Šta je novo?

bešuman htpc, da li je moguće

zver

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2001
Poena
620
eto, prosto pitanje, sklopio bih neki htpc, pod uslovom da je moguće isključiti/otkloniti svaki ventilator.

pravio bih htpc u mATX formatu sa GPU na ploči, (intel g45 ili amd 790), ali nisam siguran koji procesor bi mogao raditi bez ventilatora, poželjno sa hladnjakom iz box varijante. takođe me brine da li napajanje može raditi ako mu se isključi ventilator.

eto, ako znate kakva bi to mašina bila, koje komponente, pod kakvim uslovima, napišite.

hvala.

To bi bila mrtva masina ako joj iskljucis ventilatore. Ako planiras pasivno hladnjen PC, ceka dug i skup proces odabira i nabavke odgovarajucih komponenti.

Piše se "bešuman", a ne "bezšuman".
Imaš AMD Athlon X2 procesore koji na kraju oznake imaju "e" (npr. 4450e) koji imaju potrošnju od 45W, u odnosu na standardnih 65W, ali ipak nije preporučljivo da rade bez fana...
Ja se ne bih usuđivao da isključujem ventilator na napajanju. Ako baš hoćeš pasivno napajanje, imaš Antec Phantom, ali je skupo.
Koliko bi para dao za HTPC?
Jedna varijanta je da u neko jeftinije napajanje staviš Noctua ventilator (~1000 din.) i da staviš još jedan takav koji će izbacivati topao vazduh iz kućišta. U tom slučaju bi možda mogao da prođeš bez ventilatora na navedenom procesoru.
Dimenzije i provetrenost kućišta su vrlo važne. Nemoj da kupuješ neko malo htpc, već klasično desktop kućište koje ima dosta prostora zbog zagrevanja. Od jeftinih imaš Codegen 201, 202, 3D02... Koštaju 30-35e. Sve zavisi od tvojih finansija...

Poslednja izmena:
Ako planiras pasivno hladnjen PC, ceka dug i skup proces odabira i nabavke odgovarajucih komponenti.
odlično, a koje bi to komponente bile?

Piše se "bešuman", a ne "bezšuman".
Imaš AMD Athlon X2 procesore koji na kraju oznake imaju "e" (npr. 4450e) koji imaju potrošnju od 45W, u odnosu na standardnih 65W, ali ipak nije preporučljivo da rade bez fana...
Ja se ne bih usuđivao da isključujem ventilator na napajanju. Ako baš hoćeš pasivno napajanje, imaš Antec Phantom, ali je skupo.
Koliko bi para dao za HTPC?
Jedna varijanta je da u neko jeftinije napajanje staviš Noctua ventilator (~1000 din.) i da staviš još jedan takav koji će izbacivati topao vazduh iz kućišta. U tom slučaju bi možda mogao da prođeš bez ventilatora na navedenom procesoru.
Dimenzije i provetrenost kućišta su vrlo važne. Nemoj da kupuješ neko malo htpc, već klasično desktop kućište koje ima dosta prostora zbog zagrevanja. Od jeftinih imaš Codegen 201, 202, 3D02... Koštaju 30-35e. Sve zavisi od tvojih finansija...
hvala na ispravci, mada ne to više ni ne interesuje u trenutku kada 70% mailova pišem na engleskom. da je sreće da se ovaj komplikovan jezik zabrani, i ozvaniči engleski ...

ok, daj mi preporuke komponenti. budzet mi je onoliki koliko bi me izneo popcornhour a-110, tj. 350e bez hard diska (znači 410e sa WD GreenPower 500GB). da li se može napraviti nešto TOTALNO fanless za te pare, ili da idem na A110 ?

