Šta je novo?

CRKO wd passport 2.5" external usb 320gb - pomagajte

dokolenko

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2006
Poena
309
Evo o cemu se radi:
Dok sam radio na trosedu, gore pomenuti wd passport 2.5" external usb hdd, kapaciteta 320gb, kupljen preko neta pre par meseci u americi (tad sam mislio da je pametno) prikopcan je bio na laptop i prevrnuo se naopacke i crko!
totalno nikakve znake zivota ne pokazuje. znaci nije pao o pod, razbio se...jednostavno se prevrnuo oko svoje ose.
kad ga prikopcam, uopste ga racunar ne vidi...detektuje kao mass storage drive i to je to. a da, cim ga prikopcam, cuje se neki cudan zvuk iznutra, kao da se nesto zaglavilo...
a da, dok je prikopcan, racunar se ne moze ugasiti i ima problema oko podizanja sistema...da ne kazem ne podigne se uopste...

ne razumem se u hardver pa se ne bih usudio da ga ja otvaram i cackam. stvari koje sam imao na njemu su i bitne i nisu, svejedno zao mi ih je.
ima li mu spasa, sta mi je ciniti?
POMAGAJTE:wall:

p.s. oznaka na njemu je wd320me-00 0809a

zaglavio ti je motor, mora da se otvori i odglavi ili ploce prebace na drugi motor, u svakom slucaju sam ne mozes nista...

Bas mi je cudno da ti se to desilo, meni je cak padao sa pola metra na pod i dalje radi savrseno (doduse verzija od 250GB).

Ima ovde na benchu jedan covek koji radi to spasavanje podataka, neko ce ti vec reci nick (ne mogu da se setim) pa ga kontaktiraj.

pa i meni je cudno, kazem ajde da je pao sa visine, il da je nesto palo-udarilo njega al da je ovako krh i osetljiv...pa to mi nema smisla!

ako se taj motor zaglavio, onda mi nema druge nego da ga odnesem kod nekog strucnjaka. ja zam i NS pa ako neko zna kod koga da ga odnesem, nek me kontaktira na PM.

hvala u napred!

Predpostavljam da neces da se cimas za garanicju u USA.

Otvori plastiku (drzi se zabicama), izvadi HDD i nabodi ga na komp kao normalan HDD.
Interface je SATAII tako da to ne bi trebao da bude problem. Ako proradi proradi, ako ne .. drag 'n' drop u kantu :d

Naknadno mozes da kupis neki rack za 2.5" diskove i opet dobijesh eksterni.. ako proradi.

ne razumem se u hardver pa se ne bih usudio da ga ja otvaram i cackam. stvari koje sam imao na njemu su i bitne i nisu, svejedno zao mi ih je.
ima li mu spasa, sta mi je ciniti?
POMAGAJTE:wall:

Rece covek da su mu stvari nisu toliko bitne, ali da mu ih je zao.

Ako se disk vidi na sata interface-u moze ih iskopirati bez problema.

Rece covek da su mu stvari nisu toliko bitne, ali da mu ih je zao.

Ako se disk vidi na sata interface-u moze ih iskopirati bez problema.

ako procitas pazljivije ponovo citiram

cim ga prikopcam, cuje se neki cudan zvuk iznutra, kao da se nesto zaglavilo...

Covek rece da mu podaci nisu toliko bitni (verovatno ne "toliko" da plati 20k+ din za njihovo spasavanje kod tebe u firmi). Ja sam mu predlozio ono sto moze da uradi sam i da eventualno nesto povrati (mala sansa) od podataka.

Poslednja izmena:
ne radi se o tome sta ce on sa diskom i parama nego sta je sa diskom.
stavljanje na sata 2 mu nece pomoci, tvojim savetom moze da izgubi samo garanciju koju
moze da ostvari ovde kod ovlascenih zastupnika wd-a ...

Covek rece da mu podaci nisu toliko bitni (verovatno ne "toliko" da plati 20k+ din za njihovo spasavanje kod tebe u firmi). Ja sam mu predlozio ono sto moze da uradi sam i da eventualno nesto povrati (mala sansa) od podataka.

au, pa sto tako!? duksa je sasvim ok predlozio sta moze da se uradi sa hardom...

btw ja sam bio na benchu mnogo pre nego sto sam otvorio firmu za spasavanje...
drugo ti ne pamtis vreme kad je jedini lek za diskove bio stavljanje u zamrzivach a ako su ti bas bitni nosi u hrvatsku ili madjarsku nek ti uzmu 2k+ evra koliko kosta takva usluga za nas iz srbije. To sto kod nas sada ima najsavremenija oprema , identicni uslovi kao u svetu , cak i jedinstveni alati za zamenu glava opet nisu plus nego minus
dokle bre...

Poslednja izmena:
Nisam mislio da prozivam nikoga i slazem se da je cena za recovery veoma povoljna ako neko ima bitne podatke. Izvinjavam se ako je tako zvuchalo. Zamrzivach fazon je i dalje najbolje reshenje ako neko nema garanciju a podaci nisu dovoljni bitni da se plati njihov recovery profesionalcima.

Shto se tice reklamacije, Srbija ima 2 generalna zastupnika za WD, a skoro sam siguran da ni jedna od te dve firme ne uvazava internacionalnu garanciju, vec samo uredjaje iz sopstvene distribucije. (Za Kimtec sam 100% siguran, ali za Pakom ne mogu da tvrdim)

ja bih prvo probao sa drugim USB kablicem...
ko zna, mozda je takva neka banalnost

Vrlo je moguce... Passporti su probirljivi sto se tice kablova... Probaj neki koji ima isti konektor, ali priblizon istu duzinu!

probacu sa promenom kabela mada, podvlacim ne razumem se u hardver preterano, meni zvuci kao da je nesto crklo unutra. ajde da zanemarimo podatke, koji da su totalno nebitni, opet si ulozio sate i sate da budu tamo na disku. ajde da zanemarimo cinjenicu da cu se otvoriti za novi externi 2.5" hdd jer mi je to jako korisno.

STA POSLE SVEGA OVOGA SADA UZETI DA SE NE PONOVI ISTO OVO.

ponavljam, isteracu do kraja ovaj problem, dok mi neko strucan u servisu ne kaze: slusaj momak to i to je crklo zbog toga i toga...

Najbolje bi ti bi bio da uradis sledece:

1. Da probas promenu kabla (kao sto su vec preporucili), mozda uspe, ali ne verujem.

2. Da odes kod uvoznika WD-a i da se raspitas da li postoji mogucnost da ostvaris garanciju preko njih. Mozda prodjes sa malom doplatom, naravno ako ti budu trazili neki veci kes odustani.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno