Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

Jedan od problema je to što nikad niko nije rekao šta je uopšte to naše "okruženje". Koje su to države? Zašto nikad niko kad priča o "cenama u okruženju" ne navede te cene? Evo, ja znam da je hrpa stvari "u okruženju" (Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija...) jeftinije nego u Srbiji. Kako to da "cene u okruženju" nikad nisu faktor da nešto pojeftini, nego samo kad nešto treba da poskupi?

BTW, termin "cene u okruženju" je obična besmislica, sam po sebi. Svaka država je specifičan slučaj, cene diktira ili tržište ili vladajuća oligarhija. Ni u jednom, ni u drugom slučaju, "okruženje" ne znači ništa.

U konkretnom slučaju, Telekom Srbija je, po zvaničnim podacima, preduzeće sa ubedljivo najvišim profitom u Srbiji. Tako da oni očito i sa ovakvim cenama kakve su bile do sad enormno zarađuju i potpuno je nejasno čime se može pravdati bilo kakvo poskupljenje.

Moram u potpunosti da se slozim.
Pa stvarno kada tako neko krene da nas pravi budalama zapitam se kako taj posle toga ne snosi nikakve posledice za izrecene neistine?
E bas bih voleo da svi koji imaju tehnicke mogucnosti za sbb internet predju na njega, njih nije bas malo, i onda telekom moze da se slika, pogotovu sad posle odluke ratel-a. A jos kada budu dosli fiksni operatori...
Ja na sbb bih presao odmah kada bih mogao, ali ptt-kds kablovsku sada placam jako povoljno-200 din, pa mi se ne daje za sbb 600, zbog interneta.

U konkretnom slučaju, Telekom Srbija je, po zvaničnim podacima, preduzeće sa ubedljivo najvišim profitom u Srbiji. Tako da oni očito i sa ovakvim cenama kakve su bile do sad enormno zarađuju i potpuno je nejasno čime se može pravdati bilo kakvo poskupljenje.

Vec nekoliko godina unazad budzetski deficit drzave se pokriva iz privatizacije. E sad, posto vise nemaju sta da prodaju a i to sto imaju niko nece da kupi (JAT,RTB) mislim da je namera da se ovako malo kompenzuje nedostatak sredstava iz privatizacije. To je neko moje misljenje, sto ne znaci da je tacno ali mi se cini kao jedini razlog jer kao sto kazes telekom ne bi propao i da su zadrzane stare cene.
A mozda im treba za ratu kredita za telekom rs?:D

Čekaj malo, ne pratim redovno forum, sad sam tek bio na onom linku sa tarifama što je neko ostavio. Šta je tačno poskupelo 100%? Impuls je i dalje 0,3037, e sad za ostale tarife ne znam ali lokal je mislim i pre bio 2 min za slab i 1 min za jak saobraćaj. To znam jer je računica za dial-up bila nešto manje od 11 din/sat za jak i nešto manje od 6 din za slab saobraćaj sa pdv-om jer je smin 042/1 bio duplo jeftiniji od lokala.
Pošto nisam u toku interesuje me par stvari:
- jesu li one tarife sa linka ažurirane i tačne?
- koji je impulsni interval za 042/1, je li po starom ili se sad tarifira kao i lokal (rekao bih da je ovo drugo jer po sajtovima provajdera tako stoji, a na telekomovom sajtu nisam ništa video o smin-u)
- šta je tačno poskupelo, koja zaona, pretplata... koliko?

Čekaj malo, ne pratim redovno forum, sad sam tek bio na onom linku sa tarifama što je neko ostavio. Šta je tačno poskupelo 100%?
ako sam dobro čuo, pretplata je poskupela 3 puta, a cena impulsa u lokalnom i međugradskom saobraćaju 2 puta, cena razgovora sa inostranstvom je ostala ista...

Poslednja izmena:
Jos kada je dobri cika Jova dosao na celo UO RATELa jasno je receno (za one koji znaju da citaju birokratski jezik) da se barem do 2010. godine u sustini nece dozvoliti ozbljna konkurencija Telekomu. I eto RATEL sa te tacke gledista sve i radi po planu i programu koji je zacrtan jos 2005. Doneli su pravilnik o medjunarodnm povezivanju koji tek treba da stupi na snagu. Pa onda 30 dana za dozvole pa da otvorimo konkurs , pa da zapalimo jednu... pa vamo, pa tamo... Po mojoj proceni nista ozbiljnije ovo nece doneti negde do marta 2009.
A da ne pricamo o lokalnoj petlji.
Ove godine je trebalo da se razmoti pravilnik o MNP (mobile number portability). Naravno od pravilnika ni traga ni glasa. Sad i da pocne da se razmatra, pa javna rasprava, pa usaglasavanje sa Ministrastvom, pa onda primena 6 meseci posle stupanja na snagu.. i eto 2010. godine.

Da ne nabrajam dalje posto mi je prosto muka od toga kolike smo ovce kada dozvoljavamo da nas ovako zamlacuju.

Jos kada je dobri cika Jova dosao na celo UO RATELa jasno je receno (za one koji znaju da citaju birokratski jezik) da se barem do 2010. godine u sustini nece dozvoliti ozbljna konkurencija Telekomu. I eto RATEL sa te tacke gledista sve i radi po planu i programu koji je zacrtan jos 2005. Doneli su pravilnik o medjunarodnm povezivanju koji tek treba da stupi na snagu. Pa onda 30 dana za dozvole pa da otvorimo konkurs , pa da zapalimo jednu... pa vamo, pa tamo... Po mojoj proceni nista ozbiljnije ovo nece doneti negde do marta 2009.
A da ne pricamo o lokalnoj petlji.
Ove godine je trebalo da se razmoti pravilnik o MNP (mobile number portability). Naravno od pravilnika ni traga ni glasa. Sad i da pocne da se razmatra, pa javna rasprava, pa usaglasavanje sa Ministrastvom, pa onda primena 6 meseci posle stupanja na snagu.. i eto 2010. godine.

Da ne nabrajam dalje posto mi je prosto muka od toga kolike smo ovce kada dozvoljavamo da nas ovako zamlacuju.

I ja se slazem da zapalimo po jednu i da se smirimo :smoke:,
i cekamo da wiz dobije informacije od poverina za informacije.:D

i cekamo da wiz dobije informacije od poverina za informacije.:D
A, ne, pa ja neću dobiti ništa, to sam već ukalkulisao. Prvo zato što mislim da to što tražim i ne postoji, a drugo zato što će se oni pozvati na "poslovnu tajnu". Jedna stranka (da ne imenujem, počinje na L) je pre neki dan tražila sličnu stvar u vezi sa poskupljenjem gasa i otkačili su ih na isti način.

Dajte ljudi ako neko ima glasnik od juce (17.10. 2008.) nek skenira te pravilnike i nek okachi ovde. Sad sam proverio sadrzaj jucerasnjeg broja i pravilnici su objavljeni, tako da od sledeceg petka stupaju na snagu.
Da vidimo detalje tih pravilnika, kako bismo znali sta mozemo da ocekujemo.

I sta sad kada cemo dobiti novi link???? Mislim kada ce poceti sa radom???
Prvo kao kad nam ratel da odobrenje i sta se sad ceka?

Za tri dana ce svako moci legalno da koristi svoj link prema inostranstvu. Znaci od petka SBB moze slobodno da koristi link prema Rumuniji, i vise nema izgovora da im Telekom diktira cene. Ostalim provajderima koji zele link ka inostranstvu ce trebati par meseci da isti i izgrade, ali bitno je da to sada moze uraditi svaki provajder koji to pozeli. Kada to ucini jos njih 3-4 (pored Telekoma, Verata i SBB koji vec imaju) mozemo ocekivati konkurenciju a samim tim i povecanje brzina i nize cene.

E sad jos da vidimo onda od ponedeljka obecanje SBB-a da cim dobiu link brzine idu gore....
Ili ce nas opet zavrnuti sa izgovorom kako su skoro spustili cene.... ccc...

E sad jos da vidimo onda od ponedeljka obecanje SBB-a da cim dobiu link brzine idu gore....
Ili ce nas opet zavrnuti sa izgovorom kako su skoro spustili cene.... ccc...

Nemoj tako, zamisli frku koju bi napravili korisnici koji imaju adsl ako SBB opet digne brzine a Telekom i dalje sa suludom maximalnom brzinom od 1.5 mbps :d

U Sapcu se vec duze vreme vrti prica da ce pustiti jaci net slovenci tj preko neke domace firme.Cale poznaje vlasnika u Sloveniji i net bi trebao da dolazi iz Nemacke e sda jedini problem je RATEL jer se ceka njegova dozvola,ja sam mu rekao za ovo i bas pita on coveka kaze nista jos nisu dobili zvancino kao firma.

Pa bilo bi i smesno i tuzno, SBB bi onda bio 4 puta brzi od telekomovog adsl-a za iste pare. Ja bi se smejao....histericno :p :D

da je SBB pametan i da duplira ponovo brzine dok je Telekom u knock down-u i da im time izotima sve korisnike koji imaju uslova za SBB...to bi bilo do jaja!

pa da ja placem sto nemam kablovsku :( doduse vec mi krivo al da jos jednom duplira plakao bih ko siroce :(

Poslednja izmena:
E ovo je da places.. kad su ovi nasi LICIMURI podizali cene telefonije hteli su da se porede sa okruzenjem. :mad::mad::mad:
Ne, ne... To je zato što ti pogrešno kapiraš njihovu terminologiju. Kad oni kažu "okruženje" to znači krug proizvoljnog prečnika. A tačka u odnosu na koju se poredi nije bilo koja tačka, nego tačno ona tačka u kojoj je nešto skuplje nego u Srbiji. Ako ima više takvih tačaka, uzima se ona u kojoj je najskuplje.

Primera radi... Ako je vekna hleba jedino u ostrvskoj državi Trantu Trintu (udaljenoj 17.000 km od Srbije) 7x skuplja nego u Srbiji, onda će se reći "U Srbiji je hleb 7x jeftiniji nego u okruženju, i zato mora da poskupi". Onda će hleb poskupeti 4x, pa će se zatim reći: "Još uvek je u Srbiji hleb skoro dvostruko jeftiniji nego u okruženju" (pa se zato mogu očekivati nova poskupljenja).

:laugh::laugh:
:( :(

Ne znam dal da se smejem il da placem... A ako SBB opet duplira brzine, ima im secem kablove iz inata, jer nemam uslove da ih uvedem :-devil-::-devil-:

Okruzenje - HA! Kad su cene onda je okruzenje (laz nevidjena), kad je kvalitet - niko ni da zucne...

@wiz011 - matematicki receno to je proizvoljno epsilon okruzenje :d

Poslednja izmena:
fora je da je SBB najavio da ce opet povecati svoje usluge (citaj brzine) ukoliko krene da koristi link ka rumuniji a mi cemo se i dalje patiti sa ADSL-om

fora je da je SBB najavio da ce opet povecati svoje usluge (citaj brzine) ukoliko krene da koristi link ka rumuniji a mi cemo se i dalje patiti sa ADSL-om

e bogami nećemo, ima da pružim ako treba 100 metara onog crnog kabla (ne znam stručni naziv, al to je onaj što ne gubi signal :-devil-: ) i nabaciti kablovski net. isplatiće se.

:banana:

Daj ne palite se bezveze... Ako SBB bude povecao brzine ima da bude smak sveta! :d

Vrh Dno