Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@*******i, ajde u jednoj kratkoj, prosto prosirenoj recenici kazi sta zelis da nam dokazes, jer vise malo ko ima zivaca da cita tvoj tekst.
Jednostavno je, Core i7 je klasa za sebe i po ceni i po performansama, ima DDR3 IMC, ima veliki L3 i ima hyperthreading zbog cega je najvise brzi u CPU testovima od Phenoma 2.

Phenom 2 ce biti konkurentan sa Core 2 Quad, po veoma povoljnoj ceni i to je poenta price.
Niko nije rekao da ce AMD da preuzme performance crown od Intela. I dosta vise Intel vs AMD.
U pojedinim komentarima ste potpuno ne realni isto tako iz testova koje komentarisete izvlacite ono sto se vama svidja a neke mane i ne deostatke uopste ne komentraisete a vezano za PII, gde je onda tu prava i realna slika o ovom procesoru? meni se pripisuje da sam fan a vecina u ovoj temi pise u AMD fan fazonu. Monti postavlaj rezultate i daje komentre koji su na neki nacin kontradiktorni u odnosu na ono sto moze da se vidi u tim rezultatima, covek je napisao ovo "Ono sto sam hteo da ti kazem *******i je cinjenica da neces naci nijednog i7 na 4200 MHz sa single karticom koji ce postici 29000 pojena" i postavio sliku sa i7 gde se jasno vidi da je to sto je rekao itekako diskutabilno, niko to ne primecuje niti mu skrece paznju da je nesto premutovao. Ja sam se samo nadovezo na vase komentre o performansam vezane za i7 mogu da se nadovezem i sve to o cemu pricate manje vise proverim iz prve ruke, da kojim slucajem ne pominjete i7 u celoj prici, tema bi isla nekim drugim tokom. Ovaj post nisma ja postavio http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1674834&postcount=968 vec monti, ovaj isto tako http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1673137&postcount=926 vec nas dragi moderato koji ume da brise postove koji komentarisu ono sto je on postavio, gde je onda moje krivica cak i ako sma smorio, budite malo realniji pa cu malo manje smarati, potegnete pricu a onda necete da pricate o tome ako neko u temi ucestvuje ko vam ukazuje na ocigledne propuste u onome sto pisete;)

Poslednja izmena:
Upravo tako. Mozes misliti ove ploce koje ne mogu da izguraju 140W TDP u kojem su problemu kada oc.ujes. :d

Ja nema sta da mislim... uvjerio sam se na svojoj ploci sta znaci losa naponska.

@*******i E brate stvarno si postao dosadan sa tim i7. Ovo je tema o PII a ne o i7. Otvorim temu da procitan nesto novo o PII kad ono svaki drugi post je tvoj i to o i7. Stvarno ne razumijem sta hoces da dokazes.

U pojedinim komentarima ste potpuno ne realni isto tako iz testova koje komentarisete izvlacite ono sto se vama svidja a neke mane i ne deostatke uopste ne komentraisete a vezano za PII, gde je onda tu prava i realna slika o ovom procesoru?
Niko ne ocekuje cuda od ovog procesora. Uostalom to je ista ona K10 arhitektura. Poenta price je da je PII konacno konkurentan, narcito po odnosu cena/performanse. Zasto bi komentarisali mane, kada taj CPU nije "king of the hill".

meni se pripisuje da sam fan a vecina u ovoj temi pise u AMD fan fazonu.
Pa ovo i jeste amd tema. A ti si Intel fanboy i AMD fudder. :d

Monti postavlaj rezultate i daje komentre koji su na neki nacin kontradiktorni u odnosu na ono sto moze da se vidi u tim rezultatima, covek je napisao ovo "Ono sto sam hteo da ti kazem *******i je cinjenica da neces naci nijednog i7 na 4200 MHz sa single karticom koji ce postici 29000 pojena" i postavio sliku sa i7 gde se jasno vidi da je to sto je rekao itekako diskutabilno, niko to ne primecuje niti mu skrece paznju da je nesto premutovao.

Ja sam se samo nadovezo na vase komentre o performansam vezane za i7 mogu da se nadovezem i sve to o cemu pricate manje vise proverim iz prve ruke, da kojim slucajem ne pominjete i7 u celoj prici, tema bi isla nekim drugim tokom. Ovaj post nisma ja postavio http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1674834&postcount=968 vec monti, ovaj isto tako http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1673137&postcount=926 vec nas dragi moderato koji ume da brise postove koji komentarisu ono sto je on postavio, gde je onda moje krivica cak i ako sma smorio, budite malo realniji pa cu malo manje smarati, potegnete pricu a onda necete da pricate o tome ako neko u temi ucestvuje ko vam ukazuje na ocigledne propuste u onome sto pisete;)
Koliko vidim tu je i7 na kaskadi, Core 2 Q je na LN2? Sta je tu kontradiktorno?

I ja sam do skora bio ubedjen da TDP raste linearno sa frekvencijom i sa kvadratom napona ali sam na XS-u video na vise mesta da je napon ^ 3 (u racun sada ulazi i struja curenja). Ne znam koliko je tacno, iskreno receno ja bih merio potrosnju na stock i na nekoliko frekv i razlicitih napona i nacrtao neki grafik i eventualno nasao neku funkciju koja opisuje grafik.
Kod CMOS kola potrosnja ne bi trebalo da raste nikako linearno sa povecanjem frekvencije. To je nekada vazilo za PMOS i NMOS, ako se ne varam.
Struja curenja sigurno nije zanemarljiva komponenta i ona se povecava sa dodavanjem napona i to verovatno nelinearno.

Poslednja izmena:
U pojedinim komentarima ste potpuno ne realni isto tako iz testova koje komentarisete izvlacite ono sto se vama svidja a neke mane i ne deostatke uopste ne komentraisete a vezano za PII, gde je onda tu prava i realna slika o ovom procesoru? meni se pripisuje da sam fan a vecina u ovoj temi pise u AMD fan fazonu. Monti postavlaj rezultate i daje komentre koji su na neki nacin kontradiktorni u odnosu na ono sto moze da se vidi u tim rezultatima, covek je napisao ovo "Ono sto sam hteo da ti kazem *******i je cinjenica da neces naci nijednog i7 na 4200 MHz sa single karticom koji ce postici 29000 pojena" i postavio sliku sa i7 gde se jasno vidi da je to sto je rekao itekako diskutabilno, niko to ne primecuje niti mu skrece paznju da je nesto premutovao. Ja sam se samo nadovezo na vase komentre o performansam vezane za i7 mogu da se nadovezem i sve to o cemu pricate manje vise proverim iz prve ruke, da kojim slucajem ne pominjete i7 u celoj prici, tema bi isla nekim drugim tokom. Ovaj post nisma ja postavio http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1674834&postcount=968 vec monti, ovaj isto tako http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1673137&postcount=926 vec nas dragi moderato koji ume da brise postove koji komentarisu ono sto je on postavio, gde je onda moje krivica cak i ako sma smorio, budite malo realniji pa cu malo manje smarati, potegnete pricu a onda necete da pricate o tome ako neko u temi ucestvuje ko vam ukazuje na ocigledne propuste u onome sto pisete;)

Ajde posaberi se druze konacno , polako i sam neznas sta pises.
Vrati se par strana nazad i pogledaj koji score si iscupao sa XS'a.
govorio si o 4.2 GHZ i Crossfire rezimu i blizu 30000 pojena u 3dmark06 i naveo da je to 1200 MHz manje od rezultata koji je postignut takodje u Crossfire rezimu na jednom Phenomu...

Ja sam na osnovu toga odgovorio da i7 daleko bolje skalira u Crossfire/Sli rezimu nego kad u sistemu postoji samo jedna kartica a prvenstveno zbog enormno veceg memoriskog protoka (DDR3) pa sam ti postavio link na blizu 30000 jedne i7edmice samo sa jednom kartom i vidi cuda tu je i7edmici bili potrebno cak 4700 MHz da bi presao 29000.
Tako reci mi sad sta je u izjavi kontradiktorno ako sam rekao da na single kartici i7 nemoze na 4.2 postici 29000 pojena ?

Iz toga se moze zakljuciti da je razlika izmedju i7 i Phenom II daleko veca u sprezi dve karte od single kart rezima.

E sad genialac objasni nam gdje je tu kontradiktornost ?

Onda sam te lepo zamolio da uporedis 3dmark06 rezultate na DDR2 platformi sa DDR3 i sam uvidis kolika je razlika. Uzmi lepo nehi E8XXX cpu i testiraj ga na istoj frikvenciji u 3dmark06 na ddr2 pa na ddr3 mozda i sam zakljucis nesto sto je u svakom slucaju pametnije nego da predpostavljas iz nekih screenshotova po netu.

Pazi *******i mi ovdje danas imamo jedan jedini rezultat sa 29500 pojena Phenom II na 5400 MHz i to se uzima zdravo za gotovo da je to tako i da to nemoze bolje sa tvoje strane.
A posvrljaj malkice na hwbot i pogledaj SLI/Crossfire rezultate na 29500 pa nam javi da li nasao ijedan na 4.2 a da je tacno 29500 ili vise.

Nema nijedan svaki rez je ispod 29000 ....

Najbolja CPU frikvencija je oko 4.5 GHz za nekih 29400 pojena sto je opet 300 MHz veci takt nego rezultat postavljen na XS

Jos jedan put ponavljam na osnovu jednog jedinog Phenom II reza koji po svim okolnostima nije najbolji veoma je riskantno dovoditi neke zakljucke.

Eto na hwbot ima primera gdje i7 jedva sa 4.8 GHz postize 29000 a sta sad ?
Trebamo najbolje moguci score uporediti sad sa jednim jedinim na Phenomu da bi onda konstatovali kako je potrebno 1,2 GHz manje takta za iste performanse
Mislim smesno !

Sacekaj *******i da cica to uzme u svoje ruke bice iznenadjenja videces .....

Na LN2 polju Phenom II ce biti rame uz rame sa i7 ponovo ti govorim i obecavam dobit ces dokaz iz prve ruke uskoro .....
Bice to lepo videti kako platforma od 500€ kida platformu od 1500€ :)

Poslednja izmena:
jkzwp0.jpg

Ajde posaberi se druze konacno , polako i sam neznas sta pises.
Vrati se par strana nazad i pogledaj koji score si iscupao sa XS'a.
govorio si o 4.2 GHZ i Crossfire rezimu i blizu 30000 pojena u 3dmark06 i naveo da je to 1200 MHz manje od rezultata koji je postignut takodje u Crossfire rezimu na jednom Phenomu...
Kakve sad ovo ima veze sa tim i tvojom tvrdnjom da i7 sa jednmo kartom ne moze da postigne 29000? pa na toj slici se jasno vidi da nesto nije uredu, cpu skor je bio daleko losiji nego sto bi trebao da bude, samim tim i graficki testovi su verovatno podbacili i uopste nije referentna, ali toje bilo nesto sto smo imali u tom trnutku i sto smo komentarisali
Ja sam na osnovu toga odgovorio da i7 daleko bolje skalira u Crossfire/Sli rezimu nego kad u sistemu postoji samo jedna kartica a prvenstveno zbog enormno veceg memoriskog protoka (DDR3) pa sam ti postavio link na blizu 30000 jedne i7edmice samo sa jednom kartom i vidi cuda tu je i7edmici bili potrebno cak 4700 MHz da bi presao 29000.
Ne link si ti postavio a jasam samo prekopirao sliku sa tog linka, naveo si da ne moze da napravi 29000 sa jednom kartom a na toj slici se vidi da je napravio 29600 sa jednom kartom i klokom od 47000mhz, onda sam ja na osnovu tvoje izjave "Nije snaga CPU'a glavni faktor za dobar performance i7edmice nego posebno ddr3 kad je 3dmark06 u pitanju." zakljucio da bi u istim uslovim sa klokom od 4200mhz dobili priblizno rezultat 29000, jer ako nije snaga cpu bitna onda ce tih 500mhz manje taman umanjiti skor za tih 600poena, moj zakljucak, to da nema rezultata ili da ne moze da se pronadje na netu ja ne sporima ali vljda je poenta onoga sto si rekao da ne moze ni da se napravi takav rezultat na tom kloku, ja ipak mislim da moze i ako uzmemo 3DMark2006Calculator i unesemo vrednosti sm2 i sm3 dobijene na slici i orjentaciono vrednost cpu scora na 4200mhz od 8000 poena dobijem sledece06 3DMark2006Calculator.jpg ono sto mi daje za pravo da racunam na ovaj nacin je rezultat koji sam dobio na mojoj masini gde 550mhz manji klok skoro da nije imao nikakav uticaj na sm2 i sm3 scor3550 i 3900.jpg

Tvoj odgovor je neka demagogija i odgovaras na ono sto zelis da odgovoeris i konstruises pricu onako kako tebi odgovara izvlaceci iz nje detalje u kojima si bio upravu a za koje te nisam nista ni pitao, pritom sam ti postavio jasna pitnaj i reko da nemam iskustva sa ekstremnim overklokm, to je bio samo moj zakljucak i zatrazio sam objasnjenje dali je moja logika razmislanja ispravani dali je moguce da na osnovu onoga sta si ti rekao moze da se dodjeo do do tih 29000 onako kako sam ja to zamislio ili makar priblizno? tako da sam morao sam da dodjem do tog odgovora a sada bih voleo da mi odgovoris dali ova moja racuniaca uz pomoc 3DMark2006Calculator moze da se uzme kao tacna, ako moze odgovor bez nepotrbnog filozofiranja i ako nije tacna kratko objasnjenje zasto nije tacna.

Zelim ti sve najlepse u novoj godini i lep provod veceras:) :wave:

ASUS-ova AM3 ploca:

m4a79deluxekl8.jpg

M4A79 DeLuxe...

covece, ove AM3 ploce se pojavljuju k'o pecurke posle kise, definitivno demantujuci moju teoriju da ce se pojaviti tek na CeBIT-u!

ASUS-ova AM3 ploca:

M4A79 DeLuxe...

covece, ove AM3 ploce se pojavljuju k'o pecurke posle kise, definitivno demantujuci moju teoriju da ce se pojaviti tek na CeBIT-u!

Prelepa ploča, odlična naponska, 4 x PCIe :smoke: , šta li će da bude sa R.O.G modelima ne smem ni da zamislim :)
Fantastično!

Poslednja izmena:
Bit će ih definitovno još. Inače, ovo je DDR2 AM3 ploča. Druga takva od Asusa, što je veoma zanimljivo. Ima još jedna na 780G čipsetu.

Poslednja izmena:
Ploča ima podršku za AM2/AM2+/AM3 procesore, znači stoga i DDR2.
Socket ima 940 rupa, procesori imaju nešto manje pinova i ponešto se razlikuje njihov raspored ovisno kojoj od ove 3 generacije pripadaju. Ali svi "pašu" u isti socket.

CPU Phenom™ X4 / Phenom™ X3 / Athlon™ X2 / Athlon™ / Sempron™ processors (socket AM2+ / AM2)
Compatible with Phenom™ II / Athlon™ X4 / Athlon™ X3 / Athlon™ X2 (AM3 CPU)
Supports 45nm CPU
AMD® Cool 'n' Quiet™ Technology
Chipset AMD® 790FX / SB750
System Bus Up to 5200 MT/s HyperTransport™ 3.0 interface for AM3 / AM2+ CPU
2000 / 1600 MT/s for AM2 CPU
Memory 4 x DIMM, max. 16GB, DDR2 1066* / 800 / 667 MHz, ECC and non-ECC, un-buffered memory
Dual channel memory architecture
*Due to AMD CPU limitation, DDR2 1066 is supported by AM2+ / AM3 CPU for one DIMM per channel only. Refer to www.asus.com for the memory QVL (Qualified Vendors Lists).
**Due to OS limitation, when installing total memory of 4GB capacity or more, Windows® 32-bit operation system may only recognize less than 3GB. Hence, a total installed memory of less than 3GB is recommended.
Expansion Slots 4 x PCI Express 2.0 x16 slots, support ATI CrossFireX™ technology (@ dual x16, triple x16 / x8 / x8, or quad x8 link)
2 x PCI 2.2 slots
Storage SB750 Chipset:
- 1 x Ultra DMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
- 5 x SATA 3Gb/s ports with RAID 0, 1, 5, 10 and JBOD
- 1 x eSATA 3Gb/s port
LAN Realtek® 8112 Gigabit LAN controller featuring AI NET 2
Audio Realtek® ALC1200 8-channel High Definition Audio CODEC
- Supports Jack-Detection, Multi-Streaming, and Front Panel Jack-Retasking
- Coaxial / Optical S/PDIF Out ports at back I/O
- ASUS Noise Filtering
IEEE 1394 VIA® VT6315N controller supports 2 x IEEE 1394a ports (1 at mid-board; 1 at back panel)
USB 12 x USB 2.0/1.1 ports (6 ports at mid-board, 6 ports at back panel)
ASUS Unique Features ASUS Power Solutions:
- 8+2 Phase Power Design
- ASUS Anti-Surge Protection
ASUS Green Design:
- EPU
- ASUS AI Nap
Express Gate
ASUS Quiet Thermal Solutions:
- ASUS Fanless Design: Heat pipe solution
- ASUS Fanless Design: Stack Cool 2
- ASUS Q-Fan 2
ASUS EZ DIY:
- ASUS Q-Shield
- ASUS Q-Connector
- ASUS O.C. Profile
- ASUS CrashFree BIOS 2
- ASUS EZ Flash 2
- Onboard Switch
Special Features 100% High-quality Japan-made Conductive Polymer Capacitors! (5000hrs VRM, over 57 years operation lifespan at 65。C)
ASUS MyLogo 2
AMD® OverDrive Support*
*Advanced cooling system is required when advanced overclocking functions of AMD OverDrive are enabled.
ASUS Exclusive Overclocking Features Intelligent overclocking tools:
- AI Overclocking (Intelligent CPU Frequency Tuner)
- Turbo V
- Turbo Key
Precision Tweaker 2:
- vCore: Adjustable CPU voltage at 0.0125V increment
- vChipset (NB): 16-step Chipset voltage control
- vDIMM: 36-step DRAM voltage control
SFS (Stepless Frequency Selection)
- FSB tuning from 200MHz up to 600MHz at 1MHz increment
- PCI Express frequency tuning from 100MHz up to 150MHz at 1MHz increment

Poslednja izmena:
Kad smo kod toga baš me zanima kakva će biti razlika između Phenom II AM3-DDR2 i AM3-DDR3 rješenja, u performansama ali i u cijenama tj. u odnosu cijena/performanse. Pretostavljam da to nećemo vidjeti prije februara kada izlaze AM3 Phenom II, ali može li neko da pretpostavi? Mnogo bih volio da DDR3 Phenom II platforma bude odlična, i u samim performansama ali naravno i u odnosu cijena/performanse, tim prije što narednih mjeseci planiram uzeti novi kompjuter i u igri su Core i7 ili Phenom II (DDR2 ili DDR3). Koliko vidim Core i7 je jači mada ne znam kakav će biti prema DDR3 Phenom II platformama od kojih očekujem u najmanju ruku solidne performanse i prije svega bolji odnos cijena/performanse.

AM3 Phenom II 940 3 GHz ako se ne varam je zakazan za Q2 2009, pretpostavljam da neće izaći prije juna, šteta, volio bih da mi i on bude u igri kod kupovine.

I pretpostavljam i nadam se da će Phenom II biti sasvim zadovoljavajuće rješenje za nekoga kao što sam ja kome je najzahtjevnija aktivnost igranje igara, dakle bez renderinga i sličnih zahtjevnih aktivnosti.

DDR3 1333 CL9 neće sigurno bajno proći u usporedbi sa DDR2 800 CL4, ista stvar je bila i sa s939->AM2 u početku.

Kakve sad ovo ima veze sa tim i tvojom tvrdnjom da i7 sa jednmo kartom ne moze da postigne 29000? pa na toj slici se jasno vidi da nesto nije uredu, cpu skor je bio daleko losiji nego sto bi trebao da bude, samim tim i graficki testovi su verovatno podbacili i uopste nije referentna, ali toje bilo nesto sto smo imali u tom trnutku i sto smo komentarisali

nadji post gdje sam ja rekao da nemoze 29000 da se postigne sa i7 i procitaj tu recenicu najbolje 8 puta da i do zadnje celije pristigne. Tamo jasno pise 4.2 GHz u non SLI/CF rezimu.

Kako su za tebe SLI/CF i non SLI/CF iste okolnosti mene nije jasno ??????

Ne zelim *******i dalje da se raspravljam ocigledno se ne razumijemo ja pricam o jabukama ti o kruskama najbolje je da ne zamaramo ljude navodnom "demagogijom"

I ja tebe zelim srecnu novu a da ti suze poteknu za srpsku novu to cu se ja pobrinuti kad postavim scorove :)

Poslednja izmena:
nadji post gdje sam ja rekao da nemoze 29000 da se postigne sa i7 i procitaj tu recenicu najbolje 8 puta da i do zadnje celije pristigne. Tamo jasno pise 4.2 GHz u non SLI/CF rezimu.
Vidis ovde si rekao.
Ono sto sam hteo da ti kazem *******i je cinjenica da neces naci nijednog i7 na 4200 MHz sa single karticom koji ce postici 29000 pojena

Pa zar ovo nisi ti napisa i zar na ovoj slici http://www.benchmark.rs/forum/attachment.php?attachmentid=44705&d=1230735841 (koju sam inace kopirao sa linka koji si ti postavio) nije rezultat sa jednom kartom 4870x2 ili se to racuna ako je jedna karta a dva gpua kao CF? samo sam dodao 3DMark2006Calculator kojim se dolazi do tih 29000 pojena sa jednm kartom pri kloku od 4200mhz. Naravno da si izbego odgovor na konkretna pitanja i nastavio u tvom maniru da okolisas i pises ono sto tebi odgovara ili si zaboravio sta si napisao pa ti nije jasno sta hocu da ti kazem, ja se ne prepirem samo ti skrecem paznju na ocigledan propust, ali ti odbijas da vidis, ili vidis pa sada ne znas kako da predjes preko onoga sto si rekao.
Kako su za tebe SLI/CF i non SLI/CF iste okolnosti mene nije jasno ?????? Ne zelim *******i dalje da se raspravljam ocigledno se ne razumijemo ja pricam o jabukama ti o kruskama najbolje je da ne zamaramo ljude navodnom "demagogijom"I ja tebe zelim srecnu novu a da ti suze poteknu za srpsku novu to cu se ja pobrinuti kad postavim scorove :)
Ovo je ostatak tvog posta koji se odnosi na demagogiju i filozofiranje koje sam pomenu i koje sluzi samo da zbuni nekoga i da se izbegne odgovor na postavljeno pitanje, zasto to radis necu ni da pretpostavljama ali je tako.

Evo zasto igre rade dobro na novom Phenomu. Kes arhitektura je daleko efikasnija nego na Phenomu I. Izmerio sam neke latencije koje zavise od prefetchera i jedno 2x su bolje. 64-bytes stride je samo 24 ciklusa sto je ekstra dobro. Toliko nije ni na Core 2, a u rangu je sa Nehalemom. AMD je konacno napravio dobar sistem za sakrivanje latencije memorije. Ovo je inace na defaultu, 3.0 Ghz, 1.8 Ghz NB/L3. Rezove cete videti posle NDA. ;)

Prilozi

• latency.PNG
    latency.PNG
    20.9 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
sto se tice disipacije pri povecanju napona ona svakako nije liniarna.

merio sam sa meracom potrosnje koji pokazuje celokupnu potrosnju sistema stim sto je frikvencija celo vremo bila na ovom 3800+ X2 na default znaci 2000 MHz. dok sam napon podizao u 0,1V koracima.

Merac je pokazivao 262W u full loadu (Orthos priority 9) na default naponu od 1,176V tih 262W sam koristio kao pocetnu vrednost i razliku na istu u daljim testovima dodavao na definisani TDP za ovaj CPU od 65W

Mereno je na 1,176V (default)
1,28V (u biosu postavljeno na 1,3V)
1,384V (u biosu postavljeno na 1,4V)
1,488V (u biosu postavljeno na 1,5V)
1,544V (u biosu postavljeno na 1,55V)

A rezultat je bio sledeci :

disipacija0j9a.gif

crveni graf oznacava vrednosti koje su merene pomocu meraca.
A plavi graf oznacava disipaciju koja se do sada navodila kao validno merilo

ocdisipacija = 65W * (ocnapon / defnapon)²

Kao sto se da videti od 1,288V disipacija vise ne odgovara prvobitno definisanoj formuli....

Sto iz iskustva takodje mogu i na E8600 da potvrdim , disipacija raste brutalno od odredjene tacke napona na CPU'u

Ta vrednost zavisi od tipa procesora a ponekad moze i od samog primerka da zavisi. Generalno se nemoze definisati neka sveobuhvatna formula.
Recimo imao sam proizvodnih nedelja Core 2 Duo u rukama koje su se razlicito ponasale sto se tice disipacije pri istim naponima.

Poslednja izmena od urednika:
Hoces da kazes kako PCI-E x16 slotovi sluze za nesto drugo osim za graficke?

SATA/SAS RAID kontroleri?? Ali ko ima novaca za to ima i za regularnu serversku ploču.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno