Šta je novo?

Novi Raptor - VelociRaptor

Gde da uzmem BLFS? BTW, citao sam taj tekst, disk je tih a high pitch noise ocigledno pravi hladnjak. Previse mi je da bacam 200+e i da eksperimentisem. Zato sam rekao neka stvari legnu na svoje mesto. Ili preskocim sve i sacekam SSD koji se kupuje i zbog brzine i tisine.

Reci koji ces da ti posaljem, pa ako ti nije bucan, plati :)
:wave:

Reci koji ces da ti posaljem, pa ako ti nije bucan, plati :)
:wave:
A ako jeste onda da mu posaljes cepove za usi i ne mora da plati? :D
U svakom slucaju lep gest ;)

Da se nadovezem na ovaj komentar:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1511294&postcount=220
Disk je daleko od toga da je necujan i ko "cuje" 7200rpm diskove (pri tom ne mislim na stare modele tipa AS-a i slicno :d), cuce i ovaj, ali je daleko tisi od starijih raptor-a.
U ovim testovima nisu uzeli u obzir uticaj kucista koje moze da dodatno prenosi vibracije u manjoj ili vecoj meri (ja jos nisam video ni jedno koje potpuno apsorbuje vibracije, a cak se i skuplji modeli posle odredjenog vremena "rasklate"), ali ako imate dosta bucnih ventilatora onda su sanse da cete ga cuti mnogo manje :D

@ Yoti

Hvala ti. Mislim da cu da ostanem na 7.2K s obzirom da cu da probam RAID kombinaciju.

@ Crni

Korisne informacije. Posto znam kakva sam picajzla i zbog tinnitus-a, mislim da cu da sacekam SSD.

@ Veliki Joe

Jos korisnije informacije. Uzecu jos jedan disk pa cu da probam.

Hvala svima , napravio sam prilicno off topic-a.

Dizem temu iz mrtvih, i vidim da je vec na neki nacin pisano o ovome, ali mi ipak jedna stvar nije jasna.

Otkud razlika u ceni izmedju GLFS i HLFS, jer kolko sam skapirao jedina razlika je pozicija konektora? Pretpostavljam da su im performanse identicne...

GLFS mozes da izvadis iz IcePack-a i normalno ga koristis jer su konektori na njemu, a HLFS je koliko ja shvatam prilicno zavistan od IcePack-a jer su mu konektori na njemu.

GLFS mozes da izvadis iz IcePack-a i normalno ga koristis jer su konektori na njemu, a HLFS je koliko ja shvatam prilicno zavistan od IcePack-a jer su mu konektori na njemu.
Znaci, obrni-okreni, konektori su na njemu :D
Osim odnosa ponuda/potraznja, a upravo iz razloga koje je Joe pomenuo, ne vidim razloga da bude razlicita cena s obzirom da su isti diskovi ;)

Znaci, obrni-okreni, konektori su na njemu :D
Osim odnosa ponuda/potraznja, a upravo iz razloga koje je Joe pomenuo, ne vidim razloga da bude razlicita cena s obzirom da su isti diskovi ;)

Ahahahahaaa, sad citam svoj post stvarno smesno zvuci :D
Mislim konektori su na njemu :D

Zanima me da li je neko od Vas kombinovao dva ili 4 diska u Raid 0 ili 0+1?
Po testovima koje sam video sam ostao bez komentara.
Da li neko moze da mi kaze da li su diskovi koji se prodaju kod nas 2,5 inch ili 3,5 bacplane ready (sa hladnjakom)?

Imas sve verzije Veloci-a kod nas, pa kupis onu koju zelis ;)
A sto se RAID-a tice dva idu bez problema, a za 4 komada bi bilo pametno kupiti i hardverski RADI kontroler ;)

Ja koristim WD-velociraptora od 300GB i radi ludo brzo i skoro da se i ne čuje. Upakovan je u CM-CoolDrive 5 i radna temperatura mu je oko 37-38 stepeni.
Ako neko želi pravi RAID, onda treba da ugradi i pravi hardverski RAID kontroler sa I/O procesorom (Adaptec, LSI)

Pozdrav

Ima li razlike u temperaturama izmedju GLFS i HLFS, s obzirom na polozaj u hladnjaku i njegov oblik?
Sta strucna lica preporucuju, GLFS ili HLFS?
Proslo je skoro 10 meseci od poslednjeg javljanja (09.12.2008.) na ovu temu pa neka se srecni korisnici jave, podele svoja iskustva ...

Poslednja izmena:
Imam u RAID 0 dva HLFS 150 GB dok je 300 gb GLFS. Sva tri su jedan iznad drugog a izpred je jedan 140 ventilator, na opip nema razlike u temperaturi ( U RAID u nema ocitavanja temperatura )

Ima li razlike u temperaturama izmedju GLFS i HLFS, s obzirom na polozaj u hladnjaku i njegov oblik?
Sta strucna lica preporucuju, GLFS ili HLFS?
Proslo je skoro 10 meseci od poslednjeg javljanja (09.12.2008.) na ovu temu pa neka se srecni korisnici jave, podele svoja iskustva ...

Ja imam 2 od 150GB i odmah da odgovorim, nisu povezanim u raid. I jedan i drugi su boot diskovi za Vistu i Leopard.
OBa su HLFS, meni je preporučeno da uzmem tu verziju.
I moram da kažem da nisam pogrešio. Temperatura nikada nije prešla 35° iako su u Cosmos 1000. Možeš da ih čuješ samo jednom i to kada krene boot OS-a a posle toga nikad. Čisto za temperaturu, ova dva druga hdd-a koje imam, oba takodje WD su u proseku 2° topliji od VelociRaptora. Barem kod mene.

Mada realno... sa svem većim brojem SSD-ova koji se pojavljuju i već neki su prihvatljive cene, moja je preporuka preskočiti VelociRaptor i uzeti SSD. Pogotovo Intel, Corsair ili G-Skill... nijednog do sada nema kod nas... al' ono :d

I ja bi preskocio VelociRaptor ali dok ne padne prosecna cena SSD na 1Evro/GB nemam ja tih para. Mada bi mi bio dovoljan jedan SSD od 256GB. Sav visak filmova, muzike i sl. rezem na DVD. Ne ocekujem tu cenu bar za jedno godinu - godinu ipo dana. Znaci da kupim kod nas u maloprodaji SSD ( i to neki solidan ne entry level) od 256GB za oko 250 evra e tad cu da ga kupim. uostalom videcemo sta ce biti sledece jeseni 2010...

Ako posmatramo stvari sa finansijske strane; entuzijasti su spremni da plate oko 150€ za dobar sistemski drajv (diskovi su obsolete) i do 100€ za aktuelan storage disk. Osim što će SSD morati da se uklopi po kapacitetu u ovu cenu (dakle barem 128GB ili 160GB) mora da preleži dečije bolesti. Najpoznatiji je naravno slučaj degradacije performansi. SSD diskova ima kod nas u prodaji, navešću vam nekoliko:

32GB Intel X25-E/Kingston SSDNow E Series SATA 2.5" ~ 350€
80GB Intel X25-M/Kingston SSDNow M Series SATA 2.5" ~ 300€

64GB SNV125-S2/64GB SSD Now V Series SATA 2.5" ~ 120€
64GB Patriot Warp v2 SATA .25" ~ 150€

Osim Intela koji je tek u novoj G2 generaciji imaplementirao TRIM funkcionalnost u firmware-u, ostali zaostaju značajno i na planu performansi. Ono što fascinira je da će i pored svih ovih nedostataka SSD eksplodirati još u ovoj godini, a ne sumnjam da će već sledeće godine biti mainstream.

Vrh Dno