Šta je novo?

Auzen X-Fi Home Theater HD' w/EAX 5.0

gvlada

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2006
Poena
605
"Auzentech brings sound card with DTS-HD bitstream to the market

By Siobhan Hayes
11/19/2008, 10:51 CET
Since the difference between OnBoard sound cards and individual solutions for the PCI slot can still be heard despite the current increase in quality for OnBoard soundcards, there is still a really large market for these sound cards.

Auzentech has announced in a press release that the company is currently working on a sound card which will be called "Auzen X-Fi HomeTheather HD".

The new sound card will broadcast all newer HD sound formats, i.e. DTS-HD and Dolby TrueHD, directly from the bitstream to a receiver. The chip in the "Auzen X-Fi HomeTheather HD" comes from Creative and can process EAX 5.0. In addition, it is reported to be the first PCIe card that is fully compatible with HDMI-1.3a, which means that it is possible to play back a BluRay film with 24p, for example, and play back the sound at the same time without additional "downsampling ".

According to Auzentech, the card should be available in the last week of January 2009. The price is not yet known."

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=356169
http://www.prad.de/en/news/shownews_alg2000.html

Poslednja izmena:
Ono sto mene interesuje je slika i zvuk preko HDMI. Ovaj interfejs zamisljen je za transport slike i zvuka a ako jedan ide sa graficke a drugi sa zvucne... malo je bzv. Nema detaljnijih specifikacija ali bi trebali da smisle nacin da to objedine u jedan izlaz.

Lepo, lepo.
Meni je ovo zapalo za oko: ASUS Xonar Essence STX
http://www.hardwarecanucks.com/foru...lusive-asus-xonar-essence-stx-sneak-peak.html
http://en.expreview.com/2008/10/20/asus-xonar-essence-stx-nice-sound-card-with-snr-up-to-124db.html
"Kako bi je rado posedovao." :) :p
Evo jedno objasnjenje zasto se Creative muci sa Vista driverima:
Asus cites an additional advantage of its DS3D GX approach for Windows Vista users. Vista features an all-new Universal Audio Architecture (which you can read about in more detail in our initial look at the Xonar D2X) that removes the hardware abstraction layer for DirectSound 3D, effectively killing positional 3D audio in games that exclusively rely on DirectSound 3D and its EAX extensions. To work around the new audio stack, Creative offers an ALchemy software package that converts DirectSound 3D calls for processing by a third-party OpenAL API that still has direct access to audio hardware in Vista.

Thus, at least in Vista, ALchemy performs a similar function to DirectSound 3D GX. However, ALchemy is a standalone application that must be specifically configured to work with different games. DS3D GX is built right into the Xonar's drivers and doesn't require additional software or game-specific profiles.
http://www.techreport.com/articles.x/14500

Prilozi

• box.jpg
    box.jpg
    46.5 KB · Pregleda: 80
Sve je to sr.nje bar sto se tice igara kad game developeri samo napucaju reverb i nista drugo ne rade da zvuk bude sto realisticniji.

Ovo deluje jako dobro :) ako cena bude ispod 100 EUR ovo bi mogla biti moja sledeca zvucna.

Sve je to sr.nje bar sto se tice igara kad game developeri samo napucaju reverb i nista drugo ne rade da zvuk bude sto realisticniji.

Istina.

Jel moze neko od prisutnih da kaze da je slusao DTS-HD ili sl. HD audio format i na cemu, i ima li razliku u odnosu na klasicne 5.1 standarde koje cujemo u filmovima (AC3, DTS i sl.)?

Poslednja izmena:
pa ko hoce hi fi zar onda nije dovoljna bilo koja integrisana sada?
sve imaju digitalne izlaze, salje ga napolje u neki hi fi dekoder... i bolje od bilo kog sound blastera :)
creative karte se ionako kupuju samo zbog eax i igrica :)

Pa eax i jeste najvazniji zbog toga...igra sa njim i bez njega dva sveta razlicita!

@DusaN
Upravo sam ja tako uradio - optiscki u DAC (Arcam BB3) iz integruse. Ali probao sam i EMU1212 i razlika ipak postoji. Najkulturnije resenje za HIFI je Squeezebox kroz mrezu, nameravam da ga pazarim. Eax is overrated, first comes the quality.

Istina.