Antec Phantom od 350W. Ne znam gde ga i da li ga uopšte ima, niti cenu, ali recimo da je ~80e.
AMD Athlon X2 4850e ~62e
Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H ~80e
2 GB RAM-a (Kingston, PQI...) ~30e
DVD-RW Samsung ~20e
Kućište izaberi po svom ukusu... Npr. Chieftec BE-01 je ~75e
Ja nikako ne bih ovo držao totalno fanless. Obavezno bi trebalo staviti jedan ultra-tihi Noctua fan. Od 8cm (NFR81800) je ~10e, od 12cm (NFS12800) je ~13e. Ovi ventilatori su zaista nečujni.
:type:

Poslednja izmena:
Moze da se nadje neki veliki kuler (sa kog se samo skine ventilator), koji bi trebalo da moze da izgura na TDP 45W (ovo znaci da je snaga manja od 45, na slabijim modelima i znacajno) bez ventilatora...
Mana je sto su ti kuleri skupi, a naci ce se vec neko ko se bolje u njih razume da predlozi neki :)

Ja mislim da True Black moze sigurno, e sad sigurno bi mogao i neki jeftiniji...

Poslednja izmena:
Antec Phantom od 350W. Ne znam gde ga i da li ga uopšte ima, niti cenu, ali recimo da je ~80e.
AMD Athlon X2 4850e ~62e
Gigabyte GA-MA78GPM-DS2H ~80e
2 GB RAM-a (Kingston, PQI...) ~30e
DVD-RW Samsung ~20e
Kućište izaberi po svom ukusu... Npr. Chieftec BE-01 je ~75e
ok, ali onda ide:

Ja nikako ne bih ovo držao totalno fanless.
pa poenta je da BUDE fanless.

znači, ako neko može da mi napiše tačnu konfiguraciju, ako je to uopšte moguće, da BUDE totalno fanless. nemojte mi pisati nešto, a onda: ja bih ipak stavio neki.

znači tačne specifikacije koji procesor, hladnjak, ploča, i napajanje, memorija, hdd, sve zapakovano u mATX formatu, možde da bude fanless mašina.

za sad jedino znam:
WD GreenPower
Antec Phantom od 350W (hvala na savetu)

eto, prosto pitanje, sklopio bih neki htpc, pod uslovom da je moguće isključiti/otkloniti svaki ventilator.

pravio bih htpc u mATX formatu sa GPU na ploči, (intel g45 ili amd 790), ali nisam siguran koji procesor bi mogao raditi bez ventilatora, poželjno sa hladnjakom iz box varijante. takođe me brine da li napajanje može raditi ako mu se isključi ventilator.

eto, ako znate kakva bi to mašina bila, koje komponente, pod kakvim uslovima, napišite.

hvala.

Eh to bi mi svi hteli kad bi moglo...:)

Hmm, ja bih za te pare ipak isao na HTPC, jes da kosta malo vise, ali nudi i mnogo vise mogucnosti. E sad, jedini je problem sto ti imas visoke zahteve da bude fanless.

Nije mi jasno zasto ti je toliko zapelo da nema bas nijedan ventilator??? Neka Noctua ili Scythe na malom br obrtaja se prakticno ne bi culi, odnosno ubedljivo najglasnija komponenta bi ti bio hard disk (ako se ne odlucis za SSD varijantu).

I šta ima da se čuje sa 2.5-3 metra od HTPC,još kad se pusti film...:D

Upravo tako, da je u pitanju neka poslovna ili slabija download masina koja treba non-stop da radi i pritom bude sto diskretnija/tisa pa da shvatim potrebu za utisavanjem ali kada je rec o home theater sistemu kome je primarna namena da emituje audio i video sadrzaje, smatram da je u trenutku njenog koriscenja nemoguce cuti bilo sta sem buke koja dolazi iz zvucnika.
Moguce je utisati i HTPC ali je to, po mom misljenju, previse skupo a pritom i cisto pro***avanje.

Poslednja izmena:
Vrlo bitni su i garancija i mogucnost servisiranja. Donese ti neko "kokicu" iz USA, nesto vrisne, i sta onda? Saljes nazad ili popravljas u nepostojecem servisu? Razmisli o tome.
Uvek bih pre sklopio prakticno besuman htpc od komponenata koje bez problema mogu da nadjem ovde, sa garancijom od 3 godine.

Poslednja izmena:
e a sto ne downclockuje athlona, spusti ga za 500-600 mhz i idalje ima performanse dovoljne za htpc a smanjio je dispaciju toplote??

Ja na dualcore 6320 CPU nemam niti jedan fan.Tj. imam dve Noctua-e 120 mm ali iskljucene.
Ladnjak je Gemini II .

Video karta Asus-ova sa radijatorom bez fanova . Jedino napajanje se cuje...tj. treba se udubiti da bi se culo.

Poslednja izmena:
Sta mislis o nekom laptopu? Hteo sam da pitam sta podrazumevas pod htpc ali sam vec pitao wikipediju pa rekoh samo da proverim, da li je u pitanju "home theater" pc? Ako jeste, onda sigurno i laptopovi dolaze u obzir i to oni sa Atomom. Samo nakalemis veci monitor i eto ti "htpc", skoro fanless i skoro 100% necujno. Ako hoces 100% fanless onda otvori makinu, preseci kabl na ventilatoru i downlclockuj atom na 800 Mhz i radice sasvim korektno.

Ako te ni to ne zadovoljava uzmi stari dobri mobilni Barton, downclockuj ga, smanji napon i stavi mu pasivni Zalman. Radice kao bombonica, a temperatura nece preci 45 C u iole pristojnom kucistu.

Sta mislis o nekom laptopu? Hteo sam da pitam sta podrazumevas pod htpc ali sam vec pitao wikipediju pa rekoh samo da proverim, da li je u pitanju "home theater" pc? Ako jeste, onda sigurno i laptopovi dolaze u obzir i to oni sa Atomom. Samo nakalemis veci monitor i eto ti "htpc", skoro fanless i skoro 100% necujno.

Ti se to zezas ili sta? Laptop, pa besuman :)

Evo kako bi ja sebi to uradio:

Shto se CPU-a tiche neki od energy efficient Athlona X2, po meni je 4450e sasvim dovoljan, radi na 2.3 i nije vruc na defaultu, za hladjenja bi ishao ili na OCz Vindicator, poshto je kuler dosta nizak, ako bi se ishlo u neko desktop HTPC kucishte, ako se ide na klasichno kucishte, pasivan OCz Vendetta, OCz Vendetta2, TR Ultra 120A, CM Hyper212, CM Hyper Z600 ce sigurno raditi posao. Shto se ploche tiche sasvim dovoljna je Biostar A740G M2+, ima integrisan ATI HD2100 (hardwareska HD akceleracija), realno i 1Gb rama je dosta, al poshto je jeftin 2x1Gb nekog DDR800 rama (na defaultu su svi isti). Ne znam da li ti treba HDD, ja mogu da kazem da je WD 3200AAJS vrlo tih i hladan. Najveci problem je napajanje, jedna od varijanti je da uzmesh neko koje ima ventilator, pa da isti ventilator prebacish na 5v, ja sam ovako bio koristio nekog kineza sa 8cm ventilatorom i stvarno je bilo praktichno nechujno, a poshto ova nova napajanje imaju 12cm ventove oni se tek ne chuju, e sad ako ti to ne odgovara onda ti ostaje da vijash Antec Phantom jer ne bi bash pushtao napajanje da radi bez ventilatora. toliko od mene :wave:

Poslednja izmena:
12" na 5v ne mozes da cujes osim ako ne prislonis uvo na njih. A potpisujem da ce ti se hard disk jace cuti od bilo kog ventilatora na 5/7V

ne razumem zašto me "ubeđujete" da li mi ili ne, treba fanless mašina.
treba mi!

hoću da torentuje 24h/7/30, a da ga ne čujem.
hoću nekad da gledam film na skoro pa mute da ne budim ženu.

rešio sam ovako, pratiću oglase jedno 2-3 nedelje dal će se pojaviti neko ko je uništio ekran nekom dobrom notebook-u, pa ga prodaje jeftino (takve oglase sam video par puta do sada). barem pri torentovanju neće paliti ventilator, i povremeno pri HD filmu, s'tim bih mogao živeti.

ako ne, pada PopCornHour A-110.

Poslednja izmena:
ne razumem zašto me "ubeđujete" da li mi ili ne, treba fanless mašina.
treba mi!

hoću da torentuje 24h/7/30, a da ga ne čujem.
hoću nekad da gledam film na skoro pa mute da ne budim ženu.

rešio sam ovako, pratiću oglase jedno 2-3 nedelje dal će se pojaviti neko ko je uništio ekran nekom dobrom notebook-u, pa ga prodaje jeftino (takve oglase sam video par puta do sada). barem pri torentovanju neće paliti ventilator, i povremeno pri HD filmu, s'tim bih mogao živeti.

ako ne, pada PopCornHour A-110.

Mislim da te niko ne ubedjuje bar ja ne. Laptok koji je spozoban za HD reprodukciju mora da bude bash dobar, a i pri pushtanju HD-a bi bio opterecen 100%, shto bi znachilo grejanje, shto bi znachilo paljenje njegovog ventilatora. Chinjenica da kad sam ukucao u google PopCorHour A-110 kao drugi lik se pojavilo PopcornHour A-110 won't start mi ne uliva poverenje. Lepo sam ti naveo par postova iznad shta da uzmesh, a realno mislim da nece ni biti skupo, plus shto imash garanciju u drzavi :wave:

Mislim da te niko ne ubedjuje bar ja ne. Laptok koji je spozoban za HD reprodukciju mora da bude bash dobar, a i pri pushtanju HD-a bi bio opterecen 100%, shto bi znachilo grejanje, shto bi znachilo paljenje njegovog ventilatora. Chinjenica da kad sam ukucao u google PopCorHour A-110 kao drugi lik se pojavilo PopcornHour A-110 won't start mi ne uliva poverenje. Lepo sam ti naveo par postova iznad shta da uzmesh, a realno mislim da nece ni biti skupo, plus shto imash garanciju u drzavi :wave:
nisam mislio na tebe.

notebook sa intel T7xxx procesorom nema ni 15% opterećenja pri MKV x.264 720p filmom, i samo povremeno pali fan. mada ni sa tim nisam zadovoljan.

a pročitao sam skoro ceo PopCornHour forum (ceo jedan dan sam bistrio šta ljudi pišu), zato što je kolega skoro išao u USA i obećao mi da će ga doneti (na kraju ipak nije doneo), i odlično znam šta sve postoji od problema sa A110. najveći problem to što ljudi kad vide onaj 3.5" slot trpaju svakakav disk u njega, pa dolazi do pregrejavanja. u A110 mora da ide WD GreenPower ili nešto slično ultra hladno.

naravno, postoji i 5% defekta, ali na to sam spreman.

Poslednja izmena:
Razumem coveka zasto hoce totalno fanless...JEl recimo meni se desilo da u prvih nedelju dana imam skoro besumnu masinu a kad se ventilatori nagutaju prasine pa pomesaju nju sa vlagom dolazi do neprijatnog ZZZZZZ...I onda se cisti pa onda opet jovo nanovo...

Ovako fanless znaci nema uvlacenja izvlacenja prasine(ali znam sta to znaci nema ni protoka vazduha) i nema sta da zuji...

MAda generalno mi ne smeta ni kad se dere venti jer ga ni ne cujem pored ebenih traktora koji mi prolaze pored kuce :)

...barem pri torentovanju neće paliti ventilator, i povremeno pri HD filmu, s'tim bih mogao živeti...

Ventilator na laptopu je sve vreme ukljucen, samo se povremeno pojaca (kad poraste temperatura), dakle isto kao sa ventilatorima na 5V (osim sto je on uvek isto glasan, cak i pri hd filmu ;) ).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno