Šta je novo?

Prelazak sa XP-a na Vistu, radi igranja video igara.

Achilles82

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
350
Uskoro kupujem intel E8400, P5Q maticnu plocu (ili mozda GA-EP45-DS3L, jos se nisam odlucio), imam jos 2gb rama da dodam (Samo treba da ugradim mrzi me trenutno lol), graficka ostaje 8800GTS 512mb. Da li se isplati prelaziti na vistu zbog video igara? Jer, iskreno to je jedino zahtevnije sto radim na kompu. Ostalo je gledanje filmova i internet, a to mogu i na xp-u.

Vista podrzava DX10, koliko je to bitna promena? Jer ako je gotovo ista grafika kao sa DX9, onda definitivno nema svrhe prelaziti na vistu.

Da predjem na vistu ili ne?

Poslednja izmena:
uh,ja sam se isto bio razmisljao oko te gluposti,da li ili ne.....tako da sam na kraju uradio dualboot viste i xpa 😀
anyway,sad....ima 3 stvari zasto preci na vistu(64bita)
1. 64bitni cpu - znas kao fazon,iskoristis vise svoj cpu
2. vise od 3gb rama - 32bitni os prepoznaje samo 3,25gb ,ako imas vise definitivno ti se isplati
3. dx10 - definitivno ima razlike izmedju dx10 i dx9,neke igre izgledaju neuporedivo lepse na dx10 dok kod nekih ti je dx10 potreban kako bi 'otkljucao' max graficka podesavanja(crysis npr) sto je opet ista stvar kao ova prva koju sam naveo

U sustini,isplati se.......

NE

Razlika u grafici skoro nikakva, a 4GB RAM-a i 64-bitna Vista SP1 su minimum za komforan rad. Ako neko pozeli da se javi posle mene i kaze da moze Vista i na 2GB ja mu preventivno kazem da ne s*re.

NE

Razlika u grafici skoro nikakva, a 4GB RAM-a i 64-bitna Vista SP1 su minimum za komforan rad. Ako neko pozeli da se javi posle mene i kaze da moze Vista i na 2GB ja mu preventivno kazem da ne s*re.

Slažem se za grafiku, RAM i SP1, uz opasku da čovek i ima 4GB memorije.

Inače u zadnje vreme sam se susreo sa apsurdom da neke igre bolje rade na DX10 (Far Cry 2 i Tomb Rider). One koje i ne rade bolje, ne rade ni lošije (ako su uslovi koje je audiofreak pomenuo ispunjeni). Nisam probao neki stariji driver, možda Nvidia forsira Vistu.

Moja preporuka prvo dual boot kao što je Seraph rekao, pa sam proceni.

Predji odmah na vistu i pocni da se navikavas,sve funkcionise ok,imam i ja par prijatelja koji se kunu:"nikad vista,teska,spora."Pa ako tako razmisljamo onda je najbolje instalirati win98 i ima sve da leti😉

Vista.

Kad-tad ce i ovi sto vajnuju preci na nju 😉

Predji odmah na vistu i pocni da se navikavas,sve funkcionise ok,imam i ja par prijatelja koji se kunu:"nikad vista,teska,spora."Pa ako tako razmisljamo onda je najbolje instalirati win98 i ima sve da leti😉

Jako dobro se secam win 98. Svakih mesec dana format harda, bukvalno ( i to je bilo neophodno). Uzas prosto. XP je strasno stabilan OS, mislim stabilan za windows ako me kapiras lol. Moj brat ima instaliranu vistu, juce sam bio kod njega, i tipa ima otvoren explorer sa nekoliko tabova, otvoren mu je photoshop (radio je sliku normalne neke rezolucije), i emule. A ram memorija? 3.1gb zauzeto. Te iste taskove da otvoris na XP-u zauzelo bi manje od 1gb.

I nije meni cilj da "sve funkcionise okej na visti". Meni sve funckionise okej i na XP-u. Strasno je stabilan za windows kao sto sam napisao vec, formatiram hard jednom u 6 meseci, sve sto radim na kompu odlicno odradjuje i to je to. Jedino pravo pitanje je sta cu je extra dobiti instaliranjem viste? Hoce li grafika za igre biti bolja, i ako hoce koliko ce biti bolja? Ako je ista, onda cu da iskuliram i sacekam window 7 lepo.

