Šta je novo?

4850 sa Thermalright T-RAD2

Ma nisam nervozan ali 48 i 98 stepeni mi nije bas slično ;)

:wave:

manve, hvala na tutorijalu za montažu ovog coolera na 4850 model.
Verujem da ćeš pri zamene kartice isti preseliti na novu platformu.

Kod mene ista priča kao i kod animaN-a. VF900 o`ladio tri grafike do sada i ne planiram da ga prodam ako baš ne moram :)

Upravu je Rossi, 4870 by PowerColor, tiha, hladna, sa fabrickim kulerom. U 2D-u fan na 20% necujan, temp. ~52, posle igranja Craysisa ~63c, fan na 33%
Ne pamtim da sam imao hladniju a brzu karticu i to sve na 800GPU i 4000Mem. :banana:

Prilozi

• 21_thumb.jpg
    21_thumb.jpg
    23.1 KB · Pregleda: 71
  • 22_thumb.jpg
    22_thumb.jpg
    20.2 KB · Pregleda: 66
Upravu je Rossi, 4870 by PowerColor, tiha, hladna, sa fabrickim kulerom. U 2D-u fan na 20% necujan, temp. ~52, posle igranja Craysisa ~63c, fan na 33%
Ne pamtim da sam imao hladniju a brzu karticu i to sve na 800GPU i 4000Mem. :banana:

Video sam tu karticu u jednoj radnji, izuzetno lepo uradjena, i odmah se vidi da je samo hladjenje vrhunsko.
Na kutiji ima nacrtanu strelicu na dole i pise -10c, sto verujem da cak pravi i veci manjak od -10c. :)

Poslednja izmena:
Posto taj powercolor 4870 custom hladjenje?
To nisam nigde video, samo obican dvoslotni.

Izgleda odlicno, dobar komad HWa. :wave:

Steta samo sto kuler nije predvidjen da izbacuje topao vazduh napolje. Ali nije ni za ocekivati tako nesto jer je to ipak univerzalni kuler na njoj, nije pravljen posebno za tu karticu.

http://en.expreview.com/2008/08/13/powercolors-hd-4870-has-a-better-design-worse-bios.html

Karta je bruka za ~210 eura, Slika Hladjena memorija, hladjena naposka, extra kuler, ojacanje po gornjoj ivici kako se ne bi iskrivila... Ja sam je dobio po dosta nizoj ceni tako da sam i sa te strane prezadovoljan. Sory za off.

Ma nisam nervozan ali 48 i 98 stepeni mi nije bas slično ;)

:wave:
Cek bre i ti, polako... kojih 98? Mani me sa referentnim cooler-om :)

Cenim da ni on nije mislio bas tih 48 stepeni na mojoj 4870, jer em sto ima vece klokove i dignuti napon, em je dodatno klokovana by me... tako da onih 48 - no way, ali nesto slicno, u odgovarajucem rangu - to da :)
Anyway, evo kakva je prica: ovaj Gainward 4870 je na 825/1170MHz za svaki dan. Velika 8-ica je ostavljena na automatici, mala 7-ica je FanMate-om oborena na minimum obrtaja (ne znam tacno koliko, ima dvopinski konektor, ne moze da se ocita RPM... ali je stvarno tiho, jedva se razabira... mada, glavna 8-ica je ipak tisa kada se obori na 20% iz CCC-a). U idle-u je na 53-54 stepena, fan je uvek na 50% i ~600RPM, ocitavano RT-om i CCC-om... a u igrama max temp ide do 64-65 stepeni u vr' glave, nakon par sati, i tada se 8-ica vrti na ~1100 obrtaja.
I da napomenem da ovo nije u kucistu, vec na podu... ali i da napomenem da je tik uz graficku (bukvalno se naslanja na nju) TV karta, i to se onaj prilicno vruci tuner nalazi tik uz GPU i pajpove.

U svakom slucaju, licno bih voleo da vidim kako bi se taj T-Rad² ponasao na ovoj grafickoj, bas da se uporedi sa ovim Gainward-ovim "fabrickim"... ali bi me strasno mrzelo da razmontiravam ono cudo :)

Pricao sam o 4870 sa stock kulerom, ne nekim fabričkim budževinama stari ;)

Cek bre i ti, polako... kojih 98? Mani me sa referentnim cooler-om :)

Cenim da ni on nije mislio bas tih 48 stepeni na mojoj 4870, jer em sto ima vece klokove i dignuti napon, em je dodatno klokovana by me... tako da onih 48 - no way, ali nesto slicno, u odgovarajucem rangu - to da :)
Anyway, evo kakva je prica: ovaj Gainward 4870 je na 825/1170MHz za svaki dan. Velika 8-ica je ostavljena na automatici, mala 7-ica je FanMate-om oborena na minimum obrtaja (ne znam tacno koliko, ima dvopinski konektor, ne moze da se ocita RPM... ali je stvarno tiho, jedva se razabira... mada, glavna 8-ica je ipak tisa kada se obori na 20% iz CCC-a). U idle-u je na 53-54 stepena, fan je uvek na 50% i ~600RPM, ocitavano RT-om i CCC-om... a u igrama max temp ide do 64-65 stepeni u vr' glave, nakon par sati, i tada se 8-ica vrti na ~1100 obrtaja.
I da napomenem da ovo nije u kucistu, vec na podu... ali i da napomenem da je tik uz graficku (bukvalno se naslanja na nju) TV karta, i to se onaj prilicno vruci tuner nalazi tik uz GPU i pajpove.

U svakom slucaju, licno bih voleo da vidim kako bi se taj T-Rad² ponasao na ovoj grafickoj, bas da se uporedi sa ovim Gainward-ovim "fabrickim"... ali bi me strasno mrzelo da razmontiravam ono cudo :)

Pa ne znam, cim je kod tebe sve "tik", bolje nemoj nista da diras! :D

Poslednja izmena:
Pricao sam o 4870 sa stock kulerom, ne nekim fabričkim budževinama stari ;)
Ti da, ali ne i Shiki... "ali je recimo tih 50 evra mogao da da i da uzme tu ko tvoju 4870"... a na njega si se brecnuo zbog temperatura, a ocito je mislio na ovu moju "budzevinu" :D
Mada ne verujem ni da je sa referentnim kulerima tolika temperatura... a narocito ne kada se malo procacka po biosu, CCC-u ili RT-u.

2 Flight:
Ma ne diram nista... sto radi, ne treba dirati :p

Jedno pitanjce za vas koji ste menjali referentni cooler sa 4850, interesuje me koliko se greju mem. čipovi i koliko se greje naponska jedinica?
Imam thermal take DuOrb ali je polovan i hladnjaci za mem. čipove nemaju lepak na sebi pa sam ja mislio da ih prilepim nekako alternativno (sa glue gun-om:p), ali bojim se da se ne zagreju do te mere i otpadnu:)
Ili ako imate neku drugu ideju slobodno recite, samo bez super lepka, to sam prevazišao:p

memorije jos kako tako,ali naponska razvaljuje od temperature.....
ostao mi otisak prsta kada sam probao prvi put :)
na naponsku jedinicu sam nabacio limcic od asus p5b mosfet hladnjaka,malo budzenja zbog dimenzija ali cuci,inace neko je planirao neko hladjenje(postoje rupice za montazu)

poz.

Probaj da nabavis Thermal Tape od Djolez-a.

Probaj da nabavis Thermal Tape od Djolez-a.

Da, da, izgleda da nema druge:p
Iskreno, smarao sam pre nekog vremena Djoleza, ali sam batalio celu priču, hteo da prodam cooler itd. ali sad mi se probudila želja za čačakanjem a mrzi me cimam čoveka ponovo, pa reko da napravim malo ispitivanje oko zagrevanja:smoke::-devil-:

Jedan 9cm fan sam stavio na 4pinski konektor na ploci. Drugi sam rastavio i zamenio mesta zutoj i crvenoj zici.

17122008140.jpg

Klestima se relativno lako moze dohvatiti osnova konektora i spljostiti tako da se bez problema moze izvaditi.

17122008141.jpg

Kada se izvade zuta i crvena zica, samo im se zamene mesta. To je sa 12V na 5V. Ako se poveze +na 12V a - na 5V onda dobijamo 7V, ali nije najsrecnije resenje po pitanju napajanja. Naravno, nigde nisam naleteo na primer u praksi da je struja koju vuce 1 fan napravila problem napajanju zbog kontra smera na 5V izvodu, ali... mozda istestiram neko vreme :))

17122008142.jpg

Graficku nikako ne mogu da cujem sada. U furmarku je razlika 10C na stability. U igrama par stepeni.

Jos se dvoumim da li da budzim paralelno oba fana na 4pinski konektor koji je sluzio za stock fan na grafickoj. Primarna logika za ovo bi bila sklonost ka esperimentisanju :smash:

Nazad
Vrh Dno