Šta je novo?

Crko mi je HDD seagate baracuda 7200.10?

kamerman

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
304
Pre neki dan mi je crko ovaj hard disk tj. ona integralna ploca na njemu.Ostali su mi svi podaci pa me zanima da li postoji neka radnja u BG sa polovnim delovima gde bih mogao da kupim plocu da izvadim podatke sa njega i kako je najlakse to uraditi ?

Ako su ti bitni podaci šalji nekome ko se time profesionalno bavi.

Kako znas da je crkla ta plocica?
vidi li se da je nesto osteceno ?

Pa vidi se na jednom kondenzatoru ili kako se vec zove da fali jedno parce.Moguce da je prslo od pregrevanja HDD-a.Podaci mi nisu toliko bas bitni,ali je tu trud od skoro dve godine skidanja muzike,filmova,programa sa interneta.Znaci da kontaktiram Cika Peru ?

moszes li da das fotos te plocice ....

Evo slika sa detaljem gde je kvar.

Prilozi

• Slika 1.jpg
    Slika 1.jpg
    130.8 KB · Pregleda: 210
  • Slika 2.jpg
    Slika 2.jpg
    80.9 KB · Pregleda: 155
Pokusaj da odes u Informatiku u Jevrejskoj. Mislim da oni imaju posebno odeljenje koje se bavi slicnim slucajevima, ali su uzasno skupi. Zato probaj da to odradis u servisu. Moguce je da tamo imaju takav hard negde na lageru sa ispravnom elektronikom.

Aj, pa javi sta si uradio ako odlucis da me poslusas.

Koliko ja vidim ti si debelo pregrejao taj hard disk ali nebi to trebalo prestavljati veci problem, koliko ja vidim tu se nesto odlemilo. Ma odnesi u servis da oni pogledaju o cemu se radi ubuduce pamet u glavu pa ubaci jednu osmicu ili dvanesku da duva u hard diskove.

Ja bih to zalemio i probao

Odnesi nekom da ti zalemi, taj element da zameni i probaj, najjeftinije, najbrze...Good luck!

Poslednja izmena:
To je zener dioda koja stiti disk od previsokog napona napajanja... Odnesi disk u servis ili kod nekog ko dobro barata elektronikom da ti je zameni (odgovarace neka od 6.2V i 1.3W recimo) a u medjuvremenu proveri napajanje racunara

pozz :wave:

Koliko ja vidim ti si debelo pregrejao taj hard disk ali nebi to trebalo prestavljati veci problem, koliko ja vidim tu se nesto odlemilo. Ma odnesi u servis da oni pogledaju o cemu se radi ubuduce pamet u glavu pa ubaci jednu osmicu ili dvanesku da duva u hard diskove.

Pa cistio sam ventilatore koji su bili na njemu.Kada sam ih stavio i ukljucio comp nesto je kao puklo i comp vise nije hteo da se upali.Tako je izgleda crko.Mislite da moze neki majstor da zameni ovu diodu ? Gde da kupim onda nju da bi mu dao da zameni ?

Ja sam u mom compu imao 2 HDD-a i kad mi je ovaj crko nije hteo da mi se upali comp a kamoli da digne windows.Kada sam skinuo ovaj disk i ostavio samo onaj ispravan comp se normalno palio.Znaci crko ti je sigurno HDD.

Pa ne znam kako se vrti ako je crko.Meni je crkla ploca i kad nadjem novu istu takvu mogu ili da je stavim na njega i da proradi ili da stavim novu na njega da izvucem podatke pa na servis.

Kao moj ga nema u ovoj ponudi.Moj je jako tesko naci.I ja bi kupio nov samo da spasem podatke,ali nikako da ga nadjem negde.Jel zna neko gde bih mogao da ga nadjem u BG ?

kamermane, nema potrebe da kupujes isti takav disk da bi uzeo elektroniku sa njega, jednostavno odnesi disk kod nekog ko dobro barata elektronikom da ti skine tu izgorelu diodu i stavi drugu... Usput, disk ti nije riknuo od pregrevanja nego zbog loseg napajanja (previsok napon, proveri napajanje racunara)

Jeli sigurno da ce mi raditi Hard ako nadjem drugi potpuno isti model i prebacim plochu? da dzaba ne bacam dzaba pare.

Nazalost, nije...

pa za malo vecu cenu mozes da imas podatke... bez rizika

Mozda nije kasno sa odgovorom...lemilom skini tu diodu, pazljivo ocisti garez i radice ti taj HDD, ali valjalo bi da pronadjes slicnu i kasnije je stavis (to je standardna barijer dioda, kao sta rece neko prije, stiti od previsokog napona ili obrnutog polarisanja napajanja HDDa).

Nazad
Vrh Dno