Šta je novo?

Pitanja za Samsung 40A557

macki

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2008
Poena
304
Posto sam od jucer postao vlasnik samsunga le40a557 i povezao sa ostalim uregajima pa me muci dali koji slucajem drugacijeg povezivanja dobio bolju sliku.
1. dreambox dm500s -povezao sa (kvalitetnim ?) skart -skart pa se pitam jeli mozda dobijem bolju slika sa skart-YPbPr povezivanjem
2.PC-povezao sa hdmi-hdmi +konvertor dvi pa jeli mozda dobijem bolji prikaz videa (grafa fx5500)ako ga povezem direktnim kablom hdmi-dvi
3.kalibriranje sam napravio odavde http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le40a559p-le40a556p-20080618120.htm pa bih ako kojim slucajem imas bolje da mi pomognes.
Hvala unapred svakom ko mi moze pomoci.

Ako dreambox ima komponentni onda probaj tako da spojiš.
Za PC ti je svejedno.
Podešavanja ću pogledati kasnije, imam loš net trenutno 🙂

1.
Dakle imate kineza DM500 koji na sebi ima samo scart i prikljucen je na skupi lcd
u meniu DM500 tv izlaza imamo RGB scart,s video,Y Pr Pb opciju
spojite Scart receivera na scart LCD,ukljucivanjem scart rgb dobijamo losu sliku,ukljucivanjem svideo dobijamo bolju,dok ukljucivanjem Y Pb Pr dobijamo najbolju,neki TV nece moci primiti Y Pb Pr preko scarta nego ce nam trebati adapter jednostavni koji scart odvaja na tri komponentna chinc prikljucka(nije onaj koji je najcesci u trgovinama)
2. Небитно.

:wave:

Prvo da svima cestitam novu 2009g i pozelim sve najbolje.A sada o mom problemu sa kalibriranjem tv-a jer sam probao sve postavke po koje sam nasao gde svi za sd kanale namestaju u Movie modu sto se meni licno ne dopada jer je slika puno tamnija(a bela postaje siva) pa odmah je prebacim na standard ali i pak nikako ne mogu dobiti ljepotu i prirodu boje koji ima moj stariji pc crt monitor koji stoji u blizini lcd-a.Inace imam najnoviji firmware koji sam ubacio odmah nakon kupnje tv-a a negde sam danas procitao da se ne preporucuje mjenjanje firmwarea odmah nakon kupnje(sacekati prvih 20 sata rada) pa vas pitam jesam li time ucinio veliku pogresku, koje mogu biti posledice i kako to popraviti.Cekam vasu pomoc u vezi kalibracije inace najvise se gleda(sd;pc i dm-500)pozdrav i hvala unapred.

Za SD koristim Standard mode, ali slabo gledam TV i imam očajnu kablovsku tako da nisam baš referentan. Uključen mi je i LNA, kao i DNR i DC 🙂
PC sam spojio preko DVI-HDMI, Just Scan, Movie Mode, i uglavnom sve ostalo na off. Gleda se HD materijal uglavnom.
Ja firmware nisam menjao, što ne znači da neću 🙂

Hvala na odgovoru ali moram postaviti jos jedno pitanje(problem) koji sam mislio da ce se resiti kad dobro podesim postavke tv-a ali ocito da i drugi imaju taj problem(http://www.hdtelevizija.com/forum/viewtopic.php?f=27&t=511&p=4828#p4828) koji se odnosi na seriju 5 samsunga pa bi hteo znati dali se kojim slucajem ovo moze resiti ili je to mana sa kojom cu se morati navici tokom vremena jer je to toliko lose (na scenama gde je pretezno tamna slika ekran skroz pocrni i dok ne doge neka svetla scena ostaje tamni ekran) da ti se smuci gledanje filma a ujedno bi ovo moglo biti predupregenje za sve koje misle kupiti ove samsungove 5 serije lcd-tv.

Ček, šta se tačno dešava?

Ja sam u servisnom meniju isključio opciju kojoj sam zaboravio ime, a nalazi se odmah ispod DC (što je dinamički kontrast).

