Šta je novo?

Pomoc oko memorije

ivanmisa

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2008
Poena
301
Kupio sam 2x1GB memorije ,kingston na 800 MHZ,i rekli su mi da ce bios sam da prepozna takt.Ne razumem se nesto preterano mnogo ali sam video da mi memorija radi na 533MHz iako na maticnoj ploci stoji da podrzava do 1066 MHz.Kako da podesim u biosu da mi radi na 800 MHz?Moze li sto jednostavnije jer se ne razumem preterano :)?Dole su slike sa infom o procesoru,memoriji,maticnoj,cpuz i everest.Hvala unapred.

Pa naravno moras podesiti u BIOS-u da ti radi na 400mhz (sto je prakticno 2x400=800mhz)...
Udji u BIOS i nadji tamo gde pise DRAM frequency, postavi ga na 400mhz (ako imas ponudjeno 266,333,400 i 533) i trebalo bi da radi na 800mhz... A ako imas ponudjeno 533,667,800 i 1066 stavi na 800mhz i radice...

Ovako to treba da izgleda

20079301855599049.jpg

Predlazem da pre dizanja na 800mhz, prvo namestis slicno kao gore na 5-5-5-15 (ako si kupio CL5 memoriju)vrednosti, pa onda ako ti memorija radi kako treba probas da pomeris na 4-4-4-15 (ako je CL4) i eventualno 4-4-4-12...

Poslednja izmena:
:-(.Hvala ti na odgovoru.Je li to znaci da samo u dual channel-u ne moze preko 533 MHz ili i sa single 2 GB ne bi moglo vise od 533?
-FSB 1066/800/533MHz
- Dual-channel DDR2 533/400? Sta je uopste FSB?
Znaci to je to,da ne cackam nista u biosu,sve je kao sto treba?

:-(.Hvala ti na odgovoru.Je li to znaci da samo u dual channel-u ne moze preko 533 MHz ili i sa single 2 GB ne bi moglo vise od 533?
-FSB 1066/800/533MHz
- Dual-channel DDR2 533/400? Sta je uopste FSB?
Znaci to je to,da ne cackam nista u biosu,sve je kao sto treba?

Da to znachi da ne cackas nista u biosu.Sve ja kako treba.
Ni u single ni u dual chanelu neces moci iznad 533 za memoriju da izvuces.
- Milom - ali silom hocu reci owerclockom malo moze.
Memare ti sada rade u dual chanel modu.

FSB ( Front Side Bus) je frekvencija magistrale kojim procesor komunicira sa plochom , mada takt FSB-a ima uticaja i na ostale komponente.
Sada ti je FSB 533. Vidis na prvoj slici ( 133 x4 = 533)
Mada iz brojki se vidi da imas mali owerclock.:wave:

Hvala na odgovoru ;).Znaci nista od plana da sustignem NASA-in kompjuter :p.Salim se,odoh da odigram NBA live 1998,da povratim ego kompu:).

Flashuj ploču najnovijom verzijom biosa, ja sam uradio i podržava memoriju do 800MHz

Jesi li siguran da to uspeva?U firmi imam nekoliko racunara koji podrzavaju isto samo do 533 pa ako je to sigurno ja bih probao,Uostalom nista ne gubim jel?:wave:

Jesi li siguran da to uspeva?U firmi imam nekoliko racunara koji podrzavaju isto samo do 533 pa ako je to sigurno ja bih probao,Uostalom nista ne gubim jel?:wave:
@ bishop hvalaaa na savetu mada ja nemam veze sta znaci flesovati bios :type:
@csozsop -ako probas na firminim kompovima aj ako te ne mrzi javi je li uspelo,ne smem sam da cackam po biosu da ne zeznem nesto ;).Ako provereno pomaze i ako mi neko pojasni sta znaci flesovati bios probacu :).

@ bishop hvalaaa na savetu mada ja nemam veze sta znaci flesovati bios :type:
@csozsop -ako probas na firminim kompovima aj ako te ne mrzi javi je li uspelo,ne smem sam da cackam po biosu da ne zeznem nesto ;).Ako provereno pomaze i ako mi neko pojasni sta znaci flesovati bios probacu :).

Flesovati bios znaci da u bios chip ( srce maticne ploche) uguras - uflesuje novi bios -da kezem programcic.Taj bios da kazem programcic je razlichit za svaku maticnu plochu.Preko tog bios chipa plocha - racunar se podize - da kazem budi se i trazi operativni sistem ( windows ) i drajvere za pojedine komponente.Flesovanje biosa je dosta jednostavna stvar ali ako nisi radio nikad ili ne znas kako se to radi bolje da to radi neko ko zna ili neki serviser jer mozes trajno i nepovratno da sj... maticnu.Ako uspem javit cu ti da li je operacija uspela i detaljno objasniti kako se radi i poslati originalni bios na mail.:wave:

Provereno, čak uspevam da izvučem i veći FSB.:D
Uradio sam update preko onog softvera koji dolazi uz ploču i na sreću prošlo je bez problema, btw, nisam ubacio najnovio bios, jer je na ASUS-ovom sajtum poslednja verzija beta, pa sam instalirao onu pre toga.:wave:

@ bishop hvalaaa na savetu mada ja nemam veze sta znaci flesovati bios

Pročitaj manual koji si dobio uz ploču, pre bilo čega drugog:wave:

Poslednja izmena:
@Bishop
Jel mozes da kazes verziju biosa?Na jednom od racunara je bas P5PL2-E plocha pa da ne experimentisem.:wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno