Šta je novo?

Vista 64-bit problem sa registrijima

• Začetnik teme Začetnik teme samer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

samer

Slavan
Učlanjen(a)
22.05.2006
Poena
319
Instalirao sam Vistu 64-bit, drajvere i par osnovnih programa.
Htedoh napraviti rezrevu baze registrija (da ga exportijem u jedan fajl) i kad je poceo- nikad da zavrsi?!?
Na XP-u sa gomilom aplikacija to uspesno odradi za par sekundi (oko 80Mb)
Probah sa nekim "dubinskim" cistacem registrija (Registry Mechanic i EusingRegistry) i nikad da zavrsi.
Vrti se oko jednog dela (kao da je beskonacna petlja)
To je ovaj:

HKEY_LOCAL_MASHINE\Software\Wow6432Node\Wow6432Node\Wow6432Node\... ( "Wow6432Node" ponavlja se 20 puta -pravi iste poddirektorijume)
Probao sam reinstalacijom ali opte ista stvar se ponavlja.

Da dodam da sam Vistu-64 instalirao na D: disk (posto mi je na XP na C🙂.
Ranije sam na istoj particiji koristio Visti 32-bit koja je fino radila.

Jel neko zna uzrok i jel imao slican problem?
Hvala unapred.

Wow6432Node je ključ koji 64-bitni Windows automatski mapira 32-bitnim programima koji pokušavaju da otvore HKLM\Software. Pošto 32-bitni programi za registry scan nisu toga svesni, oni skeniraju root, nađu i Software i Wiw6432Node, pokušaju da uđu u prvi, opet nađu isto i tako upadnu u beskonačnu petlju.
Dakle, treba ti nešto što pouzdano radi sa 64-bitnom Vistom.

Poslednja izmena:
CleanMyPC - Registry Cleaner ima 64bit verziju

Wow6432Node je ključ koji 64-bitni Windows automatski mapira 32-bitnim programima koji pokušavaju da otvore HKLM\Software. Pošto 32-bitni programi za registry scan nisu toga svesni, oni skeniraju root, nađu i Software i Wiw6432Node, pokušaju da uđu u prvi, opet nađu isto i tako upadnu u beskonačnu petlju.
Dakle, treba ti nešto što pouzdano radi sa 64-bitnom Vistom.

Hvala na brzom odgovoru.
Ali tu petlju sam primetio pre nego sto sam i instalirao i pokrenuo bilo kakav registry optimizator/cleaner.
Cim sam instalirao Vistu htedoh da kopiram kompletan registry.
Kopiranje se oduzilo u nedogled.
I na kraju sam probao da ocistim registry, ali nisam znao da je caka u samom programu- da treba da je 64-bit.

I ja sam instalirao Vistu x64 mada mi sada uopste nije jasno zasto sam to uradio
I instalirao sam Registry Mechanic 8.0.0.900 i nije mi uopste radio kako treba , iako
pod XP radi perfektno . Ustvari on je i pisan za x32 bitne OS , bar tako pise na sajtu .
Probao sam CleanMyPC koji je predlozio IgorHW i on radi skroz ok .

A hteo sam da pitam koja je zapravo prava razlika izmedju x32 i x64 verzije Viste
Ali zaista koju razliku donosi nama korisnicima . Ne marketinski

Poslednja izmena:
@samer:
Zasto nisi jednostavno digao XP i iz njega iskopirao registy (\WINDOWS\System32\Config folder)?

@dejan2006:
Vidi vise od 3GB RAM-a i izvrsava 64-bitne programe.

Poslednja izmena:
Pitanje za softverase 🙂
Koliko 64-bitne aplikacije zaista mogu ubrzanja da donesu? Negde sam bio naleteo na text gde vodeci baja u photoshop timu tvrdi da je to 8-12% max, dok se recimo (banalan primer) n! u win kalkulatoru izvrsava duplo brze u odnosu na 32-bitnu verziju. Predpostavljam da to zavisi od xyz faktora ali koliko je prica o ubrzanju ostvariva u praksi.

Veoma ostvariva je u praksi. Ubrzanje ne moze da bude duplo, ali se svakako oseti. 7zip je recimo osetno brzi u 64-bitnom izdanju.

@samer:
Zasto nisi jednostavno digao XP i iz njega iskopirao registy (\WINDOWS\System32\Config folder)?

Nisam ni razmisljao o tome 🙂.
Probacu, mada sam u medjuvremenu re-instalirao Vistu64 jer sam imao problema sa Sezampro Wan ADSL-om na Visti 😡

A sto se tice OS-a: XP primarno koristim, a 64-bita sam hteo da provam u novom "ruhu" 😀

Moje subjektivno misljenje- XP je zakon.

Ne zelim sad sa i ova tema preraste u ono: Vista je zakon- ****s XP, i obrnuto.
Previse ih je na forumu 😡

Probacu da izvezem registry pa da vidim ima li problema kao na prethodnoj instalaciji, mada ovaj put nisam koristio nikakve reg.cleanere.
I za sad sve radi OK.

P.S.
lazem- jesam TuneUp 2008 i koji radi OK
Q: da li je i on pisan za 32-bit OS?

Poslednja izmena:
@samer:
Ne znam o kakvim to alatima pricas ni zasta ti trebaju -- to je prodavanje magle kao i anti-virus i anti-spyware.
Znam samo da je najpouzdaniji nacin backupa registry-ja da ga fizicki kopiras (dakle fajlove) na sigurno iz druge instalacije.

@samer:
Ne znam o kakvim to alatima pricas ni zasta ti trebaju -- to je prodavanje magle kao i anti-virus i anti-spyware.
Za registry alate se slazem ali za antivirus i antispyware si bas preterao, nekim ljudima je jednostavno potreban i sto bolji antivirus i sto vise razlicitih antispyware alata da im spasavaju kompjuter svakodnevno. A ni kao strucnjak ne mozes da se vadis na to kako samo treba paziti na koje sajtove ides jer kad "normalni" sajtovi popiju kojekakav maliciozni injection ti to neces ocekivati, i kad kao pazis sta otvaras a vec je bilo slucajeva virusa na flashovima (ili bese na hardovima?) direkt iz fabrike pa do upakovanih virusa sa instalacijom potpuno legitimnih programa koje autor nije primetio pre postavljanja na net jer isto misli da mu antivirus nije potreban.

@samer:
Znam samo da je najpouzdaniji nacin backupa registry-ja da ga fizicki kopiras (dakle fajlove) na sigurno iz druge instalacije.

TuneUp je dosta dobar programcic za tweakovanje Windowsa.
Znam da se moze i bez njega tweakovati, ali je meni pogodan i vrlo jednostavan.
A za backup registrija- slazem se da je najefikasnije rucno (fizicki) kopirati.
:wave:

Nazad
Vrh Dno