Šta je novo?

intel X25-M SSD

Da Intel je napravio stvarno pravu stvar! Mozda ovaj SSD nece biit najbrzi josh dugo (sam intel vec ima brzi extreme edition), ali jedno je sigurno. Pokrenuce trku sa drugim brendovima koja ce nam omoguciti nize cene :type:
Kompanija Micron je razvila ekstremno brz solid state drive koji bi mogao da postavi nove rekorde kada je u principu brzina uređaja za interno skladištenje. Novi skladišteni uređaji kompanije Micron koriste dva SSD sa 16 kanala sa podacima za flash memoriju pri čemu se generiše ukupna brzina prenosa podataka od 1GB/s. Zasebno rešenje pri kojem je svaki SSD postavljen na diskretnu karticu bi moglo da ostvari maksimalne performanse od 800MB/s. Teorijske performanse najbržih SSD-ova su deset puta više od rotirajućih hard drive-ova najboljih hard drive-ova. Micron obećava da će uskoro u prodaji moći da se nađe prodajna verzija ovog drive-a ali nije specifikovao kada bi to moglo biti.
http://www.itsvet.com/arhiva/2008-11-30#19762

Kompanija Micron je razvila ekstremno brz solid state drive koji bi mogao da postavi nove rekorde kada je u principu brzina uređaja za interno skladištenje. Novi skladišteni uređaji kompanije Micron koriste dva SSD sa 16 kanala sa podacima za flash memoriju pri čemu se generiše ukupna brzina prenosa podataka od 1GB/s. Zasebno rešenje pri kojem je svaki SSD postavljen na diskretnu karticu bi moglo da ostvari maksimalne performanse od 800MB/s. Teorijske performanse najbržih SSD-ova su deset puta više od rotirajućih hard drive-ova najboljih hard drive-ova. Micron obećava da će uskoro u prodaji moći da se nađe prodajna verzija ovog drive-a ali nije specifikovao kada bi to moglo biti.
http://www.itsvet.com/arhiva/2008-11-30#19762

Micron i Intel rade zajedno! Pod ugovorom su.
Mozda ce Micron izbaciti SSD koji ce sluziti kao reklama za sam brend, ali ne verujem da ce se ozbiljnije baciti na samu proizvodnju finalnih proizvoda, vec ce kao i do sad najveci kacenat staviti na distribuciju svojih chipova 😉

Da Intel je napravio stvarno pravu stvar! Mozda ovaj SSD nece biit najbrzi josh dugo (sam intel vec ima brzi extreme edition), ali jedno je sigurno. Pokrenuce trku sa drugim brendovima koja ce nam omoguciti nize cene :type:
Tacno tako. Ipak, X-25E predstavlja onaj "nebo i zemlja" odnos kada se pogledaju *write* performance izmedju ova dva SSD-a... i meni je samo zao sto to u testu nije i pokazano, tako sto ce biti kupljena verzija HD Tach-a koja omogucava i test upisa. I onda, kada jednog dana (tebi ili bilo kome drugom iz Benchmark-a) na test stigne i X-25E, tacno se uvidi sta je taj novi doneo primenom single-level memorijskih cipova.
A donosi dosta... doooosta 😉

Da, video sam da rade zajedno sa Intelom.
Sad kad bolje pogledam onu vest sto sam iskopirao, nije mi jasno kako moze 1GB/s da bude prenos ako SATA 2 dozvoljava samo 3Gb/s? 🙂

Tacno tako. Ipak, X-25E predstavlja onaj "nebo i zemlja" odnos kada se pogledaju *write* performance izmedju ova dva SSD-a... i meni je samo zao sto to u testu nije i pokazano, tako sto ce biti kupljena verzija HD Tach-a koja omogucava i test upisa. I onda, kada jednog dana (tebi ili bilo kome drugom iz Benchmark-a) na test stigne i X-25E, tacno se uvidi sta je taj novi doneo primenom single-level memorijskih cipova.
A donosi dosta... doooosta 😉

Da razlika je velika, ali u relanom radu ne bash uvek osetna. Pre svega svi mi mnogo vishe chitamo nego shto upisujemo podatke na HDD ili SDD. U svakom sluchaju, HDD bi u skorijoj buducnosti mogao da ima ulogu storage-a, dok bi SSD svi trebali da koristimo kao sistemski disk.

Nema potrebe da to pišeš, uredno si potpisan na početku teksta :type:

Ipak, da li stvarno mislish da mi svi znaju ime prezime i nick 😀.

bas sam ovo hteo da napisem 🙂 .. ja nisam znao 🙂

Jedan drugarov drug mi je isprichao kako je chitao test matichne ploche u Digital!-u i da je neki lik Dusan Srbljak napisao da ta MB ima S/PDIF. Pa me je ond pitao: Je li animaN-e? Jel taj S/PDIF stvarno moze da doprinese boljem zvuku, kao shto taj "Smrdljak" kaze, ili je to neko proseravanje (nashalio se momak 😀). Reci mi animaN-e, tebi verujem 😀

lol 😀

a boot sam ocekivao da ce biti brzi (jer ne bi ni bilo klipa da nije 😀) ali onoliko.. :zgran:

Divno, još samo da padnu cijene...

Evo u attach-u PDF za štampu ko je mutav sa vremenom ko ja pa da čita na putu kući... :d:d:d

Prilozi

Da, video sam da rade zajedno sa Intelom.
Sad kad bolje pogledam onu vest sto sam iskopirao, nije mi jasno kako moze 1GB/s da bude prenos ako SATA 2 dozvoljava samo 3Gb/s? 🙂
Micron nece biti samo drive, nego cela kartica - ide u PCI-e x8 slot, slicno FusionIo Drive-u.

Da razlika je velika, ali u relanom radu ne bash uvek osetna. Pre svega svi mi mnogo vishe chitamo nego shto upisujemo podatke na HDD ili SDD. U svakom sluchaju, HDD bi u skorijoj buducnosti mogao da ima ulogu storage-a, dok bi SSD svi trebali da koristimo kao sistemski disk.
To zvuci fino, ali nije cela prica...
Ako te jedan write debelo kosta, a Windows ih radi dosta bez razloga, zamisli sta jedan write uradi u svoti read-ova? Uspori ih, naravno...
Mislim da pre nego sto se ljudi zalete za SSD, treba da pogledaju rad istog sistema na 7200rpm disku, VRaptoru, Savvio 15K.2 i SSD. Mislim da nece osetiti razliku nakon Raptora...

ofskroz! 😀 1,5 TB 😀
To zvuci fino, ali nije cela prica...
Ako te jedan write debelo kosta, a Windows ih radi dosta bez razloga, zamisli sta jedan write uradi u svoti read-ova? Uspori ih, naravno...
Mislim da pre nego sto se ljudi zalete za SSD, treba da pogledaju rad istog sistema na 7200rpm disku, VRaptoru, Savvio 15K.2 i SSD. Mislim da nece osetiti razliku nakon Raptora...
Slazem se 😉
Ali tu postoji josh jedna stvar. Raptor je uzasno buchan (bar za moj ukus), greje se, sigurnost podataka je manja, odnosno podlozniji je kvarovima, vishe troshi...
Sve ima svoje prednosti i mane. Naravno, dva VRaptora u RAID 0 rezimu rada su u ovom momentu bolje reshenje, kada se gleda na perspektivu "ulozen novac-dobijene performanse".
Po meni je SSD neminovnost i buducnost! Postavlja se samo pitanje u kojoj meri ce klasichan HDD opstati?

Inache izvodjach ove pesme je Sofa Surfers (album-Encounters), a ime pesme je "the plan" 🙂

Aaaa pa to trazim vec danima...zaboravio mazga da bekapujem sa 6110 kada sam prodavao...inace pesma je extra, izludjivala je sve oko mene kada bi mi zvonio tel :d

I naravno pohvale za test. Ovo sam jos odavno video, al morao sam da cuvam tajnu 🙂

Poslednja izmena:
Ali tu postoji josh jedna stvar. Raptor je uzasno buchan (bar za moj ukus), greje se, sigurnost podataka je manja, odnosno podlozniji je kvarovima, vishe troshi...
Za grejanje i buku si u pravu, ali ako ti to toliko znaci da ces dati 3x vishe za 4x manje prostora, a manje/vishe slicne performanse... go for it🙂 (VRaptor vs X25-M, a ostale jos gore...)
VRaptor inace nije bucan ni priblizno kao Raptor, a i ne greje se niti trosi mnogo (cak manje od Green serije ako se ne varam).

Po meni je SSD neminovnost i buducnost! Postavlja se samo pitanje u kojoj meri ce klasichan HDD opstati?
Definitivno. Samo je pitanje koje buducnosti? (tj. kada ce biti "danasnjost")
A HDD ce opstati barem kao storage. Imaju jos nacina da povecaju kapacitet.

Ja sam tražio, kod nas ovog SSD-a nema još uvek, ali polako, biće ih uskoro po daleko boljim cenama (oko 2-3 puta nižim od onih koje važe sada). Uskoro, as in - Q2-Q3/2009.

Za grejanje i buku si u pravu, ali ako ti to toliko znaci da ces dati 3x vishe za 4x manje prostora, a manje/vishe slicne performanse... go for it🙂 (VRaptor vs X25-M, a ostale jos gore...)
VRaptor inace nije bucan ni priblizno kao Raptor, a i ne greje se niti trosi mnogo (cak manje od Green serije ako se ne varam).

Definitivno. Samo je pitanje koje buducnosti? (tj. kada ce biti "danasnjost")
A HDD ce opstati barem kao storage. Imaju jos nacina da povecaju kapacitet.

Sve se na kraju svede na to da li imash ili nemash novaca i da li si jedan od onih koji ne trazi kompromise i ne zanima ga cena, vec samo top performanse. Da se razumemo, ja ne bih dao novac sad...
Jednostavno smatram da je momenat izbacivanja ovog SSD modela od strane Microna i Intela jedna od prelomnih tachaka u daljem razvoju ove tehnologije.
Ako pod "danashnjost" podrazumevash "sad u mashini-ispravno radi 🙂", onda cemo chekati bar josh godinu dana. Ali tada necemo plakati prilikom odvajanja novca iz novchanika.
P.S. Smatram da je HDD najvece usko grlo u bilo kom PC-u 😉

Mmm, dva ovakva u RAID0... 🙂

Imam jedan kod sebe trenutno, ako josh neko moze da nabavi josh jedan pa da probamo 😉 I da mu nadjemo neke "zeznute task-ove" 🙂

Poslednja izmena:
Ovde si ti u pravu. Veloci nit' je nesto preterano bucan, cak je tisi i od nekih mainstream diskova (da ne pricamo kakav je u odnosu na prethodne Raptor-e), nit' trosi (tu je negde sa GP-om... da ne gledam sad test na techreport-u)... a nema ni nekog posebnog grejanja. Izuzetan napredak u seriji.

2 Dule:
Ima Delimir Extremnog u masini, mo's sa njim da se paris 😛
(pravis RAID 🙂)

Ovde si ti u pravu. Veloci nit' je nesto preterano bucan, cak je tisi i od nekih mainstream diskova (da ne pricamo kakav je u odnosu na prethodne Raptor-e), nit' trosi (tu je negde sa GP-om... da ne gledam sad test na techreport-u)... a nema ni nekog posebnog grejanja. Izuzetan napredak u seriji.

2 Dule:
Ima Delimir Extremnog u masini, mo's sa njim da se paris 😛
(pravis RAID 🙂)
Bojim se da se ne zaljubim 😀
P.S. VRaptor je najbolji HDD ikad napravljen, bez svake sumnje.

Kao što reče CAR, Delimir ima jednoga u svom MBP i kaže da jede malu djecu... Do istog zaključka si i ti došao...

Imam jedan kod sebe trenutno, ako josh neko moze da nabavi josh jedan pa da probamo 😉 I da mu nadjemo neke "zeznute task-ove" 🙂

Što se tiče zeznutih taskova za 2xSSD u RAID-u... Čini mi se da će vam se test svesti na CPU/GPU testiranje i toga koliko oni mogu HD stream-ova da dekodiraju paralelno, jer ćeš u RAID0 imati veoma konstantnih 450MB/s... Šta misliš, ko će prije da posustane - CPU/GPU ili taj RAID?

Ja navijam za CPU/GPU... :d:d:d:smash::smash::smash:

Pazi, toliki transfer rate je realno potreban samo za kopiranje... random read od 100MB/s je dovoljan za maltene bilo sta drugo, jer ce stvarno pre ostatak sistema biti usko grlo nego disk.
Što se tiče zeznutih taskova za 2xSSD u RAID-u... Čini mi se da će vam se test svesti na CPU/GPU testiranje i toga koliko oni mogu HD stream-ova da dekodiraju paralelno, jer ćeš u RAID0 imati veoma konstantnih 450MB/s... Šta misliš, ko će prije da posustane - CPU/GPU ili taj RAID?

Ja navijam za CPU/GPU... :d:d:d:smash::smash::smash:

Pazi, toliki transfer rate je realno potreban samo za kopiranje... random read od 100MB/s je dovoljan za maltene bilo sta drugo, jer ce stvarno pre ostatak sistema biti usko grlo nego disk.

Tako milsish (iliti tako sam i ja mislio) dok ne pochnesh da se igrash sa video montazom i real time preview-om 🙂 koji je veoma bitan u tom poslu...

Animane, na koliko stotina SSD-ova mislis da stavis RAW video materijal?🙂

Pa ovo je strašno... 'oćem i ja jedan 🙁 😛
A koliko su ograničeni što se tiče R/W ciklusa? Konkretno ovi modeli.

Jesi 🙂, čitao sam papirnu verziju, ali ne i izdvojeni deo teksta 😛.

Ala je uleteo u XP 😀

Pa meni brze ulazi u Vistu X64, doduse XP je poprilicno mator a vremenom postaje sve tromiji.

Poslednja izmena:
Ala je uleteo u XP 😀
Da vidish kako sam se odushevio kad je uleteo i u Vistu...
Ja zaboravim kad sam upalio komp dok mi udje u x64 vistu..Istini za volju imam brdo uredjaja nakacheno na komp...i dosta toga instaliranog...ali opet...
Napravio sam klip sa XP-om jer je svima vama poznatiji taj boot :smoke:

Nazad
Vrh Dno