Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

Nesto mislim da ce da se desi sledece - 1.1.2009. Telekom ubrzava adsl pakete. 10.1.2009. SBB povecava flat pakete i ostavlja Telekom u oblaku prasine.

Ti zamišljaš SBB kao nekog deda mraza, dobrotvornu ustanovu ili šta? Povećanje će biti i na SBB-u jedino ako to njima bude odgovaralo, to što svima nama odgovara da ubrzanja bude to je druga stvar, a to njih tako zabole...
Imam neki utisak da se SBB izleteo sa poduplavanjem pre lelekoma misleći da će i ovi poduplati, a ovi džukci digli samo za 1/3, pa je SBB ni kriv ni dužan ispao heroj internet neba Srbije. Ne bih se ja preterano uzdao ni u koga od naših vajnih provajdera - naše je samo da biramo najbolju moguću ponudu i tako eliminišemo ove što prodaju agregaciju i maglu.

Pa da odma' palim utovarivac i jurisam na najblizu poslovnicu! :whip:

Ako je istina ovo sto pise, onda bih ja isao na ovaj paket od 4 Mbit/sec, skuplji je nekih 400 dinara od 1,5 Mbit koliko sada imam, a vise nego duplo brzi.
Te cene su bez PDV-a, sto znaci da ti prelazis na 2Mbps a ako hoces 4Mbps placaces cenu koju sada placaju korisnici sa 2Mbps.

Ne mogu da verujem da nas prave budalama pa gde je to obavestenje Ratel-a?

Ja videh u nekim novinama da će biti objavljeni detalji u sredu, 24. To je danas, al' ne videh da je objavljeno negde.

Зато што и није објављено ;).

ADSL.BEOGRAD.COM

Na osnovu dobijenog obavestenja od Telekoma Srbija A.D. obavestavamo Vas da ce pocev od 01.01.2009. godine doci do povecanja brzine prenosa ADSL paketa. Korisnici postojeceg ADSL paketa 768/64 kbps automatski ce biti prebaceni na novi paket 1024/128 kbps, paket 1536/128 kbps postace 2048/192 kbps a paket 2048/192 kbps postace 4096/256 kbps. Takodje, uvodi se i novi Paket plus (neograniceno/768 kbps). Svim postojecim korisnicima brzina prenosa ce biti automatski promenjena.

Izvor http://adsl.beograd.com

Poslednja izmena:
Nije lose, moglo je i bolje, ali mi nije jasno ovo "neograniceno/768 kbps"? :trust:

A'l ovo mi je najjace!
Citat@
Prebacivanje na nove ADSL brzine trebalo je da počne za Novu godinu, ali je verovatnije da će biti odloženo i da će početi tokom januara, nakon praznika.

Nista od Novogodisnjeg paketica po ovome. :(

Mislim da bi trebali da podignemo jedan thread u kome bi neko ko ima recimo losu liniju i losu paricu testirao raznoraznu adsl opremu pocevsi od splitera tako i do adsl modema ili routera sa integrisanim adsl modemima kako bi videli koji spliteri i adsl modemi se najbolje snalaze na losim linijama, ovde razlike u kvalitetu mogu znacajno da podignu brzinu i kvalitet veze.

Recimo i to da kvalitetniji adsl routeri mogu pokazati attenable rate sto znaci da po algoritmu proracuna mogu ukazati koja je moguca ostvariva realna brzina.

Drugo, po nekim standardima kao i kod wifi-ja upotrebljavaju se neka skromna setovanja po pitanju noise margina.
Medjutim postoji aplikacija koja ima prilicnu podrsku sa radom sa noise marginama sa prilicnim brojem adsl routera

http://dmt.mhilfe.de/

Sto znaci da dmt toolom mozete pojacati transmit power recimo kako bi mozda ostvarili bolju konekciju, ovde naravno treba dosta experimentisati.

Stim da bi stvarno bilo extra kad bi se u jednom mocnom testu naslo recimo 30 adsl modema rotera kako bi videli kako se koji ponasa u tezim uslovima.

Evo sad znamo da ce ADSL da se duplira,ima li kakav info od SBB-a? Sta cekaju?

Krenuli su da azuriraju odluke upravnog odbora a pod tom kategorijom ce se pretpostavljam naci i ove dozvole za medjunarodno povezivanje koje nas interesuju.

Videcemo mozda danas bude nesto.

Ovo sto rade RATEL-ovci je sramota . Odluka o pravilnicima je doneta februara, oktobra je odluceno da se ta odluka objavi u sluzbenom glasniku, decembra je doneta odluka o odobrenju.. a kad ce se objaviti ko je dobio odobrenje, jos se ne zna. Ove godine nece sigurno. Jel to kraj ili treba jos nesto. Ocigledno se radi o kupovini vremena.. u korist koga???:mad:

edit: prvo odobrenje za VOIP.. eunet
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=71751

Poslednja izmena:
Kako to da jos nisu objavili spisak operatera koji su dobili dozvolu?Jel zna neko spisak operatera koji su podneli zahtev?

Не зна се. Државна тајна :wall:.

Ponovo su azurirali onaj deo registra o odlukama upravnog odbora ali jos uvek nista od zakljucka koji nam treba

А онда Нова година, па Божић, па Нова година...

А онда Нова година, па Божић, па Нова година...
objavice 8.februara na godisnjicu donosenja odluke o pravilnicima.
A onda ce srecni dobitnici sacekati da se izdaju resenja.. :mad:

Srpski ustav je donet za par meseci, a hebeni pravilnik RATEL donosi jos malo pa vise od 1 godine..

Одлука за међународно повезивање Art comunication - HT Хрватска 22.12.2008 PDF документ (114kB)
2 1-03-345-546/08 Одлука за међународно повезивање YUBC - Prime Telecom Румунија 22.12.2008 PDF документ (110kB)
3 1-03-345-122/07 Одлука за међународно повезивање SBB - Pantel Румунија

http://registar.ratel.rs/cyr/reg6/?action=table&filter=&datumOd=&datumDo=&zavodniBroj=

e sad cemo da vidimo :D

super vest..
Od sad vise nece biti pravdanja..
SBB da odrzi ono sto je obecao.. Ostali ce morati da prate.. a nama svima dobro.. RATLUK vise nije prepreka..

Мени је чудно да су само ТРИ провајдера добили дозволу!

Телекомов монопол ће овим бити једва уздрман (говорим о АДСЛ тржишту).

колико их је поднело захтев, остаје тајна.

Pa pogledaj kada je ko predao... i sve ti govori po kojem redosledu idu!
Mozda treba da sacekaju ostali sledecu sednicu :S:

Art comunication (ko su ovi), YUBC i SBB.. dobili
Iznenadili Sezam i Eunet.. nisu ni trazili.. Veratu mnogo i ovo sto ima... na ADSL-u nema konkurencije.. osim YUBC, ali ne znam koliko oni sami mogu da urade. U ovakvim okolnostima Telekom i SBB mogu vrlo lako da se dogovore.
Sve u svemu, rezultat ovih pravilnika i odobrenja ce tesko doneti pojeftinjenje od 30% kako je ministarka najavljivala.

Nazad
Vrh Dno