Šta je novo?

Minimalna radna temperatura hardvera?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Jedan racunar drzim "napolju". Sta ce se desiti kada temperature padnu ispod nule? (posto nema vode u kompu, pretpostavljam da se nece desiti nista :d )
Ozbiljno, da li bih mogao mati nekih poblema?

A vlaznos vazduha se ne tretira kao voda? Najbolje bi bilo kad bi mogao da ga vakumiras :)
Velike oscilacije temperature, narocito zimi, mogu da te rese tog racunara po kratkom postupku. Dakle, nije problem koja je najniza temperatura, vec ce problem biti u vlagi (koja je veca napoljU).

Proces se zove kondenzacija i neminovan je prilikom velike razlike u temperaturama...

Jedino da napunis kuciste argonom ili nekim drugim inertnim gasom, mada i dalje je pitanje kako ce HDD na primer podneti skupljanje usled niske temeperature zbog pokretnih delova.

Poslednja izmena:
Ima li neko resenje onda?
Komp nece biti bas na otvorenom, bice na spratu kuce koji trenutno nema prozore pa su otvori zatvoreni sa celofanom i daskama.
Komp je stalno upaljen, pa je to olaksavajuca okolnost, znaci nece biti paljen hladan, vec ce non stop raditi.

Da ga ubacim u neku kartonsku kutiju ili sta? Dajte neke predloge.

Hard ce da vrisne sigurno, posle par grejanja-hladjenja. Mada ako ti bude stalno ukljucen, mislim da mu (racunaru) nece skoditi niske temperature... Nece biti ni kondenzacije jer je topliji od okoline.

pa zavisi kolika je temperatura na spratu

moj predlog oblozi ga stiroporom debljim i ne bi trebalo da bude problema

Slazem se sa Zevs...
Ako ce da radi non-stop,nema problema.Radio mi stari celeron i inegrusa i810 celu zimu na neizolovanom tavanu...Bio podesen da se sam ukljucuje i konektuje i sve...Hard mi nije riknuo preko zime...riknuo je letos.

Svi hlade racunare, a meni treba nesto da ga zagrejem :)

Ako bas padnu temperature umotacu hdd u neku krpu cisto da akumulira njegovu sopstvenu toplotu, za ostale komponente ne bi trebalo da bude problema koliko sam razumeo.

Pa komp ti je u,na kraju krajeva,zatvorenom.Ne umotavaj hdd ni sa cim.Meni je znao da bude po par dana off,kad nisam kuci i palio na teskom -.Nije bilo problema uopste.Sluzio mi kao gateway i skidao torrent.Hdd je zveknuo letos na najgorim vrucinama iako je imao 8cm ventilator.Ko zna koliko je bilo stepeni pod crepom?Ne razmisljaj uopste.Jedini problem ti moze biti prasina i paucina.Obidji ga jednom sedmicno sa pajalicom:).Ma mozda ni toliko cesto...

Jedan racunar drzim "napolju". Sta ce se desiti kada temperature padnu ispod nule? (posto nema vode u kompu, pretpostavljam da se nece desiti nista :d )
Ozbiljno, da li bih mogao mati nekih poblema?

Pod uslovom da ti ne nestaje struja u toku zime (sto je u Srbiji apsolutno nemoguce :d ) i da je ukljucen non-stop onda nece da mu fali bas nista.

Meni neki PIII radi na neizolovanom tavanu vec 2 godine kao sat. Prekriven je cvrstim najlonskim dzakom koji je isecen po duzoj strani tako da je otvoren na dve strane i samo prebacen preko, ima protok vazduha i nisam primetio kondenzaciju a pretpostavljam da najlon taman zadrzava dovoljno toplote da masina radi kako treba. Nikad nisam imao problema sa dizanjem sistema i sl.

Ma onda ne bi trebalo da bude problema uopste.

+1

Kolko masina stoji po krovovima i potkrovljima (masine za wireless), uostalom i kad se radi sa LN2 i potovima stvara se kondenz i van zasticenih mesta oko soketa i uglavnom sve radi :)

Jedino HDD-u moze da zasmeta niska temp, mada sumnjam da ce mu se nesto desiti.

I jednog dana ces da nam se javljas iz internet kafea uz poruku

"I, ko je ono rekao da ce da radi bez problema?"
sa pratecom fotografijom
gas-pipeline-explosion-akinleye2-ga.jpg

Sve komponente u racunaru se greju, tako da ce da mu bude kao da imas ekstra provetreno kuciste. Mislim da nema potrebe da ga umotavas u nesto, mozes samo da postignes kontra efekat.
Hard moze da strada od niskih temperatura, ali ako bude radio, drzace se on dovoljno toplim.
To je moje misljenje, ne garantujem nista :d

Meni je komp stajao celu zimu (mikrotik) napolju na terasi i nista mu nije falilo jos uvek radi,mada sam morao iz drugih razloga da ga vratim u sobu.

Vrh Dno