Šta je novo?

Internet Revolucija

hattala i vlado svaka cast, imam slicno misljenje kao i vi i nadam se necem boljem u ovoj zemlji, a znam da moze da bude bolje samo da pravi ljudi dodju na prava mesta, a ja se nadam da ce se to uskoro i desiti.Ovo sto Vlada kaze nije nerealno koliko god to nekome zvuci cudno, ja mislim da je to u nasim glavama iz predhodnih godina ostalo, pa samo svest o nama da smo tu de jesmo nam ne dozvoljava da idemo napred i da uvek budemo neverne Tome, dali vi stvarno mislite da su BG i RO stvarno toliko ispred nas da to kod nas nemoze da bude?
Sta cete vi ljudi za 20godina da radite kad sad kukate da nema nade za zivot u Srbiji, mozda je glupo ovo sto cu reci, ali vi se odmah obesite.Da znate sta nam se tek sprema za 20 godina vi bi sad pobegli odavde, he, he.
Pozz

Jel ima neko podatak kolika je pokrivenost tim brzim internetom u Bugarskoj i Rumuniji?
Cisto da ne ispadne da imaju tu ponudu, ali da vecina stanovnistva ne moze da ga dobije jer je pokrivenost na nivou SBB-a u Srbiji.

ne znam kako je u drugim mestima ali su ovde kod mene 2007-e sprovedeni optichki kablovi i napravljene nove centrale, i shto se tiche svega ovoga, ja sam blagi optimista mada opet mogu opushteno da se prave ludi i da nikad ne ubrzaju internet :)

Predlazem da se odmorimo do Nove godine, pa onda 3 januara nastavljamo diskusiju:) Sta god se u meduvremenu dogodi, makar nam uveli i teleportovanje umesto prevoza:)

Pozdrav do 3 januara 2009 od mene:))

Vlado imas moju podrsku, koliko god nekad i sam nemam vere, kapiram da je ovako naj bolje. Pusti ove sto kukaju i nista nerade , one sto placu nad svojom sudbinom i u vecitoj depresiji-apatiji. Racunaj od mene uvek 3-4 ljudi za sta god .
U zdravlje i do POBEDE :)

Vlado imas moju podrsku, koliko god nekad i sam nemam vere, kapiram da je ovako naj bolje. Pusti ove sto kukaju i nista nerade , one sto placu nad svojom sudbinom i u vecitoj depresiji-apatiji. Racunaj od mene uvek 3-4 ljudi za sta god .
U zdravlje i do POBEDE :)

Jos da nas ima vise ovakvih.
Nada zivi u nama. :happy::happy::happy:

navodno u cetvrtak UO TS, odluka o promenama paketa na 1, 2 i 4 mbita sa dupliranjem upstream-a, i uvodjenjem novog paketa 8mbita/768kbps od nove godine....videcemo...

Hmm, u slucaju da se ovo ostvari, korisnici najbrzeg paketa ce najbolje proci...koliko placaju za ta dva megabita i zasluzuju pravo dupliranje.

A konacno bi docekali i povecanje uploada na sta se svi zale, evo, pocastice vas telekom:d.

...i onda još jedno 6 meseci dok to ratluk odobri

navodno u cetvrtak UO TS, odluka o promenama paketa na 1, 2 i 4 mbita sa dupliranjem upstream-a
LOL, ako tako bude, to znači da će oni ubrzanje downloada za oko 30% (npr. 768 -> 1024) i dupliranje upstreama nazvati "novo dupliranje brzine ADSL-a".

I prethodno povecanje je bilo "dupliranje"...izgleda da nisu naucili da mnoze.

Sta god da se desi, nece se nista promeniti...jos uvek ce biti nezadovoljnih koji hoce revoluciju i brzine od 25 mbit za 25 eura "jer je u okolnim drzavama tako". Bice onih koji su svesni da se nista nece promeniti pa ce doci do sukoba misljenja i tako u krug do sledeceg dupliranja od 33%.

Zamorna je ova prica koja se vrti oko brzine neta kod nas...

jos uvek ce biti nezadovoljnih koji hoce revoluciju i brzine od 25 mbit za 25 eura "jer je u okolnim drzavama tako"
Cene i brzine u okolnim državama kao kriterijum nisu nametnuli diskutanti sa Bencha, nego upravo država (ona ista država koja je i vlasnik Telekoma i koja diktira cene i brzine Interneta u Srbiji), koja se neprekidno poziva na "cene u okruženju". Nije li i nedavno poskupljenje cene telefonskih impulsa pravdano ponajviše "razlikom u odnosu na cene u okruženju"?!

Potpuno si u pravu, ali ko je nastavio na tu temu? Neko kao da je to shvatio kao obecanje drzave.

Drzava i telekom ce teziti tome da se dostignu drzave u okruzenju, sasvim sam siguran u to ali za to treba vremena, a ne skodi ni malo strpljenja korisnika.

Da li je realno ocekivanje da ce telekom pruziti te usluge sledece godine?

Drzava i telekom ce teziti tome da se dostignu drzave u okruzenju, sasvim sam siguran u to ali za to treba vremena
Šta to znači "težiti"? Evo, i ja težim da dobijem Nobelovu nagradu, ali mi nešto ne ide. :d

Svi uslovi su tu da je država, da je zaista tome težila, mogla u roku juče ne samo da dostigne, nego da na tom polju i prestigne zemlje u okruženju. Činjenica da nisu dovoljan je dokaz da oni tome uopšte i ne teže. Kao, uostalom, ni svim ostalim stvarima sa onog spiska EU.

Tu se brzopleto izvodi analogija sa npr. železnicom. Gde je zaista ako hoćemo da dostignemo neke evropske standarde potrebno mnogo vremena i ogroman novac, koji mi nemamo (na stranu to što i da ga imamo sa ovom ekipom bi on otišao na službene automobile, pevaljke, kupovinu ŽTP Republike Srpske i Zimbabvea, i ko zna šta što ja sad ne mogu ni da smislim). Međutim, ovde već imamo centrale sa mogućnostima za brz ADSL, imamo kablažu, imamo međunarodni link, imamo čak i zakupljen bandwidth (koji bud zašto preprodajemo okolnim državama). Potrebno je samo pritisnuti jedno dugme za brži net.

U takvim uslovima tvrditi da nam treba neko veliko vreme i neki veliki novac da bi dostigli okruženje, nema nikakvog smisla. Šta to treba da bi se pritislo jedno dugme?

Poslednja izmena:
Svi uslovi su tu da je država, da je zaista tome težila, mogla u roku juče ne samo da dostigne, nego da na tom polju i prestigne zemlje u okruženju. Činjenica da nisu dovoljan je dokaz da oni tome uopšte i ne teže. Kao, uostalom, ni svim ostalim stvarima sa onog spiska EU.

Znaci drzava je trebala da zaboravi na sve ostale probleme i koncentrise se na to da korisnicima interneta u srbiji bude najbolje na svetu?

Shvatam da im ne bi bio prevelik problem da ponude 5 puta vece brzine ali nikada nisam ni poverovao u to da cemo od sledece godine imati te neverovatne brzine, kao da ne znate gde zivimo...ili znate samo lazete sebi da ne bi poludeli:d.

Vidim da gubim, slabi su mi ti argumenti da jos "verujem da ima dobrih ljudi" ali ***a, ja sebe lazem najbolje.

Poslednja izmena:
@wiz011 Šta to treba da bi se pritislo jedno dugme?
Pa valjda kaziprst,ali mi uvek dobijemo onaj veci do njega.:p

Poslednja izmena:
Znaci drzava je trebala da zaboravi na sve ostale probleme i koncentrise se na to da korisnicima interneta u srbiji bude najbolje na svetu?
Ne, nego da država kojoj je zaista stalo da dostigne punu lepezu evropskih standarda (a naša tvrdi da joj jeste stalo, EU je nizak stepen razvijenosti telekomunikacija navela kao jedan od minusa u najnovijem izveštaju o tempu procesa pridruživanja Srbije EU) ne čeka ne znam koju godinu da uradi ono gde evropske standarde može da dostigne već danas.

Ima stvari gde mi ne možemo brzo da se prilagodimo, ima gde možemo. A taj raspon nije mali, on seže od brzine Interneta pa sve do borbe protiv korupcije. Činjenica da država, mada nešto može da učini, uopšte to ne čini, dovoljan je dokaz da ona to i ne želi da učini.

Poslednja izmena:
Meni se cini da se samo odlaze do poslednjeg trenutka, pretpostavljam da je telekom (posle onih izjava da ce se brzine interneta drasticno povecati i da ce telekomov monopol biti ukinut) "ubedio" odredjene ljude da ne vrse toliki pritisak na njih i da ih puste jos malo da se igraju.

Ma ne znam vise ni sam...hteo sam da verujem da cike u telekomu samo hoce da nam bude dobro i sad mi unistavas iluzije.

Kako god...ova godina ce biti presudna, verujem da ce biti ozbiljnog napretka ali ne tolikog kolika su ocekivanja (korisnika) ili obecanja (raznih direktora i ministara).

A sto se tice toga sta drzava moze i hoce da uradi...ehh, znamo kako to funkcionise kod nas.

Poslednja izmena:
Šta to znači "težiti"? Evo, i ja težim da dobijem Nobelovu nagradu, ali mi nešto ne ide. :d

Tu se brzopleto izvodi analogija sa npr. železnicom. Gde je zaista ako hoćemo da dostignemo neke evropske standarde potrebno mnogo vremena i ogroman novac, koji mi nemamo (na stranu to što i da ga imamo sa ovom ekipom bi on otišao na službene automobile, pevaljke, kupovinu ŽTP Republike Srpske i Zimbabvea, i ko zna šta što ja sad ne mogu ni da smislim). Međutim, ovde već imamo centrale sa mogućnostima za brz ADSL, imamo kablažu, imamo međunarodni link, imamo čak i zakupljen bandwidth (koji bud zašto preprodajemo okolnim državama). Potrebno je samo pritisnuti jedno dugme za brži net.

U takvim uslovima tvrditi da nam treba neko veliko vreme i neki veliki novac da bi dostigli okruženje, nema nikakvog smisla. Šta to treba da bi se pritislo jedno dugme?
San o brzim prugama Srbije
eto ideja je još uvek živa i aktuelna :d
- a za brzine neta se nepotrebno brinete dostićićemo mi susede samo je pitanje vremena tj potrebe lelekoma da nam uspori dostizanje tih standarda kako bi zaradio više jer je pitanje koliko bi bilo interesenata za pakete od 8Mb a da je pri tome najmanji paket od 4Mb 2x jeftiniji....
- ali nisu oni izmislili te metode, još je gore stanje u IT industriji ili zaista verujete da ATI nije mogao da izbaci GPU serije 38xx koji bi imao karakteristike koje se očekuju od 58xx grafa, ali da su to tada učinili nebi bilo potrebe za upgrade-om grafe 2-3 godine znači date 150€ i mirni ste taj period a ovako će vam tu sumu naplatiti 2-3 puta u isto toliko godina, intel je pre 3 god. mogao da izbaci cpu napravljen od legure InSb koja bi u potpunosti mogla da zameni Si iz čipova i pri tome trošila 10x manje struje, naravno odlučili su se za kozmetička unapređenja u vidu smanjivanja proizvodnog procesa, dodali multi core tehnologiju u čitavu priču i opet postigli da cpu zastareva na 2-3 godine, dakle muzeće postojeću tehnologiju do krajnjih granica uz povremena i simbolična poboljšanja umesto da nam odmah daju 8-mo glavu zver od cpu-a na 30 GHz, koliko bi tek tada vremena prošlo do potrebe za upgrade-om....

...jer je pitanje koliko bi bilo interesenata za pakete od 8Mb a da je pri tome najmanji paket od 4Mb 2x jeftiniji....

Isto koliko i sada ima korisnika sa najbrzim paketom. Ako neko vec daje tolike pare onda mu je bitna usluga a ne cena. Ja npr, ne bih prelazio na najjeftiniji paket pa makar bio i 8Mb jer placam za srednji i to su pare koje hocu da dam za net, i zauzvrat zelim najbrzu mogucu vezu po toj ceni. Nije net skup vec je katastrofalno spor i los.

Poslednja izmena:
Isto koliko i sada ima korisnika sa najbrzim paketom. Ako neko vec daje tolike pare onda mu je bitna usluga a ne cena. Ja npr, ne bih prelazio na najjeftiniji paket pa makar bio i 8Mb jer placam za srednji i to su pare koje hocu da dam za net, i zauzvrat zelim najbrzu mogucu vezu po toj ceni. Nije net skup vec je katastrofalno spor i los.

Nije nego i prespor i preskup. :d

Ja sam mislio da su digitroni nasih drtzavnih sluzbenika kineski pa je zbog toga prosli put dupliranje brzine izgledalo ovako 512/64 na 768/64, ali pre neki dan sam gledajuci srpski parlament dosao do zakljucka da oni sve racunaju iz glave, naime jedan od poslanika sa prefiksom mr ispred imena je govorio o inflaciji u ovoj godini i izjavio da inflacija nije jednocifrena kao sto vlast tvrdi vec je (po njegovoj logici) trocifrena a mozda i cetvorocifrena, 30 a mozda i 40% . Pa dodjoh do zakljucka da bi trebalo da odem do svog profesora matematike da mi vrati pare, jer se ono sto me je on naucio uopste ne uklapa u ovo o cemu nasi "pametni" politicari pricaju.

Sto se mene tice revolucija je uspela...

Управни одбор Републичке агенције за телекомуникације је на седници одржаној 22.12.2008. донео одлуку о давању одобрења за јавне телекомуникационе мреже, повезивање са телекомуникационом мрежом друге државе и пружање услуга преноса говора коришћењем Интернета.

Ovo je saopstenje ratela a kako tvrdi blic dozvole za povezivanje sa inostranstvom dobilo je 5 firmi. Danas treba da objave koje su firme tj provajderi u pitanju. Ovo znaci da od danas Derikom nije jedini nadprovajder i da vise nema monopol. Jos ne vidim efekte na trzistu ali pretpostavljam da treba da prodje neko vreme,razvuku se kablovi itd... pa se nadam da je ovo fakticki pocetak kraja derikomovok monopola na trzistu:banana::banana::banana:.Evo teksta iz Blica

Dozvole za VoIP dobilo oko deset kompanija
Autor: Beta | 23.12.2008. - 17:28

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) izdaće oko deset odobrenja za pružanje telefonskih usluga preko interneta - VoIP, rečeno je agenciji Beta u Ratelu.

Upravni odbor Ratela odlučio je i da izda po oko pet odobrenja za povezivanje sa telekomunikacionim mrežama u inostranstvu i za korišćenje telekomunikacionih mreža. Odluka o odobrenju doneta je u ponedeljak, 22. decembra, a imena kompanija koje su dobile odobrenja trebalo bi da budu objavljena u sredu, 24. decembra na internet sajtu Ratela, navode u toj agenciji.
Korisnici VoIP za sada neće moći da dobiju broj telefona na koji bi ih drugi zvali, pa će i dalje moći da primaju pozive samo preko Telekoma ili mobilnih operatera. Potpuna liberalizacija tržišta fiksne telefonije planirana je za 2009. godinu.
Nekoliko firmi u Srbiji je korisnicima nudilo VoIP i pre nego što su pravilnici usvojeni. Cene njihovih ponuda bile su do oko sedam puta niže nego u fiksnoj telefoniji u Srbiji za pozive u inostranstvo, dok su njihove cene za pozive u Srbiji bile više nego kod fiksnog operatera Telekoma.

Odobrenja za povezivanje sa inostranim mrežama će, prema ranijim navodima predstavnika Ratela i Ministarstva za telekomunikacije, značiti faktičku liberalizaciju tržišta interneta, što bi trebalo da dovede do poboljšanja kvaliteta i snižavanja cena interneta u Srbiji.
Pravilnici na osnovu kojih su izdata odobrenja u te tri kategorije objavljeni su u Službenom glasniku 17. oktobra. Ne postoji ograničen broj firmi koje mogu dobiti odobrenja, već se ona izdaju firmama koje ispune sve uslove.

Управни одбор Републичке агенције за телекомуникације је на седници одржаној 22.12.2008. донео одлуку о давању одобрења за јавне телекомуникационе мреже, повезивање са телекомуникационом мрежом друге државе и пружање услуга преноса говора коришћењем Интернета.

Ovo je saopstenje ratela a kako tvrdi blic dozvole za povezivanje sa inostranstvom dobilo je 5 firmi. Danas treba da objave koje su firme tj provajderi u pitanju. Ovo znaci da od danas Derikom nije jedini nadprovajder i da vise nema monopol. Jos ne vidim efekte na trzistu ali pretpostavljam da treba da prodje neko vreme,razvuku se kablovi itd... pa se nadam da je ovo fakticki pocetak kraja derikomovok monopola na trzistu:banana::banana::banana:.Evo teksta iz Blica

To je tek cetvrt puta do ukidanja njihovog monopola. Bez deregulacije loakalne petlje njihov monopol je i dalje tu i u punoj snazi. Recimo da Beotel kupi u inostranstvu, u veleprodaji "sleper" interneta i da ga 4 mbit/s kosta 500 din. I oni to meni prodaju za recimo 1000 din a Telekom kaze, "cek, stani, a zakup porta na nasem DSLAM-u od 3500 din? Ko ce to da plati?" Ja necu, Beotel nece, Telekom ne da jeftinije i .... dzabe sto je Beotel nabavio jeftino internet kad mu lokalnu distribuciju organizuje i naplacuje JEDINO telekom. Nema alternative.

Ja napisah u prethodnom postu ali u naletu optimizma niko ne obraca paznju.

Dokle god Telekom ima vlasnistvo i kontrolu nad last-mile infrastrukturom, ima i fakticki monopol iako se mozda tako ne zove. Mogu firme da kupe sav bandwidth ovog sveta za 2 dolara, opet na kraju moraju do korisnika da ga isporuce preko Telekomove zice (centrale, DSLAM-a...). Sve alternative tome su ili nepouzdane (wireless) ili zahtevaju mnoooogo investicija i rada (opticki ili koaksijalni kablovi). I to pod uslovom da dobiju tehnicku saglasnost i gradjevinske dozvole.

To je tek cetvrt puta do ukidanja njihovog monopola. Bez deregulacije loakalne petlje njihov monopol je i dalje tu i u punoj snazi. Recimo da Beotel kupi u inostranstvu, u veleprodaji "sleper" interneta i da ga 4 mbit/s kosta 500 din. I oni to meni prodaju za recimo 1000 din a Telekom kaze, "cek, stani, a zakup porta na nasem DSLAM-u od 3500 din? Ko ce to da plati?" Ja necu, Beotel nece, Telekom ne da jeftinije i .... dzabe sto je Beotel nabavio jeftino internet kad mu lokalnu distribuciju organizuje i naplacuje JEDINO telekom. Nema alternative.

Ja napisah u prethodnom postu ali u naletu optimizma niko ne obraca paznju.

Ups! Pa izgleda da stvari tako stoje:mad:. Mislim da su ipak malo izgubili jer distributeri kablovske mogu da isporucuju bez posredovanja telekoma uz kablovsku tv pod uslovom da razvuku kablove do granice. Bar tako ja pojmim . Jel" sam u pravu ili opet gresim?:wall:

Poslednja izmena:
Ups! Pa izgleda da stvari tako stoje:mad:. Mislim da su ipak malo izgubili jer distributeri kablovske mogu da isporucuju bez posredovanja telekom pod uslovom da razvuku kabal do granice. Bar tako ja pojmim . Jel" sam u pravu ili opet gresim?:wall:

Ne gresis,u pravu si ali kablovskim operaterima nesto drugo predstavlja problem.Problem je u tome sto nemaju toliko razgranatu infrastrukturu kao sto telekom ima:telefonske linije...
Poz

Ups! Pa izgleda da stvari tako stoje:mad:. Mislim da su ipak malo izgubili jer distributeri kablovske mogu da isporucuju bez posredovanja telekoma uz kablovsku tv pod uslovom da razvuku kablove do granice. Bar tako ja pojmim . Jel" sam u pravu ili opet gresim?:wall:

Jel ' uopste neko zna kad se ocekuje prakticna demonopolizacija trzista po tom njihovom planu a ne ovo sto oni zovu demonopolizacija?

Ne gresis,u pravu si ali kablovskim operaterima nesto drugo predstavlja problem.Problem je u tome sto nemaju toliko razgranatu infrastrukturu kao sto telekom ima:telefonske linije...
Poz
Mislim da sam negde procitao da je SBB vec razvukao kablove za koje nije mogao da dobije dozvolu za upotrebu tj povezivanje sa inostranstvom. Sada je verovatno dobio. Nevolja je samo u tome sto njih ovde nema tj ogranicila im je neka antimonopolska komisija sirenje dok ih ostali ne stignu. Za Derikom to naravno ne vazi jer nas oni deru za nase dobro i iz patriotskih razloga.

Mislim da sam negde procitao da je SBB vec razvukao kablove za koje nije mogao da dobije dozvolu za upotrebu tj povezivanje sa inostranstvom. Sada je verovatno dobio. Nevolja je samo u tome sto njih ovde nema tj ogranicila im je neka antimonopolska komisija sirenje dok ih ostali ne stignu. Za Derikom to naravno ne vazi jer nas oni deru za nase dobro i iz patriotskih razloga.

Da,Sbb je to odavno razvukao i od skoro mogu da uvoze net direktno iz inostranstva medjutim problem je sto kao kablovski operateri drze preko 60% i nesto trzista ali nije samo u tome problem.Treba i vremena i para dok se razvije neka ozbiljnija mreza a da ne kazem kvalitetna mreza i da se dodje u situaciju da ti mozes da biras kablovskog operatera sto za net sto za tv...
Poz

Ako njih i njihove vlasnike (vladu) pitas reci ce ti: nikad. A i zasto bi to uradili dobrovoljno?
Jedino ako ih neko na to natera ili im to posluzi kao dobar adut u nekoj drugoj igri.

A za to "kablovi do granice"? Verujem da nijednom vecem ISP-u ne bi bio problem da finansira i izgradi bilo kakav link do granice. To je samo jedan link. Mada ne verujem da ce i to raditi, verovatno ce ga iznajmljivati od onih koji vec imaju, Verat, Sbb, Telekom, mozda jos neko.
Ali kad dodjemo do price o lokalnoj petlji.... e tu stvari postanu cupave. Izbroji zgrade/kuce u krugu od 1 km oko sebe. Koliko je tu cvorista, kablova i ostalog. A koliko je to na nivou opstine ili na nivou drzave? I da zanemarimo dozvole, koliko vremena treba da se to isprojektuje, koliko para i radnih sati da se to prekopa, poveze, podesi....previse da bi se bilo kome isplatilo.
I da je Telekom poslednjih 50 godina gradio svoju telefonsku infrastrukturu od kredita koje bi vracao od svojih para i dan danas bi placao rate i kamate. Nego im je lepo drzava dala moje i tvoje pare od poreza + dosta je placeno i kroz tzv. "samodoprinose" i na kraju im je sve to poklonjeno da nas *****avayu i deru nam kozu sa ledja.

Nazad
Vrh Dno