Šta je novo?

Reboot and Select proper Boot device or ...

DukeofSerbia

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2007
Poena
390
Prilikom butovanja kompjutera (posle učitavanja BIOS-a i hardvera) ispisuje se sledeća poruka:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key

Konfiguracija je sledeća (ako pomaže):

Intel Pentium Dual Core E2180
Biostar TP43D2-A7
2x 1 GB Kingston Value RAM DDR2 800 MHz CL6
500 GB Western Digital 5000AAKS SATA II
Pioneer DVR-215D
Asus Radeon HD 3650 Silent 512 MB DDR2
Asus VK222S
Cooler Master Elite 332 420W

Instalirao sam XP SP3 (u pitanju je komšijina nova konfiguracija stara 10-tak dana). Menjao sam redosled butovanja. Na defaultu je bilo DVD, pa HDD i onda FDD (kojeg i nema). Ja sam stavio posle instalacije XP-a na prvo mesto hard disk, pa sav vratio DVD na prvo mesto i isto se dešava.

Posle poruke: Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key
Pritisnem enter i opet isto izbaci. Uradim hard reset i mašina se normalno podiže u XP i radi bez problema. Uradim reset iz XP-a, opet ne ispisuje poruku. Ugasim kompjuter i upalim i opet ne izbaci poruku.
Poruku ponovo izbacuje ako se kompjuter duže ne koristi (noću se isključi i onda pre podne upali), onda ponovo izbaci poruku, pa hard reset i opet ista priča. Dakle, samo posle poduže neupotrebe se to javlja :S:.

Zna li neko ideju o čemu se radi pošto na ovako nešto još nisam nailazio?

Jedan drugar mi reče da Windows nije dobro instaliran pa zato izbacuje grešku :trust:.

Bas zanimljivo. Moze da bude da je zeznut boot sektor ali onda nebi mogao da podignes sistem ni sa hard restartom. Mozes da pokusas cd sa XP-om da u biosu podesis da butovanje krene sa dvd roma ili rezaca sta je vec to gde ti je cd i ides na recovery conzolu pa da odatle upises novi boot sector fixmbr komandom

Možda lupam ali može biti i do baterije, možda je loša ili ne leži dobro, pa se bios resetuje ako je komp bez struje.

Možda lupam ali može biti i do baterije, možda je loša ili ne leži dobro, pa se bios resetuje ako je komp bez struje.
Ne lupas,i meni je to prvo palo na pamet.
Како се манифестује ресетовање BIOS-a :S:?

Подешавања која су постављена у BIOS-у су увек иста.

Da nemaš neki eksterni storage priključen? A da je bio priključen prilikom instalacije sistema?
Нема, нити је био прикључен.

pa to je ili do disa ili do ploce a pre ce biti do ploce

u krajnjem slucaju nosi u servis jerbo jos ima garanciju :D

HDD je u pitanju. Mora biti. Ista stvar se desava i kod mene, moj maxtor umire poslednjih 4 godine i s' vremena na vreme se dogadja da iskoci ta poruka nakon paljenja kompjutera i nista sem power off/on ne pomaze, tj. klasican restart samo vraca na isto.
Najbolje pogledaj u "event viewer"-u jel imas sl. poruku:

The driver has detected that device \Device\Harddisk0 has predicted that it will fail. Immediately back up your data and replace your hard disk drive. A failure may be imminent.

Verovatno si dobio felerican HDD pa je najbolje da ti trazis zamenu.

pioneer 215D je sata, WD 500Gb sata takođe?
U nekoliko situacija, doduše ne na datoj ploči mi se dešavale vrlo čudne situacije:
-Hirens boot prođe svaki deseti put, ostalo izbacuje da ga nema. Prođe ghost pa ga nema. Instaliraš vindozu pa je nema.
Na kraju je samo promenjen raspored sata kablića na matičnoj ploči i sve radi samo tako

Nazad
Vrh Dno