Šta je novo?

Kako da dodam RAM-a?

minketa

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2002
Poena
619
Dell Inspiron 8600.
U AIDA i CPU-Z citam 2x256 DDR PC2700.
U oba programa ne vidim da ima praznih slot-ova za RAM.
Da li ja mogu sam da dodam RAM-a?
Kako da proverim da li moze da stane jos RAM-a?
Gde to stoji?
Kako izgledaju SODIMM DDR moduli?

najbolje neki youtube tutorijal, tako sam ja sad mijenjao mem na mom Asus EEEu, korak po korak :)

Installed Size
512 MB / 2 GB(max)
http://reviews.cnet.com/laptops/del...121_7-30521464.html?tag=main-full;main-full-l

vidi da odes u neki servis, mada u sushtini nemash shta da "zeznesh"

ram za laptop izgleda ovako

sodimmLONG.jpg

2gb-ddr2-667-sodimm-ram-memory-p-n-am46130-am46130.jpg

na primer...

Laptopovi obicno imaju dva slota za memoriju sto znaci da su tebi oba zauzeta.
Memorija se vrlo lako menja cak i da nikada to nisi radio,ima male osigurace sa strane koje kada povuces ona sama ispadne iz lezista.U principu nema sta da zeznes.

Jedino može biti mali problem ako se DIMM-ovi nalaze ispod tastature, što znači da ćeš je prvo morati skinuti, sa donje strane bi trebalo biti označeno koji šarafi drže tastaturu.

Poslednja izmena:
i velike su sanse da moras juriti bash PC2700 odnosno DDR333, jer verovatno nece hteti da ti radi DDR400. Posebno ako je chipset intel855...

i velike su sanse da moras juriti bash PC2700 odnosno DDR333, jer verovatno nece hteti da ti radi DDR400. Posebno ako je chipset intel855...

Jesi li siguran??? Ne verujem.
Ddr je unazad kompatibilan. Tj ddr400 bi trebala bez problema da radi na ddr333 (cak zauzvrat sa ostrijim tajminzima).

Poslednja izmena:
Jesi li siguran??? Ne verujem.
Ddr je unazad kompatibilan. Tj ddr400 bi trebala bez problema da radi na ddr333 (cak zauzvrat sa ostrijim tajminzima).

Prvo, glagol "trebati" se ne menja po licima, dakle ne kaze se: "..bi trebala..", nego:"...bi trebalo da..."
(krajnje dobronamerna primedba, nemoj shvatiti pogresno).

Drugo,da nisam siguran, ne bih ni pominjao. Dugo radim i servis notebookova. Elem da ponovim, u koliko u notebook-u imas i855 chipset i "fabricki" instaliranu ddr333 memoriju, velike su sanse da nece prepoznati ddr400.
Nije ni chudo shto je SODIM pc2700 (MNOGO) skuplja od pc3200 odnosno SODIMM ddr400.

trebati: Krajnje je vreme da se to ubaci u gramatiku, kao u hrvatskom (imas rasprave o tome po celom netu).

Ako se ne prepoznaju, to moze da bude jedino do tog i855 (njega nisam nikad koristio). A to sto je ova skuplja ne znaci nista, bili su, neko vreme, skuplji i diskovi 40GB sa 2MB kesa od 80GB@8MB, a nikako nisu bolji.
Ta premisa "skuplje => bolje" u vecini slucajeva nije tacna.

Ta premisa "skuplje => bolje" u vecini slucajeva nije tacna.
Dalje, ko je uopste rekao "skuplje => bolje" ???? (da ne pominjem da se to ne zove premisa)
imas problem sa percepcijom...

Ako se ne prepoznaju, to moze da bude jedino do tog i855 (njega nisam nikad koristio).
Ovde je svima osim tebi jasno o cemu pricam kada se radi o SODIMM DDR333 i i855 chipsetu koji je najcesci u slucaju procesora koji covek ima, jer se u laptopove sa i915 i novijim chipsetovima u 90% slucajeva nije fabricki ubacivala ddr333 nego ddr400, a ddr333 je i nov i polovan skoro duplo skuplji od ddr400 samo zato sto je redak, a josuvek predstavlja jedino resenje za nadogradnju dobre kolicine centrino notebookova, pa te molim da ne pametujesh dalje.
.. bili su, neko vreme, skuplji i diskovi 40GB sa 2MB kesa od 80GB@8MB, a nikako nisu bolji.
Chovek je trazio savet za zamenu memorije, a ne tvoj elaborat o trzisnoj vrednosti diskova od 40 i 80Gb, niti tvoju sujetnu reakciju na moju primedbu o nepravilnom govoru.

Poslednja izmena od urednika:
Poenta je da DDR400 nece raditi ako je chipset i855,sve ostalo u ovoj temi nije vazno.

Poslednja izmena od urednika:
Bez daljeg smaranja o gramatici molim, pogotovo sto se ista menja kako dodje neki novi Vuk medju gramaticarima.

Postovao sam i na jednoj drugoj temi, ali mi je zamereno da je ona suvise stara i izvadjena iz naftalina..
Elem,
pokushavam da na svom laptopu HP Compaq presario C762 2x512mb zamenim sa 2x1gb, modul su identicnog proizvodjaca (hynix), i karakteristika PC2-5300 DDR2-667Mhz 200-Pin SoDimm,
al mi se racunar zaglupi nakon promene i ne moze da podigne sistem.
Module sam cini mi se ispravno montirao, rukovodeci se cak i tutorijalima,
i cinjenicom kad vratim prethodne, laptop opet fercera.
Da li je mogucao da je fabricki laptop zakljucan na 1gb rama i da to treba promeniti?
(U biosu nisam nasao nista, sto bi moglo da potvrdi tu moju teoriju).

hvala.

Probaj update bios-a prvo, posto bi trebalo da je podrzano 2GB rama.
Probaj da stavis i jedan stari i jedan novi modul.
Probaj da udjes u bios i samo snimis setovanja.

Poslednja izmena:
Poenta je da DDR400 nece raditi ako je chipset i855,sve ostalo u ovoj temi nije vazno.

Poenta je da ti nisi u pravu. Elem, ja na svom 855GM koristim DDR 400 iako je bila PC 2700 (aka 333) memorija. Tako da, memorija JESTE unazad kompatibilna i to HOCE i MORA da radi.

Vrh Dno