Šta je novo?

C2D E6550 i Asus P5K

srd

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2005
Poena
304
Malo igranja sa procesorom i pogledajte rezultat.

Problem imam sa memorijom, mislim da bi islo jos vise
Memorija Patriot 800MHz trenutno radi na 1000MHz
Nemogu nikako da promenim FSB:DRAM ratio uvek je 1:1

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=236000

Prilozi

• C2D.JPG
    C2D.JPG
    224.8 KB · Pregleda: 397
Poslednja izmena:
Vrlo lepo. Sve okrugle cifre!! :wave:

nice lepi rezovi
aj na 4 ghz :D

Malo igranja sa procesorom i pogledajte rezultat.

Problem imam sa memorijom, mislim da bi islo jos vise
Memorija Patriot 800MHz trenutno radi na 1000MHz
Nemogu nikako da promenim FSB:DRAM ratio uvek je 1:1

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=236000

Super aj sad istestiraj malo cpu, a ne memoriju jer jos nisi ni stigao do testa cpu-a.
Smal FFTs je test za cpu, sa tvojim testom testirao si 5 min mem, a tek kroz pola sata bi počeo test CPU. ;)
Sto će reći ni blizu da je stabilan na ztom kloku, moraćeš malo više da se potrudiš. ;)

Probao bi na 4 samo imam problema sa memorijom.
Nemam pojma gde mogu da promenim Memory devider uvek mi stoji na 1:1
Pogledajte sliku, ako neko zna kako da ga promenim bio bi jako zahvalan.

Prilozi

• C2D-1.JPG
    C2D-1.JPG
    240.1 KB · Pregleda: 148

Koliko ja znam ispod 1:1 ne moze.

Takodje imam P5K i ne moze memory ispod 1:1 ... ipak to je veliki fsb a sa mkim ide i dobra memorija . I meni sada E6420 stoji na 500x7 za svaki dan ali mem mora na 1000mhz najmanje .

Podesi priority na 9 kad testiras.

Ram je PSD22G800KH
2GB PC2-6400CL5

Nanya sigurno nije čim ide na 1000, ali zato elpida jeste ;)
Da bi znao cisto reda gde ti cpu udara u zid što se tiče FSB-a, lepo pokreni Clock Gen program http://www.cpuid.com/clockgen.php zatim podesis tvoj clock gen kao na slici i polako podižes FSB.
Sa tim ćeš znati gde ti je granica cPU-a i kad budes uzeo bolji ram moći ćes i tu barijeru da probiješ naravo gledano iz ugla stabilnosti.

Prilozi

• cg.jpg
    cg.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 188
Nanya sigurno nije čim ide na 1000, ali zato elpida jeste ;)
Da bi znao cisto reda gde ti cpu udara u zid što se tiče FSB-a, lepo pokreni Clock Gen program http://www.cpuid.com/clockgen.php zatim podesis tvoj clock gen kao na slici i polako podižes FSB.
Sa tim ćeš znati gde ti je granica cPU-a i kad budes uzeo bolji ram moći ćes i tu barijeru da probiješ naravo gledano iz ugla stabilnosti.

Nema sanse i sa clock gen-om na 505 FSB kompjuter smrzne.
Nije do voltaze jer je 1.6V CPU i memorija je na 2.1V vdrop je 0.1V za CPU
Isto kao i u biosu i clock gen mi promeni DRAM. Tako da je ratio 1:1
Sa tom memorijom izgleda da je 500 maximum.

A mozda je proc stigao do wall-a?

Biće da je 500Mhz FSB-a maksimum za tvoj CPU, ako mem hoće stabilno na 1000MHz a neće samo za slikanje na 1020 MHz onda ti nije do memorije tu CPU udara u WALL više štiva ovde http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=12695&oliver=4175

Poslednja izmena:
Kod mene je 4:5 !! Trenutno radi na 834MHz.

Poslednja izmena:
kako ti v-drop tako malo vidi koiko je meni i ajd ako ti nije tesko pusti occt sa everesto pa okaci sliku v-dropa evo moje

Prilozi

• 2007-09-06-00h44-VCore.png
    2007-09-06-00h44-VCore.png
    12.1 KB · Pregleda: 90
kako ti v-drop tako malo vidi koiko je meni i ajd ako ti nije tesko pusti occt sa everesto pa okaci sliku v-dropa evo moje

Meni se cini da nisi razumeo tvoj vdrop je manji nego moj.
na primer: 1.45 sa vdropom od 0.1 je 1.35 (moj)
1.45 sa tvojim vdropom od 0.07-0.08 je 1.38-1.37
Dosao sam do zakljucka da sto manja je voltaza za CPU je manji i vdrop
na primer CPU = 1.2V vdrop je 0.07V (+- 0.005)
CPU = 1.3V vdrop je 0.08V
CPU = 1.4V vdrop je 0.09V
CPU = 1.5V vdrop je 0.1V

Jos jedno pitanje kako ste promenili ratio da je 4:5 ali 5:6 .
Vidim da oboje imate istu ali bolju maticnu plocu iz serije P5K.

