Šta je novo?

Pitanjce o APC UPS CS 650VA 230V

D

drex

Guest
Poz

Naime planiram da pazarim ups i nekako mi je za oko zapao gore navedeni. O upsevima ne znam puno, ali mi je jedan preko potreban (jer sam pre 2 nedelje uzeo nov komp) pa me zanima da li bi mozda neshto drugo preporuchili. Struja mi odlazi nekoliko puta dnevno i chesto opada napon. Ono shto mi je josh skrenulo pazhnju da je marka APC dosta skuplja od ostalih modela. Znam da je su APC napajanja jedna od najboljih, ali me zanima da li je bash tolika razlika u ceni opravdana.

tnx

Poz

Naime planiram da pazarim ups i nekako mi je za oko zapao gore navedeni. O upsevima ne znam puno, ali mi je jedan preko potreban (jer sam pre 2 nedelje uzeo nov komp) pa me zanima da li bi mozda neshto drugo preporuchili. Struja mi odlazi nekoliko puta dnevno i chesto opada napon. Ono shto mi je josh skrenulo pazhnju da je marka APC dosta skuplja od ostalih modela. Znam da je su APC napajanja jedna od najboljih, ali me zanima da li je bash tolika razlika u ceni opravdana.

tnx

Masina iz profila, taj model UPS-a, radi odlicno.Kad nestane struje, drzi masinu oko 15-ak minuta maks, kad se nesto zahtevno radi (igra na primer), drzi oko 5 min.
Padove napona oseca, i to vrlo dobro i odreaguje na vreme.
Napisi i koju konfiguraciju imas, u svakom slucaju preporuka...

re:

APC Smart Ups serija je najskuplja,ali ima u sebi i stabilizaciju napona,tako da se sam ups sa pogonom na bateriju [akumulator-e] ukljucuje samo kad je bas jako nizak napon ili kada ga uopste nema. A ima i isprogramiran self test baterije,na svakih 14 dana.
Kod te serije, "smart ups", je ta cene koliko-toliko opravdana,dok kod "obicnih" ups-ova nista ne opravdava toliku razliku u ceni.
E, sad nemoj bas porediti najjeftiniji Mustek i neki APC,to vec nema smisla.
A imas jos i mogucnost da neki od njih daje los "cetvrtasti" napon na izlazu,tako da neka od napajanja nece jednostavno da rade na takvom naponu.
Mislim da bi ti taj koji si planirao,radio korektno,ali isto i ovaj drugi predlozeni.
pozz

Da navedem konfiguraciju, poshto sam to izostavio.
Monitor Samsung 971P
Intel C2D 8400
Gigabyte P35-DS3L
Kingston HyperX 1066MHz 2GB
WD 320AAKS
MSI 8500GT
Miro PCTV
Cooler Master 460W

Pa, ok...imaces punu autonomiju baterije prilikom nestanka, oko 20 minuta...APC jeste skuplji, zasto je to tako imas na vise mesta u ovom podforumu objasnjeno, pa ti prelomi.

Taj model je 650VA/400W

Edit: a misli se na 230Volti modele, za Nemacki/Holandski elektro sistem...

P.S. Oko stabilizacije napona, da li je tacno da ne-smart UPS uredjaji nemaju tu f-ju, vec samo rade kao obican akumulator za komp? Znaci ako prosvira napon od 500v zbog kvara na EPS mrezi ode i UPS i komp... da li je preporuka onda uzeti surge protector i na njega nakaciti UPS, naravno isto APC-ov?

re:

Naravno da svaki UPS [a APC pogotovo] ima zastitu od naponskih udara,kako najjeftiniji,tako i oni skuplji. Samo je pitanje koliko "brzo" moze da odreaguje [grmljavina i sl] i koliko moze da podnese. Ja sam dva puta gutao knedle kad sam ljudima posle neke grmljavina i crkavanja modema i napajanja , odneo Mustek 600 [kupio nov] i sledeci put opet crkao modem,a sve je bilo povezano preko njega. Tad je taj Ups bio oko 50e i njima je bio prihvatljiv po ceni.
Informguard 600ap je kod prijatelja spasao skup tft monitor i racunar kada je grom udario direktno u konzolu od struje. U njemu je crklo samo par dioda,sto je zamenjeno i radi kao sat. U prilogu je slika Fid-ove sklopke [ugljenisana], kada ju je skinuo radnik Elektrovojvodine.

Prilozi

• 11-06-07_1900.jpg
    11-06-07_1900.jpg
    55.2 KB · Pregleda: 80
  • 11-06-07_1902.jpg
    11-06-07_1902.jpg
    56.2 KB · Pregleda: 81
Znaci moj matori BackUPS 500VA/300W ipak ima zastitu od naponskih udara? Imam dva komada, rade kao sat i posle toliko vremena... prvi je uzet posle NATO bombardovanja kada je bio onaj haos sa restrikcijama cas ima cas nema struje... i dan danas sljaka super, APC je to... vredi svaki cent.

Hvala zeljko!

A slika je koma.... sta ucini grom!!! Kazes UPS preziveo? Informguard-ov? Valja li to kao APC?

Poslednja izmena:
To je Informguard 600ap ,kostao je nesto vise nego Mustek te snage [zato je i kupljen]. U njemu je crklo par zener dioda,sto je zamenjeno i dan-danas radi.
E sad, ima dosta pokuda za Informguard,valjda zavisi od serije do serije.
Imam drugara koji radi sa racunarima xx godina i koji tvrdi da je Mustekovih ups-ova prodao na stotine sa jako malim procentom raklamacije,dok su ga APC uredjaji dosta puta razocarali [udarili po dzepu]. Ali je to sa Apc-om bilo pre dosta godina kada nije bio takav izbor na trzistu,ali ce najverovatnije biti da su u pitanju bile one silne restrikcije struje i strujni udari , u kojima i dan,danas "uzivamo" zahvaljujuci nasem dragom EPS-u.:mad:

To je Informguard 600ap ,kostao je nesto vise nego Mustek te snage [zato je i kupljen]. U njemu je crklo par zener dioda,sto je zamenjeno i dan-danas radi.
E sad, ima dosta pokuda za Informguard,valjda zavisi od serije do serije.
Imam drugara koji radi sa racunarima xx godina i koji tvrdi da je Mustekovih ups-ova prodao na stotine sa jako malim procentom raklamacije,dok su ga APC uredjaji dosta puta razocarali [udarili po dzepu]. Ali je to sa Apc-om bilo pre dosta godina kada nije bio takav izbor na trzistu,ali ce najverovatnije biti da su u pitanju bile one silne restrikcije struje i strujni udari , u kojima i dan,danas "uzivamo" zahvaljujuci nasem dragom EPS-u.:mad:

Prodaje racunare?
Iz ovoga se moze i zakljuciti da APC crkavaju i ostavljaju kompove zive, a MUSTEKovi prezivaljavaju i unistavaju kompove? Zar ne?
I naravno niko ne nosi MUSTEK na reklamaciju jer nije kriv tvoj ortak vec EPS.
+Jedno vreme si samo APC i mogao da kupis, nije bilo MUSTEKa.

re:

Meni ni jedan APC nikada nije crkao,ali on verovatno gleda neku statistiku , broj prodatih uredjaja i broj reklamacija,a i mozda je to prica za siroke narodne mase,zbog same razlike u ceni. Mustek je 2-3 puta jeftiniji od APC iste snage,a da ne pricamo o Smart Ups seriji. Lakse je Musteka prodati,a i "drzi" solidno vreme u kombinaciji sa tft monitorima i kancelarijskim racunarima.
A dosta ljudi i ne zna da Ups uredjaji imaju jos neku funkciju ,sem da zavrsis posao i sacuvas podatke,u slucaju nestanka struje.
pozz

Koristim za masinu iz potpisa APC BackUP RS 800,prvi ups koji sam koristio je isto APC star 4 godine radi na drugoj masini odlicno.Iako je toliko star izgura masina nekih 5-10 minuta.Na ovom izgura nekih 15-20 minuta i mogu reci da odlicno regulise napon i vredi svakog evra kojim je placen :)

APC BackUps CS 500 radi kao sat vec 4 godine, INFORM turski krhevi rade dobro 1 god posle toga baterija oslabi ne moze ni 1 min da izdrzi imam 6 u firmi svi su spremni za smece.

Na starim Back UPS postoji, imas pozadi 4 switch-a... jedan ima simbol sa precrtanim zvonom - sa njim disable-ujes zvucni signal ;)
E sada na ovim novim uredjajima ne znam... ali trebalo bi da ima kad ovi matori imaju.

Poslednja izmena:
I ja imam ups iz naslova i zaista je sjajan,jedina stvar koja me nervira je povremeno zujanje trafoa ili neceg slicnog u njemu ali sam se navikao...nije jako ali se cuje.

Imam ga oko godinu i nesto malo vise.Licno mislim da je neka glupost u njemu to sto se tice zujanja,smor mi je bio da ga vracam na garanciju dok je bio pod njom.Ne cuje se stalno i nije tako jako_Ono sto je bitno da stvarno radi svoj posao...

Imam ga oko godinu i nesto malo vise.Licno mislim da je neka glupost u njemu to sto se tice zujanja,smor mi je bio da ga vracam na garanciju dok je bio pod njom.Ne cuje se stalno i nije tako jako_Ono sto je bitno da stvarno radi svoj posao...

jeste, i meni zuji! Nisam znao do chega je, medjutim nikad mi nije tako tiho u sobi da me nervira... I ja sam se pitao da li je problem ili ne

Do sada sam imao Musteka, ali stigla je nova konfiguracija, tako da bih hteo kvalitetniji UPS. U dilemi sam između UPS-a sa naslova i RS 500 VA. Moja konfiguracija u budućnosti bi trebalo da se nadogradi nekim Phenomom X4 i ATI-jem 4850 ili slično.

Vrh Dno