Šta je novo?

CPU napon,Biostar TA770

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
Pozdrav,izvinjavam se ako je ovo negde vec bilo,ja nisam uspeo da ga pronadjem..

OC sam cpu na 3.1ghz(nisam hteo vise jer imam BOX koji nesto ne sljaka lepo) i onda sam prilikom testiranja video da mi se napon cudno ponasa..Kada sam u idle,CPU napon je na 1.328V(prema cpuz),cim krenem nesto da radim(bilo da su igre,kucanje,orthos..),napon CPU-a skace na 1.344V..Sve ovo desava se i bez OC-a,na stock podesavanjima..
Trazio sam po biosu(najnovija oficijalna verzija) da nadjem da zakljucam napon na 1.3-1.328V(mislim da mi vise ne treba za taj klok) ali nisam uspeo cak ni posle 2-3h razlicitih kombinacija..
Elem,u biosu(za one koji nisu upoznati sa ovom plocom) postoje 2 setovanja.."CPu Voltage" za koji mogu da podesim da bude StartUp(default podesavanje),+0.012,+0.025V itd..Drugo podesavanje koje se tice CPU napona,dobijam kada iskljucim AMD Cool'n'Quiet i ono se zove NPT Vid Control i tu imam konkretne vrednosti od 1.3v,1.325V itd..POkusao sam da stavim tu 1.325V,a da na prvom podesavanju ostavim StartUp(default podesavanje),zatim sam probao da u NPT stavim 1.300V a da gore stavim +0.025 i nista nije urodilo plodom..Cak mi se desavalo da dobijem napon od 1.36 ili 1.37V..
Da li postoji resenje za ovo?Vidim ovde na forumu dosta ljudi,od kojih su neki ozbiljni overklokeri😀 imaju ovu plocu pa se nadam da ce oni dati resenje🙂
Da li ova skakutanja napona mogu da uticu na temp procesora?TJ znam da mogu,ali da li su skakutanja dovoljno velika da bi uticala?
Hvala!

Pozdrav,izvinjavam se ako je ovo negde vec bilo,ja nisam uspeo da ga pronadjem..

OC sam cpu na 3.1ghz(nisam hteo vise jer imam BOX koji nesto ne sljaka lepo) i onda sam prilikom testiranja video da mi se napon cudno ponasa..Kada sam u idle,CPU napon je na 1.328V(prema cpuz),cim krenem nesto da radim(bilo da su igre,kucanje,orthos..),napon CPU-a skace na 1.344V..Sve ovo desava se i bez OC-a,na stock podesavanjima..
Trazio sam po biosu(najnovija oficijalna verzija) da nadjem da zakljucam napon na 1.3-1.328V(mislim da mi vise ne treba za taj klok) ali nisam uspeo cak ni posle 2-3h razlicitih kombinacija..
Elem,u biosu(za one koji nisu upoznati sa ovom plocom) postoje 2 setovanja.."CPu Voltage" za koji mogu da podesim da bude StartUp(default podesavanje),+0.012,+0.025V itd..Drugo podesavanje koje se tice CPU napona,dobijam kada iskljucim AMD Cool'n'Quiet i ono se zove NPT Vid Control i tu imam konkretne vrednosti od 1.3v,1.325V itd..POkusao sam da stavim tu 1.325V,a da na prvom podesavanju ostavim StartUp(default podesavanje),zatim sam probao da u NPT stavim 1.300V a da gore stavim +0.025 i nista nije urodilo plodom..Cak mi se desavalo da dobijem napon od 1.36 ili 1.37V..
Da li postoji resenje za ovo?Vidim ovde na forumu dosta ljudi,od kojih su neki ozbiljni overklokeri😀 imaju ovu plocu pa se nadam da ce oni dati resenje🙂
Da li ova skakutanja napona mogu da uticu na temp procesora?TJ znam da mogu,ali da li su skakutanja dovoljno velika da bi uticala?
Hvala!

Pa nisi ga bas otkinuo od kloka ali ako je stabilno ne diraj nista🙂Naponi koje si pomenuo su ok ako ti je mašina stabilna u radu i ta varijacija koju si pomenuo u naponu se javlja i kod mene mada ja nisam uopšte povećavao napon prilikom overkloka 😉Kuler sam zamenio i temperature ne bi trebalo da ti budu veće od 40stepeni sa Box-om mada ja stvarno ne znam kakav je 5400X2 u radu ali recimo da je meni sada temperatura 32stepena dok ovo pišem:wave:

Pa nisam ga ubio od kloka,rekoh da mi nije ni cilj to bio,jer jos uvek sam n00b sto se toga tice🙂
Elem,nisam smeo da ga ostavim da ga testiram da li je stabilan,posto sam video te oscilacije u naponu..Znaci nema resenja?pih bedak..Temp su mi jako lose...sa otvorenim kucistem u sobi gde je 25-26C(ali mala soba,2x3m,sluzi samo za kovanje uz komp,pa je zato i dosta neprovetrena,zagusljiva ako se prozor ne otvara cesce) temperature prema Everestu,Biostarovom T-utilityu su oko 60C u loadu posle 2h orthosa..:S Ugradicu ovih dana neki vent u kuciste,jedan pozadi da izbacuje i jedan gore da uvlaci,da li je to ok raspored(napominjem da su mi to jedina mesta u kucistu koje je najjadnije od svega🙂 )?E da i sve imam utisak kao da mi kuler ne naleze lepo na HS,jer 2x sam ga skidao/stavljao,menjao pastu(danas uzeo OCZ Freeze tek treba da stavim),i posle svakog puta nisam ni jednom osetio poboljsanje temperatura, kad mi Everest i T-utility pokazuju 60ak stepeni,u podnozju kulera kuler je mlak,moze da se drzi lagano prst na njemu?!
Vidim ti si tvoj x2 nasvir'o bas bas😀 svaka cast😉

Ja se razmisljam da moj bez cackanaj napona pokusam na 3.2 tj na magistralu 225-230mhz(mnozilac 14)...Valjda ce moci da gura to bez diranja napona?
Sad me svrbi novcanik,upala neka neocekiavana kinta pa se razmisljam da li i koliko vredi da uzmem neki kuler do 20 eur?npr tx ili tx2?Koliko stepeni mogu da ocekujem?

E da,integra,ako zelis(al sam fin😀) slobodno daj neki savet za OC,sve sto mislis da mi moze biti od koristi,posto vidim da imamo slicnu platformu😉A ti iskusan a ja tako fin neiskusan😀 haha
Poz!

Poslednja izmena:
Meni je tx2 skinuo sa 56 na 41-42c, a u idle sa 36 na 25-26 9temp. u sobi oko 21c)

ja ne znam sta je ovo..sad sam naneo novu pastu(ocz Freeze),sve povezao kako je i bilo,upalio komp,startovao orthos,cpu-z,amd overdrive i everest,i sad mi je napon pod 100% load 1.376(po cpuz)?!?!Nista nije cackano u biosu,clock je stock,sve je stock..Zasto se ovo desava da ovako da sam proizvoljno cas jedan cas drugi napon...Tj ajde da uvek dize napon sa 1.328V na 1.344..al evo sad je podigo na sa 1.6 na 1.376V..Zasto?Jel mogu nekako da ga ogranicim da ne dize,da ne dira nista sam?

Poslednja izmena:
Pa nisam ga ubio od kloka,rekoh da mi nije ni cilj to bio,jer jos uvek sam n00b sto se toga tice🙂
Elem,nisam smeo da ga ostavim da ga testiram da li je stabilan,posto sam video te oscilacije u naponu..Znaci nema resenja?pih bedak..Temp su mi jako lose...sa otvorenim kucistem u sobi gde je 25-26C(ali mala soba,2x3m,sluzi samo za kovanje uz komp,pa je zato i dosta neprovetrena,zagusljiva ako se prozor ne otvara cesce) temperature prema Everestu,Biostarovom T-utilityu su oko 60C u loadu posle 2h orthosa..:S Ugradicu ovih dana neki vent u kuciste,jedan pozadi da izbacuje i jedan gore da uvlaci,da li je to ok raspored(napominjem da su mi to jedina mesta u kucistu koje je najjadnije od svega🙂 )?E da i sve imam utisak kao da mi kuler ne naleze lepo na HS,jer 2x sam ga skidao/stavljao,menjao pastu(danas uzeo OCZ Freeze tek treba da stavim),i posle svakog puta nisam ni jednom osetio poboljsanje temperatura, kad mi Everest i T-utility pokazuju 60ak stepeni,u podnozju kulera kuler je mlak,moze da se drzi lagano prst na njemu?!
Vidim ti si tvoj x2 nasvir'o bas bas😀 svaka cast😉

Ja se razmisljam da moj bez cackanaj napona pokusam na 3.2 tj na magistralu 225-230mhz(mnozilac 14)...Valjda ce moci da gura to bez diranja napona?
Sad me svrbi novcanik,upala neka neocekiavana kinta pa se razmisljam da li i koliko vredi da uzmem neki kuler do 20 eur?npr tx ili tx2?Koliko stepeni mogu da ocekujem?

E da,integra,ako zelis(al sam fin😀) slobodno daj neki savet za OC,sve sto mislis da mi moze biti od koristi,posto vidim da imamo slicnu platformu😉A ti iskusan a ja tako fin neiskusan😀 haha
Poz!
Nisam nesto posebno potkovan sto se tice OC(ovde narocito ima stručnijih ljudi) ali vidim da je tvoj procesor jako malo zastupljen na Benchu medju korisnicima 🙂Default takt ti je 2800mhzhttp://wheretobuy.amd.com/prodinfo/1012827.html?price_tabako je to ovaj CPU iz linka?Mislim da veci takt od tog koji si dobio mozes dobiti(sve je stvar sreće) ali sve zavisi i od memorije koliko je raspoložena za "saradnju".Temperatura koju si naveo jeste velika a iskreno ne znam koliko ces dobiti ugradnjom ulaznog i izlaznog kulera za case!Kupi neki kvalitetniji kuler može i navedeni TX2 što da ne i onda vidi koliko će skinuti temperaturu.Ja lično nisam koristio nikada niti Orthos niti neke slične programe da bih utvrdio stabilnost.Takt koji vidiš je ostavljen na osnovu testova u realnom korišćenju i veruj mi da se ne sećam koliko puta sam radio clear cmos dok sam došao do njega ali ovo je 100% njegov stabilan takt za svaki dan.A meni razlika izmedju 3000 i 3200mhz ne znači puno jer sam sa fabričkih 2,3 isterao na 3ghz i to je i više nego dobro gledajući rezultate korisnika sa sličnim procesorima.Zato ne preteruj jer neki wall za tvoj Cpu je tih navedenih 3,2ghz uostalom očekujem da se jave i ljudi kao što je CAT,Dr Fedja,Flight i ostali čije mišljenje i savete sam i sam koristio da bih sve uradio kako treba:wave:

Ma nemam nameru ja nesto mnogo da ga klokujem..Mislio sam cisto na 3.2ghz da klokujem,kako bih bio siguran da cpu lepo "gura" grafiku..Memorija je ova iz potpisa tako da ne znam da li je neko imao iskustva sa klokovanjem?Sad sam zamenio pastu,ista prica,temp iste:S
Lepo sam sve uradio,ocistio med benzinom,naneo tackicu na sredinu HS-a polozio kuler..medjutim malo mi je,za 1mm,skliznuo kuler,da li to moze da ima uticaj veliki da se temp ne nameste?kao da i dalje nemam dobar kontakt izmedju HS-a i BOX-a..:S ne znam do cega je fora,kuler je i dalje srednje topao kad ga pipnem a on navodno radi na 60C:S
I u cemu je glavna razlika izmedju HyperTx i HyperTX2?Koji je bolje uzeti?

CPU Voltage - to je onoliko koliko dodaješ na VCore (zato i imaš ono +0.012, +0.025 . . .)

Kad isključiš C'n'Q imaš slobodne opcije:
NPT Vid Control - tu biraš VCore (to i jeste VCore na koji se dodaje ono iz "CPU Voltage")
NPT Fid Control - biraš množioc

Ovo je suštini jedna te ista opcija, pitanje je samo želiš li da oc-ješ sa uključenim ili isključenim C'n'Q.
Kad je isključen C'n'Q nema potrebe da koristiš i "CPU Voltage" i "NPT Vid Control" - ili jedno ili drugo.

Ne obaziri se na fluktuacije CORE napona od 0.01-0.015V. To je prilično uobičajno. Uvek ćeš primetiti razliku između idle i load napona.
Veće variranje napona, međutim, nije poželjno i može dovesti do nestabilnosti. To verovatno govori o nedovoljno dobroj naponskoj sekciji ploče.
Pravo variranje napona možeš utvrditi samo unimerom - tako da ne treba 100% verovati očitavanju koje pokazuje CPU-Z.

Ako je sve 100% stabilno - ne treba ni mnogo brinuti oko toga što pokazuje CPU-Z.

Temperatura na kojoj se svaki AMD K8 oseća "prijatno" ne treba da je veća od 59°C. Čim zađe u oblast od 60+ °C gubi stabilnost, neki procesor ranije, neki kasnije (ovo nije nikakva karakteristika već moje iskustvo)

Kako god da setuješ napon, sve ispod 1.4 je prilično bezbedno. Ako je CPU koliko-toliko ohlađen i kućište provetreno. Ja bih preporučio ipak nešto malo bolje od box hladnjaka za 3+ GHz.

CPU Voltage - to je onoliko koliko dodaješ na VCore (zato i imaš ono +0.012, +0.025 . . .)

Kad isključiš C'n'Q imaš slobodne opcije:
NPT Vid Control - tu biraš VCore (to i jeste VCore na koji se dodaje ono iz "CPU Voltage")
NPT Fid Control - biraš množioc

Ovo je suštini jedna te ista opcija, pitanje je samo želiš li da oc-ješ sa uključenim ili isključenim C'n'Q.
Kad je isključen C'n'Q nema potrebe da koristiš i "CPU Voltage" i "NPT Vid Control" - ili jedno ili drugo.

Ne obaziri se na fluktuacije CORE napona od 0.01-0.015V. To je prilično uobičajno. Uvek ćeš primetiti razliku između idle i load napona.
Veće variranje napona, međutim, nije poželjno i može dovesti do nestabilnosti. To verovatno govori o nedovoljno dobroj naponskoj sekciji ploče.
Pravo variranje napona možeš utvrditi samo unimerom - tako da ne treba 100% verovati očitavanju koje pokazuje CPU-Z.

Ako je sve 100% stabilno - ne treba ni mnogo brinuti oko toga što pokazuje CPU-Z.

Temperatura na kojoj se svaki AMD K8 oseća "prijatno" ne treba da je veća od 59°C. Čim zađe u oblast od 60+ °C gubi stabilnost, neki procesor ranije, neki kasnije (ovo nije nikakva karakteristika već moje iskustvo)

Kako god da setuješ napon, sve ispod 1.4 je prilično bezbedno. Ako je CPU koliko-toliko ohlađen i kućište provetreno. Ja bih preporučio ipak nešto malo bolje od box hladnjaka za 3+ GHz.

E pozdrav!
Znam da je Cpu voltage zapravo dodavanje na Vcore..Ali nije mi jasno zasto se desava da ako stavim na CPU voltage na "startup" tj default a onda npt Vid na 1.300 ili 1.320V,desava mi se da bios sam promeni vrednost..tj da udjem u win i pogledam meni i dalje stoji neka njegova vrednost..:S
Nova pojava je to da kad sam zamenio pastu danas,ponovo sve prikljucio,napon nije bio cak ni 1.328 kao do sada vec 1.360 a u load je skocio na 1.378..jel ova fluktuacija vec ozbiljnija?zasto to? TO je zapravo meni najbitnije,kako da mu regulisem da on ne bira proizvoljno napone,vec da "slusa" ono sto mu ja odredim?Neka overvoltuje on(ne preterano) ali neka se ustali na jednom te istom..
Planiram da ukoliko sutra uzmme neki kuler do 1800-1900 din..Imam neko kinesko kuciste,ali paniram da ga uskoro zamenim za neko srednje klase,tipa neki codegen ili tako nesto..sve je bolje od ovog..Ja razmisljam o Hyper TX2...Da li ce mi on ok raditi?Imas neku drugu preporuku?koliko je on zaista bucan,da li je bucniji od BOX coolera?I da li mu se nekako bilo kako moze kontrolisati broj obrtaja fan-a jer vidim da ima 3pinsko napajanje a i vidim da se neki korisnici bune oko toga..?Naravno on ide na konfiguraciju iz potpisa..
Izvinjavam se ako imam trilion pitanja ali sta cu,tek se lagano upoznajem sa materijom🙂
Pozdrav!

Poslednja izmena:
- nešto mi miriše da se tvoja ploča malo frlja sa naponima, ali ako je sve stabilno nemoj mnogo da brineš.

Jesi li probao da isključiš C'n'Q, a NPT Vid ne diraš već samo dodaš + na CPU voltage ?

Drugo rešenje: clear CMOS, pa sve nanovo (ali to je slaba vajda, mada ipak kakva-takva šansa)
Treće rešenje: novi BIOS pa vidi hoće li biti isto.

Što se tiče hlađenja, Titan TTC-NK34TB je dobro jeftino rešenje, CM TX2 je dobar za te pare. O buci nemam pojma jer ja sam od tišine operisan 🙂

Bilo bi lepo da okačiš shot iz CPU-Z ili neki dijagram koji pokazuje fluktuacije napona (kao na primer SpeedFan).

Poslednja izmena:
Prvo,zelim da kazem da je sve stabilno na stock podesavanjima...trenutno nisam na OCu bilo cega,da tako kazem🙂 Uspeo sam da bootojem XP sa ocom na 3.08ghz,1100HT,mem divider 7(ddr 800 u biosu) ali nisam stigao da odradim neki test,jer sam video da napon skace pa sam se malo iscimao dok to ne proverim..a i temp mi luduju i dalje..:S Znaci na defaultu sve radi ok sa fluktuacijama😉
POkusao sam i tako kao sto navodis da iskljucim CnQ,da samo dodajem,i dalje je bilo skakanja napona,a pocetni napon mislim da se povecavao onako kako treba..ali oept ja tako nisam mogao da namestim da mi radi na 1.3 ili nesto priblizno a da ga on sam ne menja..bios je najnoviji,cmos reset hmmm pa ajd probacu kasnije skidam nesto sada..E da,kad iskljucim CnQ,kod mene se nista bitno ne promeni u nacinu rada kompa..Sta bi trebalo da se desava,jel treba nesto da se primeti?

Elem,evo screenova sada..
Slika 1:"Slikano" u idle,videcete napon,mereno speedfanom i cpuz-om..
Slika 2:Takodje "slikano" u idle,5-6 minuta nakon prve slike,kada sam se pripremao da upalim Orthos,primetio sam da se pocetni napon promenio,sacekao sam,on nije pao i to me je zbunilo jer izmedju ove sliek i prethodne nije bilo ni restarta ni niceg drugog(samo odlazak do druge sobe,zato i vremenski razmak)..
Slika 3:Napon pri pokretanju Orthosa..Napon se promenio ali mu "pocetna vrednost" nije kao na slici 1 vec na slici 2..

Znaci,sve u svemu,u roku od nekih 10-15min,3 razlicite vrednosti:S
Sta raditi u ovoj situaciji?
Najverovatnije cu uzeti sutra HyperTX..Samo ako moze neko da mi kaze(znam da je bilo na drugim temama) ukoliko zna,da li se moze kontrolisati brzina obrtaja..

Prilozi

• idle.JPG
    idle.JPG
    111.6 KB · Pregleda: 44
  • idle2.JPG
    idle2.JPG
    115.7 KB · Pregleda: 36
  • load.JPG
    load.JPG
    136.9 KB · Pregleda: 44
Na tvom mestu se ne bih mnogo brinuo zbog ovog skoka napona. Očigledno je to osobina tvoje matične ploče. Bolje i tako nego da ima drop - ovako imaš samo zadatak da obezbediš dobro hlađenje.
Inače pogledaj karakteristike tvog procesora :

http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Athlon X2 5400+ - ADO5400IAA5DO (ADO5400DOBOX).html

Core voltage and maximum temperature are likely the same as for other 65 Watt processors with G2 (DO) stepping: 1.325 / 1.35 / 1.375 Volt and 55 - 68 degrees Celsius

Sve između 1.325 i 1.375 je sasvim normalno za taj CPU. Drži ga ispod 60°C i nemoj ni oko čega da brineš. Ja inače ne verujem bilo kom očitavanju napona iz nekog programa sve dok lično ne izmerim unimerom i vidim koliko "laže".

Imam pitanje. Jel moraš da dodaješ napon za tih 3.1GHz ?
Možda može i na default VCore da radi na tom taktu - to nije ništa čudno za Brisbi G2.

Poslednja izmena:
Ti misliš da je taj overvolt koji ti imaš problem ?
Čekiraj kakvih problema sam imao sa jednom pločom (duplo skupljom od tvoje).
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=157394

Taj Biostar je mala maca. Malo dodaje napon - takav je kakav je. SuperStarr bi odma' stavio tog Brisbija na 1.55 (još bi mu falilo napona).

Dokle god je stabilno - udri brigu na veselje i uživaj.

Poslednja izmena:
Na tvom mestu se ne bih mnogo brinuo zbog ovog skoka napona. Očigledno je to osobina tvoje matične ploče. Bolje i tako nego da ima drop - ovako imaš samo zadatak da obezbediš dobro hlađenje.
Inače pogledaj karakteristike tvog procesora :

http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Athlon X2 5400+ - ADO5400IAA5DO (ADO5400DOBOX).html

Core voltage and maximum temperature are likely the same as for other 65 Watt processors with G2 (DO) stepping: 1.325 / 1.35 / 1.375 Volt and 55 - 68 degrees Celsius

Sve između 1.325 i 1.375 je sasvim normalno za taj CPU. Drži ga ispod 60°C i nemoj ni oko čega da brineš. Ja inače ne verujem bilo kom očitavanju napona iz nekog programa sve dok lično ne izmerim unimerom i vidim koliko "laže".

Imam pitanje. Jel moraš da dodaješ napon za tih 3.1GHz ?
Možda može i na default VCore da radi na tom taktu - to nije ništa čudno za Brisbi G2.

E hvala ti na tome😉
Elem,nismo se ja mislim razumeli najbolje..Kad sam ga podigo bio na 3.1ghz nisam dirao napone ili bilo sta(kad kazem podigao mislim da sam bootovao XP,i da je radio jedno 1,5h orthos,ali nisam siguran da bi bio stabilan)...znaci sve je bilo ostalo na stock setovanjima..Ali onda sam u cpuz i u speedfan-u video da mi se naponi menjaju tj da imam taj mali overvolt,pa sam se iskreno malo ucvikao i vratio fsb,ht i ram na stock setovanja😉 Ja sam samo hteo da zakljucam napon na stock,da ga on ne menja sam,jer meni je problem to sto bios sam izgleda povecava napon kako mu se cefne bukvalno...Ne treba mi jaci napon za 3.1 a mislim da cak ne bi trebalo ni za 3.2,ali kako da "zakljucam" napon da ne dozvolim da se sam od sebe povecava?
Ne umem bolje da objasnim ***🙂
Sto se tice hladjenja,nadam se da ce mi TX2 zavrsavati posao?Tj da ce spustiti temp bar za 7-8C?

Ti misliš da je taj overvolt koji ti imaš problem ?
Čekiraj kakvih problema sam imao sa jednom pločom (duplo skupljom od tvoje).
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=157394

Taj Biostar je mala maca. Malo dodaje napon - takav je kakav je. SuperStarr bi odma' stavio tog Brisbija na 1.55 (još bi mu falilo napona).

Dokle god je stabilno - udri brigu na veselje i uživaj.

Haha vidi stvarno,dobro pa si resio🙂E a kako da znam da moja ploca slucajno nije za reklamaciju?Glupo pitanej mozda..

Ma znam ja da nije ovo nista mnogo strasno,nisam cepidlaka po prirodi..nego jednostavno prvi put sam zainteresovan za sva ta merenja,ocitavanja(stari barton 2500+ na 2 i kusur ghz sljakao na X stepeni godinama pa mu nista nije bilo) pa se malo i ucvikam kad naidjem na neku nepoznanicu..
A sad me podseti ova tvoja tema na moj prvi problem,a to je temperatura..Naime imam box kao sto se da videti..Meni hladnjak izgelda ne sprovodi dovoljno toplote ocigledno,jer kad je 60-62C CPU po everestu,ja kad uhvatim hladnjak skroz dole kod socketa,on je topao ali bez problema moze da se drzi ruka na njemu koliko god pozelis..Uzmem unimer,stavim sondu na onaj aluminijum hladnjaka koji se lepi za socket,pri temp od 60-62C(po everestu i t-fanu) unimer pokazuje razliku od 20ak stepeni..Da li je to normalno?Kako da budem siguran da je hladnjak lepo nalegaao,da dobro provodi?Elem,danas sam stavio pastu,OCZ freeze,stavih jednu tacku na sred HS-a,otprilike velicine pirinca(onako kako sam nasao na netu da treba da se stavi)..Kada sam spustao cooler na cpu,desilo mi se malo "klizanje" cpu-a otprilike 1-2mm,jer nije prvo bio nalegao lepo..bio sam lenj(mrzim sebe zbog toga) i nisam odmah razmontirao sve..da li to odstupanje,tj to klizanje od 1-2mm moze da dovede do toga da mi sada pasta ne sprovodi lepo?Pitam da bih znao da li da opet skidam sve,pa cistim i mazem ili ..?

Poslednja izmena:
Nije to ništa, ako si malo razmazao pastu (kažeš 1-2mm), ako su HS i hladnjak ravni ona će se ravomerno raspodeliti po površini HS-a. Moj problem sa dotičnim Windsor-om je što nije imao ravan HS (bio je sa "fabričkom" greškom - malenom metalnom "bubuljicom" na površini) ali sam to ispravio.
U svakom slučaju, pokazalo se da je taj Gigabyte zaista bio neispravan i promenom ploče sve je došlo na svoje (taj CPU evo već 10 meseci radi sa box-om na 3.2GHz "kako je Bog rekao")
Inače Brisbane se jako "frlja" sa temperaturama jezgara, za razliku od Windsora. Ovaj je zaista gubio stabilnost čim se zagreje. Tako da za Brisbane ostaje jedino merilo da li je stabilan ili ne. Može senzor svašta da pokazuje ali bitno je da komp radi kako treba.

Pa stavio sam tackicu,stavio kuler kojeg sam malo losije spustao na dole pa je zato skliznuo jedno 1-2mm i povukao pastu..To me je plasilo...
Upravo sam se cuo sa drugom koji se bavi programiranjem i tako kojekakvim stvarcicama za strance i on mi kaze da je do pre 3 meseca imao neki amd 5200+ BOX(ne znam ghz) valjda,i da mu je 2 dana radio bez prestanka na nekom teskom renderingu pod temperaturama od 82C?!Ne laze provereno,dobar je drug🙂Isto je bio u pitanju brisbane..On kaze da nije spavao ta 2 dana jer nije bio siguran da li ce procesor da izgura pa je non stop bio oko njega ventilatori veliki oni stoni kucni upereni u kuciste i slicne fore...Da mu je prso CPU tada,da je blokirao odose dosta parica u nepovrat+ ko zna jos koliko poslova za te neke lude Amere koji rade nesto po ovoj nasoj zemlji..Svakakvih prica ima..cudo jedno..
Hvala tebi na utrosenom vremenu oko svega..Preostaje mi da dignemclock na 3.1-3.2ghz,sredicu memoriju i HT,pokusacu da nastelujem napon da se ne dize mnogo...I ako je stabilan bash me briga za temp(tj ne bas briga,ipak cu da gledam da uzmem sutra neki cooler🙂)
Nadam se da nece biti problem ukoliko se nekad ponovo obratim za neki savet ili slicno..
Pozdrav i sve najbolje!

P.S.ako ti nije tesko ostavi mi samo imena nekih programa kojima mogu da testiram stabilnost?Znam za orthos,ali da li postoji jos nesto?
Hvala!!!!!

Hvala puno!
P.S.Evo sad podigoh fsb u biosu na 225,memoriju na 450(900) divider 7,ht na multiplier 4..
Malo sporije mi se bootovao windows..A ploca je automatski napon prebacila na 1.360 u idle i 1.376 u loadu pod orthosom:S trenutno radi orthos vec 5 min.. E to mene *ebe..to sto on odradi ono sto hoce,iako sam mu ja u biosu namestio 1.325V...Ne znam sta da raidm povodom toga,kako da sprecim to ili da uopste ne diram..
EDIT:
Orthos puko na 33min😀 lol:S

Poslednja izmena:
@jafazec..Pozdrav zemljace..🙂
Isti problem (ako je uopste problem) je i kod mene.Imamo slicnu kofiguraciju i ploce reaguju slicno.Mene je u pocetku neviralo to sa overvolt-om ,ali sam kasnije digo ruke..
U bios-u mi je vcpu podesen na 1,4 v, u idle je 1,44,a fulloadu sa orthos-om 1,52..:zgran:
E sad da li je do naponske ili nesto drugo ***.. Bitno da temp nisu velike.
Evo nekoliko skrina da vidis koliko meni varira vcore..
Inace koristim TX2 i sasvim je solidan..Smanjio mi je temp 8-10c..
:wave:

Prilozi

• sshot-2.jpg
    sshot-2.jpg
    69.4 KB · Pregleda: 34
  • sshot-1.jpg
    sshot-1.jpg
    65.6 KB · Pregleda: 38
  • sshot-3.jpg
    sshot-3.jpg
    66.5 KB · Pregleda: 43
Da ne otvaram novu temu rekoh da pitam ovde..Iako mi je sve instalirano,chipset,audio i svi ostali driveri,a zvuk radi normalno sve,u device manageru,odeljak Other devices, imam nesto za sta navodno nisu instalirani driveri.To je "Audio decie on high definition Audio Bus".Sta mu to dodje?Instalirao sam sve najnovije revizije svih drivera koje sam nasao za moj hardware koji imam u kompu..Takodje pod Other devices imam i Raid Controller..Te drivere nisam instalirao jer ne koristim raid,tj imam samo jedan SATA II hdd u kucistu..Da li da instaliram te raid drivere,tj taj raid controller ili mogu i bez toga?Sto se tice hdd-a sve radi ok..

@jafazec..Pozdrav zemljace..🙂
Isti problem (ako je uopste problem) je i kod mene.Imamo slicnu kofiguraciju i ploce reaguju slicno.Mene je u pocetku neviralo to sa overvolt-om ,ali sam kasnije digo ruke..
U bios-u mi je vcpu podesen na 1,4 v, u idle je 1,44,a fulloadu sa orthos-om 1,52..:zgran:
E sad da li je do naponske ili nesto drugo ***.. Bitno da temp nisu velike.
Evo nekoliko skrina da vidis koliko meni varira vcore..
Inace koristim TX2 i sasvim je solidan..Smanjio mi je temp 8-10c..
Aj da i ja ne otvaram novu temu iako nisam tvoj zemljak😉Evo šta mene zanima:1.Koliki si napon stavio za memoriju i da li bi mogao da kažeš koji je wall odprilike ?
2.Otvarao sam davno temuhttp://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=172494&highlight=Gainwardi mislio da sam rešio problem ali NISAM!Prilikom igranja Grid-a,i Stalker-a dešava se da grafika jednostavno zakuje!Blackscreen ali nekad opet radi bez problema!Ljudi su mi pričali da me možda zeza memorija i odatle i pitanje broj 1🙂
3.Kao što sam rekao Jaffi ja nisam dirao default napon za CPU ali šta misliš da li mi se problem pod brojem 2 dešava i zbog nedovoljnog napona na njemu?I takodje koji bi mi ti napon preporučio da podesim za njega?Uz napomenu da mi sa trenutnim podešavanjima i ex Sapphire-om 3850 i istim hardverom iz profila nije bilo nikakvih problema ali doduše tada nisam igrao Grid i Stalker:trust: Komp je apsolutno u svim drugim aplikacijama rocksteady čak i kada radim više operacija u isto vreme nemam apsolutno nikakve probleme !Sve što misliš da bi trebao da probam slobodno pusti na videlo😉:wave:

Poslednja izmena:
Ma svi smo zemljaci ovde😀

Elem,jedno pitanje jos: da li je dovoljan test stabilnosti clocka 5h30min u orthosu?da li bih trebao jos nesto da testiram?

Poslednja izmena:
Ma svi smo zemljaci ovde😀

Elem,jedno pitanje jos: da li je dovoljan test stabilnosti clocka 5h30min u orthosu?da li bih trebao jos nesto da testiram?
Ne znam za sta koristis komp ali sumnjam da ces sa bilo cim da toliko opteretis masinu kao sa Orthosom to 5h30min🙂Meni to deluje kao Mission Success😉

@Integra032..
Nisam ni ja neki expert za OC, ali odgovoricu ti koliko mogu..
Napon na mem mi je 2.05v za 920 MHz CL4.Inace mem sam najvise poterao do 960 MHz CL5.Preko toga ide bsod..:S:
Doduse nisam dizao napon vise od 2,1 v.Toliko moze u bios-u , a za vise imam dzamper koji odmah dize napon na 2,4 v ,a toliko nisam hteo da probam da ne bude :wall:..

Procitao sam onaj tvoj post i ,ajd sad da pretpostavljam, verovatno struja ili grafika ako kazes da problem ostaje i sa drugim modulima.
Na koliko si OC-ovao graficku, odakle je napajas (4.pin sa ploce ili 6 pin sa napajanja).Ta 3870 i jeste zderac struje 😛 ..Mozda grana sa koje se napaja nije dovoljno jaka (sad mozda lupam ,))
To napajanje bi trebalo da bude dovoljno, jedino da nije popustilo zbog starosti..😀
Probaj da pozajmis drugo napajanje kvalitetnije pa da cisto iskljucis tu opciju.

A za grafiku imas ove testove za stabilnost:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1636274#post1636274
Probaj nesto od ovih testova mozda suzis probleme..
Znas da se dosta ljudi zalilo na kombinaciju Gainward-ATI (ovo samo da napomenem)..

Sto se tice Vcore stvarno ne bih znao za tvoj proc koliko je potrebno.
Moj proc ide do 3,2 GHz sa def naponom (nije 100 % stabilan).
Probaj da malo podignes napon cisto da vidis da li se ponavlja problem.
Nadam se da sam barem malo pomogo.

Samo jedno pitanje,verovatno glupo al me zaintrigiralo..Elem,ima li nekakve veze sto ga moj proc nema na Biostarovom sajtu na listi procesora koje ova ploca podrzava?http://www.biostar.com.tw/app/en-us/t-series/cpu_support.php?S_ID=310

Normalno,razumem ja da ga podrzava cim radi,al eto cisto iz radoznalosti i intrige zbog cega ga nema?Postoji 5400+ ali nije oznaka kao moja kao ni snaga u W..Moj je "ADO5000IAA5DO/65W" ovaj na sajtu je "ADA5400IAA5CZ/89W"
Da li zbog ovoga gubim nesto,da li mogu da osetim neke neprijatnosti i slicno..??

Nema veze što ne piše, tvoj procesor je podržan.

Nazad
Vrh Dno