Šta je novo?

Zvanična GTA IV Tema!

To se verovatno dogadja da bi se povecale performanse prilikom igranja... sto manje razlicitih automobila bolje performanse... isto to se desavalo i u prethodnim igrama...

Sentinela je jako tesko naci :D, barem kod mene... ispadne da se najmanje pojavljuju automobili koje najvise volis da vozis :D
Znam zasto se dogadja, ali mi je skroz debilno, bas zna da pokvari uzitak. Vozim preko mosta i od 70 automobila 68 su taksiji, a ostala dva su policija, bezveze. Da ne bude zabune, generalno sam odusevljen igrom, ovo je samo detalj koji mi ne da mira.

Posle promene CPU (sada imam Q6600, imao sam E2180) FPS je neverovatno skocio. Sada mi je u gradu FPS ~45-50, dok je u zahtevnim scenama oko 30. Kao da sam progledao, nema vise seckanja a grafika je super. Videcu jos kad stavim patch da li ce biti jos bolje.

Poslednja izmena:
Dali mi neko moze pomoci?Kako mogu da igram preko dzojstika?Tu opciju nemogu da nadjem nigde!!Dali ga automatski prepoznaje ili ima neka druga opcija!Probao sam sve,ali nece pa nece!

Naleteh na zanimljiv tekst na GTa forumu, pa rekoh da probam tweak.Kod mene daje odlicne rezultate (za sad), pa rek'o da podelim s' vama:

-Instalirati Patch.
-Restart racunara (da bi se izbegli moguci problemi sa zvukom);
-Izbrisati commandline.txt fajlic iz direktorijuma igre (ako ste ga ubacili ranije);
-Resetovati setovanja igre.To se radi na ovaj nacin:

U Visti se ode na ovaj folder: C:\Users\Ime\AppData\Local\Rockstar Games\GTA IV\Settings folder i izbrise sve sto se u njemu nalazi.
Pod XP se ide na Documents&Settings/Ime...itd.
Na taj nacin ce se igra "naterati" i da pamti graficka setovanja (posto se mnogima, i meni takodje, desavalo da igra to ne pamti).

-Ubaciti commandline.txt sa samo ovim parametrom: -availablevidmem *.* gde je umesto zvezdica mnozilac koji odgovara kolicini graf. memorije.
Za 512 Vram-a ide komotno -availablevidmem 2.0 (taj parametar je za 1024 Vrama prvenstveno)

-Startovati igru, i podesiti na 800*600 rezoluciju, i sad ide fora:
Podesiti sva ostala setovanja na zeljen nivo (ne preterivati, zavisi sta zelite od grafike).Kod mene je sve na max (uz view distance na pola).To je prema meniju, zauzelo oko 930MB vram-a, i dalje je u zelenoj zoni.Upamtite broj koji igra pokazuje za zauzece (kod mene kaze 930MB).
Da sam stavio -availablevidmem 1.0, bilo bi u meniju 512 i rezultati bi na kraju bili jos bolji, ali su OK i ovako.

-Uci u igru, malo protrcati, i ok, exit.

-Dodati u commandline.txt liniju sa zeljenom rezolucijom, kod mene ide -height 1024 -width 1280 ...zatim ide ova fora: broj koji je igra pokazala u meniju za zauzece VRAM-a podeliti sa stvarnom kolicinom VRAM-a na kartici.
Kod mene ide 930/512=~1.85 I taj broj ide u sledecu liniju: -availablevidmem 1.85
(sve commandline linije odvojiti sa SPACE);

-Ovo daje rezultat da se odredjeni efekti ne skaliraju sa rezolucijom (prvenstveno refleksije).U mom slucaju, igra ce zadrzati refleksije na 800*600 sto je vise nego odlicno, a davace dobre performanse.Takodje, posto se igra "vara" prilikom pristupa vram-u ovo bi trebalo da resi probleme tipa nestajanje tekstura, pojavljivanje objekata i los streaming.

-Dodati u commandline po zelji -novblank liniju (kao sto znamo, ovo iskljucuje vsync, poboljsava FPS ali se pojavljuje vertikalno cepanje slike);

-NE KORISTITI linije sa "restriction" i slicno.

Za vlasnike nVidia DX10 kartica i one koji koriste Vistu, zanimljiva fora (moguc DX10, uz dodatno ubrzanje):

Ici u GTA IV folder/Common/Shaders i backup svega sto se tu nalazi;

Kopirati sve iz foldera win32_30_atidx10 u folder win32_30_nv8 (prethodno izbrisati sadrzaj iz win32_30_nv8)

Kod mene radi fino, mada nisam puno isprobao (kasnije cu), ako pravi probleme, za to sluzi backup:)

To je to, izlaprdah sve ovo, pa ko zeli neka proba, bas me zanima da li je obican placebo ili stvarno sljaka:)

Poslednja izmena:
@nex999
Sve pohvale za trud ali ako ovoliko cimanja treba da bi igra radila bolje onda ***a. :(

nex, zanimljiv tweak, koliko si dobio njim?

Naleteh na zanimljiv tekst na GTa forumu, pa rekoh da probam tweak.Kod mene daje odlicne rezultate (za sad), pa rek'o da podelim s' vama:

-Instalirati Patch.
-Restart racunara (da bi se izbegli moguci problemi sa zvukom);
-Izbrisati commandline.txt fajlic iz direktorijuma igre (ako ste ga ubacili ranije);
-Resetovati setovanja igre.To se radi na ovaj nacin:

U Visti se ode na ovaj folder: C:\Users\Ime\AppData\Local\Rockstar Games\GTA IV\Settings folder i izbrise sve sto se u njemu nalazi.
Pod XP se ide na Documents&Settings/Ime...itd.
Na taj nacin ce se igra "naterati" i da pamti graficka setovanja (posto se mnogima, i meni takodje, desavalo da igra to ne pamti).

-Ubaciti commandline.txt sa samo ovim parametrom: -availablevidmem *.* gde je umesto zvezdica mnozilac koji odgovara kolicini graf. memorije.
Za 512 Vram-a ide komotno -availablevidmem 2.0 (taj parametar je za 1024 Vrama prvenstveno)

-Startovati igru, i podesiti na 800*600 rezoluciju, i sad ide fora:
Podesiti sva ostala setovanja na zeljen nivo (ne preterivati, zavisi sta zelite od grafike).Kod mene je sve na max (uz view distance na pola).To je prema meniju, zauzelo oko 930MB vram-a, i dalje je u zelenoj zoni.Upamtite broj koji igra pokazuje za zauzece (kod mene kaze 930MB).
Da sam stavio -availablevidmem 1.0, bilo bi u meniju 512 i rezultati bi na kraju bili jos bolji, ali su OK i ovako.

-Uci u igru, malo protrcati, i ok, exit.

-Dodati u commandline.txt liniju sa zeljenom rezolucijom, kod mene ide -height 1024 -width 1280 ...zatim ide ova fora: broj koji je igra pokazala u meniju za zauzece VRAM-a podeliti sa stvarnom kolicinom VRAM-a na kartici.
Kod mene ide 930/512=~1.85 I taj broj ide u sledecu liniju: -availablevidmem 1.85
(sve commandline linije odvojiti sa SPACE);

-Ovo daje rezultat da se odredjeni efekti ne skaliraju sa rezolucijom (prvenstveno refleksije).U mom slucaju, igra ce zadrzati refleksije na 800*600 sto je vise nego odlicno, a davace dobre performanse.Takodje, posto se igra "vara" prilikom pristupa vram-u ovo bi trebalo da resi probleme tipa nestajanje tekstura, pojavljivanje objekata i los streaming.

-Dodati u commandline po zelji -novblank liniju (kao sto znamo, ovo iskljucuje vsync, poboljsava FPS ali se pojavljuje vertikalno cepanje slike);

-NE KORISTITI linije sa "restriction" i slicno.

Za vlasnike nVidia DX10 kartica i one koji koriste Vistu, zanimljiva fora (moguc DX10, uz dodatno ubrzanje):

Ici u GTA IV folder/Common/Shaders i backup svega sto se tu nalazi;

Kopirati sve iz foldera win32_30_atidx10 u folder win32_30_nv8 (prethodno izbrisati sadrzaj iz win32_30_nv8)

Kod mene radi fino, mada nisam puno isprobao (kasnije cu), ako pravi probleme, za to sluzi backup:)

To je to, izlaprdah sve ovo, pa ko zeli neka proba, bas me zanima da li je obican placebo ili stvarno sljaka:)

LELE koji si ti car covece...:zgran::D ja cu licno probati ovo, ali ako ne radi ce da upucam komp!!! :smash:

Fala na trudu :D

Samo je fazon što ovim tweak-om sa rezolucijom se smanjuju brojni detalji....

Resolution scaling effects water, reflections, shadows, mirrors and the visible viewable distance

^Istina je za refleksije, ali to se stvarno jedva vidi...medjutim nisam primetio razliku u senkama.Dok je u svemu ostalom bolje- nema pop-upa objekata u blizini, sve je tu sto treba da se vidi.

Hvala svima, nisam ja to sve smislio naravno, ali kad vec isprobavam...

MEDJUTIM;

Kod mene ovaj tweak radi odlicno, ali samo do trenutka kad uzmem neku misiju ili zavrsim zapocetu.Onda krece tesko trzanje i zastajkivanje.Tako da tu treba jos eksperimentisati.
Vratio sam stari commandline.txt sa -nomemrestrict -norestrictions -novblank linijama i nasvirao sve kao pre, i radi normalno u svim situacijama, jedino sto ponovo imam pop-upove objekata u blizini i daljini kad vrtim kameru oko sebe.

Ovaj problem sa seckanjem naravno nastaje jer sam bio "alav" sa postavljanjem inicijalnih performansi kad je rez 800*600.Stos je da se izbegne skaliranje efekata sa rezolucijom.Dakle, najbolji rezultat se dobije ako se podese Senke, Teksture na neke nize varijante, pa da se sve to zajedno sa refleksijama zadrzi u toj rezoluciji (800*600 ili ako ocete 1024) pri povecavanju rezolucije igre...

Trik je u tom fakin broju, -availablevidmem 1.85 ...gde je 1.0 za 512, a 2.0 za 1024VRAM-a ...ako se premasi odgovarajuca cifra, onda igra kod mene krene da trza.
Videcu kako se ponasa ako stavim 1.0 ...ali onda ce display meni verovatno da smara.

Poslednja izmena:
Nijedan GTA nije me drzao dovoljno dugo da bih ga zavrsio do kraja, SAN ANDREAS nisam ni pokrenuo. Mislio sam da ce ovaj deo da promeni nesto po tom pitanju, ali mi se desila ista stvar... Posle pocetne zainteresovanosti, i ushicenja koje je ustvari bilo prouzrokovano trailerima koji su prikazivali THE BEST OF (za to traileri i sluze, zar ne, znamo to i po trailerima za filmove), vec par dana nemam zelju ni da pogledam ikonicu na desktopu, a kamoli da startujem igru... Mada, to mi se desava vrlo cesto u poslednje vreme, mozda je od previse guarane :D

Poslednja izmena:
Ne znam...ja sam skroz pozitivno iznenadjen.Cak sam i promenio svoj (inace negativan) stav prema GTA serijalu uopste:D
Prica je odlicna, likovi koji se srecu su fantasticni.Svaki lik je originalan na svoj nacin.Sad sam konacno sreo lika koga trazim sve vreme u Libertyju, kad ono...:D Pishijada :D

Niko mu kuca na vrata besan i vice na srpskom "nemoj da si pe*er:d Pa onda onaj dzoging kasnije LMAO

Zadaci su takodje veoma zanimljivi, ima svega...jurnjave svim i svacim, pa i helikopterima i camcima.Neke misije su namerno napravljene da lice na holivudske jurnjave (jurnjava harlijima kroz metro)...
Svaki klishe koji postoji za odredjenu grupu ljudi je ovde (zlo)upotrebljen (mada to nije novina u GTA, naravno) Mislim, kad sam samo video kome Niko prodaje kradene dijamante :D:D Niko Belic je skroz pozitivan lik i ima bas otrovne komentare na racun svega, narocito novih sunarodnika...Kad na primer objasnjava Packyju da je "sapun pod tusem" i "biti necija bitch u zatvoru" americka tekovina:d

Btw, Sultan RS ipak nije unikatan item :D Dok kad vozim onu budz bembaru, igra spawnuje samo obicne:)

Shot03.jpg

Poslednja izmena:
Da, Impreza je...lep zvuk pravi ovaj RS, sikce i rezi, ali mi se ona bembara mnogo lepse ponasa u krivinama.

Ne znam...ja sam skroz pozitivno iznenadjen.Cak sam i promenio svoj (inace negativan) stav prema GTA serijalu uopste:D
Prica je odlicna, likovi koji se srecu su fantasticni.Svaki lik je originalan na svoj nacin.Sad sam konacno sreo lika koga trazim sve vreme u Libertyju, kad ono...:D Pishijada :D

Niko mu kuca na vrata besan i vice na srpskom "nemoj da si pe*er:d Pa onda onaj dzoging kasnije LMAO

Zadaci su takodje veoma zanimljivi, ima svega...jurnjave svim i svacim, pa i helikopterima i camcima.Neke misije su namerno napravljene da lice na holivudske jurnjave (jurnjava harlijima kroz metro)...
Svaki klishe koji postoji za odredjenu grupu ljudi je ovde (zlo)upotrebljen (mada to nije novina u GTA, naravno) Mislim, kad sam samo video kome Niko prodaje kradene dijamante :D:D Niko Belic je skroz pozitivan lik i ima bas otrovne komentare na racun svega, narocito novih sunarodnika...Kad na primer objasnjava Packyju da je "sapun pod tusem" i "biti necija bitch u zatvoru" americka tekovina:d

Btw, Sultan RS ipak nije unikatan item :D Dok kad vozim onu budz bembaru, igra spawnuje samo obicne:)

Pogledajte prilog 44250

***, nex, kako to vozis? Vidis li duplu zutu liniju? Narodna policijo, hapsite ovoga! :D

Poslednja izmena:
Bahaha, mislis da ja novopridosli znam sta im znace te zute trake:D Americka tekovina, PUJ:D

Yeah:D mada i to je americka tekovina, pa sam je zamenio s nasom, tj. 'eklerom i kalashem :D

Inace, zanimljiva situacija se desi kad se vozi Humvee...ceo grad volsebno zakocen guzvama na raskrsnicama i sudari na sve strane, tunel da i ne pominjem:D I sve je onako, nekako...guvernatorski:p

Ovo je pitanje za one sa quad procesorima!Posto ja imam AMD x2 6000+,dali mi vredi uzimati neki procesor sa cetiri jezgra!!!Posto mi se bas nedaje 12000 din. ako to nece vidljivo uticati na perfomanse igre!Znam da bi me neko poslao u k.... posto je verovatno na ovo pitanje odgovoreno vec mali milion puta,ali jako mi je bitno da mi odgovori neko koje imao procesor kao ja pa je kupio neki sa 3 ili 4 jezgra!!!

POMOC!!!!! Ovako igram mislim zadnju misiju

Treba da ubijem Dimitrija i pedogorina ili kako se vec zove Onda ga jurim brodom i treba da se uhvatim za helihopter i pise press space I stiskam kao ludak i nece da se popenje. Igrao sam tu misiju 15 puta ne znam u cemu je fora mozda je neki bag!! to je misija odmah posle romanovog vencanja kad ga ubiju. Ako nesto znate zahvalan sam unapred!!!

Poslednja izmena od urednika:
jel' neko imao problema sa misijom holland heights? francis mi da misiju odvezem se gde treba i onda samo loading u beskonachno.

POMOC!!!!! Ovako igram mislim zadnju misiju
Treba da ubijem Dimitrija i pedogorina ili kako se vec zove Onda ga jurim brodom i treba da se uhvatim za helihopter i pise press space I stiskam kao ludak i nece da se popenje. Igrao sam tu misiju 15 puta ne znam u cemu je fora mozda je neki bag!! to je misija odmah posle romanovog vencanja kad ga ubiju. Ako nesto znate zahvalan sam unapred!!!

*** mogao si da stavis to u neki "spoiler"..

Ne sme da ti pobegne helikopter, uhvati dobar zalet sa motorom i cim skocis stisni to sto treba da stisnes

Poslednja izmena od urednika:
Ovo je pitanje za one sa quad procesorima!Posto ja imam AMD x2 6000+,dali mi vredi uzimati neki procesor sa cetiri jezgra!!!Posto mi se bas nedaje 12000 din. ako to nece vidljivo uticati na perfomanse igre!Znam da bi me neko poslao u k.... posto je verovatno na ovo pitanje odgovoreno vec mali milion puta,ali jako mi je bitno da mi odgovori neko koje imao procesor kao ja pa je kupio neki sa 3 ili 4 jezgra!!!

Ih, ja imam Quad 9950, ali nisam igrao na X2-ci... u vecini igara taj tvoj X2 6000+ je brzi od mog quada (to znam jer sam imao 6400+) zbog veceg kloka, kolko sam cuo GTA IV voli quadove, i eto meni na konfi iz potpisa pici na oko 30fps AVG (high/high/20/60/80/4) i sasvim ok izgleda... pa eto nek ti neko ko ima X2 i 4850 napise kolko on ima na tim istim podesavanjima pa ces videti...

Realno uzimati Quad samo zbog jedne igre... ne isplati se... bolje sacekaj da izadje Phenom II pa ces barem pametno potrositi pare, jes da ce biti skuplji ali opet...

Jel ima zainteresovanih za polovan 9950 BE? :D Verovatno cu ja moj da utopim kad izadje Phenom II...:banana:

P.S. na high/very high/100/100/100/16 sam imao oko 20 FPS avg u igri... bila je totalno igriva, mada u nekim trenutcima padne framerate i na 12-13fps...

Vrh Dno