Šta je novo?

Formatiranje HDD-a?

Z1000

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
319
Imam jedan Hitachi od 80gb podeljen da 2 particije. Mrzi me da radim reinstall sistema, a treba sve da ocistim. Znaci postoji li nacin da obe particije formatiram i da one posle toga budu kao da je instaliran nov sistem, znaci sve da se obrise, ali da ostane windows?

Pa kako mislis da formatiras hard... a da ostanu *neki* podaci? (Windows)

Drugu particiju naravno mozes, iz Disk Management-a ili My Computer-a, kako god... a sto se sistemske tice, najblize onom sto bi ti (valjda) hteo da uradis jeste da uradis image sistema, formatiras i nju i onda vratis image. Mada, ni tada nista nisi uradio... osim sto si - eto - uradio postupak formatiranja C particije :D

Ako ti sistem dobro radi onda nemoj da formatiras vec jednostavno izbrisi sve ostale podatke koji ti ne trebaju. Formtiranje ce da pobrise SVE i to je najbolji nacin, naravno da kasnije reinstaliras novi sistem. Ali posto te to mrzi onda DELETE sve sto ti ne treba.

Moj savet je formatiranje i instaliranje novog sistema, tako ces resiti sve potencijalne probleme uz malo truda.

Poslednja izmena:
najblize onom sto bi ti (valjda) hteo da uradis jeste da uradis image sistema, formatiras i nju i onda vratis image. Mada, ni tada nista nisi uradio... osim sto si - eto - uradio postupak formatiranja C particije :D
Ja sam nedavno baš to uradio. Doduše, moj razlog su bili raznorazni problemi na hard disku pa sam uradio zero fill. U ovom slučaju pak ne vidim šta bi bila svrha.

Ja sam nedavno baš to uradio. Doduše, moj razlog su bili raznorazni problemi na hard disku pa sam uradio zero fill. U ovom slučaju pak ne vidim šta bi bila svrha.
E, to... ali dobro, ti si imao valjanog razloga da uradis tako. On ne :D

P.S. Bas me zanima - i jel' zero fill-ovanje resilo problem?

Jeste. Videćemo dokle će držati.

Bad sectori ??
Poshto imam na starom IDE HDD-u od 160GB dva bad sectora i uradio sam zero fill preko Kill Disc-a sa Hirens Boot CD-a i HDD radi vec nekih godinu i po bez problema ( kuc, kuc, kuc ). Dodushe korishten je vecinom kao storage ali imao sam na njemu instaliranu i Vistu mada sam je koristio dva sata svakih mesec dana. :)

postoji nacin ako si napravio ghost image po svezoj instalaciji windowsa, a posto nisi..

Da, ali na neki čudan način.

Jedan od dva stara Maxtor diska ima već dugo 36 relociranih sektora i to se ne uvećava. Problem je postao vidljiv kad je DriveImage odbio i da počne da pravi image prijavljujući CRC grešku (do skoro radio bez problema na tom disku). DriveSnapshot je uradio image ali je prijavio jedan nečitljiv sektor. Skeniranje imidža je pokazalo da u tom sektoru nema podataka (to mi je bilo bitno jer nisam bio raspoložen da vraćam oštećeni image), pa je nejasno kako i zašto je uopšte ulazio u image.

Sa drugim Maxtor hardom je situacija još čudnija. To je onaj koji je nekad prijavljivao milijardu BB (kad je Partition Magic zezn'o stvar, pisao sam ovde o tome) i na njemu je već rađen zero fill. Aktuelno stanje je bilo 0 pending and reallocated sectors, ali je HDDScan prijavljivao jedan loš sektor, Maxtor MaxBlast je takođe prijavljivao grešku, nudio da popravi i posle popravke potvrđivao skeniranjem da je disk potpuno OK, ali je HDDScan i dalje prijavljivao grešku. Scandisk je nalazio takođe grešku, tvrdio da je popravio a onda bi opet nalazio grešku i tako u beskonačnost.

Nejasno je kako Maxtorov tool nađe grešku, ispravi je, zaista je više ne nalazi a greška se ipak nekako opet pojavljuje. Nejasno je i zašto problematičan sektor automatika na disku niti je označila kao pending niti ga je relocirala.

Posle zero filla oba diska ne pokazuju više nikakve greške.

cuo sam da svaki HDD ima bad sektore, ali i da ima 'pool' tj jedan dodatni deo diska gde ih 'remapira'. znaci kad hoces da pristupis bad sektoru, on koristi tu rezervu. kad se ona potrosi, nastaju problemi..
inace, sta ti javlja chkdsk /R ?

cuo sam da svaki HDD ima bad sektore, ali i da ima 'pool' tj jedan dodatni deo diska gde ih 'remapira'. znaci kad hoces da pristupis bad sektoru, on koristi tu rezervu. kad se ona potrosi, nastaju problemi.
Tako je, ali ovde je misterija zašto nije došlo do remapiranja. Postoje dve vrste remapiranja. Ono koje se dešava tokom eksploatacije diska (broj tih remapiranja piše u SMART podacima) i ono koje je odrađeno već u fabrici (i kojeg nema u SMART, postoji urbana legenda da fabrički brojevi diskova sadrže ovaj podatak u nekom šifrovanom obliku :)). Mi nemamo pojma koji procenat je remapiran u fabrici (moguće da duksa i gsimon znaju nešto detaljnije) i očigledno je da ta remapiranja i te kako utiču na performanse diska te je moguće da dva "ista" diska uopšte nemaju iste performanse jer je na jednom urađeno više fabričkog remapiranja a na drugom manje. Moguće je da su delovi diska na kojima pri testovima uvek dolazi do usporavanja baš ti remapirani i da usporavanje nastaje otuda što glava skače na rezervne sektore.

inace, sta ti javlja chkdsk /R ?
Nemam pojma, proveriću kad nađem vremena.

Nazad
Vrh Dno