB, RAM?

A ako imam Dual Core ( @ 1.55 V :) ) a na napajanju imam 8 pin CPU da ga ipak ubodem ??

Poslednja izmena:
pa naravno, ako ga imas na napajanju onda ga ubodi

pa naravno, ako ga imas na napajanju onda ga ubodi

Nemoze :( Prekratak je kabal... A i 4pin CPU je knap i ako bi bio kraci za 2cm nebi mogao da ga ubodem... :( A napajanje je placeno 120 € :wall:

steta, a da proseces taj lim pozadi na kucistu malo dole pa da provuces onda kabl?

Ili da nađeš negde extension? Ne znam da li ima kod nas, vidim da ovi preko uveliko pazare sve moguće produžetke i onda lepo pakuju i sređuju :)

ili preseces kablove, zalemis na svaki po jedan dodatni kabl od 5-6cm (iseces neki molex produzni toga barem ima) i izoliras lemove :)

To sam ja sa jednim molexom uradio, šljakalo je samo tako :)

Vrh Dno