Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

Konacno korak u pravom smeru. Sada postoje realne sanse da za novu godinu dobijemo pravi poklon - znacajno brzi internet kod nas ;)

p.s. kada ovi pravilnici izadju u glasniku (do kraja nedelje), bilo bi lepo ako neko moze da skenira pomenute pravilnike i da ih okaci ovde. Ili ako neko ima pristup online izdanju onda bi to bilo jos lakse da se odradi.

Poslednja izmena:
Konacno korak u pravom smeru. Sada postoje realne sanse da za novu godinu dobijemo pravi poklon - znacajno brzi internet kod nas ;)
Kako kaze Slobodan Markovic, pravilnik pocinje da vazi za 7 dana a prva odobrenja mogu se ocekivati za 30 dana. Iz SBB-a su obecali da ce po usvajanju novog pravilnika dodatno povecati brzine i smanjiti cene. Ajd da vidimo..

Naravno. Za mesec dana je sredina novembra, ali eto nek imaju jos i dodatnih mesec dana lufta, pa i tada ako urade nesto ja cu biti zadovoljan :)

Iz SBB-a su obecali da ce po usvajanju novog pravilnika dodatno povecati brzine i smanjiti cene. Ajd da vidimo..
Wow! Zamislite, negde oko nove godine...

SBB: 4 Mbps/1 Mbps

ADSL (za iste pare): 768 kbps/64 kbps

Onda ja ovde raspalim po Telekomu, pa me napadnu u fazonu "Ti nisi normalan, kome treba veća brzina od 768 kbps, svakom razumnom je to OK brzina za te pare". :-devil-:

Nekako jos uvek nisam spokojan. Cekam da procitam konkretne pravilnike pre nego sto pocnem da se radujem. Valjda nas je iskustvo tome naucilo :d

Ako nista SBB bi sada morao da pusti u rad svoj link sa kojim su se hvalili i da rade nezavisno od Telekoma i da vise nebude preopterecenja itd... Da li sam dobro shvatio?

Poslednja izmena:
Wow! Zamislite, negde oko nove godine...

SBB: 4 Mbps/1 Mbps

ADSL (za iste pare): 768 kbps/64 kbps
To je lako moguce.. Telekom se potpuno posvetio IPTV-u, tako da ih ubzanje ADSL ne interesuje (samo ometa). Menjaju ciljnu grupu okrecuci se eventualnim TV korisnicima za koje procenjuju da ce ih biti mnogo vise nego cistih internet musterija.

Ovo je obecanje iz SBB:
Pravo sniženje cena i liberalizacija tržišta biće moguće tek kada srpski operateri budu mogli direktno da kupuju internet iz inostranstva, jer je u Srbiji sada velikoprodajno tržište interneta monopolsko
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=09&dd=23&nav_id=320074&fs=1

Poslednja izmena:
A što nebi Sezampro opalio sebi neki linak do Bugara :d
A jel znaš šta je crni humor u ovoj stvari? To što Bugari zakupljuju magistralni link od Telekoma Srbija (barem je tako objavljeno u našoj štampi).

To sto telekom iznajmljuje bugarima link dok mi grcamo (net mi stuca vec mesec dana na svakih par minuta) od "brzine" nema sta da nas cudi, setite se samo onih restrikcija struje kod nas samo da bi bilo dovoljno za izvoz.
Ovo usvajanje pravilnika je dobra stvar ali samo je pocetak kraja telekomovom monopolu, secam se ja one odluke od pre par godina da se telekom podeli na tri odvojene kompanije kako bi se olaksao monopol. Evo bas sad vrse reorganizaciju koja je nista drugo nego ponovno objedinjavanje. Nadam se samo da i ovaj pravilnik nece proci kao ta odluka.

nadam se da ne baronise onaj lik sa ES-a :D
ovo je prava vest! koga briga za sramotno telekomovo povecanje ADSL-a u ovom istorijskom trenutku liberalizacije Internet trzista? :banana:
nego nesto razmisljam, ko bi mogao pored SBB-a da bude ozbiljniji igrac na domacem Internet trzistu? oni jedini pored Telekoma imaju infrastrukturu i kesa, ostali provajderi su sitni pilicari koliko mi se cini u poredjenju sa ova 2 giganta...

komentar iz lista "novosti":
Veza brža i jeftinija

PRAVILNICI kojima se liberalizuje tržište Interneta u Srbiji u utorak će biti usvojeni na sednici Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL). Tri akta: o mrežama, međunarodnom povezivanju i prenosu glasa putem Interneta (VoIP) već do kraja godine će, kako očekuju stručnjaci, doneti bolju uslugu i niže cene povezivanja na mrežu za sve građane Srbije.
Jasna Matić, ministar za telekomunikacije i informatičko društvo, rekla je da će pravilnici dovesti do liberalizacije velikoprodajnog tržišta Interneta.
- To će rezultirati nižim cenama usluga, kao i povećanjem broja korisnika u Srbiji, što je jedan od osnovnih ciljeva ministarstva - izjavila je Jasna Matić.
U RATEL-u su nam potvrdili da će u utorak biti održana sednica Upravnog odbora, na kojoj bi trebalo da se usvoje ovi akti. Oni će stupiti na snagu odmah.
Prvim pravilnikom, o informatičkim mrežama, olakšaće se poslovanje preduzećima koja žele da postave svoje telekomunikacione kablove.
- To je i dosad bilo moguće, ali je procedura bila prilično komplikovana - objašnjava Slobodan Marković, specijalni savetnik ministarke za telekomunikacije. - Sada će firma koja želi da postavi mrežu od RATEL-a u roku od 30 dana dobijati odobrenje za to. Tako će se pospešiti izgradnja novih mreža.
Pravilnik o međunarodnom povezivanju omogućiće
lakši "uvoz" Interneta u Srbiju. Ovaj posao je dosad obavljao uglavnom "Telekom", a ubuduće će operatori moći da povezuju svoje mreže sa inostranim, i tako "kupuju" veći protok za manje novca.
- Očekujemo da se već do kraja godine pojave tri, ili četiri operatora koji će svoje mreže povezati sa inostranstvom - navodi Marković. - To će, prosto rečeno, omogućiti da se uveze veća količina Interneta. Na primer, neko ko je dosad imao pola megabajta, već do kraja godine imaće jedan megabajt. Samim tim, kvalitet usluge biće mnogo bolji, a ovo će se odraziti i na cene. Jer, provajderi će manje plaćati Internet "na veliko", a to je jedan od faktora koji utiče na cenu.
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=130322&datum=2008-10-14

Zvuci ohrabrujuce..

Zvuci ohrabrujuce..
Naročito za one koji su očekivali povećanje brzine ADSL-a od ponoći, što dotični Marković najavljuje da će se desiti "do kraja godine" (doduše, nije precizirano do kraja koje godine). :d

Poslednja izmena:
@Shaddow:
jadni mi kada savetnik ministarke ne pravi razliku izmedju ta dva :D
a mozda je i novinarska greska :)

Poslednja izmena:
@shaddow
Prepisuju ljudi jedni od drugih. Jel su kolege il nisu? :D

Poslednja izmena:
A, pa ne mora da znači da ne znaju... Ko je imao pola megabajta, "do kraja godine" će imati jedan megabajt. Ko je imao pola megabita, imaće i do kraja godine (a i od kraja) - i dalje pola megabita (ako ostane na ADSL-u). :d

A, pa ne mora da znači da ne znaju... Ko je imao pola megabajta, "do kraja godine" će imati jedan megabajt. Ko je imao pola megabita, imaće i do kraja godine (a i od kraja) - i dalje pola megabita (ako ostane na ADSL-u). :d
:happy:cheers

@wiz011 kralju pa ti imas 4200 kusur postova .... spavas li ikad ? :smoke:

@wiz011 kralju pa ti imas 4200 kusur postova .... spavas li ikad ? :smoke:
Ne spavam. Ja sam hiperinteligentni bot kojeg je Silver programirao da bi povećao atraktivnost ove web lokacije. Problem je samo u tome što mi je Silver isprogramirao previsok IQ pa me pola ljudi ne razume. Nadam se da ću sa novom revizijom softvera biti nešto gluplji i time prijemčiviji za šire narodne mase. :smoke:

Ostani hiperinteligentni bot, glupih botova ima kol'ko 'oces ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno