Šta je novo?

Preporucite novog ADSL provajdera

Placebo

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2005
Poena
320
Posto je sezam poceo da se pravi pametan i ogranicava p2p, http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=182517
hitno menjam provajdera. Potreban je savet, ne samo meni vec i drugim ljudima kojima se ovo s.... servira, preporuka za drugog provajdera ADSL-a (a da nije telekom). Znaci za one koji ne mogu na kablovski i one koji ne zele da potpisuju ugovor sa telekomom.
Potrebno je da ne blokira bilo kakav sadrzaj, i da nude ok kvalitet i podrsku. Napisite i koji paket koristite.
Dakle: Kod kog provajdera preci?

Ja koristim Beotel ovde u Nisu i mogu ti reci da sam bas zadovoljan. E sada koliko sam citao ovde na forumu ima ljudi koji imaju problema sa Beotelom tu u Beogradu, pa vi sada vidite. Izgleda da je ipak sve do Telekoma. moj paket je 1,5/128. Bas u ovom trenutku torenti rade sa 160 kB/s. Kako sa privatnih tako i sa javnih trakera. Kolega koji ima Telekomov adsl se zali na njihovu uslugu, dok ja stvarno kod Beotela nemam takvih problema. Bilo je i drugih Nislija koji su se zalili na Beotel ovde u Nisu. Pa sada ko bi ga znao, kog provajdera da uzmes. Na kraju je to ipak izgleda samo sreca/

Eunet,vec godinu i po dana,sam zadovoljan. Trazi bolji modem od onih "socijalnih" Sagema koje daju [imaju korektan TP Link-lan modem]. Ja sam sebi kupio D-link G624T i radi vec godinu dana kao sat. Bude pada brzine od oko 2-3 popone ,ali se moze izdrzati. Direktan DL oko 156kbs [1526/128 paket],torrenti,sve zavisi,ali maximum je bio oko 120-130. Tehnicka podrska je OK.

Samo ću podsetiti da je Placebo, koji je otvorio ovaj topik, zamolio da se navedu detalji (koji paket koristite, kakvi su servisi, kakva je podrška). Nikome ko ovo čita nije nikakva informacija ako se samo ređaju imena provajdera, za to služe ankete. Zato će svi takvi postovi biti brisani.

Telekom ADSL 1,5M/128k
Download: regularni oko 182kB/s (prosek)
torrenti oko 176kB/s (prosek)
Do sada nije bilo zastoja (osim onog od prosle godine kad su na gazeli krali kablove :d)

PTT ADSL 768/64
Download 75-80kB/s torenti
"Tehnicku podrsku" imaju,nije im nikakva ali ti srecom i ne treba.

Hehe , kad kazes tehnicka podrska ptt adsl-a, mogu misliti kakvi su kad imate neki problem, ja pozvao, da pitam da li obavestavaju mail-om ako se stvore uslovi za adsl, sta mislite kako je tekao razgovor, operaterka sa druge strane je uspela da sroci cak dve reci, 'da' i 'ne' , kapiram ja da imaju male plate i slicno, ali makar osnovno vaspitanje u kontaktu sa drugim osobama... Da ne pricam koliko je neozbiljno sto nemaju mogucnost da obaveste kad bude uslova, ranije sam podnosio cini mi se kod verata, i oni su me bili obavestili uredno.
Moguce da im radi adsl ok, ali ako ti je vazan odnos sa korisnicima, ocena minus beskonacno...

Telekom ADSL 1,5M/128k
Do sada nije bilo zastoja (osim onog od prosle godine kad su na gazeli krali kablove :d)

jel imas neku sliku ili diagram posto ja na paketu 1,5 nisam mogao da izvucem preko 160

tesko da ce adsl paket ok 1,5 da ide preko 160kbps al ajde....

da, toliko i SBB jedva izvlaci (proporcionalno, posto nemaju 1.5Mb/s paket)...

@Chinaski Koliko ti imas na sbb protok u kB? Jel izvlaci preko 240kB?
A ovo 182kBps na adsl-u moze da bude samo neka greska.

Nisam vise adsl korisnik iz cistog razloga jer sam uveo SBB

Ali bio sam godinu dana na Verat adslu i nisam imao nikakvih problema

Download je bio sa direktnih linkova uvek maksimum i nije padala brzina
torrenti, zavisi od seedera ali na 1024/128 je bilo oko 95 down

tehnicka podrska odlicna, mada nisam imao vece probleme, cisto kada sam se raspitivao uvek su sve ljubazno i detaljno objasnili

Poslednja izmena:
@Placebo:
kada pustim direktan DL ide oko 238-239KB/s koliko sam video. dakle, ni kabl nema cistih 256KB/s u mom slucaju, ali po nekoj mojoj racunici opet je brzi od ADSL-a nekih 10 ili malo vise %.
ovako ide racunica: ja sam do skoro na 512k ADSL-u imao nesto malo vise od 52KB/s, sto znaci da neko sa 2Mb/s ima oko 210KB/s plafon. ja imam 238-9KB/s i to je dakle realna razlika...

Poslednja izmena:
jel imas neku sliku ili diagram posto ja na paketu 1,5 nisam mogao da izvucem preko 160

tesko da ce adsl paket ok 1,5 da ide preko 160kbps al ajde....

da, toliko i SBB jedva izvlaci (proporcionalno, posto nemaju 1.5Mb/s paket)...

Telekom ADSL 1,5M/128k

Da naglasim, bez obzira na lep rada ADSL-a presao bih na SBB zato sto brze pakete imaju za manje pare i bez obavezanja ugovorom ali dzabe kada nemam mogucnosti :mad:

PS: Do sada se pokazao veoma pouzdan, mozda par puta imao prekide ili neke sitne probleme za nesto manje od 2 god koliko koristim! Imao sam i 512 i 1024 paket!!!

Dokaz:

Regularni download:

IDM malo lazira download, ali zato NetMeter pokazuje realno ;)

Torrent (privatni):

I po stvarima koje skidam vidi se da je danas skidano :)

I moj ADSL router:

Toliko od mene i ako sam preterao sorry ali trazili su dokaz :)

pozzz

Poslednja izmena:
Imam i ja isti download manager. Steta sto ne pomaze kod torrenta.

Nema sta da pomaze kod torrenta.

Princip rada torenta je takav da deo down bandwith-a ostaje za prijem paketa za potvrdu uspesnog slanja paketa, kao sto deo up bandwith-a ostaje za pakete za potvrdu uspesnog prijema paketa. Tako da je max. download kao i max upload manji za oko 10% od max. bandwith-a linka koji koristis.
Priseti se kako deluje limitiranje up linka na max. vrednost za bandwith up linka na download. Kada tako podesis parametre u torrent klientu, dobijes stucanje i gusenje downloada jer tvoj torrent klijent ne moze da posalje potvrdu prijema paketa ili je salje sa prevelkim kasnjenjem pa opet dodje na isto kao da je i nije poslao.

Na telekom ADSL su gubici oko 10% dok su kod drugih provajdera veci od 15% zbog dodatnog sloja enkapsulacije.

Dok sam koristio 512/128 down je bio 56-58kB/s (torrenti oko 52kB/s), a kada su povecali na 1024/128 down je bio 114-118kB/s (torrenti 108-110kB/s).

Nije mi namera da hvalim telekom. Imam mnogo prituzbi na njih. Prva je cena koja je prevelika za ono sto nude, ocajna tehnicka podrska (doduse bolja nego kod PTT-a) itd.

Poslednja izmena:
ADSL ima maximalni gubitak od 15%, sto bi znacilo da ti imas najgoru varijantu, a minimalni gubitak je 12.87%. Moguce da korisnici koji nisu kod Telekoma imaju neke dodatne gubitke, ali ne znam zbog cega, moeni su i kod YUBC-a i kod PTT-a gubitci uvek bili 20%.

Ovde mozete pogledati detaljnije o gubitcima:

http://pflog.net/dsl_overhead/

Poslednja izmena:
ADSL ima maximalni gubitak od 15%, sto bi znacilo da ti imas najgoru varijantu, a minimalni gubitak je 12.87%. Moguce da korisnici koji nisu kod Telekoma imaju neke dodatne gubitke, ali ne znam zbog cega, moeni su i kod YUBC-a i kod PTT-a gubitci uvek bili 20%.

Ovde mozete pogledati detaljnije o gubitcima:

http://pflog.net/dsl_overhead/

Ovo sto si ti ispisao je tacno, ali samo sto se tice teorije. Kad stavis na papir, stvarno treba da je tako, ali u praksi nije bas. Stvaraju se dodatni gubici, tako da su brzine malcice manje, jer je ovo pomenuto vezano samo za ADSL kao tehnologiju, a postoje i windows tcp/ip gubici kao i gubici paketa.

Ja sam kod Verata. 1.5 Mbit.

Posle povecanja sam imao problema sa vezom, ali nakon promene uticnica, kablova i splitera, kvalitet veze se jako popravio.

Speedtest meri 1300/100, u realnom radu skidanje je oko 150-160. Na torentima oko 140-150 (Mada mislim da ljudi ne bi trebalo da gledaju ove cifre toliko, i da ne zavisi zadovoljstvo nekim provajderom samo od ovih brojki. Po meni je bitniji kvalitet veze i da li postoje oscilacije).

TEhnicka podrska Verata je, po meni, jako dobra.

Pozdrav svima...Posle povecanja sam imao problema sa vezom, ali nakon promene uticnica, kablova i splitera, kvalitet veze se jako popravio.....Evo necu da idem u off topic i kradem tudji thread, ali sta se zapravo poboljsalo?Jel manje gubitaka paketa, manji ping ili nesto drugo???Pitam zato jer je kod mene duzina kabla od telefonske parice do mog modema negde oko 20 m,a meni treba samo oko 6 m..negde sam se preracunao :).I da,da li je normalno da na telekomu ping prema raznim sajtovima bude veci u toku dana nego recimo nocu???

I ja bih da se slozim sa Turbostriborom i samo recenicu-dve da odem off topic.
Ljudi kukaju na pojedine provajdere ,a resenje im je u samom stanu [kuci]. Losi kontakti da dovodnim tlf vodovima,adsl spliteri postavljeni posle n-broja telefona [svih mogucih vrsta].Naravno da zavisi i od Telekomovih dovodnih vodova [u kakvom su oni stanju]. Kada je dosao ADSL u moj grad, najbolje [ping,down,upload] je radio u naseljima gde je poslednje izvrsena digitalizacija,tj, sve zamenjeno od centrale do naselja i pojedinacnih korisnika.
Na svakom koraku se dobije po malo ,pa kad se nakupi....Na dosta mesta sam video da covek upali bezicni telefon i "pukne" mu adsl link,itd,itd.
Ja sam kod mene dovodni kabl sa krova u stan,skratio stavio novu uticnicu,direktno novim kablom do kompa ,tu je adsl spliter i od njega "vratio" nazad ka ostalim telefonima i naravno to je maxumum sto moze svako da uradi.
pozz

Ping se i nije promenio u nekoj znacajnoj meri (mada jeste malo poboljsao), ali se promenio "Noise Margin" i "Line Attenuation" koji sada pokazuju idealne vrednosti. Vise mi ne varira toliko veza u smislu da pada i skace bandwidth, vec je sve nekako mirnije. Youtube mi rado daleko bolje. Ucitava vidljivije brze. Kazaljka na speedtestu sada se podize mirnije, ranije je padala i skakala kao luda.

Napominjem da sam sve isto testirao na staro, i 10 minuta posle sa novim stvarima.

I ja bih da se slozim sa Turbostriborom i samo recenicu-dve da odem off topic.
Ljudi kukaju na pojedine provajdere ,a resenje im je u samom stanu [kuci]. Losi kontakti da dovodnim tlf vodovima,adsl spliteri postavljeni posle n-broja telefona [svih mogucih vrsta].Naravno da zavisi i od Telekomovih dovodnih vodova [u kakvom su oni stanju]. Kada je dosao ADSL u moj grad, najbolje [ping,down,upload] je radio u naseljima gde je poslednje izvrsena digitalizacija,tj, sve zamenjeno od centrale do naselja i pojedinacnih korisnika.
Na svakom koraku se dobije po malo ,pa kad se nakupi....Na dosta mesta sam video da covek upali bezicni telefon i "pukne" mu adsl link,itd,itd.
Ja sam kod mene dovodni kabl sa krova u stan,skratio stavio novu uticnicu,direktno novim kablom do kompa ,tu je adsl spliter i od njega "vratio" nazad ka ostalim telefonima i naravno to je maxumum sto moze svako da uradi.
pozz

Eeej bree. Pa procitaj malo kakvo iskustvo imamo sa sezamom zadnjih mesec dana pa onda pricaj. Kakve uticnice centrala telekom i slicno. U 13:00 padne p2p protok na 512kb u 00:00 se vrati na 1.5Mb svaki dan.

@gagi86pn Neverovatno. Blago tebi.

Poslednja izmena:
re:

Placebo, menjaj onda provajdera,po hitno. Onda je to do njega.
Evo sinoc,znaci na Eunetu,sam morao iskljuciti modem iz napajanja pa ponovo ukljuciti ,da bi proradio adsl. To sam svega nekoliko puta radio za ovih godinu i po. Valjda je to normalno,desava se da se zaglupi i sl.Kod nas se krenulo sa IPTV-om,pa racunam da ce sad malo ispastati korisnici drugih provajdera.
Ali da ima takve padove i jos da mozes stelovati sat po tome,to jos nije bilo.

Hvala vam na odgovorima.Jedva cekam opticki ili neki drugi net,da i ptt i ikom i ovaj telekom posaljem tamo gde im je i mesto i da se onda konacno izigram kao covek preko neta,a ne ovako.Pozdrav.

Placebo, menjaj onda provajdera,po hitno. Onda je to do njega.
Evo sinoc,znaci na Eunetu,sam morao iskljuciti modem iz napajanja pa ponovo ukljuciti ,da bi proradio adsl. To sam svega nekoliko puta radio za ovih godinu i po. Valjda je to normalno,desava se da se zaglupi i sl.Kod nas se krenulo sa IPTV-om,pa racunam da ce sad malo ispastati korisnici drugih provajdera.
Ali da ima takve padove i jos da mozes stelovati sat po tome,to jos nije bilo.

Menjao sam opremu jer je net lose radio i sada imam "samo" takvih problema kao ti, ne pomaze ni menjanje modulacije ni restart, samo da iskljucim modem pa ukljucim ili promenim iz bridge mode u pppoe.

Meni kod Eunet-a, se "glupirao" onaj Sagem-usb.Posle mesec dana koriscenja sam dobio savet za onaj patch u windows/sistem32,sa kojim je mnogo povezivanje na adsl link [tako nesto] i realno prikazivanje konektovane brzine . Ono sto pise na ugovoru, a ne ono sto koristimo!:D
Posle par meseci sam uzeo gore spomenuti D-Link 624 i non stop je konektovan. Sada mu je godinu i 3 meseca i u setup sam ulazio samo radi porta na torrentima i nista vise. Sagem je zapakovan,u ormanu.
A prijatelju [u komsiluku] sam trazio i dobio promenu modema i zamenili su nam za TP Link-lan modem koji ,za sada radi korektno. Podesen je kao klasicna dial-up konekcija [posto coveku ne treba stalno prisustvo na netu] i hoce neki put da "odbije" konekciju kao neispravna lozinka i sl ,ali u globalu radi bolje nego Usb-Sagem.
pozz

Eeej bree. Pa procitaj malo kakvo iskustvo imamo sa sezamom zadnjih mesec dana pa onda pricaj. Kakve uticnice centrala telekom i slicno. U 13:00 padne p2p protok na 512kb u 00:00 se vrati na 1.5Mb svaki dan.

@gagi86pn Neverovatno. Blago tebi.

Definitivno treba da zoves tehnicku podrsku da vidis sta se desava ili menjaj provajdera!!!

Nazad
Vrh Dno