Šta je novo?

intel X25-M SSD

Ne brini se, imaju oni mnogo gorih pehova koji stvarno nemaju smisla (gde je obican 7200.10 j*** VRaptora 🙂
Zato se i pitam koliko je tacan njihov IOmeter testing, jer me bash ne hrabre rezultati X25-M 🙁
Ako ti je jos uvek pri ruci, mogao bi da odradis jedan testic?🙂

Ne brini se, imaju oni mnogo gorih pehova koji stvarno nemaju smisla (gde je obican 7200.10 j*** VRaptora 🙂
Zato se i pitam koliko je tacan njihov IOmeter testing, jer me bash ne hrabre rezultati X25-M 🙁
Ako ti je jos uvek pri ruci, mogao bi da odradis jedan testic?🙂
Naravno da bi 😉 hit me

Daj mi mail, da ti posaljem config file za IOMeter...

A kad moraš da ga vratiš? Daj ga meni na par dana čisto da vidim kako se ponašao pod OS X-om... :d:d:d

A ne! 🙂 To se samo jednom stavlja...vidish ti se secash toga 🙂
Inache izvodjach ove pesme je Sofa Surfers (album-Encounters), a ime pesme je "the plan" 🙂

Off: ili nije to ta pesma ili nije na tom albumu 😉 The plan je na albumu Transit

A kad moraš da ga vratiš? Daj ga meni na par dana čisto da vidim kako se ponašao pod OS X-om... :d:d:d
Moze lako da se desi 🙂
Jesi 🙂, čitao sam papirnu verziju, ali ne i izdvojeni deo teksta 😛.
To su najbolji delovi teksta 🙂 a iz njih najcheshce mozesh sve i svashta da nauchish 😉
Off: ili nije to ta pesma ili nije na tom albumu 😉 The plan je na albumu Transit
Pre ce biti da nije album...bem li ga...tako je kod mene tagovano 🙂

Tacno tako. Ipak, X-25E predstavlja onaj "nebo i zemlja" odnos kada se pogledaju *write* performance izmedju ova dva SSD-a... i meni je samo zao sto to u testu nije i pokazano, tako sto ce biti kupljena verzija HD Tach-a koja omogucava i test upisa. I onda, kada jednog dana (tebi ili bilo kome drugom iz Benchmark-a) na test stigne i X-25E, tacno se uvidi sta je taj novi doneo primenom single-level memorijskih cipova.
A donosi dosta... doooosta
Samo za tvoje ochi 🙂
Nije HD tach ali je HD tune u pro varijanti
Amplituda upisa poprilichno dobra :wave: nema velikih padova...

Ako ti je jos uvek pri ruci, mogao bi da odradis jedan testic?
Za svakog po neshto.
Mislim da cesh biti bash zadovoljan, a ne bi bilo loshe da okachish rezultate VRaptora kada je u RAID i non RAID modu :wave:

Random writes(64K)

Random 2:1 Read Write (64K)

A imash i csv u attachu 😉

Prilozi

Poslednja izmena:
Na prvi pogled rezultati deluju odlicno, mislim da ce alfaunits da izbaci velociraptore iz masine i castiti sebe sa ovim drajvom.
Steta sto ovaj drugi SSD sto testiram nece ni posle 3 sata da zavrsi i izbaci rezultat.Ipak ne kosta dzaba 150€ za 64GB, iako je deklarisan upis na 95MB/s.

Jel' ovo sa cache-om na ICHxR?
Jako je nerealno da random write bude 70MB/s kad je sequential toliko. Nadam se da jeste tako ali to bi bilo previse.

Mislim da cesh biti bash zadovoljan, a ne bi bilo loshe da okachish rezultate VRaptora kada je u RAID i non RAID modu :wave:

Random writes(64K)

A imash i csv u attachu 😉

Jel' ovo sa cache-om na ICHxR?
Jako je nerealno da random write bude 70MB/s kad je sequential toliko. Nadam se da jeste tako ali to bi bilo previse.

Da 😉 a sve je setovano na RAID grani tj SATA je definisan tako 😉

Evo sa iskljuchenim:

Random writes(64K)

Animane, veliko hvala, zasluzujes pice kad se vidimo!

Rezultati su fenomenalni, predaleko bolji od mojih ocekivanja.
Poredjenja radi, SAS 15K.5 ima ~300IOps za Random Write (64K) i ~320IOps za ReadWrite(64K). (nemam rezultate za VRaptore, jer iste nemam u mashini 😛 ali ocekujem da su negde u 200-250 rangu).
Ovo ce definitivno biti zadovoljavajuci diskovi za sledeci RAID 😉

Samo da proverim, ovo su DVA X25-M u RAID0? Sta bi sa 4K testovima?🙂

Poslednja izmena:
Koliko ja znam, animaN ima samo jedan X25-M tako da nisu u raidu.Znaci ovo su ti skorovi sa jednim X25-M.
Mislim da kada je pomenuo raid da je mislio da je sata kontroler stavio u raid rezim(znaci niti ide niti achi), a raid koliko znam ima samo na WD-ovima.

Sa 4K testovima ima da unisti SSD 🙂

Poslednja izmena:
Animane, veliko hvala, zasluzujes pice kad se vidimo!

Rezultati su fenomenalni, predaleko bolji od mojih ocekivanja.
Poredjenja radi, SAS 15K.5 ima ~300IOps za Random Write (64K) i ~320IOps za ReadWrite(64K). (nemam rezultate za VRaptore, jer iste nemam u mashini 😛 ali ocekujem da su negde u 200-250 rangu).
Ovo ce definitivno biti zadovoljavajuci diskovi za sledeci RAID 😉

Samo da proverim, ovo su DVA X25-M u RAID0? Sta bi sa 4K testovima?🙂

NE! 🙂
Ovo je jedan X25-M, koji je na RAID grani. Kako ja imam 2x320 GB WD diskove koje sam povezao u RAID1 (150 GB) i RAID 0 (ostatak) rezimu rada, SSD radi na RAID grani isto. Znachi ne u IDE ili AHCI modu SATA standarda, nego RAID.
Dva X25-M u raid 0 bi pokidala sve zivo 🙂, kad jedan vec jeste...
Singl disk je bolje uvek staviti u RAID modu matiche ploche sa Intel chipsetom koji ima ICHxR, nego na IDE ili AHCI. Na kraju krajeva, ne bi sam Intel tako pakova svoje mašine 🙂
U praksi dosta kumuje primetno većem minimalnom vremenu čitanja i pisanja HDD-a, tj amplituda je ravnija.
Yoti je na sav glas to prichao na forumu...ali koliko vidim malo nas je to probalo...i vidjam (najcheshce kada idem nekom da oc-ujem rachunar) da je to setovano na IDE...Vazno je da je oc-ovan...a to shto ce HDD da "shtuca" nema veze...
Znam da ti znash sve ovo, ali chisto da dam hint ostalima koji chitaju ovaj post 😉
:wave:
P.S. Nema na chemu! Uvek! Vec dosta zaliha piva imam, samo da se nakanim da krenem da zovem ljude 😀

Sa 4K testovima ima da unisti SSD
Probacemo sutra 😉 Pa nek crkne, kad je vec toliko tih 😀

Poslednja izmena:
Dva X25-M u raid 0 bi pokidala sve zivo 🙂, kad jedan vec jeste...
Random IOps na RAID0 nisu tako prosti kao sto ti se cini, sta vishe, nekad mogu da pokazu gore rezultate 😉
(naravno, uglavnom ce bolje)

Singl disk je bolje uvek staviti u RAID modu matiche ploche sa Intel chipsetom koji ima ICHxR, nego na IDE ili AHCI. Na kraju krajeva, ne bi sam Intel tako pakova svoje mašine 🙂
U praksi dosta kumuje primetno većem minimalnom vremenu čitanja i pisanja HDD-a, tj amplituda je ravnija.
Da, iz ovih rezultata je ocigledno tako... write caching extremno znaci.

Yoti je na sav glas to prichao na forumu...ali koliko vidim malo nas je to probalo...i vidjam (najcheshce kada idem nekom da oc-ujem rachunar) da je to setovano na IDE...Vazno je da je oc-ovan...a to shto ce HDD da "shtuca" nema veze...
Znam da ti znash sve ovo, ali chisto da dam hint ostalima koji chitaju ovaj post 😉
Iskreno nisam koristo ICHxR previse - AHCI za DVD, a za ostalo se ima addon RAID 😉 Tako da nisam znao za razliku.

P.S. Nema na chemu! Uvek! Vec dosta zaliha piva imam, samo da se nakanim da krenem da zovem ljude 😀
Pazi stomak 😀

alfaunits je napisao(la):
Random IOps na RAID0 nisu tako prosti kao sto ti se cini, sta vishe, nekad mogu da pokazu gore rezultate 😉
(naravno, uglavnom ce bolje)

U mom svakodenvnom radu uvek bolje 😉
btw u kojim situacijama moze loshije u tvom sluchaju?

]Iskreno nisam koristo ICHxR previse - AHCI za DVD, a za ostalo se ima addon RAID 😉 Tako da nisam znao za razliku.

Dobar je ICHxR, s obzirom da ga dobijash besplatno uz plochu 🙂, naravno poseban RAID kontroler je uvek bolji

😀

Poslednja izmena:
Samo za tvoje ochi 🙂
Nije HD tach ali je HD tune u pro varijanti
Amplituda upisa poprilichno dobra :wave: nema velikih padova...
Blagodarim... :smoke:

OK, znaci onih standardnih i ocekivanih 70-ak mega. Ma, moja je greska bila sto u datom trenutku reply-ovanja 🙂 nisam ni procitao test, vec samo video onu sliku sa read testom i smatrah da nije kompletan test bez testiranja upisa, jer tu SSD (ne racunam X-25-E 😀) malo kaska u odnosu na klasicne HDD-ove. Sve ostalo je na njegovoj strani, samo tu malo podbacuje (dobro, i na cenovnom polju :d).
Ali, nakon toga procitah ceo test, videh da si ti, ako nista drugo, makar pominjao deklarisanu brzinu upisa, pricao i o tome zasto je to tako, razlikama izmedju MLC-a i SLC-a... tako da onaj moj inicijalni komentar sada moze bez problema i da se izbrise 🙂
Kompletan test, nema sta :wave:

P.S Nego, sad mi bas zao sto nemades bas HD Tach RW, da vidimo sta on kaze za write... s obzirom da HD Tune uvek daje nesto nize skorove od konkurentnog mu programa, a ovde je ispalio i celih ~76MB/s average i ~79MB/s max 😀

Blagodarim... :smoke:

OK, znaci onih standardnih i ocekivanih 70-ak mega. Ma, moja je greska bila sto u datom trenutku reply-ovanja 🙂 nisam ni procitao test, vec samo video onu sliku sa read testom i smatrah da nije kompletan test bez testiranja upisa, jer tu SSD (ne racunam X-25-E 😀) malo kaska u odnosu na klasicne HDD-ove. Sve ostalo je na njegovoj strani, samo tu malo podbacuje (dobro, i na cenovnom polju :d).
Ali, nakon toga procitah ceo test, videh da si ti, ako nista drugo, makar pominjao deklarisanu brzinu upisa, pricao i o tome zasto je to tako, razlikama izmedju MLC-a i SLC-a... tako da onaj moj inicijalni komentar sada moze bez problema i da se izbrise 🙂
Kompletan test, nema sta :wave:

P.S Nego, sad mi bas zao sto nemades bas HD Tach RW, da vidimo sta on kaze za write... s obzirom da HD Tune uvek daje nesto nize skorove od konkurentnog mu programa, a ovde je ispalio i celih ~76MB/s average i ~79MB/s max 😀

Gledacu da ga nabavim pa da istestiram i to 😉

Nemoj bolje, vec sam citao po neki test, i malo je falilo da Veloci sleti sa prozora 😀

WTF... ? :trust:
Si probao jos neki put taj test? I si probao 8MB?

WTF... ? :trust:
Si probao jos neki put taj test? I si probao 8MB?

Naravno da jesam 🙂 Probao sam sve shto moze da ti padne na pamet 😉 (dobro ne bash sve, shto tebi moze na pamet 😀)

Evo 8 mb 😉 slichno, malo bolje, ali to je to...

probaj noviji hd tach...
edit: ako ima da podrzava write, na simplisoftware stranici daje isti za download pod product i pod free pa sam se zaletio

Poslednja izmena:
Da nisi zaboravio da vratis write caching posle IOMeter testa?🙂

U mom svakodenvnom radu uvek bolje 😉
btw u kojim situacijama moze loshije u tvom sluchaju?
Kad se mali write bufferi nalaze na dva diska, umesto na jednom.
A recimo u random read ne bi pomogao RAID0.

Dobar je ICHxR, s obzirom da ga dobijash besplatno uz plochu 🙂, naravno poseban RAID kontroler je uvek bolji
Jedino sto vishe trosi struje (primetno), greje se, i extremno sporo se startuje 🙁
Srecom za SSD ce dobar deo fora za koje je dodatni kontroler znacio da izceznu. Jedino ce ostati offload parity/RAID6 kalkulacija, koji je ipak bolje da ne remeti CPU, ali to ce stvari tipa FusionIo drive ili Micronov novi SSD da integrisu, tako da ce za obicne SSD-ove... jedini benefit addon RAID-a biti dodatni portovi 😀

Poslednja izmena:
Da nisi zaboravio da vratis write caching posle IOMeter testa?🙂
To sam prvo pomislio...Probao sam i sa i bez...isto se deshava...probacu i na drugoj mashini kad uhvatim vremena 😉 na ovoj je ICH9R, na drugoj je ICH10R

Inache probao sam i 4k na IO metru 🙂

4K writes bez keshiranja

4K 2:1 RW takodje bez keshiranja

4K 2:1 RW sa keshiranjem

Jesi li siguran da si dobar test izabrao i iskljucio cache? (_Random_ Writes (4K))
Ove cifre nisu moguce. Nemoguce je da je bolji rezultat bez cache-a nego sa cache-om 😀 (plus mi CPU utilization govori da je verovatno cache bio ukljucen a i speed 150MB/s nije moguc).
Inache probao sam i 4k na IO metru 🙂

4K writes bez keshiranja

Poslednja izmena:
Jesi li siguran da si dobar test izabrao i iskljucio cache? (_Random_ Writes (4K))
Ove cifre nisu moguce. Nemoguce je da je bolji rezultat bez cache-a nego sa cache-om 😀 (plus mi CPU utilization govori da je verovatno cache bio ukljucen a i speed 150MB/s nije moguc).

Moguce da sam permutovao kod imenovanja fajlova...🙂

Proveri bolje, nemoj da ljudi pomisle da je brzi od X25-E 😀

Evo testa i poređenja Intel-a X25-M od 80 GB i Samsung-ovog SSD-a koji dolazi u novom MBP... Tako da je i ta platforma "pokrivena" sa ovim divnim komadom hardvera...

Intel SSD X25-M in a MacBook Pro: some Benchmarks

Hereafter are the benchmarks performed with the Intel X25-M. As a reminder, this 80 GB SSD is still expensive, with a retail price around 650€.

intelSSD1.jpg

intelSSD2.jpg

intelSSD3.jpg

If you want to compare it to the 128 GB Samsung SSD installed by Apple as a BTO, the corresponding benchmarks are below:

SSD1.jpg

SSD2.jpg

SSD3.jpg

As one can easily see it, if both SSDs obtain similar results in writing mode, the Samsung SSD is almost 2.5 times slower than the Intel model in reading mode.

The last test, in sequential mode, demonstrates how Intel SSD is playing in another league compared to the Samsung unit, which is beyond the best SSD currently available on the market. The Intel SSD really brings a “speed feeling”. Booting and launching applications are completed within seconds, as an example after pressing the “enter” to validate the password, the finder is almost instantly available, no need to wait for the menu bar to be displayed. One can also run in the background applications requiring heavy HD-based tasks (such as monolingual), without affecting the performance level of other applications being used.

The Intel X25-M should remain the fastest SSD currently available for couple of months, till the next generation of SSD appears with better chips integration and improved controller. Well according to current roadmap and projected performance levels…

Source: Hardmac.com

Nazad
Vrh Dno