Mislim da sam nasao resenje a to je kod mene kod bilo u ;SETUP-
LIGHT EFFECT-IN WATCHING TV e ovo zadnje sam iskljucio(off) i sada je sve u redu.
Ipak veliko hvala HEINZ-u jer mi je u svakom mom problemu izlazio u susret sto nije bilo slucaj po drugim forumima na kojima sam postavjao pitanja zadnjih meseci.Hvala i pozdrav iz MAKEDONIJE.

Heinz je čudo !
: )

Evo mene sa po kojim novim pitanjima,ali tako je to kad covek da svoje zadnje novce za tv.Pitanja su sledeca:
1.Kako obrisati prasinu sa ekrana i mrlje koje su deca ostavila.
2.Dali tv mora biti skroz iskljucen sa napajanja ili moze biti i u stand-by rezimu jer se ovaj moj tv se nemoze iskljuciti skroz na dugme pa bi bilo strasno da svaki put kada se brise ekran mora isljucivati iz napajanja (posto je sakriveno komodom)

I ja bi dodao isto pitanje kojim sredstvo cistiti sam ekran , a kojim obod ekrana ,a pritom neogrebati ostetiti isti?

Moja preporuka za ciscenje televizora: dve mikrofiber krpe. Jedna za ekran, druga za okvir ekrana. Posto je mnogo vise prasine na samom tv-u nego na ekranu, ovu drugu prati cim se uprlja.
Sredstvo za ciscenje: pronto antistatik [plavi]. Prskati na krpu, pa skinuti prasinu sa tv-a.

Konacno odgovor i na moje pitanje ali hvala u svakom slucaju.Jedino me jos muci a mislim da nije tesko pitanje ,dali se moze obrisati ekran lcd-a dok je u stand-by rezimu jer kako sam napomenuo ovaj moj samsung se ne moze iskljuciti skroz iz napajanja(na dugme) ako ne izvuces kabel iz zida.Unapred hvala.

Zahvaljujem na iscrpnim odgovorima:banana:

Ne preporucuje se brisanje uredjaja pod naponom - ali ako nemas mogucnosti da ga iskljucis, ne bi trebalo da bude problema ako ga obrises u stand by-u.

postavke koje sam skinuo sa hdtvtest.uk za 557

(This with the mode at movie)
Backlight = 6
Contrast = 85
Brightness = 49
Sharpness = 0
Color = 50
Tint = G50/R50

DETAILED SETTINGS

Black Adjust = Off
Dynamic Contrast = Off
Gamma = 0
Color Space = Custom
Red: R33 - G0 - B0
Green: R18 - G52 - B0
Blue: R11 - G0 - B51
Yellow: R49 - G53 - B0
Cyan: R22 - G46 - B56
Magenta: R37 - G0 - B43
Flesh Tone = 0
Edge Enhancement = Off
Xycc = Off

WHITE BALANCE

R-Offset = 26
G-Offset = 25
B-Offset = 22
R-Gain = 30
G-Gain = 25
B-Gain = 25

PICTURE OPTIONS

Color Tone = Warm 2
Digital N/R = Off
HDMI Black Level = Low
Movie Mode = off
Blue Mode = Off

Energy Saving = Medium
Entertainment modes = Off

ljudi kazu da je ok, pa ko ima moze da proba
🙂

Nadam se da cu imati prilike da probam [planiram kupovinu bas doticnog Samsunga]

Ali zaaasto, pobogu, hdtv-ovi imaju ovoliko opcija??

Nije ni cudo sto se vecina ni potrudi namestiti kako treba, nego se odma nesto buni..

Evo probao postavke koje nam je dao kolega q4u i mogu reci da su ok samo sam promenio ustedu energije i postavio :automatic jer mi ovo medium daje puno tamniju sliku.Hvala i pozdrav.

Nadam se da cu imati prilike da probam [planiram kupovinu bas doticnog Samsunga]

Ali zaaasto, pobogu, hdtv-ovi imaju ovoliko opcija??

Nije ni cudo sto se vecina ni potrudi namestiti kako treba, nego se odma nesto buni..

Imam ovog Samsunga skoro mesec dana i mogu reci da sam zadovoljan ali ipak kada bih sada kupovao lcd definitivno bih se odlucio za LE40a656 koji mislim da za razlike u novcu od 40a557 daje puno vise i da je po meni bolja kupovina ako covek ima novce da si je dozvoli kupiti,ja ga nisam imao pa sam se zadovolio i sa ovim.

Čime konkretno nisi zadovoljan?

Pa rekao sam da sam zadovoljan ovim sto sam dobio ali mislim da je za razliku u ceni 656 bolja kupnja.Inace od prije sam napomenuo da imam problem sa tamnijim scenama gde dolazi do totalnog zamracenja slike iako sam nekim postavkama to popravio ipak taj se problem primecuje(mozda je to i problem svih lcd-a bez obzira koji su model ali ovaj mi je prvi i nemam nekog velikog iskustva pa mi to bode u oci).Druga stvar je sto ne mogu iskljuciti tv iz napajanja na dugme vec moram svaki put kada brisem ekran da pomeravam komodu gde se nalazi utikac za struju.I trece sto sam primetio sto na crni ekran se javlja to "probijanje pozadinskog svetla" sto se nekad pitam dali tako treba biti ili ovaj moj tv ima neki veci problem.Inace moram se pohvaliti da mi je slika na dm-500s zadovoljavajuca dok mi kablovska nije nesto posebno ali mislim da sam se poceo navikavati.

Poslednja izmena:
Ček, šta se tačno dešava?

Ja sam u servisnom meniju isključio opciju kojoj sam zaboravio ime, a nalazi se odmah ispod DC (što je dinamički kontrast).

kako da aktiviram servisni meni?
sta se time dobija sa firmware-om sa samsungovog sajta i kako da provalim da ga mozda vec nemam?
557 sam kupio pre dve nedelje u TMu na onoj akciji snizenja od satro 20% (svuda je ovaj lcd inace vec bio jeftiniji 10% tako da je ovo snizenje ustvari realno bilo 10% sto je isto super)

da li je iko koristio wiselink opciju?
slike sa USBa pusta ok, mada bih voleo da postoji random funkcija, ali muzika (mp3) bilo da ide kao podloga slajdovima ili da se pusta posebno, ide jedno 10% brze nego sto bi trebalo. probao sam sa dva razlicita USB stika, situacija je ista. Da li bi tu pomoglo menjanje firmwera i kako da otkrijem koja je verzija na mom TVu?

Poslednja izmena od urednika:
Verziju FW možeš proveriti jedino u servisnom meniju. Stiskaš jedan za drugim (brzo) INFO, MENU, MUTE pa POWER. Ali obrati pažnju da će ti ulazak u servisni meni poništiti podešavanja za sliku pa ćeš morati ponovo da podešavaš. Zato ne bi bilo loše imait negde zapisana podešavanja za sve modove, zbog potreba ulaženja u servisni meni.

Evo neceg sto sam nasao na stranim sajtovima a to je da nije preporucivo da se menja FW prvih 20 sati rada (ja sam ga smenio na 0 radnih sati) ali za sada ne vidim da mi to pricinjava problem.Inace kako sam naglasio sa najnovijim FW nemam nikakvih problema u vezi citanja mp3 muzike sa wiselink-om tako da muziku i slike sljaka bez problema sa obzirom da mi je to jedini izvor videti full hd (slaba grafa ) cime sam prezadovoljan.

Poslednja izmena:
Vec sam rekao da sam moj fw mjenjao na nula radnih sati tako da neznam kako izgleda rad tv-a sa fabrickim fw-om.

Kod nas (Makedonija) SAMSUNG LE40A557 bila je sa (SSO5-panelom)dok su 551;556 i 558 bili sa slabijim panelima dok koliko znam HEINZ-je uzeo 558 sa (SSO5-panelom)sto u prevodu znaci svaka posiljka i svako trziste dobija razlicite panele zato moras proveriti na licu mesta(ja sam platio tv ali rekao da ga odmah otpakovamo i ako nije sa sso5 panelom da ga necu uzeti).Pozdrav.

Poslednja izmena:
dvb-t pomoc mpeg2 v.s mpeg4

Molio bih za pomoc kako najbezbolnije(jeftinije) resiti problem u vezi mpeg4 dekodiranja mog Samsunga le40a557 posto kad nas u Makedoniji su ovih dana uveli neki digitalni paket koji se moze gledati samo u mpeg 4 formatu dok mpeg2 nemamo ni jednog kanala,pa bih zelio pomoc ako je neko imao ovaj problem i kako se moze resiti.Pozdrav iz MKD. p.s jeli neko zna vise o novim firmwerom t-prlpeumd-1022.0

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno