Šta je novo?

Za vlasnike GA-P35-DS3R i Intel E8200

JasonKiller

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2006
Poena
304
Znaci ovako:
Imam plocu Gigabyte GA-P35-DS3R i Intel E8200.
Memorija je Kingston HyperX 2x1GB DDR2 1066 MHz.

Pitanje za one koji imaju istu ovu plocu i procesor, je na koliko vam radi isti, sa kojim
podesavanjima, naponi, frekvencije, koje su vam temperature ...

Citao sam dosta ovde na forumu, ali uvek je neka druga kombinacija ploce i procesora u pitanju, a hteo bih konkretne informacije, ako neko ima isti ovaj hardware.
Znam da mnogo faktora utice na overclock, ali ipak bi bilo zgodno cuti kako je neko podesio svoju masinu, makar kao neke smernice za dalje.

Do kojeg maksimalnog napona bih smeo da idem sa ovim E8200?

Svaki savet, predlog i sugestija su dobrodosli i cenjeni.
Unapred hvala

Ja imam istu ploci i q6600 pazi i mene muci,clokovao sam na 2,9 preko toga nece u biosu mogu da podignem koliko god hocu ali pri podizanju sistema reseteju se,jdedino sto ti mogu reci da moram da odvojis par sati i postepono clokujes procesor i obrati paznju na temperaturu.

Gigabyte ploce znaju da imaju problema sa zastarelom verzijom biosa. Moja EP43-DS3 je dosla sa biosom verzije F3 sa kojim nisam ni malo uspeo da klokujem procesor (E7200) a posle fleshovanja na F9 verziju (najnovija) klokuje se ko san

E8200 prosto vapi za visokim FSB-om, pa stoga počni od toga da staviš sveži bios i obezbediš dodatno hlađenje NB-a... Ima da "progledaš"...

Što se napona CPU-a tiče, zavisi od hlađenja. Sa box-om ne bih išao preko 1.3V za svaki dan, sa TX2 recimo ne preko 1.35V, a sa Vendettom2 ili TRUE-om i 1.40V je sasvim OK za svaki dan. Poenta je da temperature jezgara pri maksimalnom opterećenju ne budu preko recimo 65C "za svaki dan".

Meri sa ovim:
http://www.alcpu.com/CoreTemp/

A optereti sa ovim:
http://www.ultimate-filez.com/files/IntelBurnTest.zip

Poslednja izmena:
Hvala svima na savetima.

E sad, ovako.
Uspeo sam da postignem 4GHz (8x500 MHz), pri cemu mi Vcore 1.36V, a maksimalna temperatura pri testiranju sa IntelBurnTest-om je 65C, mereno sa RealTemp-om.
Koristim CoolerMaster Hyper 212 cooler.
Pustao sam i Orthos, EVEREST, 3DMark, sve je proslo OK, tako da mi se cini da je ovo stabilno. U svakodnevnom radu je isto sve OK, bez problema.

Ono sto me brine je da li je ovih 1.36V mnogo, bez obzira sto mi MAX temperature nisu kriticno visoke. Dalje, ja sam shvatio da svi ovde navode napone koje ocitavaju sa Cpu-Z, SpeedFan-om ili nekim slicnim programom, i da taj napon moze da se razlikuje od onoga sto je zadato u BIOS-u. Jer, ja u BIOS-u izaberem vrednost za napon od 1.39375V, a u monitoringu u BIOS-u se ocitava 1.364V. Cpu-Z mi prikazuje 1.360V, koji pri FULL opterecenju pada na 1.312V.
Ja sam racunao na taj pad napona, inace ne bih stavljao 1.39375V, nekako mi je mnogo.
Da li sam u pravu, tj. da li se gleda napon iz Cpu-Z, ili nominalno ona vrednost koja se zadaje u BIOSU?
I opet, da li je 1.36V mnogo za svaki dan za ovaj E8200?

Hvala svima na savetima.

E sad, ovako.
Uspeo sam da postignem 4GHz (8x500 MHz), pri cemu mi Vcore 1.36V, a maksimalna temperatura pri testiranju sa IntelBurnTest-om je 65C, mereno sa RealTemp-om.
Koristim CoolerMaster Hyper 212 cooler.
Pustao sam i Orthos, EVEREST, 3DMark, sve je proslo OK, tako da mi se cini da je ovo stabilno. U svakodnevnom radu je isto sve OK, bez problema.

Ono sto me brine je da li je ovih 1.36V mnogo, bez obzira sto mi MAX temperature nisu kriticno visoke. Dalje, ja sam shvatio da svi ovde navode napone koje ocitavaju sa Cpu-Z, SpeedFan-om ili nekim slicnim programom, i da taj napon moze da se razlikuje od onoga sto je zadato u BIOS-u. Jer, ja u BIOS-u izaberem vrednost za napon od 1.39375V, a u monitoringu u BIOS-u se ocitava 1.364V. Cpu-Z mi prikazuje 1.360V, koji pri FULL opterecenju pada na 1.312V.
Ja sam racunao na taj pad napona, inace ne bih stavljao 1.39375V, nekako mi je mnogo.
Da li sam u pravu, tj. da li se gleda napon iz Cpu-Z, ili nominalno ona vrednost koja se zadaje u BIOSU?
I opet, da li je 1.36V mnogo za svaki dan za ovaj E8200?

Gleda se napon u Cpu-Z jer postoji Vdroop kao sto si rekao, ili pad napona.

Pazi ovako, na Intelovom sajtu pise da je range voltaze tog procesora 0.85V – 1.3625V, znaci blizu si njihovog maksimuma. q6600 je radio na visim naponima 0.85V – 1.5V. e8xxx procesori rade na manjim naponima pa zato manja potrosnja i grejanje. Ne bih ti preporucivao da povecavas vise, a mozda je i pametnije i da smanjis ali ne znam kako ce ti se to odraziti na stabilnost. Mozda bi i radio na vecoj voltazi procesor, ali ja iskreno ne bih povecavao sanse da procesor crkne.

BTW CoreTemp ne prikazuje tacno temperaturu za e8xxx procesore, tj. dodaje +10 stepeni celzijusa. RealTemp je jedini tacan.

Poslednja izmena:
@ GuiLe:

Vidim da imas CM Hyper 212, pa bih da te pitam nesto oko ventilatora na istom.
Ja koristim fabricki fan koji se dobije sa coolerom i nemam detekciju broja obrtaja u BIOS-u. Da li je to normalno, kako je kod tebe?
Ukljucio sam ventilator na konektor za CPU_FAN na ploci.

Evo sad gledam u SpeedFanu i pokazuje mi 1920 obrtaja po minuti. Verovatno mi pokazuje i u BIOS-u jer ne verujem da bi onda SpeedFan detektovao nesto uopste. Nisam gledao oko kablova nista, jer su mi komp sklopili u Gigatronu pa ne mogu da ti kazem. Ako te bas zanima mogu da pogledam.

Vrh Dno