Jel moze neko od prisutnih da kaze da je slusao DTS-HD ili sl. HD audio format i na cemu, i ima li razliku u odnosu na klasicne 5.1 standarde koje cujemo u filmovima (AC3, DTS i sl.)?

mogu ti reći da ja čujem (ili bar tripujem da čujem:p) razliku između standardnog 480Kbps ac3-a i 640Kbps ac3-a koji uglavnom nalazim u hd ripovima na audigy 4 i logitech x530 kombinaciji...

Standardni Dolby Digital i DTS su lossy formati spram Dolby TrueHD i DTS-Master Audio koji su lossless.

pa ko hoce hi fi zar onda nije dovoljna bilo koja integrisana sada?
sve imaju digitalne izlaze, salje ga napolje u neki hi fi dekoder... i bolje od bilo kog sound blastera :)
creative karte se ionako kupuju samo zbog eax i igrica :)

Ne, jer je razlika nebo i zemlja izmedju integrusa koje se ugradjuju na ploce i standalone PCI kartica.

Ta razlika je bila veca, danas je zanemarljiva.

Svejedno PC i HI-FI u istoj recenici je blasphemy.

Ta razlika je bila veca, danas je zanemarljiva.

Svejedno PC i HI-FI u istoj recenici je blasphemy.

Nije ako imas dobru zvucnu tipa EMU0404 i pustas samo FLAC kao sto to ja recimo radim :)
Uostalom imenjace ne slazem se da je razlika sada zanemarljiva. Razlika u kvalitetu zvuka izmedju ove integruse koju imam na ploci i Audigy 4 je zaista primetna vec kod MP3-a a o FLAC-u da ne pricam.
Razlika izmedju EMU0404 i Audigy 4 je takodje primetna u oba slucaja tako da ta konstatacija ne stoji :)

Poslednja izmena:
Evo da se ne smaram da prepisujem i prevodim -- citajte sami:
http://www.tomshardware.com/reviews/x48-motherboard-comparison,1781-24.html

Ima jos takvih testova pa g00glajte malo ne bilo vam tesko pre nego sto se upustite u diskusiju.

Na tom testu od integrusa se najbolje pokazala varijanta koju i ja imam na mojoj ploci Gigabyte sa ALC889A i DAC od 106 dB. Nakon prelaska na Xonar DX (deklarisan na 116 dB snr) razlika je bila primetna. Jednostavno zvuk je bio cistiji i bogatiji (da ne zalazim u detalje ali mogu tacno da navedem koje pesme i koju sam razliku cuo, npr Tift Merritt-Broken cisto se cuju obe gitare i tacno udari i razlaganje po akusticnoj, bas je bolji nosi pesmu a ne boli glava(ovo mi se posebno dopalo jer je sa integrisanom bas bio nekako kilav a kada se ukljuci neki njihov efekat za bogatiji bas onda te boli glava posle 5 min.) i konacno fantasticno moze da se cuje pozadinski vokal u rafrenu sto kod integruse nije bilo sanse).
Sve u svem razlika postoji a da li ce se primetiti zavisi puno i od produkcije same pesme. Mislim da ne moze sve da se meri ciframa i da sama razlika u kvalitetu DAC-ova nije jedino sto ih razvaja ima tu jos puno toga i krajnim rezultatom koji daje Xonar DX ja sam jako zadovoljan.
Naravno na kompu imam i puno mp3-a sa losim bitrateom i onda si potpuno u pravu da se razlika ne primeti jer je pesma u startu osakacena. Ko slusa samo takvu muziku za njega nema potrebe da ide dalje od kvalitetne integruse.
Poz. :wave:

what audio said^^

a i koliko mi se cini, u prvoj poruci sam napisao da se digitalni signal salje na neki hi fi dekoder, tako da DACovi ne igraju nikakvu ulogu, i tada ne postoji razlika izmedju integrisane i standalone zvucne

Pa na zalost i kada se koristi SPDIF nije bas tako jer zvucna kakva god bila mora da procita zvuk i da ga posalje preko izlaza a PSDIF samo garantuje da je isti kvalitet na pocetku i kraju (signala ili ima ili nema) a od same zvucne zavisi bogatstvo detalja i kvalitet zvuka. I preko SPDIF sa PC vi mozete kao stereo PCM da pojacavate ili utisavate zvuk, menjate ekvilajzer i da se to oseti na pesmi.

Nazad
Vrh Dno