Poslednja izmena:
pa to moras i ti da imas ono ponudjene delioce za ram ja nisam ni gledao to samo gledam kakda podesim FSB koliko mi MHZ odgovara za ram;)

Prijatelj2708 i Dominator da li mozete da stavite sliku biosa da vidim mozda ja nesto pogresno radim, i koju verziju biosa imate.

verziju bios-a naj noviju 0603 a za sliku nemogu jer nemam cime da slikam mozda za koji dan

hocu da klokujem ovaj procesor trenutno je sve na fabricko,.
kad sam bio podigo fbs na 400 mnozilac 7, voltaza mi je bila na auto i on ju je podigao blizu 1.4 oko 1.3 i nesto.
pa me interesuje jel to normalno ili koliko da stavim da mi bude voltaza?
i sta jos treba da uradim u biosu da bi bilo to ok sve.
jel mozda treba da fbs smanjim na 333 kao fabricki sto je a da mnozilac onda povecam?
ne bi ga mnogo dizao negde ok 2.8 ili 3gh, cuo sam da dotle radi ok.
i kako da klokujem memoriju sta da namestim da mi sve bude ok. u pitanju je kingston 1gb radi na 800mgh. i dokle mogu da je dizem?
imam takva 4 komada u kucistu...

Poslednja izmena:
Meni se cini da nisi razumeo tvoj vdrop je manji nego moj.
na primer: 1.45 sa vdropom od 0.1 je 1.35 (moj)
1.45 sa tvojim vdropom od 0.07-0.08 je 1.38-1.37
Dosao sam do zakljucka da sto manja je voltaza za CPU je manji i vdrop
na primer CPU = 1.2V vdrop je 0.07V (+- 0.005)
CPU = 1.3V vdrop je 0.08V
CPU = 1.4V vdrop je 0.09V
CPU = 1.5V vdrop je 0.1V

Jos jedno pitanje kako ste promenili ratio da je 4:5 ali 5:6 .
Vidim da oboje imate istu ali bolju maticnu plocu iz serije P5K.

Kod mene je 0.06v pa nisam zadovoljan to je bas mnogo 0.1v mene najvise zeza kad stavim u biosu 1.3125v na merenju bude 1.272v tako nesto slicno za memaru samo mnogo vise naprimer u biosu podesim 2.3v ovamo kad merim bude 2.0v.:D:d

^^
Pre nego shto odgovorish pogledaj datum posta...

jel mozda treba da fbs smanjim na 333 kao fabricki sto je a da mnozilac onda povecam?
ne bi ga mnogo dizao negde ok 2.8 ili 3gh, cuo sam da dotle radi ok.

Nemozesh da dizesh mnozilac poshto E6550 ima mnozilac 7x. Mozesh samo da ga spustish na 6. Mozesh da ga clockujesh jedino sa podizanjem FSB-a. Podigni FSB na nekih 460 MHz napon na North Bridgeu pogigni za jedan stepenik ( +0.1 V ) napon na procesoru stavi na nekih 1.45 V ( pa cesh posle smanjivati da nadjesh najmanji koji mu je potreban da radi na zadatom taktu ) iskljuchi C1E i EIST i trebalo bi da dobijesh procesor na ~3.2 GHz. Memoriju postavi u odnosu 1:1 i ona ce raditi na 920 MHz. Latencyje memorije namesti na 5-5-5-15 i napon memoriji podigni na 2.1 V.

A procesor verovatno moze i na 3.5 GHz sve zavisi jel moze plocha ta isporuchi 500FSB i memorija da radi stabilno na 1 GHz mada zavisi i od primerka procesora.

:wave:

Poslednja izmena:
^^
Pre nego shto odgovorish pogledaj datum posta...

Nemozesh da dizesh mnozilac poshto E6550 ima mnozilac 7x. Mozesh samo da ga spustish na 6. Mozesh da ga clockujesh jedino sa podizanjem FSB-a. Podigni FSB na nekih 460 MHz napon na North Bridgeu pogigni za jedan stepenik ( +0.1 V ) napon na procesoru stavi na nekih 1.45 V ( pa cesh posle smanjivati da nadjesh najmanji koji mu je potreban da radi na zadatom taktu ) iskljuchi C1E i EIST i trebalo bi da dobijesh procesor na ~3.2 GHz. Memoriju postavi u odnosu 1:1 i ona ce raditi na 920 MHz. Latencyje memorije namesti na 5-5-5-15 i napon memoriji podigni na 2.1 V.

