Šta je novo?

Line-in to Optical adapter?

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Stvar je sledeca, uzeo sam Logitech X-530 zvucnike u nameri da ih povezem sa Playstation 3. PS3 dolazi samo sa optickim izlazom/ulazom (kako god se to zove), a takodje postoji klasicni analogni kabl koji se dobija uz njega, za povezivanje na televizore (zuti, beli i crveni cinc).

Trenutno mi je PS3 povezan sa zvucnicima preko ovog adaptera na slici koji stize uz zvucnike:

Ali, kako sam saznao, ne dobija se pravi 5.1 zvuk kroz ove analogne cinceve.
Dakle, zanima me postoji li neki adapter kojim bi ovaj Line-in kabl pretvorio u Opticki izlaz i povezao ga sa PS3, dobivsi pravi 5.1 surround? Da li je to izvodljivo uopste?

Evo slika kako sam ja to zamislio..

pod pretpostavkom da ti zvucnici nemaju digital optical input, na koji bi zakacio ps3 putem digital optical kabla, potreban ti je digital to analog converter koji bi ti konvertovao digitalni signal iz ps3 u analogni multi-kanalni signal za zvucnike (a ti konverteri odnosno DAC, nisu bas jeftini, i obicno konvertuju samo u analog stereo, za vise kanala, ne znam koja je cena i dal se uopste moze naci. Znaci nije dovoljan samo obican adapter, vec DAC (digital analog converter) jer se tu radi o dve razlicite vrste signala, digitalni output(ps3) u analogni input (logitech), a to bi sve bilo mnogo jednostavije kada bi taj logitech imao DAC u sebi, samim tim i digital input.

Poslednja izmena:
Evo kako izgleda pozadina zvucnika, dakle samo ulazi za satelite...

A iz glavnog satelita idu ovi Line in kablovi sa slike iz prvog posta (za zvuk, slusalice i mikrofon)...

Pazi, onaj adapter iz prve slike daje meni zvuk na svih 5 zvucnika, ali kazu da to nije pravi surround zvuk, meni zvuci odlicno, ali ako moze bolje, sto da ne.. Dakle, trebalo bi mi nesto u sta bih ubacio Line-in, a sa druge strane ubacio Opticki kabl.. e sad da li bi to funkcionisalo, ne znam..

Najjeftinije resenje je kupovina nekog kucnog bioskopa. Video sam neke Samsung Home Theater modele za ispod 10k koji imaju opical in u TM. Drugo resenje je neki decoder tj ili AVR ili Z-5500.

Najjeftinije resenje je kupovina nekog kucnog bioskopa. Video sam neke Samsung Home Theater modele za ispod 10k koji imaju opical in u TM. Drugo resenje je neki decoder tj ili AVR ili Z-5500.

Vec sam uzeo zvucnike, tako da ne bih bas uzimao ponovo nove :) Sta je taj AVR?

Kaze mi jedan sa stranog foruma, da uz ove slusalice stize neki dekoder koji radi upravo ovo sto meni treba. http://www.trittontechnologies.com/products/TRIGA600.htm

Ima iste zvucnike kao ja i kaze da ih je povezao sa ovim dekoderom sto stize uz te slusalice i da dobija pravi 5.1 zvuk...

preko tog adaptera sto vec koristis, imas analogni stereo izlaz iz ps3, i onda to radi neki vrstu emulacije i pusta zvuk na sve zvucnike, ali kao sto si i sam rekao, nije pravi multi-kanalni zvuk, recimo 5.1 sto je 6 kanala, vec tako cujes samo 2 kanala, odnosno stereo.

e sad ta opcija sa jeftinim AVR modelima, nece bas da funkcionise, jer modeli iz nize klase, ne rade digitalnu konverziju u analognu za vise kanala, vec neki rade samo konverziju u stereo, scim ne dobijas nista, a neki cak nemaju nikakav passthrough odnosno convert na analogni izlaz, vec mogu da pustaju digitalni signal samo direkno na zvucnike prikacene na avr, bez daljeg prosledjivanja tj. konvertovanja signala na analogni output.

taj dekoder sa slusalicama, mi nije bas najjasniji, po specifikaciji, navodno pise da ima 5.1 analog output, e sad sta tacno, ne mogu da vidim jer su male slike samog uredjaja a i datasheet je skrt :)

i jos jedna stvar, ako se dobro secam, citao sam da ps3 pusta analogni multi-channel preko hdmi, tako da mozes da probas da potrazis neki adapter koji bi ti odradio output tih kanala iz hdmi.

Poslednja izmena:
Najjeftiniji AVR koji bi mu odradio posao sto se tice primanja 8 kanala preko HDMI sa PS3 je Yamaha 363 koja kosta oko 20k din. Na zalost, nema pre out izlaze vec bi morao da kupuje zvucnike za nju. najjeftiniji AVR koji ima pre outs je preko 500e. Cena tog decodera ili sta je vec je tamo 400$ a kod nas bi bila makar toliko eura, a sto se tice slusalica ne znam da li to stvarno ima 5.1 analogni izlaz ili sta vec a i cena je oko 100$.

taj dekoder sa slusalicama, mi nije bas najjasniji, po specifikaciji, navodno pise da ima 5.1 analog output, e sad sta tacno, ne mogu da vidim jer su male slike samog uredjaja a i datasheet je skrt :)

Poslao mi je covek slike tog adaptera:

Kaze da dobija pravi surround zvuk sa tim, ali ko zna koliko su ove slusalice, preko 100 evra.. sad kad si video kako to izgleda, moze li se to mozda naci odvojeno kod nas, Bg electronics ili tako nesto?

Mora se proveriti i kakav je taj uredjaj. Nadam se da je dobar jer bi bio odlicno resenje za mnoge, ali kakv zvuk daje. Ipak treba mu dobra analogna sekcija, setite se razlike izmedju zvuka kada 5.1 zvuk decodira integrusa i X-Fi ili neki AVR.

Nazad
Vrh Dno