Šta je novo?

Chudno ponashanje memorije pri OC?

Spider88

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2005
Poena
319
Juche svirnem mog Athlona na 3Ghz i pri podeshavanju memorije sam se toliko zbunio da je to neverovatno.

Elem shta se deshava:

U Biosu nemam Devider vec samo imam podeshavanje 800, 1066 i josh par nekih ali ova su mi zanimljiva za dalju prichu.
U pochetku bila podeshena memorija na 800 i procesor svirnut na 2.8Ghz CPU/7.
Probam da stavim u biosu na 1066 spustim fsb na 200 fabrickih i boootuje ok sve, medjutim tu nastaje zabuna. CPUZ pokazuje CPU/6, Everest pokazuje CPU/5, tj po CPUZ memorija radi na 866, a po Everestu na 1040. Medjutim i pored visheg takta memorije rezultat u Everestu je manji(slika 1 iz attachmenta).

Radi eksperimenta, ostavim fsb na 200, a memoriju u biosu spustim na 800. I CPUZ i Everest pokazuju CPU/7, memorija radi na 740 i gle chuda, rezultat u Everestu takodje isti kao i kada je memorija radila na 1040(po Everestu)(slika 2).

POstavim memoriju na 1066 ponovo i stavim fsb na 216. Dobijem 2.8Ghz za Cpu, 1120 za memoriju(everest) tj 936 (CPUZ) i Rezultat je malo bolji, ali ni priblizno ona brzina koja bi trebala da bude(slika 3).

Na kraju sam stavio fsb na 230 i mem na 800, trenutno radi na 860(slika 4) i za to podeshavanje sam dobio najveci rezultat. Sada mi je trenutno tako podesheno.

Shta bi mogao da bude uzrok ovakvog chudnog ponashanja memorije?

Prilozi

• cachemem.png
    cachemem.png
    183.2 KB · Pregleda: 46
  • cachemem1.png
    cachemem1.png
    183.2 KB · Pregleda: 37
  • cachemem1066-216.png
    cachemem1066-216.png
    183.8 KB · Pregleda: 37
  • cachememsada.png
    cachememsada.png
    183.7 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Zar je moguce da niko nema ideju shta bi moglo da bude?

To su okvirne vrednosti, i normalno je da nisu tacne.
Steluj odnos delioc FSB dok u CPU-Z ne dobijes zeljenu brzinu memorije ;)

Možda sam neupućen, ali mislio sam da opciju za 1066 dobiješ tek sa Phenomom na ploči? Ili ipak ne?

Možda sam neupućen, ali mislio sam da opciju za 1066 dobiješ tek sa Phenomom na ploči? Ili ipak ne?

Pa i ja sam mislio da je tako ali izgleda da nije.

Znachi ipak da verujem CPUZ. Kao shto rekoh kada podesim u biosu na 1066, tada mi i bios i Everest daju 1066(zbog delioca 5) a cpuz daje neku drugu vrednost(delioc 6).

Da li to znachi da ako podesim memoriju na npr. 1000 u CPUZ, a ona mi bude u Everestu 1200, da ona realno radi na 1000, bez obzira shto u MemoryBenchmarku daje iste rezultate kao i kada je na 866?

Da li cu tu razliku osetiti u nekim drugim aplikacijama? Da li ima josh neki programchic u kome bih mogao da istestiram memoriju i da vidim da li se shta poboljshao upis, ispis itd, pri povecanju frekvencije sa 866 na 1000(iliti 1200);).
(smorih se vishe sa ovim razlikama:mad:).,)
Pozz

Znachi da zanemarim i bios? Kako da proverim da li mi memorija radi brze nego ranije kada je stavim na 1000? Ima li josh neki program koji ispituje read/write i ostalo(neshto kao 3Dmark ali za memorije:) ?)?

protok meri everestom, a klok proca i memorije cpu-z-eom ;)

Ma ok je to, znam da treba vishe da verujem CPUZ. Ali mi nije jasno kako memorija ima manji protok kada radi na 936(po CPUZ, slika 3 iz prvog posta), nego kada radi na 866(takodje po CPUZ slika 4)?

Iste. 5-5-5-15

Nazad
Vrh Dno