Šta je novo?

Predlog/Savet za diplomski

mcrazy

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
350
Znam da zvucim otrcano :d ali ne bi mi skodilo par ideja od ove zajednice.
Naime, planirao sam rad na temu GPGPU-a, tj. ovaj novi trend gde graficki procesori sustizu CPU i pocinju da se rade programi za njih. Da li je jos uvek rano za ovakvo nesto, s obzirom da je to sve na nekom pocetku, tj. da li ima dovoljno iscrpnih informacija za pronaci, bez da provaljujem u pentagon/nvidiu i sl :d
Tako da, ukoliko neko ima kakav predlog, ili varijaciju na temu, ili neku drugu zanimljivu temu, bio bih vam veoma zahvalan.
:wave:

edit: da ne bude zabune, zelim nesto sto ima veze sa grafickim karticama, eventualno grafikom

Poslednja izmena:
Znam da zvucim otrcano :d ali ne bi mi skodilo par ideja od ove zajednice.
Naime, planirao sam rad na temu GPGPU-a, tj. ovaj novi trend gde graficki procesori sustizu CPU i pocinju da se rade programi za njih. Da li je jos uvek rano za ovakvo nesto, s obzirom da je to sve na nekom pocetku, tj. da li ima dovoljno iscrpnih informacija za pronaci, bez da provaljujem u pentagon/nvidiu i sl :d
Tako da, ukoliko neko ima kakav predlog, ili varijaciju na temu, ili neku drugu zanimljivu temu, bio bih vam veoma zahvalan.
:wave:

edit: da ne bude zabune, zelim nesto sto ima veze sa grafickim karticama, eventualno grafikom

To što aplikacije koje se izvršavaju na GPU-ovima još uvek nisu brojne, ni popularne, ne znači da je rano da bi se počelo sa izučavanjem te tehnologije. Materijala svakako ima, jer da bi developeri razvijali aplikacije potrebno im je obezbediti dokumentaciju na osnovu koje bi oni mogli da saznaju detalje o ciljnoj arhitekturi kao i o alatima koji se koriste za razvoj.

Što se dokumentacije tiče, nVidia ima lepo i prilično detaljno napisanu dokumentaciju za CUDA-u, možeš je pronaći ovde. AMD-ova dokumentacija se nalazi u okviru njihovog SDK-a i instalira se sa njim. Možeš pogledati i specifikaciju OpenCL-a.

Takođe, na sajtovima koje testiraju hardver možeš naći opis arhitektura modernih GPU-ova, ja ti preporučujem tekstove na Anandtech-u.

Zavisi koliko brzo treba da zavrsis taj diplomski. Ako je to nesto u roku od par meseci onda bih ti preporucio da se pozabavis Cudo-om. Iako je OpenCL specifikacija izasla prvi driveri koji ce podrzavati ovaj standard ocekuje se za ~6 meseci.

Nazad
Vrh Dno