Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

Pa da ali ako je last mile ostao telekomov, kako sam shvatio iz falcon-ovog posta, onda prakticno i dalje imaju monopol.

Lokalna petlja je kljucna stvar. Medjunarodno povezivanje je vazna stvar ali samo deo procesa demonoplizacije trzista. To ce smanjiti nabavnu cenu interneta svim provajderima (tacnije onima koji nemaju trogodisnje ugovore sa Telekomom iz kojih ne mogu lako da izadju) ali sve se to nece bas jako brzo odraziti na krajnje korisnike koji koriste Telekomov 'last mile'. Za tu veliku vecinu korisnika WiMAX je kljuc ali konkursi za licence su opet odlozeni...

Mislim da je sledece godine na dnevnom redu RATELa razmatranje iznajmiljvanja lokalne petlje, tako da kako i pomenuh ranije prava demonoplizacije i konkurencija se moze ocekivati tek 2010. ili jos kasnije.

Zar nebi trebalo da ta "lokalna petlja" ne utice na SBB??? Ocu reci oni imaju svoje....

Napisao sam gore da je velika vecina korisnika vezana za Telekomovu 'lokalnu petlju'. Naravno da SBB ima i 'last mile' u svom vlasnistvu. Problem je to sto Telekom moze ladno da ignorise SBB-ove akcije (kao sto je nedavno dupliranje brzina) jer vecina Telekomovih korisnika nema izbora.
Onda dolazimo do situacije da ni SBB nema preteranog interesa da dize brzine jer ga niko ne prati i uvek mogu da kazu da ima najbrzi net.

Tehnoloskih prepreka nema, jedinu prepreku predstavlja Telekom jer bi sav internet i dalje isao kroz njihove centrale i infrastrukturu, a to ce sigurno naplatiti.

Misliš naše centrale i infrastrukturu... ;) tj. njihove... tj. naše... mislim njihove... e *** kako čovek izgubi pamet kada ga j.bu u zdrav mozak! :D:D:D

Generalna tendencija Telekoma je da se rasture velike centrale na mnogo manjih, da bi smanjili problem prevelikih rastojanja. Ako je neko iz NS neka samo prodje Hadzi Ruvimovom ulicom (za sada pesaka jer je renoviraju :D) i videce sa obe stane Huawei MSAN-ove. Verujem da se stvari tako rade i u drugim mestima pogotovu kada se uvode novi kapaciteti.

Poslednja izmena:
ja sam cuo da je SBB ovih dana vec manjim ISP-evima ponudio jeftinije linkove koje vec sad mogu uzeti od njih, tako da wifi i ostala mafija vec moze krenuti sa oboranjem cena da to zeli......
inace niko samovoljno to nece uciniti sve dok se ne pojavi jos zrelija konkurencija pa dok ne pocnu jedne druge da pritiskaju i kukaju kako nemaju zarade (a u sustini imaju debele samo je njihovo merilo bogacenja nerealno) :)

ja im svima zelim da sto pre pocnu da se cenovno kolju a i dobroj vecini zelim da bankrotiraju jer su nesposobni..... (odnosi se na wifi magupe uglavnom mada nista bolji nisu na adsl "isp"-evi)
naravno pametnim/uspesnim/kvalitetnim naravno ocekujem da opstanu ako ima takvih ;)

Mozda je pravilnije reci Telekom & RATEL vs. SBB :)

treba malo dublje protumačiti moju konstrukciju

Telekonj vs. SBB vs. Ratel

(SBB protiv svih a nigdje ne piše da je rat-el protiv telekonja :d )

I ovo meni smrdi na to da bi ratel mogao da zakupi jedan link :-devil-: :banana: :-devil-:

E bratjo, nema gorih od nas. Sad ce telekom da ucenjuje jer ima infrastrukturu koju smo mi platili. Pa bre Francuzi za svaku sitnicu zapale ceo grad, a mi cutimo i trpimo. U genima nam je da ga primamo.

Palili smo i mi u određenim slučajevima (recimo prije pola godine), i to rješenje mi se upošte ne sviđa.
Nismo mi tada palili ništa, i ondaK je palila država (koristeći neke majmune).

Inače, ja se slažem da paljenje ne rešava ništa, ovde će stvari početi da se rešavaju tek ondaK kad bandere počnu da služe za još nešto osim onoga za šta sad služe. Bandera je osnov svake demokratije!

A ovde je rečeno na poslednjih par strana dosta relevantnih stvari i kad se sve sabere nema baš nikakvog razloga za optimizam (ograničenje broja WiMax licenci, Telekomov monopol nad last mile infrastrukturom i nemogućnost provajdera da ostvare veliki benefit zbog jeftinijih međunardosnih veza, nedostatakmotiva za SBB da ponudi bitno veće brzine, itd, itd).

edit: Ubacio se wiz011 izmedju
@Shaddow Nisam siguran na sta tacno mislis, ako mislis na ono pljackanje po Knezu to nema nikakve veze sa ovim. Gomila manijaka koji pale i kradu a i ne znaju zasto to rade i borba za prava koja ti pripadaju nemaju veze jedno sa drugim. I nisam rekao aj da zapalimo mek, nego skupshtinu. Zezam se. Ovo ce i onako da obrishu i da me napenale. :)

Poslednja izmena:
ja sam cuo da je SBB ovih dana vec manjim ISP-evima ponudio jeftinije linkove koje vec sad mogu uzeti od njih, tako da wifi i ostala mafija vec moze krenuti sa oboranjem cena da to zeli......
inace niko samovoljno to nece uciniti sve dok se ne pojavi jos zrelija konkurencija pa dok ne pocnu jedne druge da pritiskaju i kukaju kako nemaju zarade (a u sustini imaju debele samo je njihovo merilo bogacenja nerealno) :)

ja im svima zelim da sto pre pocnu da se cenovno kolju a i dobroj vecini zelim da bankrotiraju jer su nesposobni..... (odnosi se na wifi magupe uglavnom mada nista bolji nisu na adsl "isp"-evi)
naravno pametnim/uspesnim/kvalitetnim naravno ocekujem da opstanu ako ima takvih ;)

I sta mi imamo od toga sto je sbb dao bolje linkove za manje pare... kad niko ne ukljucuje te linkove... Izgleda da nam negine da zapocinjemo sami biznis... hahahaha... moze se lako dovesti iz Rumunije link... sta je 50-ak km... za wifi.. ili wimax... hahahh

Poslednja izmena:
hahahaha... moze se lako dovesti iz Rumunije link... sta je 50-ak km... za wifi.. ili wimax... hahahh
Da, ali dosetila se bratja i toga, pa ograničila broj licenci. O tome i pričamo, sve je napravljeno tako da se maksimalno zaštiti i sačuva Telekomov monopol.

Da, ali dosetila se bratja i toga, pa ograničila broj licenci. O tome i pričamo, sve je napravljeno tako da se maksimalno zaštiti i sačuva Telekomov monopol.

Ako sam dobro razumeo, znaci svaka regija dobija po tri wimax licence... znaci u vojvodini bi trebalo da bude 3 provajdera koji ce moci da daju linkove. Ako je tako onda telekomov monopol i neznaci puno odna to kad ce biti jedan ta tri provajdera opet je to neki pomak zar ne?

Mislim da vise necu pratiti ovu temu a ni ceo ovaj deo oko provajdinga. Sve sam se izbedacio.:S:

Ako sam dobro razumeo, znaci svaka regija dobija po tri wimax licence... znaci u vojvodini bi trebalo da bude 3 provajdera koji ce moci da daju linkove.
Da, ali za Beograd jedan. Šta meni znači to što će, možda, biti bolje u Vojvodini?! U Bugarskoj je već mnogo bolje, je l' onda da se selim tamo?

Novi BG je u Vojvodini, Sha nas boli uvo :p
****te, na ovoj temi se ide od sjaja do ocaja u roku od par sati. A i ja blesav sto citam :D

Pa meni je bitno za vojvodinu... hahaha... preseli se u ns bice ti lakse... hahah :-devil-:
I ne baš... Pre par godina sam mogao da izdam stan u BG, da za lovu koju dobijem iznajmim stan iste veličine u centru Sofije i da od ostatka para lepo živim (u smislu, večere u restoranima itd). Čisto o razlikama u cenama ovde i tamo pričam. Otkako su u EU verovatno razlika nije baš ovolika.

A kako je sa razlikom u brzini Interneta ovde i tamo... Bezmalo mogu tamo da uzmem ADSL, koristim za svoje potrebe, a višak "izvezem" u Srbiju i budem Internet provajder. :p

Mnogo smo jadni! :S:

Hebi ga. Sami smo dozvolili da nas vlast gleda kao sirotinju raju koje se niko ne plasi

Sad svi cekamo da se te licence dodele. I nastavicemo da cekamo jer je tender pomeren za neko nedefinisano buduce vreme. Licenca za WiMAX je ujedno licenca za internet i fiksnu telefoniju tako da se tu kriju jos veci interesi. Licencu za Beograd vec ima jedna firma (cijeg imena sada ne mogu da se setim) i verujem da je to razlog sto ce biti dodeljena samo jos jedna licenca.
Naravno, da ne pominjemo to da se kod nas frekventni opseg vezuje za tehnologiju (sto mora WiMAX?) sto se nigde u normalnom svetu ne radi.
Da pokusam da malo utesim sve kolege forumase. Nije ovakava situacija kod nas nesto specijalno i nevidjeno do sada. Potpuno iste probleme imale su sve zemlje kada su razbijale monopole svojih telekoma. Naravno, nama je muka da sve to pratimo jer kasnimo za drugima desetak godina.

Vrh Dno