Šta je novo?

IE6 za Vistu

mikihog

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2004
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Mogu li nekako na VISTI da imam IE6 i IE7 istovremeno. Treba mi jer se bavim web dizajnom.

potraži "portable" verzije, verovatno bi radile... postoji već i IE8 portable!

Pokusavao sam da nadjem. Ali nista.

Mogu li nekako na VISTI da imam IE6 i IE7 istovremeno. Treba mi jer se bavim web dizajnom.

U praksi to nije moguće jer svaki windows može da ima samo jednu verziju IE-a instaliranu, ali to može da se prevaziđe tako što ćeš instalirati još jedan windows u Microsoft Virtual PC 2007, Sun-ov Virtual Box ili vmWare koji služe za emuliranje operativnih sistema, pa potom iz njih pokreneš neku drugu verziju IE-a. Moja preporuka je da uzmeš jedan od prva dva s obzirom da su besplatni.

Sve portabilne varijante ne valjaju uopšte jer ne prikazuju sajtove kao što bi ih prikazivali da su normalno instalirani, tako da ti za web dizajn ne mogu pomoći.

Ja koristim Microsoft Virtual PC 2007 na Visti i super sam zadovoljan. Na njemu imam XP sa SP3, IE6, Firefox 2 i tako neke starije programe. Sa M$ sajta imaš da skineš vhd fajlove sa preinstaliranim windowsima, pa pogledaj tamo.

p.s. Za Virtual PC 2007 ne piše da je podržan u Visti Home Premium, ali radi bez problema. Podrška se odnosi na tehničku podršku MSa, a ne na kompatibilnost sa operativnim sistemom.

Poslednja izmena:
U praksi to nije moguće jer svaki windows može da ima samo jednu verziju IE-a instaliranu, ali to može da se prevaziđe tako što ćeš instalirati još jedan windows u Microsoft Virtual PC 2007, Sun-ov Virtual Box ili vmWare koji služe za emuliranje operativnih sistema, pa potom iz njih pokreneš neku drugu verziju IE-a. Moja preporuka je da uzmeš jedan od prva dva s obzirom da su besplatni.

Sve portabilne varijante ne valjaju uopšte jer ne prikazuju sajtove kao što bi ih prikazivali da su normalno instalirani, tako da ti za web dizajn ne mogu pomoći.

Ja koristim Microsoft Virtual PC 2007 na Visti i super sam zadovoljan. Na njemu imam XP sa SP3, IE6, Firefox 2 i tako neke starije programe. Sa M$ sajta imaš da skineš vhd fajlove sa preinstaliranim windowsima, pa pogledaj tamo.

p.s. Za Virtual PC 2007 ne piše da je podržan u Visti Home Premium, ali radi bez problema. Podrška se odnosi na tehničku podršku MSa, a ne na kompatibilnost sa operativnim sistemom.

Ne mogu da nadjem vhd fajlove sa preinstaliranim windowsima, mozes li me uputiti.
Jos jedno pitanje. Posto se kao i ja bavis web dizajnom. Dali je vista x64 bolja za programe koje mi dizajneri koristimo?

Ne mogu da nadjem vhd fajlove sa preinstaliranim windowsima, mozes li me uputiti.

Ovo ti je adresa za skidanje programa:
http://www.microsoft.com/windows/downloads/virtualpc/default.mspx
http://www.microsoft.com/downloads/...22-6EB8-4A09-A7F7-F6C7A1F000B5&displaylang=en

A ovo ti je adresa za vhd fajlove, pa pogledaj koji tebi treba:
http://www.microsoft.com/downloads/...90-958f-4b64-b5f1-73d0a413c8ef&DisplayLang=en

S obzirom da su besplatni, ima i caka - vremenski su ograničeni. Ako nećeš da se patiš sa vremenskim oganičenjem, instaliraš samo Virual PC, napraviš svoju konfiguraciju iz tog programa, napraviš svoj virtuelni hd i instaliraš koji god OS hoćeš (XP na primer).

Jos jedno pitanje. Posto se kao i ja bavis web dizajnom. Dali je vista x64 bolja za programe koje mi dizajneri koristimo?

Što se tiče Viste, meni sve radi super na x64 (ceo Adobe, Corel, 3D Max, XAMPP...). Ako imaš manje od 4GB, onda radi na Visti 32, a ako imaš 4GB i više, pređi na x64.

Poslednja izmena:
kako da napravim svoj vhd fajl.
Tj. Kako da u virtualnom win xp-u pogledam sajtove koje pravim kad iz im ne mogu pristupiti?

Ma... nadji i skini VirtualBox, to je Sun-ov program za virtuelizaciju.
Napravi novu virtuelnu masinu, instaliraj XP i onda radi u njemu sta zelis. Ceo proces traje maksimum sat vremena. Imaces IE6 i sve sto ti nedostaje i to je to.

A apelujem na tebe da ne optimizujes sajtove za IE6 - to je mator browser koji ne postuje standarde i ljudima samo otezava zivot (R0B0T0 ce se sloziti samnom 🙂)

Poslednja izmena:
A apelujem na tebe da ne optimizujes sajtove za IE6 - to je mator browser koji ne postuje standarde i ljudima samo otezava zivot (R0B0T0 ce se sloziti samnom 🙂)
Ali, svakako treba da sajt bude dovoljno kompatibilan sa IE6 - ipak je to jedan od najzastupljenijih browsera 🙁 (ovo je posebno važno ako je sajt namenjen širokom auditorijumu).

da ne moram laši bi mi život bio. Ali većina ljudi i dalje koristi IE6

Jer se mi i dalje trudimo da optimizujemo nase sajtove za isti 😉

kako da napravim svoj vhd fajl.
Tj. Kako da u virtualnom win xp-u pogledam sajtove koje pravim kad iz im ne mogu pristupiti?

VHD se jednostavno prave...

Startuješ Virtual PC i iz menija "File" izabereš "Virtual Disk wizard". Pazi samo da ga ne linkuješ za neki fizički disk jer bi mogao da prebrišeš svoje fajlove.

Edit: Zaboravih drugi deo.... kad instaliraš samo preko CD-a ili ISO fajla prebaci sajt na viruelnu mašinu.

Poslednja izmena:
apelujem na tebe da ne optimizujes sajtove za IE6 - to je mator browser koji ne postuje standarde i ljudima samo otezava zivot (R0B0T0 ce se sloziti samnom 🙂)

Naravno da se slažem. 😉 Ako mušterija to sada izričito ne zahteva, ja samoinicijativno više ne optimizujem ništa za IE6. Imam lepo parče koda koje sam napravio i sada lepo svima sa arhaičnim browserima nudi link za skidanje najnovije verzije (IE6 i slabiji, stare opere, stari firefox itd). Ako do sada nisu prešli na nešto novo, ko im je kriv. Moji sajtovi više sigurno nisu 😉

P.S. - IE6: 15% zastupljenosti, a pravi 70% problema prilikom pravljenja sajtova.

Poslednja izmena:
Imam lepo parče koda koje sam napravio i sada lepo svima sa arhaičnim browserima nudi link za skidanje najnovije verzije (IE6 i slabiji, stare opere, stari firefox itd).
Da ja koristim neapdejtovan browser i da naletim na sajt koji mi tako nešto "predlaže", pomenuo bih celu porodicu i vlasniku sajta i onome ko ga je napravio 😉

Mnogo mi je prijatnije rešenje da samo u dnu stoji ona stara fora - "Optimizovano za IE7, FF3, Opera 9 i novije", npr.

Da ja koristim neapdejtovan browser i da naletim na sajt koji mi tako nešto "predlaže", pomenuo bih celu porodicu i vlasniku sajta i onome ko ga je napravio 😉

Što i vama želimo 😛

Apsolutno me ne zabrinjavaju ovakvi komentari, a i bolje se osećam kad besni ljudi ne dolaze na takve sajtove. Ti su verovatno besni i kivni na sve živo, a ne na poruke za update.

p.s. Sve je u trećem licu jer je i meni tako odgovoreno. 😉

Mnogo mi je prijatnije rešenje da samo u dnu stoji ona stara fora - "Optimizovano za IE7, FF3, Opera 9 i novije", npr.
U tom slucaju bi se u zavisnosti od stepena nekompatibilnosti lako moglo desiti da korisnik IE6 ugleda hrpu izmesanih elemenata na web stranici i da uopste ne ugleda podatak za sta je sajt optimizovan, u tom slucaju nece shvatiti da mu je potreban browser nove generacije za sajt koji zeli da pogleda.

ne znam je li ovo moze da ti pomogne...kolekcija svih IExplorera pa mozes da izaberes koje zelish da imas na racunaru...btw, ja ovo nisam probao, samo sam googlao malo izgleda da ima podosta tih Collection installer-a, ovo je jedan od retkih koji radi na visti...ako ne radi ili ako nekim slucajem ima virusa...sorry

http://finalbuilds.edskes.net/iecollection.htm

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno