Šta je novo?

Pomoc za Boson NetSim 6.00

dragangarac

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2008
Poena
309
Treba da uradim jednu prostu mrezu u ovom simulatoru. Problem je sto mi je znanje o mrezama na osnovnom nivou.

Evo kako izgleda ta mrezna topologija:
Pogledajte prilog 42453
Dakle, potrebno mi je da mi neko kaze kako da podelim IP adrese i koje protokole da uvrstim, da bi to radilo.
U praksi bih mozda i znao kako to da uradim, ali ovaj simulator me malo buni. Recimo da znam komande. Citao sam neke user guides, a imam i diplomski lika koji je tako nesto vec odradio, ail mi je i dalje to sve nekako konfuzno.

Konkretno, najvise me buni sto se, kako mi se cini, IP adrese dodeljuju i vezama. Koliko sam ja upucen, u praksi postoje adrese rutera, switcheva (o kojima i ne brinemo) i racunara (koje uglavnom sami dodelimo). I to je to.

Pomazite ljudi, diplomski je u pitanju!
Hvala!

Poslednja izmena:
Konkretno, najvise me buni sto se, kako mi se cini, IP adrese dodeljuju i vezama.
Tačno.
Koliko sam ja upucen, u praksi postoje adrese rutera, switcheva (o kojima i ne brinemo) i racunara (koje uglavnom sami dodelimo). I to je to.
Ruter mora da ima zasebnu IP adresu za svaki port - koliko portova, toliko adresa. Svičevi u principu ne moraju da imaju IP adresu, jer funkcionišu na nižem nivou.
Link između dva rutera povezuje dva porta koji imaju svoje adrese - faktički za taj link se moraju izdvojiti dve IP adrese. Ako link formira poseban subnet (a mislim da je uvek tako, ali nisam siguran), onda će zauzeti još dve adrese (net address i broadcast address), tako da se cifra penje na 4.

Poslednja izmena:
Ok. Razumeo donekle. A sta mislis o protokolima?

Nazad
Vrh Dno