Šta je novo?

Nedoumice oko video compression codec-a za capture

Poslao sam ti jedan od trazenih softvera. ;)
Ako imas kablovsku kao ja onda gledaj da uzmes satelitsku LifeWiew DTV. Ima protok od 8-10MB/sec za satelit. Imas vec VCR sto znaci imas i TV tjuner u njemu i ne treba ti TV karta. TV gledas direktno sa videa na komp uz odlican softver koji dobijas uz kartu.
Ja sam nabavio 40cm mali tanjir i uperio u Astru i sad imam satelitski program sa ( premiere ) otkljucanim kanalima. Naravno potreban ti je i softver da bi snimao video klipove ili nesto drugo. No to je vec druga tema.
Inace Leadtek je stvarno dobra TV karta samo sto ima jednu manu a to je da bela vuce malo na braon i tu se ne moze bas nista.
Cena karte je negde oko 65 eura i vredi svaki ulozeni euro za nju. Ima digitalni satelitski tjuner koji uopste ne greje za razliku od analognog koji ima Skay Star 2 a greje ko rostilj. Inace obe karte koriste isti softver.
Razmisli o toj varijanti pod uslovom da imas kablovsku ( nije obavezno ) i VCR ( obavezno ) i neces se vise patiti za sinhronizaciju boju dropove i sve ono sto je bolest obicnih TV karti za komp. Plus imas satelitske programe koje mozes da snimas.
PS. Evo fotke pakovanja i sta pise na njoj i kako izgleda. :type:
Pozzzzz

Ne mogu nista da uhvatim. Na severoistocnoj strani mi je terasa i odatle ne mogu da gadjam ni jedan sat tj tako rece moj ortak a imam psihopatu predsednika kucnog saveta:smash: i nepristupacan krov zgrade tako da ta kombinacija uglavnom odpada mada razmislicu.
Izvinjavam se sto sad odgovaram ali odvalili me od posla:type: i tek sam skoro savataomalo slobodnog vremena.
Pozzz

Uzeo sam ovu karicu model expert i ima nekoliko VHS kaseta koje treba da prebacim u DVD format. Sta mi treba od softvera i kako da ubacim u kompjuter materija i proces posle toga , sta onda, pozdrav

Zak, svakako vredi uzeti TV karticu koja na sebi ima chip za kompresiju u MPEG2. E sad u svetlu HDTV i 1080p ili 720p kodeka i kada ce on postati standard ( mislim na blu rey diskove i rezace ) to ne znam da ti kazem.
Ali ako vec dajes 60 - 65 eura za obicnu TV onda se isplati, jer neces se sigurno patiti sa desinhronizacijom a zauzece procesora prilikom capturinga je vrlo malo. Sto ce reci dok nesto snimas mozes raditi i neki drugi posao na kompu.
Satelitska koju sam naveo radi odlicno posao i stavio sam 40cm tanjir da nikome ne bode oci, ali ja sam predsednik kucnog saveta. :p

@nino, dobar je taj softver koji dobijas uz karticu i u njemu mozes snimati video sadrzaj sa VHS-a. Mozes cak praviti sopstveni profil u kome odredis bit rate, tip kompresije itd.
Imas jednostavan postupak ili tezi kao sto je napisao Wiz, ali daje bolje rezultate odnosno cistiji video snimak. Mada razlika, ako snimas sa VHS-a i nije nesto zbog cega bi se cimao ako nisi prefekcionista.
Podesi na kartici MPEG2 kodek i bit rate na 8000 ili izaberi koliko se secam opciju exelent MPEG2.
Pozeljno je da snimas po sekvencama, tamo gde mozes prekidati snimanje pa onda nastaviti. Opet zbog desinhronizacije koja pocinje na 15 do 20 min.
Dobijene fajlove oznaci recimo rednim brojeviam kako si ih snimao pa to lepo naredjaj u ConvertXtoDVD program. Vrlo je jednostavan za pravljenje chaptera ( radi automatski na mislim 10min. ) a u samom programu mozes uraditi meni ubacujuci jednu od definisanih pozadina ili neku svoju po izboru.
U opciji za rezanje ( mislim da ima i na srpskom prevod ) mozes ostaviti gotovi DVD na HDD pa pogledas i ako valja rezes ili odma stavis opciju nakon pravljenja DVD da ti nareze samo odredi koji je rezac i koja brzina. Ima ces gotov DVD za kucnu upotrebu na najjednostavniji nacin.
Pozzz

Imas jednostavan postupak ili tezi kao sto je napisao Wiz, ali daje bolje rezultate odnosno cistiji video snimak. Mada razlika, ako snimas sa VHS-a i nije nesto zbog cega bi se cimao ako nisi prefekcionista.
Ja sam svojevremeno pitao ovde kako je moguće da postoje epizode jedne serije kompresovane na manje od 250 MB koje izgledaju prilično solidno, a da ja sa istim bitrateom, sa kakvim god podešavanjima da probam, dobijam katastrofalan rezultat pri snimanju programa sa TV kartice (nisam probao, ali sa takvim bitrateom VHS capture bi bio skoro negledljiv, pretpostavljam). Onda je neko objasnio da je po sredi bio izvor vrlo visokog kvaliteta. Izgleda da je opšte pravilo, što je kvalitet izvornog signala kvalitetniji, to je u startu moguća veća kompresija. To potvrđuje i iskustvo sa VHS kasetama.

Za VHS je bitno i to što često postoje raznorazna treperenja po ivicama i ako uređaj nije u savršenom stanju (nažalost, malo ko od nas, ako iko, ima nov i savršen VHS za capture) to može da izazove veliku promenu u frejmovima i da učini kompresiju neefikasnom, tako da treba razmotriti da se uradi rekompresija sa cropom, tako da ostane samo čist deo slike (nažalost, kod VHS-a, ako nije u dobrom stanju, i tu često postoje oscilacije i treperenja).

Poslednja izmena:
Ja sam svojevremeno pitao ovde kako je moguće da postoje epizode jedne serije kompresovane na manje od 250 MB koje izgledaju prilično solidno, a da ja sa istim bitrateom, sa kakvim god podešavanjima da probam, dobijam katastrofalan rezultat pri snimanju programa sa TV kartice (nisam probao, ali sa takvim bitrateom VHS capture bi bio skoro negledljiv, pretpostavljam). Onda je neko objasnio da je po sredi bio izvor vrlo visokog kvaliteta. Izgleda da je opšte pravilo, što je kvalitet izvornog signala kvalitetniji, to je u startu moguća veća kompresija. To potvrđuje i iskustvo sa VHS kasetama.

Za VHS je bitno i to što često postoje raznorazna treperenja po ivicama i ako uređaj nije u savršenom stanju (nažalost, malo ko od nas, ako iko, ima nov i savršen VHS za capture) to može da izazove veliku promenu u frejmovima i da učini kompresiju neefikasnom, tako da treba razmotriti da se uradi rekompresija sa cropom, tako da ostane samo čist deo slike (nažalost, kod VHS-a, ako nije u dobrom stanju, i tu često postoje oscilacije i treperenja).

Wiz, znam da sam kod tebe na ignore listu. Sto ne znaci da nisam covek. Cestitam ti na mesto moderatora i nadam se da ces korektno obavljati svoju duznost.

U pravu si da je najbitniji kvalitet ulaznog video materijala. Los snimak ( nedostatak cistih piksela u odnosu na shum ( beli pikseli po celom ekranu ) ne mogu se nikakvim velikim bit rateom popraviti.

Specificnost kod VHS je ta sto su to uglavnom snimci sa mono VCR-a i sa 2 video glave u vecini slucajeva. Zvuk kod takvih VCR-a bez obzira na marku, sasecen je na 8000-10000Hz a slika je sa vise suma nego kod VCR-a sa vise od 2 glave.
Reprodukcijom jos vise se gubi od originalnog snimka. Na to utice drugaciji azimut glave za upis zvuka kao i ugao video glave pa se dobija prevrnuta slika na dnu ekrana. Treperenje koje si naveo, uglanom potice ( ako traka nije oslabila ili ostecena ) od razlike rotiranja video glave- bubnja koju drugi video treba trakingom da kompenzuje. Ponekad uspeva a nekada ne.
Zato sam uzeo LG hi-fi stereo sa 6 video glava pre 2 godine za 150 evra.
Naravno sliku ne mogu da popravim ali zato je originalna bez gubitka kvaliteta izvornog signala a zvuk je potisnut shumovima bez izoblicenja jer su sami sumovi na vecim frkvencijama od 8-10KHz.
Zato je ovo pisanje jako koristan savet za one koji hoce da prebace VHS na DVD. Ili kupi te takav VCR ili pozajmite, inace bice lose slike i dosta sustanja u zvuku.
:wave:

Zato sam uzeo LG hi-fi stereo sa 6 video glava pre 2 godine za 150 evra.
Misliš li da takav uređaj može bolje da reprodukuje snimke koji su snimljeni starinskim recorderima sa dve glave?

Zato je ovo pisanje jako koristan savet za one koji hoce da prebace VHS na DVD. Ili kupi te takav VCR ili pozajmite, inace bice lose slike i dosta sustanja u zvuku.
:wave:
Ja sam razmišljao da baš to uradim, ali sam odustao jer je ispalo da i nemam baš toliko stvari da prebacim koliko sam mislio. Sad već mogu da se nađu (ili su bar mogli pre par meseci) LG uređaji slični tvom, za nekih 50-60 evra, dakle skoro 3x jeftinije nego što si ti platio.

Sad za prebacivanje koristim video recorder koji je godinama bio skoro sasvim rastavljen u dve najlon kese i koji sam sastavio bukvalno pomoću štapa i kanapa. Daleko je to od i optimalnog, a kamoli od dobrog.

P.S. Hvala za čestitke. :)

Misliš li da takav uređaj može bolje da reprodukuje snimke koji su snimljeni starinskim recorderima sa dve glave?
Pa naravno. Prvo kad ukljucim stereo nema shuma u zvuku. To je vec ogroooomno poboljsanje a da se ne izgube visoki tonovi ako su to uopste visoki od 10Khz. ;)

Kod bubnja sa 2 glave da bi se ucitao video trag glave se nalaze nasuprot jedna drugoj. Juzna i severna. Znaci potrebno je da pretrci pola bubnja. Kod 6 glava iscitavanje je 3x brze sto mozes lako proveriti kad zamrznes sliku. Na ovom LG stoji kao snapshot dok se kod dvoglavih trese na pauzi. Naravno da svih 6 ne upisuje video trag vec ga i kontrolise sto sve zajedno daje daleko bolju sliku. Cak bolju i na LP brzinu od obicnih.
Zato i kazem da je resenje kad je snimak takav kakav je, bar reprodukcija kad ne moze da popravi snimak, bar da ga ne degradira. U tome je poenta. Jos uvek VCR ima svoju upotrebnu vrednost. Ovaj prevrti traku od 180 min. za 1min. i 30sec.
Ja sam ga kupio novog a sad ako moze da se nadje za tu cenu koju navodis, ( ima rzlicitih modela LG stereo ) javi ko prodaje odman kupujem. :)

Ok,cestitam na pomirenju Astrologu i Wizu:banana:. Na kraju ovde smo da bi smo razmenjivali iskustva i suprostavljali misljenja pa nema potrebe da to predje u svadju a kad se desi dobro je da naidje prilika da se stisaju strasti.
Zanima me jel' poostoji neka kartica sa kojom ce moci da se ubaci video materijal sa vhs-a na dvd i da pri tom ne dodje do desinhronizacije tona i slike tj da se izbegne to seckanje na 15-20 minuta. Znam da je pinacle liquid edition ( to nije tv kartica vec za montazu ) funkcionisala bez problema ali ona je nekih 750 evra. Mora da postoji neka jeftinija kombinacija. Imam gomilu materijala sa slava, nasih rodjndana itd,itd pa bih to malo da obradim ubacim titl itd. Prosto ne mogu da verujem da ce me to kostati 750 evra da ubacim u komp i malo ga izmontiram da ne bude onako sirovo:wall:.Mogu i da narezem dvd rekorderom ali to ope ostaje sirovo.
Pozzz

Konkretno za DVD, ne vidim zašto ti smeta "seckanje", pa svaki profesionalni (tj. kupovni) DVD je takođe iseckan.

Konkretno za DVD, ne vidim zašto ti smeta "seckanje", pa svaki profesionalni (tj. kupovni) DVD je takođe iseckan.
Mislio sam na seckanje prilikom capture-ovanja tj svakih 15-20 min prekines sa capture-ovanjem i krenes ponovo zbog desinhronizacije. Ako moze da se izvuce 2 sata sa kasete ili tri koliko je na njij bez seckanja pa posle u programu za video editing seckam do mile volje.

Pa ni to seckanje ne bi trebalo da bude problem ako program koji koristiš za pripremu DVD-a to zna da hendluje. Ja, u principu, nemam problema sa desinhronizacijom kada koristim MJPEG i Fly2000 TV, sa Asus TV-FM 7135, čak ni kada radim capture sa video kasete. Uopšte ne koristim tu opciju za seckanje, ali moguće je da nisam radio capture nečega dovoljno velikog, da bi 2-3 sata materijala već bili problem (sat vremena u MJPEG provereno nije problem). Planiram uskoro da radim tako nešto veliko (i to baš sa video kasete) pa ću videti kako će ispasti. Nisam do sad to radio jer nisam imao dovoljno veliki hard disk.

Mislio sam na seckanje prilikom capture-ovanja tj svakih 15-20 min prekines sa capture-ovanjem i krenes ponovo zbog desinhronizacije. Ako moze da se izvuce 2 sata sa kasete ili tri koliko je na njij bez seckanja pa posle u programu za video editing seckam do mile volje.
Pinacle koji navodis a koriste ga TV kuce ima u sebi svoj kodek tako da neces moci bez nje da pustas video signal na komp ili neki DVD plejer. Nisu ludi da ti otkljucaju kodek. No to nije ni vazno. Veruj mi ni taj Pinacle nije nista posebno. Najbolju sliku daje grafa NV7600GT. Vec kod serije 8xxx iskljucili su tu mogucnost. Ima strasne mogucnosti kapturinga sa fenomenalnom slikom. Potrebno je da imas program za to i nesto sto ce uvoditi signal u komp.
Rekoh vec da imas Leadtek TV karticu sa MPEG2 enkoderom hardverskim ( poseban chip to odradjuje ) i neces imati seckanja niti kasnjenja zvuka. Kosta oko 100 evra pa vidi tu mogucnost.
Mada ko sto rece Wiz, ti sam seckas gde mislis pa posle opet mozes to da uradis i kad ti pravi DVD to neces ni da primetis. Osim ako ga kresnes usred kadra a i to je pitanje ko ce znati da je seceno.
Eto pa biraj dve mogucnosti. :)
Pozzz

Mada ko sto rece Wiz, ti sam seckas gde mislis pa posle opet mozes to da uradis i kad ti pravi DVD to neces ni da primetis.
Mislim da je zak mislio na to kad mašina automatski, da bi se izbegla desinhronizacija, secka fajl npr. na svaka 2 GB. To ne bi trebalo da je problem ako je potrebno da u DVD-u fajl bude u kontinuitetu.

A ako se pak pravi neki film iz kućne radinosti, onda i tako imamo posla samo sa vrlo kratkim segmentima koji se montiraju. Osim ako nećemo da film izgleda onako baš hard "umetnički" (u fazonu, slikaš drvo pa sledećih pola sata u kadru gledaš samo to drvo :d )

Ja ga obično stavim jedan podeljak ispod maksimuma.

Kupio

Evo da ne ostanem duzan… Na nagovor prodavca da je cisto software-ski problem I da slobodno uzmem leadtek winfast tv2000 xp expert certified for windows vista I instaliam stari software to sam I uradio. Instalirao novi driver I stari software I sljaka bez deformacije slike tj u rezoluciji 720x576:banana: a sto se tice novog software tj onog koji dolazi uz nju I dalje radi sa problemima koje sam opisao tj cim promenis raspored polja ili bilo sta drugo u podesavanjima menja rezoluciju u 720x480 prilikom snimanja:smash: a dok se samo gleda je ok. Jedini nedostatak starog software je sto noviji daje nekako cistiju sliku sa manje snega. Pretpostavljam da to puno zavisi I od jacine signala ali je razlika evidentna. Ako neko ima isti problem poslacu mu stari software dok ne izadje neki novi koji ce da resi boljke;).
Ostaje problem I na novom I strom software-u jer ne radi ton I samo ton na daljincu tj daje indikaciju na monitoru da smanjuje I p[ojacava ton ali se to ne dogadja. Ostalo sve radi na oba software.
Pozdrav za sve koji su mi pomagali I imali vremena I strpljenja za mene:wave:

Ja imam Leadtek PVR3000 Deluxe i na Visti sam imao isti problem da daljinskim nije mogao da se pojačava zvuk, ali je poslednja verzija PVR2 softvera (2.0.3.16) to rešila !

Zak, imam istu TV karticu kao i ti. Sa prethodnom, a i sa ovom karticom, koristim PICVideo M-JPEG Codec 3 za capture i prezadovoljan sam rezultatima. Naravno, nakon toga ide obrada materijala, a u tu svrhu godinama koristim VirtualDub!!!

Ako je neko vec pitao izvinjavam se.

Zasto ne bi lepo uradio capture iz VirtualDub-a i snimao inicijalno u lossless (huffyuv codec) pa kasnije prepakovao u sta hoces?

Zak, imam istu TV karticu kao i ti. Sa prethodnom, a i sa ovom karticom, koristim PICVideo M-JPEG Codec 3 za capture i prezadovoljan sam rezultatima. Naravno, nakon toga ide obrada materijala, a u tu svrhu godinama koristim VirtualDub!!!
Probacu sa novim pvr 2 softwareom. A jel ti resio problem promene rezolucije slike o kom sam pisao?
Pozitivno sam bio iznenadjen jer sam dobio videostudio 11 i pored toga sto je na kutiji 9 se,mada od ovih "registrovanih" sto imam najbolji transcoder avi to mpeg2 ima devetka. Ovaj je bas registrovan pa mislim da ce raditi dobro ali nisam ga jos probao.

Da probam i to, audiofreak

Probaj, dobices veci fajl inicijalno jer nece biti gubitka u kvalitetu, ali ces zato imati mogucnost da komprimujes to kasnije (opet preko VirtualDub-a) bilo kojim codecom -- DivX, XviD, x264vfw (predlazem ovaj poslednji), a moci ces i da obavis napredno filtriranje slike (uklanjanje suma, podrhtavanja, krivljenja slike, varijacija u osvetljenju, itd) ukoliko ti kojim slucajem to bude potrebno (za to postoje gomila posebnih pluginova-filtera za VirtualDub i AVISynth).

Probaj, dobices veci fajl inicijalno jer nece biti gubitka u kvalitetu, ali ces zato imati mogucnost da komprimujes to kasnije (opet preko VirtualDub-a) bilo kojim codecom -- DivX, XviD, x264vfw (predlazem ovaj poslednji), a moci ces i da obavis napredno filtriranje slike (uklanjanje suma, podrhtavanja, krivljenja slike, varijacija u osvetljenju, itd) ukoliko ti kojim slucajem to bude potrebno (za to postoje gomila posebnih pluginova-filtera za VirtualDub i AVISynth).

A sta mislis o ulead video studio-u ili canopus procoderu kao konvertoru u mpeg 2 format? Jel virtual dub bolji ili losiji od njih?

A sta mislis o ulead video studio-u ili canopus procoderu kao konvertoru u mpeg 2 format? Jel virtual dub bolji ili losiji od njih?

VirtualDub ne moze da ti snimi MPEG2, moze samo da ga ucita. Ako ti je to cilj moraces da koristis neki drugi alat za DVD mastering u finalnom koraku.

U sustini ne moras ti uopste koristiti VirtualDub -- mozes bilo kojim alatom koji ti omogucava brzu lossless kompresiju da uradis capture pa onda to offline da prepakujes u MPEG2 cime hoces. Ja sam samo predlozio da podelis proces na dva koraka -- capture i obrada/kompresija.

VirtualDub ne moze da ti snimi MPEG2, moze samo da ga ucita. Ako ti je to cilj moraces da koristis neki drugi alat za DVD mastering u finalnom koraku.

U sustini ne moras ti uopste koristiti VirtualDub -- mozes bilo kojim alatom koji ti omogucava brzu lossless kompresiju da uradis capture pa onda to offline da prepakujes u MPEG2 cime hoces. Ja sam samo predlozio da podelis proces na dva koraka -- capture i obrada/kompresija.

Ok samo molim za jos malo pomoci. Poso ovo nisu avi nego mpeg kako sad da bez rekompresije napravim vob, tj audio ts video ts tj kako da mpeg2 narezem na dvd bez rekompresije i bez autoringa da moze da ih cita stand alone dvd player, tj od nekog mpeg2 filea napravim standardni dvd samo bez izbora scena?
Jel moze nerom ili ima neki drugi koji to radi u jednom koraku i kako?
Pozzz

Nazad
Vrh Dno