NE

Imam vec 4gb rama, napisao sam vec. SP1 i 64bitna vista nije problem. Znam dobro da 32bitna podrzava samo 3 i kusur gb rama.

Moja preporuka prvo dual boot kao što je Seraph rekao, pa sam proceni.

U cemu je svrha dual bota? Sta ce mi i vista i xp? Ako igre rade bolje na visti onda cu preci vistu, ako ne rade nesto posebno bolje onda cu ostaviti XP. Jednostavno ne vidim poentu da imam oba operativna sistema.

Za kraj, jel ima neko ko moze da kaze u kojim igrama se najbolje vidi razlika izmedju DX9 i DX10 ? Crysis, far cry 2, COD5, red alert 3 itd...?

Crysis i FarCry 2 definitivno, bar po meni. Meni na Very High sa Vistom 'drugacije' mi je delovao Crysis nego sa XPom i DX9.

Ja mislim da nemas sta da izgubis ako stavis Vistu. I'am je na notebooku pa se ne zalim da je 'spora', naprotiv, odlicno mi radi.

Crysis i FarCry 2 definitivno, bar po meni. Meni na Very High sa Vistom 'drugacije' mi je delovao Crysis nego sa XPom i DX9.

Ja mislim da nemas sta da izgubis ako stavis Vistu. I'am je na notebooku pa se ne zalim da je 'spora', naprotiv, odlicno mi radi.

Zar mozes uopste da igras crysis Very High sa Vistom?
Ja nema sanse..sporo jako.. Igram ga u xp-u

U cemu je svrha dual bota? Sta ce mi i vista i xp? Ako igre rade bolje na visti onda cu preci vistu, ako ne rade nesto posebno bolje onda cu ostaviti XP. Jednostavno ne vidim poentu da imam oba operativna sistema.

Kao što već rekoh dual boot bi ti služio da se svojim očima uveriš u razliku, a ne da zaključuješ na osnovu mojih, audiofreakovih, cholakovih, Dorryjevih... zaključaka.

Meni je recimo Vista bez obzira na memorijsu zahtevnost bolja celokupno (igre, rad sa svakodnevnim aplikacijama...), ali drugi neko neće možda tako misliti. I šta onda? Kome ćeš verovati?

Ne, ja imam 10% slabiji FPS (prosecno u svakoj igri) u odnosu na XP.

Kao da zelis da kupis Golfa 4, pored Golfa 5?
Kreni ti na Vistu, lakse ces se navici na Win 7.

Sa takvom konfiguracijom slobodno stavljaj Vistu.

Come to the dark side 😀

Predji na Vistu 😀

Ja koristim Vistu 64 vec godinu dana i radi odlicno. Predji slobodno ,a da je vista spora, to nije tacno bas naprotiv.

Mislim da mnogi ovde ne razumeju moje pitanje tacno. Ne pitam ja "da li da predjem na vistu", vec da li ce na visti bolje igre da rade, to jest da li da predjem na vistu radi igranja igrica.

Ni najmanje me ne zanimaju ostale pogodnosti viste (ako ih uopste ima, ali tipa dizajn itd... nemam pojma ni ja). Ja sve sto radim na kompu su.... gledanje filmova, surfovanje internetom, i igranje igrica. I to bi bilo to. I ako je grafika na visti bolja kod mnogih najnovijih naslova zbog DX10, onda cu preci. Ako nije, onda necu i to je to.

Mislim, razumem da mnogi od vas jednostavno vole vistu iz drugih razloga, i nemam nista protiv toga, svako ko voli neka izvoli, ali mene stvarno te druge stvari ne zanimaju ama ni 1%.

Ja sam imao vistu nekih nedelju dana, pa sam se vratio na xp najvise iz razloga koji te ne zanimaju. 🙂
Jedina igra koju sam probao je bila race driver grid, koju mogu sa 8600gt da igram u 1024x768 i medium detaljima na XP. Sa istim podesavanjima u Visti sam imao zestoko zapinjanje u nekim delovima igre, pa sam morao da predjem na 800x600.
Sto se tice dx10, mozda kada bih imao 2 racunara, jedan xp i jednu vistu, pa kad bih uporedjivao, verovatno bih primetio neke razlike, ali ovako nisam primetio da je grafika bolja.

chim na taj nacin mora da se poredi, znaci da razlika bitnih nema. Hvala, vrlo koristan odgovor.

Uglavnom ima nekih sitnih razlika, a negde je cak i isto. Recimo kod crysisa je neprimetno, very high na xp= vista very high, kod bioshocka su senke za nijansu lepse na dx10, za ostale igre ne znam ali ne bi trebalo da ima bitne razlike. Cak crysis bolje radi na xp-u na very high nego na visti.

Evo screenshot-ova i performanse, pa uporedi sto se cysisa tice.

http://www.winmatrix.com/forums/index.php?showtopic=15652

Ako neko pozeli da se javi posle mene i kaze da moze Vista i na 2GB ja mu preventivno kazem da ne s*re.
hehe, ja koristio više od 6 meseci Vistu Ultimate (vLite-ovanu) na 1GB DDR i bio sam skroz zadovoljan kako to radi. Naravno, ne igram (velike) igre, ali za moje potrebe, to je radilo ko zmaj!

Sto ja nisam znao za hack da radi Crysis na Very High na XPu? :lupko:

hehe, ja koristio više od 6 meseci Vistu Ultimate (vLite-ovanu) na 1GB DDR i bio sam skroz zadovoljan kako to radi. Naravno, ne igram (velike) igre, ali za moje potrebe, to je radilo ko zmaj!

Pa i meni Vista lepo radi dok sam u win okruzenju,zivahna,lepa,i zauzima "samo" ~700MB RAM-a.Cim pokrenem Clear sky ,lepota se gubi...😛

Inace,jedini razlog zbog koga sam ja sebe naterao da probam Vistu je samo da vidim tu famoznu kishu u pomenutoj igri(jak razlog do mojega 😛).Sada mi samo vata prasinu na drugom hardu i sluzi da impresioniram neobavestene kolege fensi izgledom i upravljanjem na glas(na ovo drugo ostaju bez teksta i komentarishu kako je buducnost stigla 😀).

@Achilles82
Moj odgovor je za tebe "ne",jos ako planiras da kupis legalan OS samo zbog igara,onda je "NE" boldovano...

Pa i meni Vista lepo radi dok sam u win okruzenju,zivahna,lepa,i zauzima "samo" ~700MB RAM-a.Cim pokrenem Clear sky ,lepota se gubi...😛

I sto imas vise ram memorije to vise zauzima, uzas. Moj brat koristi 64bitnu windows vistu, i tipa.... ukljucena mozila sa jedno 5 tabova, photoshop (radio je sliku neke normalne rezolucije), i emule. Zauzelo 3.1gb rama lol. Ja NI JEDNOM nisam presao 2gb rama na xp-u, a igram igre u 1680x1050 na max detaljima, i u pozadini mi je ukljucen mirc, bitcomet i dc++.

Inace,jedini razlog zbog koga sam ja sebe naterao da probam Vistu je samo da vidim tu famoznu kishu u pomenutoj igri(jak razlog do mojega 😛).

I kakva je ta famozna kisha? 🙂
@Achilles82
Moj odgovor je za tebe "ne",jos ako planiras da kupis legalan OS samo zbog igara,onda je "NE" boldovano...

Ovaj... u tom slucaju za mene vazi ono prvo "ne", koje nije boldovano 😀

Poslednja izmena:
p.s. Kada bi danas pitali čoveka po čemu je Vista lošija od XPa, mislim da ne bi postojao ni jedan argument u korist XPa koji ne bi mogao da se obori ili koji već nije oboren.
Postoji određeni mali performance penalty u većini igara na Visti, a čovek je pitao za igranje igara. Doduše, sa 8800GTS to i nije bitno.

Moze, ali u nekoj drugoj temi. Ovde se ne radi o standardnoj Vista vs. XP prici, vec o isplativosti prelaska na DX-X. Svaki offtopic ce biti obrisan!

Moze, ali u nekoj drugoj temi. Ovde se ne radi o standardnoj Vista vs. XP prici, vec o isplativosti prelaska na DX-X. Svaki offtopic ce biti obrisan!

Da i mene zanima ova priča + ako neko ima iskustvo koliko se dobija(ili gubi) na prelasku 32bit XP -> 64bit Vista.

PS: Isključivo sa aspekta igara !

Nazad
Vrh Dno