Šta je novo?

Oficijelni Core i5 thread

illidan

- Bike Camper -
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,605
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, cm atmos 240 - phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16 3600
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2 - fosi audio za3 - kef q350, fiio ft1, all balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
gigabyte mo27q28g
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 raw alu - cream soda switches - gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
aka Lynnfield
kada sam vec potpisnik i7 treda, da nastavim 🙂

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    342.4 KB · Pregleda: 248
  • 2.jpg
    2.jpg
    206.2 KB · Pregleda: 112
  • 3.jpg
    3.jpg
    249.7 KB · Pregleda: 108
  • 4.jpg
    4.jpg
    219.6 KB · Pregleda: 95
  • 5.jpg
    5.jpg
    269.7 KB · Pregleda: 112
Vidim manji je L2, a veci L3 (ako sam dobro primetio). Koje su jos razlike?

manja potrosnja

da, pa? to se zna jos odavno 🙂

evo nekih poredjenja (i5 i i7 920)

CPU Multi: 16
BCLK Freq: 133
DRAM Freq: DDR3-1066
Timing: (Auto) 7-7-7-20-1T

SuperPi 1M
i5: 19.017s
i7: 19.350s

wPrime
i5 32M: 11.42 sec
i7 32M: 12.013 sec

i5 1024M: 352.199 sec
i7 1024M: 363.435 sec

3DMark Vantage

CPU Test #1
i5: 1842.19
i7: 1858.49

CPU Test #2
i5: 17.45
i7: 112.03

CPU Score
i5: 13271
i7: 33061

ovo sa vantage, kao da je kod i5 iskljucen physx (malo je ogromna razlika)

Poslednja izmena:
To sam i ja primetio, nesto tu ne valja.

i5 4x256kB L2 i 8MB L3
i7 4x256kB L2 i 8MB L3

:trust:

^Meni upuceno? Posto je __zevs__ verovatno mislio u odnosu na i7, a i pitao je koje su jos razlike opet (verovatno) misleci u odnosu na i7.

ne tebi, nego na tu recenicu koju si ti quotovao 🙂
nema razlike u cache

Izvinjavam se verovatno pomesah sa phenomom ili ne znam sa cim, bio sam u tripu da i7 ima 6MB L3...
Pa lepo, steta sto ce za njega trebati neka treca ploca... I sto nisu medjusobno zamenjivi. Ali ne vidim da je mnogo sporiji od i7, a bice jeftiniji...

PS.
Znaci intelova nova arhitektura je hibrid phenoma (dizajn procesora) i athlona (2 soketa za skuplju i jeftiniju klasu, sa razlicitim mem kontorlerima) 😀

Znaci intelova nova arhitektura je hibrid phenoma (dizajn procesora) i athlona (2 soketa za skuplju i jeftiniju klasu, sa razlicitim mem kontorlerima) 😀

Propustili ste jednu bitnu razliku -- i5 ima ugradjen PCI-Express kontroler.

Koliko znam, AMD nema ni jedan cip sa PCI-Express kontrolerom.

Licno mislim da je i5 bolja kupovina -- visok memorijski bandwidth od trokanalnog kontrolera pomaze samo neoptimizovanim ili lose optimizovanim bandwidth bound aplikacijama pa je u 99% slucajeva i dvokanalni kontroler dovoljan, a sa druge strane PCI-E kontroler u procesoru moze znacajno da smanji latenciju i poveca brzinu komunikacije sa GPU-om.

Drugim recima, ja cekam i5 pre nego sto uradim sledeci upgrade.

Zezao sam se za to 🙂

Napisah ja da je i5 prilicno zanimljiv, nije puno sporiji, a valjda ce biti dosta jeftiniji. Ali videcemo... Malo i kasnije stize...

Propustili ste jednu bitnu razliku -- i5 ima ugradjen PCI-Express kontroler.

Koliko znam, AMD nema ni jedan cip sa PCI-Express kontrolerom.

Licno mislim da je i5 bolja kupovina -- visok memorijski bandwidth od trokanalnog kontrolera pomaze samo neoptimizovanim ili lose optimizovanim bandwidth bound aplikacijama pa je u 99% slucajeva i dvokanalni kontroler dovoljan, a sa druge strane PCI-E kontroler u procesoru moze znacajno da smanji latenciju i poveca brzinu komunikacije sa GPU-om.

Drugim recima, ja cekam i5 pre nego sto uradim sledeci upgrade.

Odlična konstatacija!
Ja to gledam još malo drugačije. Mislim naponski sektor koji je filtrirao napon IOH čipa biće uklonjen jer čip neće postojati više, kao što reče procese PCI Express linija će obrađivati čip unutar procesora. Sa tim ćemo dobiti manje zagrevanje ploče, i možda brži odziv grafike. Sa druge strane ako recimo imaš dva puta 4870X2 u CF-u, jasno je da ako nemaš proc od min 3.6GHz da nema šanse da iskoristiš pun potencijal kartica jer je procesor u tom slučaju usko grlo. Sa nehalemom ta granica se malo pomerila, pa recimo sa jednim i7 965 skoro da se nije osećala razlika. Moj trip je da će i5 još bolje skalirati, tj. da će oni okoreli gejmeri koji ne mare za lovom imati najviše koristi kada je game u pitanju. Za ostale biće dobar i C2D ili P2. Što se tiče onoga u čemu je i7 tata, tj. render i na tom polju mislim da neće biti velike razlike, jer novi DC mem kontroler neće mnogo kaskati za Triple rešenjem kod i7. Što se tiče OC-a DC mem kontroler bi trebalo da omogući i veći BCLK klok u poređenju na i7, što će dodatno obradovati etuzijaste. Kada se na to doda nova generacija tranzistora manje potrošnje, opet 32nm nije daleko, i pitanje je šta mogu da donesu movi modeli (možda veći keš za početak). No za kraj ovog mog pisanija, u potpunosti se slažem sa tvojom konstatacijom i mislim da će i5 biti vredan čekanja. 🙂

Poslednja izmena:
Jel moze za neupucene shta je to BCKL klok 🙂 ?

I zanima me da li ce Pci-Express chip uticati na vece zagrevanje CPU-a?

Poslednja izmena:
^
Bus Clock aka FSB na Nehalem-u, ako se ne varam 😉

Mislim naponski sektor koji je filtrirao napon IOH čipa biće uklonjen jer čip neće postojati više, kao što reče procese PCI Express linija će obrađivati čip unutar procesora. Sa tim ćemo dobiti manje zagrevanje ploče, i možda brži odziv grafike.

Umesto ICH ce sada postojati PCH (Platform Controller Hub). Dakle i dalje ce postojati cip samo u njemu nece biti PCI-E kontroler nego samo PCI, SATA, USB, Wi-Fi, LAN i slicno.

Sa druge strane ako recimo imaš dva puta 4870X2 u CF-u, jasno je da ako nemaš proc od min 3.6GHz da nema šanse da iskoristiš pun potencijal kartica jer je procesor u tom slučaju usko grlo.

Primarni problem za CF i SLI ce biti to sto ce procesor imati samo 1x 16xPCI-E koji moze da radi kao 2x 8xPCI-E sto moze biti nedovoljno bandwidth-a za najjace kartice i najzahtevnije igre.

^
Bus Clock aka FSB na Nehalem-u, ako se ne varam 😉

(internal) Base Clock 😉

I zanima me da li ce Pci-Express chip uticati na vece zagrevanje CPU-a?

Polazeći logikom trebalo bi da je tako, međutim dve stvari bi trebalo da degradiraju zagrevanje, tj. DC mem kontroler i tranzistori manje potrošnje, videćemo šta će biti u svakom slučaju 🙂

Umesto ICH ce sada postojati PCH (Platform Controller Hub). Dakle i dalje ce postojati cip samo u njemu nece biti PCI-E kontroler nego samo PCI, SATA, USB, Wi-Fi, LAN i slicno.
Primarni problem za CF i SLI ce biti to sto ce procesor imati samo 1x 16xPCI-E koji moze da radi kao 2x 8xPCI-E sto moze biti nedovoljno bandwidth-a za najjace kartice i najzahtevnije igre.

Pa nisam ni rekao da na ploči neće ostati ni jedan čip, naravno da će ICH (PCH) ostati na ploči, poenta moga zaključja je da će ploča dosta da se rastereti izbacivanjem jednog čipa i njegove naponske jedinice (koji se poprilično greje). Što se tiče CF-a i SLI-a standard PCIe magistrale je 2.0 (malo veća propusna moć nego kod ranijih modela). Što će reći sa monitorima do nekih 21"-23" ne bio trebalo da bude problema sa propusnom moći (bar je tako bilo do sad) sa CF i SLi sistemima kod i5 baziranih platformi. Opet kad malo bolje razmislim, naslednik i7 u 32nm možda bude još bolji pogodak (upravo zbog CF-a i SLi-a) međutim koji su planovi velikih plavih, to niko od nas smrtnika ne zna. :wave:

Poslednja izmena:
Intel postpones the launch schedule of Lynnfield CPUs and P55 chipset

Intel has recently decided to postpone its next-generation mainstream CPU Lynnfield along with the P55 chipset to the end of August or the beginning of September this year, and may postpone them to an even later time depending on the market situation, according to sources at motherboard makers.

Both Lynnfield and P55 were originally scheduled to launch by the end of July. The economic decline which has caused motherboard makers to suffer overstocked chipset inventory is the major reason for the pull back, according to the sources.

After the P55 launches, Intel plans to phase out non-IGP P45 and P43 chipsets and will transition its 4-series IGP chipsets to the entry-level.

In additional news, Intel will provide engineering samples of its next-generation entry-level CPU Havendale to motherboard makers in February this year, while design validation test (DVT) will be complete in July to August with mass production in September to October. However, Intel has postponed shipping to January next year to give its current entry-level CPU inventory more time to clear.

http://www.digitimes.com/news/a20090115PD218.html

Intel 5 series chipsets

code-named the Ibex Peak chipset Intel 5 Series is not just P55 model, the plan will be the introduction of four different specifications, including the H57, P57, Q57, H55 and P55, in which high-end models H57, P57 and Q57 will support the new Braidwood technology for the system startup and system response time to upgrade, and has good energy saving effect.

ibex_peak.png

klik!

Odlična konstatacija!
Ja to gledam još malo drugačije. Mislim naponski sektor koji je filtrirao napon IOH čipa biće uklonjen jer čip neće postojati više, kao što reče procese PCI Express linija će obrađivati čip unutar procesora. Sa tim ćemo dobiti manje zagrevanje ploče, i možda brži odziv grafike. Sa druge strane ako recimo imaš dva puta 4870X2 u CF-u, jasno je da ako nemaš proc od min 3.6GHz da nema šanse da iskoristiš pun potencijal kartica jer je procesor u tom slučaju usko grlo. Sa nehalemom ta granica se malo pomerila, pa recimo sa jednim i7 965 skoro da se nije osećala razlika. Moj trip je da će i5 još bolje skalirati, tj. da će oni okoreli gejmeri koji ne mare za lovom imati najviše koristi kada je game u pitanju. Za ostale biće dobar i C2D ili P2. Što se tiče onoga u čemu je i7 tata, tj. render i na tom polju mislim da neće biti velike razlike, jer novi DC mem kontroler neće mnogo kaskati za Triple rešenjem kod i7. Što se tiče OC-a DC mem kontroler bi trebalo da omogući i veći BCLK klok u poređenju na i7, što će dodatno obradovati etuzijaste. Kada se na to doda nova generacija tranzistora manje potrošnje, opet 32nm nije daleko, i pitanje je šta mogu da donesu movi modeli (možda veći keš za početak). No za kraj ovog mog pisanija, u potpunosti se slažem sa tvojom konstatacijom i mislim da će i5 biti vredan čekanja. 🙂

Pa verovatno ce integrisani pci-express biti deo AM3 phenoma?

Uh, Audio i Spacemaster mi dadoshe glavobolju, preturih ceo wiki da bih skapirao o chemu se pricha ... 🙂

nego, sad jedno totalno laichko pitanje -

nije li veliki fail Intel-a da za svaku seriju CPU-va izbacuje i po jedan nov soket, koji je nekomaptibilan sa svim ostalim ? na shta ce to da lichi, kako takva politika ima bilo kakvu vrstu prednosti u bilo kom segmentu u odnosu na ono shto radi AMD ? jel uopshte bilo moguce izvesti izjednachavanje soketa za i7 i i5 ?

@Igoritza
Desava se s'vremena na vreme da se pojavi papazjanija sa socket-ima. Nesto slicno je bilo sa Wilamett-e i Northwood procesorima (ako se dobro secam) ali Intel je dovoljno veliki da moze sebi da priusti takve stvari (na zalost nas korisnika).

Shots of 'Core i5' mobos from Asus, MSI leak out

A day before the beginning of the CeBit trade show, German site PC Games Hardware has managed to snap photos of upcoming motherboards fresh from the Asus and MSI booths. The boards all have LGA1160 sockets, and as far as we can tell, they're meant to accommodate mainstream Core i7 derivatives code-named Lynnfield. You can start looking for Lynnfield CPUs in stores in the second half of this year—possibly under the Core i5 brand, although Intel has yet to announce that.

Back to the motherboards, PC Games Hardware has posted several shots of Asus P7U and P7U Pro mobos. Both parts have relatively spartan layouts and only a single core-logic chip tucked away under a tiny heatsink. The Pro model has two physical PCI Express x16 slots, while the P7U has just one.

A look at the site's MSI booth photos sheds a little more light on Intel's future chipsets. MSI advertises dual-channel memory, CrossFire and SLI multi-GPU support, and—if the model name is any indication—an Intel P55 chipset. Interestingly, the MSI G7P55-DC has triple PCIe x16 slots and display output ports (both DVI and VGA) in its rear I/O cluster, which hints that the P55 might have integrated graphics capabilities. The board also has handy power, reset, clear CMOS, and "turbo" buttons at the bottom.

shots

Nazad
Vrh Dno