A procesor verovatno moze i na 3.5 GHz sve zavisi jel moze plocha ta isporuchi 500FSB i memorija da radi stabilno na 1 GHz mada zavisi i od primerka procesora.

:wave:

aha, a reci mi samo kako cu ja znati koliki mu je napon otprilike potreban i na koliko ce da radi ok i kad radim sa nekim programima i kad igram igrice.
i koliko bi otprilike trebalo da mi bude sve to na 2.8gh da radi? bojim se da mu nesto ne bude na 3.2. ovo prvi put radim, prvi put sad u zivotu hocu da klokujem neki procesor. :)
imam na njemu njegov originalni kuler i u kucistu imam jos jedan koji duva u njega i dva koji mi izvlace vazduh.
pa da li ce se mozda pregrejavati?
sad sam malo cackao posle tvog posta napon za north bridge mi ponudi 1.25; 1.3; 1.45. kako da ga podignem za +0.1v?
za C1E sam uradio disable a EIST ne mogu da nadjem ne znam de se nalazi. :-/
hvala ti puno na pomoci

Poslednja izmena:
^^
Ako imash njegov oreginalni cooler mislim da ce moci do nekih 3.0 GHz ali ako ti ocesh 2.8 GHz evo shta otrpilike treba da uradish:
FSB=400 MHz
CPU Mnozilac: 7x
CPU napon: verovatno ce bude dovoljan i default mada ga stavi na 1.35 V
Za ovaj FSB nemorash da dizesh napon na NB-u
Memoriju postavi u odnosu 1:1 latencyje 5-5-5-15 i ako je memorija od 800MHz nemorash ni da dizesh napon na njoj.

Prochitaj sticky temu u ovom podforumu za O/C procesora pa ce ti sve biti malo jasnije. Dali je procesor stabilan na odredjenom clocku testirash programom Orthos nekih 12 sati a temperature gledash preko programa koji se zove Core Temp. Gledaj da ti pri max opterecenju neprelazi 65-68 C.

aha aj sad cu onda da probam da stavim sve to tako kako si mi rekao.
meni je sve po default bilo namesteno na auto, pa zato nisam znao koji napon da stavim...
reci mi samo jos jel mozes da mi kazes de se nalazi opcija EIST da je iskljucim C1E sam nasao a ovu ne mogu nikako. i zasto su one toliko bitne?
hvala ti jos jednom puno na pomoci
p. s. procitao sam ja to bio upustvo ali mi opet nije bilo malo jasno oko napona.
sad cu da vidim kako ce da radi ovako sto si mi ti rekao.
samo mi reci sa ovaj EIST de se nalazi da ga iskljucim.
i koliko je to bitno ako se ne uradu...

Poslednja izmena:
Pa nemam Asus plochu pa ti nemogu puno pomoci. Valjda ce se neko javiti ko tachno zna gde se nalazi ta opcija. Mozda se drugachije zove. Probaj da nadjesh "Intel Speed Step" opciju to bi trebalo da bude to.

A stavke C1E i EIST sluze za smanjivanje napona i mnozioca kad procesor neradi nishta odnosno kad je u IDLE-u C1E obori napon na nekih 1.1V ( default bi trebalo da bude 1.325 V ) a EIST obori mnozilac sa 7 na 6 i tako se smanji potroshnja i zagrevanje procesora. Kad se overclockuje ove stavke se iskljuchuju poshto znaju da prave problema na nekim plochama. Meni naprimer neprave problem pa ih drzim ukljuchene ali ti ih za svaki sluchaj iskljuchi...

e uradio sam sad ovako kao sto si mi reko ukljucio sam onaj program pa cemo da vidimo.
ali kad sam ga kolkovao on mi je sad automatski podigao memoriju na 5-6-6-18. ostalo je isto 1:1.
to sam sad gledao preko cpu-z. reci mi jel to normalno, jel ok?
oce moci sve normalno da radi ili?

iskljucio sam samo onaj C1E a EIST ili intel speed step sto si mi ti rekao ne mogu nikako da nadjem na mojoj ploci. :-/
valjda ce sve raditi ok i sa ovim. podesio sam mu napon na 1.325V i FBS na 400.
ukljucio sam orthos pa cu da vidim sta ce da mi kaze...

hvala ti jos jednom

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno