Šta je novo?

Magična DDR2 RAM?

• Začetnik teme Začetnik teme magick
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

magick

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.01.2001
Poena
770
Ajde upućeni, pomagajte... Treba mi 4GB neke DDR2 memorije, koja bi radila na 1066, sa što manjim latencijama i što nižom voltažom. Znači, tražim nemoguće! :d

Dobro de, za te latencije i nije tolika frka, ali ne bih išao preko 5-5-5-18 u svakom slučaju. Računar neće biti pod velikim naporima, ali RAM mora da radi na tom taktu i da se pri tome ne greje.

Koja bi memorija tu mogla najbolje da odradi taj posao? Neki OCZ ili Kingmax? Možda baš OCZ Reaper HPC (1066/5-5-5-15)? Vidim da ima i Reaper PC1200/5-5-5-18. Taj bi na 1066 čak mogao i da undervolt-ujem. :d

Jel bolje da idem na 4x1GB ili na 2x2GB? Sa jedne strane, 2x2GB uvek deluje kao stabilnije rešenje, ali pošto je u pitanju 1066, možda baš 4x1GB jer ima više površine za hlađenje... Šta znam. Predlozi - sugestije?

Lakse valjda hladis 2 modula, 2x2GB stapovi su sami po sebi uvek nesto malo losiji za OC od 1GB stapa. Dok je za 4 stapa potrebno i malo vise muke, tipa dizanje NB voltaze, i sami ce traziti vise voltaze a i sto vise stapova to je slabiji OC potencijal.

Uglavnom mislim da ti je bolje da uzmes 2x2GB 😀 A za hladjenje, pa gledaj nesto sto bar ima heatspreader-e, taj Kingmax je valjda ..go.

Lakse valjda hladis 2 modula,
Zašto? Ako su rađeni u istoj tehnici i ako pričamo o modulima sa heat pipe hlađenjem, onda 4 modula imaju veću površinu preko koje otpuštaju toplotu. Barem ja tako razmišljam...
2x2GB stapovi su sami po sebi uvek nesto malo losiji za OC od 1GB stapa.
Za to sam čuo.
Dok je za 4 stapa potrebno i malo vise muke, tipa dizanje NB voltaze, i sami ce traziti vise voltaze a i sto vise stapova to je slabiji OC potencijal.
I to znam. Mislim, logično je, al'... Kako bre sada prelomiti? :S:
Uglavnom mislim da ti je bolje da uzmes 2x2GB 😀 A za hladjenje, pa gledaj nesto sto bar ima heatspreader-e, taj Kingmax je valjda ..go.
Kingmax-a bih ja "obukao" u neki bakar, samo da ima potencijala za klok. Izgleda da će na kraju ipak biti 2x2GB. 😉

Poslednja izmena:
Prvo sto mi pada na pamet...http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820145197

Mada po meni generalno sta god da uzmes od proverenih firmi ce da radi posao (cellshock, teamXtreme, muskin...)...ocz licno nevolim :wave:
Ufff bre. Pa gde da nađem tu memoriju? Mislim, o.k. za ovo "šta", al' ajde sada još i "gde" kupiti. 🙂

Ja sam se nešto dvoumio između ovog munjastog OCZ-a sa 'ladnjacima i Kingmax-a MARS 1066. Taj Kingmax bi trebalo da je zver od RAM-a, koji radi 5-5-5-18 na 2.0V ili 6-6-6-18 na 1.9V. Nabudžim neke hladnjake i vozi. 😉

Pitanje je samo da li je moguće da je taj OCZ toooliiiko bolji. Mislim šta, kao može da izvuče 5-5-5-15 na 1200 i sa 2.0V!?!?! :trust:

A daaaa zaboravih transcend AxeRam sa micronom koji se extra pokazao (oznaka N iza barkoda).
Na kol'ko volti bi trebalo da radi sa 5-5-5-18 latencijama (1066)?

meni radi na 1000 5-5-5-15 na 1.8V (ali 2 komada od 1GB)

A koj je fazon da radi na sto nizoj voltazi ? imas neku od onih ploca gde ne mozes napon vise od ~1.95v ili slicno ?

Sad, Reaper i EvoOne bi trebalo da su poprilicno hladne memare. Obe sam imao prilike da vidim i pipnem (na def.) 😀 doduse ako se ne varam Reaper na 1066MHz radi na 2.1v a isto bi trebalo da vazi i za EvoOne. Tesko da ces naci nesto ispod 2.0v a na 1066MHz - osim ako nije neki bolji primerak.

Sto se tice grejanja 2x2 vs 4x1. Pa sad ta tvoja teorija ima smisla mada je kod mene u nekoj praksi drugacije ispalo, jednostavno da kazemo da se 4 stapa vise "guraju" i toplota ipak ostane ..

meni radi na 1000 5-5-5-15 na 1.8V (ali 2 komada od 1GB)
Koja memorija je u pitanju?

A šta, ne može da izvuče 1066 5-5-5-15 na 1.9V? Ili se nisi ni baktao oko tih 66MHz? 🙂

Koju bi ste memoriju preporučili a da pouzdano radi na 1066 6-6-6-18 sa 1.9V? I koliko bi se to čudo grejalo? Ima li neko podatke o disipaciji DDR2 RAM-a?

pise u my computer 🙂

axeram sa micronima, nisam se cimao za tih 66MHz ali pretpostavljam da bi radilo 🙂
a sto se tice grejanja, stavljeni su arctic rc hladnjaci na njih i mlake su

A koj je fazon da radi na sto nizoj voltazi ? imas neku od onih ploca gde ne mozes napon vise od ~1.95v ili slicno ?
Ma jok, nego pravim HTPC pa nastojim da sve bude što hladnije sa pasivnim hlađenjem. 🙂
Sad, Reaper i EvoOne bi trebalo da su poprilicno hladne memare. Obe sam imao prilike da vidim i pipnem (na def.) 😀 doduse ako se ne varam Reaper na 1066MHz radi na 2.1v a isto bi trebalo da vazi i za EvoOne. Tesko da ces naci nesto ispod 2.0v a na 1066MHz - osim ako nije neki bolji primerak.
Kingmax 1066 bi trebalo da radi sa 6-6-6-18 tajminzima na 1.9V.
Sto se tice grejanja 2x2 vs 4x1. Pa sad ta tvoja teorija ima smisla mada je kod mene u nekoj praksi drugacije ispalo, jednostavno da kazemo da se 4 stapa vise "guraju" i toplota ipak ostane ..
I meni se čini da si ipak u pravu. Više PCB-a mora da pruža veći otpor, pa samim tim i više toplote.

Definitivno 2 modula - elegantnije i hladnije.

I ako se cena uklope bolje da kupis gole module pa zbudzis hladnjake. Imas one TT Spirit o kojima je pisao BigJoe.

Inace je npr. Geil 2x2GB na 800MHz manje od 4000din. Ali zato je na 1066MHz preko 7000din. Taj na 800MHz se cesto klokuje na 1000+ ali onda otpada zabog "mora da radi na 1066" :wave:

Ja bi ovde i dao glas Kingmax-u, pa onda da mu nabacis neke hladnjake i zavrsis posao.
Pa to sam i na nešto kapirao, al' onda gledam ove ložačke firme koje valjaju sega-mega module sa instaliranim hladnjacima i računam "pa to mora da je bolje i jeftinije nego da sam budžim".

A i postoji jedan problem. Kada zalepiš hladnjake na "golu" memoriju - gubiš garanciju! :zgran: ***, stiker je na samom modulu i termalna pasta će ga uk*njati. To me jedino brine.

Poslednja izmena:
Ama čovek je krenuo od zahteva za koji je i sam rekao "trazim nemoguce". E to nemoguce moze da se nadje al ima svoju cenu 😉

U principu magic neznam sto se toliko brines toliko oko toplote samih modula...pa ja jos nisam naisao ni na jedan stapic koji greje i upola kao pasivni hladnjak na severnom mostu ili nedaj boze koji se zagreva kao ona memorija na grafickoj karti. Znaci geil npr garantuje da ce memorija da radi na 1000 sa 4-4-4-12 pri 2.4V, samim tim postoji sansa da ce da radi i na manje, a na 5-5-5-15 ce da ide i na dosta nize i sa nizim zagrevanjem. Znaci da ce memorija da radi stabilno i da neces imati problema sa istom...a i toplota moze samo dobro da dodje u ove hladne dane 😉

Kingmax 1066 bi trebalo da radi sa 6-6-6-18 tajminzima na 1.9V.

Jesi li video pošto su ovi moduli u PIN-u? Kad vidiš cenu brzo ćeš se odlučiti.

Nego vezeno za ove module, ako neko zna, mogu li bar približno da očekujem 1066 pri 5-5-5-5-15, 2,1-2,2 V? Zagrevanje u mom slučaju nije toliko bitno

Jesi li video pošto su ovi moduli u PIN-u? Kad vidiš cenu brzo ćeš se odlučiti.

Nego vezeno za ove module, ako neko zna, mogu li bar približno da očekujem 1066 pri 5-5-5-5-15, 2,1-2,2 V? Zagrevanje u mom slučaju nije toliko bitno
Kingmax 1066 5-5-5-15 kod mene radi na 2 V:wave:

Poslednja izmena:
1 ili 2GB po štapu? Ne piše ti u moja mašina...

2X1 GB
- što se tiče zagrevanja mem. je mlaka, najtoplija je pod krizom:d ali i tada je temp. mem. kisela voda za temp. pasivca na severnom mostu dakle svakako manje od 60C
- inače Kingmax je u Oktobru obogatio ponudu ove memorije sa varijantama koje su CL6:S: pa na to treba obratiti pažnju prilikom kupovine jer su se već pojavile kod nas te verzije modula od 2GB uz ove regularne 2GB module koji su CL5...

- inače Kingmax je u Oktobru obogatio ponudu ove memorije sa varijantama koje su CL6:S: pa na to treba obratiti pažnju prilikom kupovine jer su se već pojavile kod nas te verzije modula od 2GB uz ove regularne 2GB module koji su CL5...
To sam i ja skapirao, samo ne znam kako da to proverim. Šta, da gledam oznake na čipovima?

Ima li neko nekakvo rešenje ili sugestiju vezanu za gubitak garancije na memoriju pri instaliranju hladnjaka?

Danas sam kontaktirao subotičku filijalu PIN-a i evo šta su mi odgovorili na pitanje koje su latencije i voltaža za rad na 1066MHz, pričam o modulam od 2GB:

Specifikacije su sledece : Tip : DDR2 240-Pin DIMM ,Brzina : 1066 MHz, CAS Latencija : CL5, Voltaza : 1.8V.

Naručio sam 2 komada, pa ako budu baš katastrofa po pitanju latencija, fino ću da ih vrnem - imam crno na belo u mailu kako bi trebalo da rade:d. Stižu mi u ponedeljak, pa ću vam javiti utiske, malo sam ograničen pločom i procesorom (potpis) tako da ću moći da ih poteram do nekih 950-960 MHz, smanjiću latencije pa ako radi na 950 Cl4, onda bi trebalo i da može 1066 Cl5, valjda. Čim stigne javljam utiske.

@Tiosav - ko zna koje su ovi naši uvezli?

Poslednja izmena:
@Tiosav - ko zna koje su ovi naši uvezli?

Super vest ako je cl5. I cena je odlicna. Sad videh u Pinu i 1GB moduli su jeftini. Stvarno nekad iznenade sa cenama za pojedine komponente, generalno nisu bas jeftini.

Javi i da li imaju stiker na sebi i koliko je jako zalepljen. Zbog eventualnog montiranja hladnjaka. :type:

Poslednja izmena:
Danas pre par sati pazario 2 kom. Kingmax 1066 2G KLEE88F B8KU6 NNAS, još nisam stigao da ih ubacim i probam tako da ću vam preneti samo ono što piše na kutiji:

5-5-5, Cl=5 (667,800,1066MHz), 6-6-6, Cl=6(1066MHz)
1,8 - 2,1V

Dok ne probam neću ništa da tvrdim ali izgleda da su ovi moduli deklarisani za 1066 na 1,8V sa Cl6 i za Cl5 na 2,1V. Ne mogu sve da postignem, uključili mi IPTV danas pa čačkam i istražujem šta može...

Danas pre par sati pazario 2 kom. Kingmax 1066 2G KLEE88F B8KU6 NNAS, još nisam stigao da ih ubacim i probam tako da ću vam preneti samo ono što piše na kutiji:

5-5-5, Cl=5 (667,800,1066MHz), 6-6-6, Cl=6(1066MHz)
1,8 - 2,1V

Dok ne probam neću ništa da tvrdim ali izgleda da su ovi moduli deklarisani za 1066 na 1,8V sa Cl6 i za Cl5 na 2,1V. Ne mogu sve da postignem, uključili mi IPTV danas pa čačkam i istražujem šta može...

Batali ti taj iptv, vec se baci na ovu memoriju i da vidimo sta sve moze!

Cekamo slike i rezove.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno