Šta je novo?

GTX280 resetuje masinu

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nabavio sam MSI N280GTX-T2D1G-Super OC grafu koja po default-u radi na 700/1150/1400 MHz. Operativni sistem je Windows 2008 Enterprise@Workstation, star 14 dana. Pre ove graficke stajao je Leadtek 8800GT koji nije pravio nikvakve probleme.

Problem se manifestuje tako sto ulaskom u bilo koju igru u 98% slucajeva ne docekam ni kraj prve intro scene - masina se resetuje sama od sebe i to je to. Cesto ne vidim ni BSOD, sam ose resetuje. Ako BSOD usledi, onda je to Stop Error 0x00000124. Nasao sam na MS sajtu patch koji to navodno otklanja, instalirao i - nista.
CPU klok je bio na 3.5 GHz pa sam spusio na 2.7 pa na 2.4 i nije pomoglo. Menjao sam drajvere, gasio DEP - nije pomoglo. Downclockovao sam graficku na GTX280 defaults - nije pomoglo. Graficka ima 6+8 pin napajanje i uredno je povezana na LC Power od 750W (iz potpisa). Ako kojim slucajem uspem da pokrenem neku igru to onda radi skroz korektno i potrosnja ne prelazi 500 W (uvek igram u 1920x1200). Procesor na 3.5 GHz nikad nije presao 50 stepeni, temperature na grafickoj su skroz normalne.

Event Viewer u Windowsu nije od pomoci. Svi diskovi su testirani i zdravi su. Kao i memorija.

Pitanje glasi - da li je grafa problem (u sta sam siguran 80%) ili sam nesto propustio?

Poslednja izmena:
a da probas nekako sa drugim napajanjem 🙂 mada opet 750W ali opet LCP 🙂
ili da probas kod nekoga drugog tu karticu.

Ovaj je Andyson built, nije nikakva krdza. Probao sam Corsair HX620, isti djavo.

Poslednja izmena:
Prvo vidi da zamenis PCIe kablove koje si ubo u grafiku ( i jel ne koristis produzetke vec 1x6 i 1x8pin ? )
Drugo vidi da li ti uopste udje u 3d mod kad udjes u igru, ili pokreni neki film pa onda vidi clock-ove.
A i skini nove driver-e ako nisi do sada.

Poslednja izmena:
Koristim 1x6 i 1x8pin, nema produzetaka. Idu pravo iz napajanja u grafu.
Sto se ovoga ostalog tice, sve je regularno.

windows?

Kao sto rekoh, star je 14 dana. 7 dana je radio sa 8800GT najnormalnije, 7 dana sa GTX280 najnenormalnije.
Jedino da uzmem i da instaliram XP na brzinu i probam....

Poslednja izmena:
Ma do kablova ti je, uzmi ubodi drugi 6 ili 8pin pa probaj, isto je bilo i kod mene, i probaj ovo sa filmom, meni se gasio komp i kad upalim neonku ..

Ma do kablova ti je, uzmi ubodi drugi 6 ili 8pin pa probaj, isto je bilo i kod mene, i probaj ovo sa filmom, meni se gasio komp i kad upalim neonku ..

kad otklonis mogucnost sa fizickim kvarom najbolje da odma probas reinstall na xp 32 bit i probas ponovo isto...posle toga ako je isto - menjaj primerak grafe:wave:

ja isto mislim da je do kablova,imam hx620 i povezao sam 8pin koji već ima sa napajanja a 6pin preko adaptera ali sa dve izlazne grane i da nište ne bude nakačeno na njih (znači samo za grafu) ili ti lepo zameni za drugu ili probaj od drugog proizvođača...

Kod filmova nemam problem - od DivX-a, DVD-a, 720p.... sta god, moze da se vrti koliko hoces, nema problema.
Sto se kablova tice - ok, probacemo drugi raspored na napajanju posto je ovo modularno napajanje... moguce je da nije ravnomerno optereceno ili nesto slicno tome.

Poslednja izmena:
Drugu sam stavio GTX260 gainwardovu, i imali smo indetican problem, taj problem je prestao onog trenutka kada sam prebacio vga cooler na manuel i to 90% brzine, naravno to samo kad su igrice u pitanju, ovako se ta grafika i nije nesto preterano grejala... Onog trenutka kad krene igra krene da penje temp i samo se restartuje ceo racunar... Sad, gainward imao kao mali program kojim daje mogucnost da manuelno kontrolises cooler, nama je to resilo problem...

Ovo je masovni prob. sa 280-kom, naglo povuce struju a ponekad ni ne izadje iz 2D moda i zato se i ugasi karta/komp/monitor sta god ..
I nVidia zna vrlo dobro za ovo i nista ne rade jer ih boli uvo ..
Samo ti zameni PCIe kablove ili jos bolje umesto 1x8pin uzmi onaj adapter 2x6pin umesto jednog 8pin-a i to ce ti resiti problem sigurno.

Ovo je masovni prob. sa 280-kom, naglo povuce struju a ponekad ni ne izadje iz 2D moda i zato se i ugasi karta/komp/monitor sta god ..
I nVidia zna vrlo dobro za ovo i nista ne rade jer ih boli uvo ..
Samo ti zameni PCIe kablove ili jos bolje umesto 1x8pin uzmi onaj adapter 2x6pin umesto jednog 8pin-a i to ce ti resiti problem sigurno.

Da sto kaze, samo obrati paznju s kog raila vuces koji konektor. Mozda to resi problem... Samo jos jedan dokaz da ga je nVidia ugasila, a ja mislim da je to zbog toga sto su postali "overconfident" i mislili su da su suvereni vladari neba 😀

Mozda da probas privremeno da je namestis da radi u 3D modu bez igranja igrica, pa da vidis da li ce pomoci.... ili eventualno da uzmes tog Corsaira sto si pominjao pa da komp teras sa tvog napajanja a grafu sa Corsaira, samo da vidis da li ce biti razlike...

Posle rastavljanja celog Cosmosa, sto je svojevrsni Pain In The Ass ako zelite da imate sredjeno kabliranje kao ja, skontah da nije moguce birati gde da zakacim PCIe konektore jer Prophecy ima specificne konektore i unapred predefinisana mesta gde koji kabl ide.
Medjutim testovi su pokazali da ovo napajanje MORA da izdrzi ovo kako zna i ume, sto moze da znaci da je malo prslo. Stavih 8800GT umesto GTX280 i sve funka ok.
No, vratio sam Corsair HX620 i posle pravljenja kompletne havarije u kucistu sa kablovima, GTX280 je proradio kao zmaj. Nema restarta, nema BSOD-a, sve radi kako treba (ne znam zasto nije htelo prvi put kad sam ga vezao...), probao sam bar 20 puta. Cim sam vezao Prophecy nazad - ode mast u propast.

Tako sam lepo spakovao HX620 nazad pod krevet, vezao Prophecy nazad i za sada neka bude kako jeste, nemam snage da rastavljam bukvalno sve i vezujem Corsair.

Poslednja izmena:
Posle rastavljanja celog Cosmosa, sto je svojevrsni Pain In The Ass ako zelite da imate sredjeno kabliranje kao ja, skontah da nije moguce birati gde da zakacim PCIe konektore jer Prophecy ima specificne konektore i unapred predefinisana mesta gde koji kabl ide.
Medjutim testovi su pokazali da ovo napajanje MORA da izdrzi ovo kako zna i ume, sto moze da znaci da je malo prslo. Stavih 8800GT umesto GTX280 i sve funka ok.
No, vratio sam Corsair HX620 i posle pravljenja kompletne havarije u kucistu sa kablovima, GTX280 je proradio kao zmaj. Nema restarta, nema BSOD-a, sve radi kako treba (ne znam zasto nije htelo prvi put kad sam ga vezao...), probao sam bar 20 puta. Cim sam vezao Prophecy nazad - ode mast u propast.

Tako sam lepo spakovao HX620 nazad pod krevet, vezao Prophecy nazad i za sada neka bude kako jeste, nemam snage da rastavljam bukvalno sve i vezujem Corsair.
Cek znaci, proradilo sa Corsairom???

Moguce da ti je prslo ono napajanje ili mozda jednostavno nema dovoljno ampera na "tom" odredjenom railu... A Corsair ipak sve vezuje na jedan rail od 62A valjda??? Pa u ima prednost sto se tice vezivanja komponenti - nema veze gde samo da je prikljucheno...

E pa dobro je da si resio problem...

E kutijo, sad tek videh temu, i ja sam sinoc isto uzeo karticu, identicni skroz identicni problemi... Ako ovaj TT nije dovoljan pojeshcu ga majke mi rodjene... Prvo sam mislio da su mi drajveri (poshto imam i 4850) napravili problem, pa je usledio driver cleaner... Pa sam vrteo markove do besvesti, i izvukao bruka klokove 🙂 i sve radilo ko san...

Ali GRID mogu da opicim do 10 min max i ode komp u restar bez ikakvog BSOD-a ili bilo cega... A da stvar bude josh crnja sad je krenula da zabada cim restartujem makinu, podignu se programi, pokrenem mozillu i prsne...

Poslednja izmena:
Cek znaci, proradilo sa Corsairom???

Moguce da ti je prslo ono napajanje ili mozda jednostavno nema dovoljno ampera na "tom" odredjenom railu... A Corsair ipak sve vezuje na jedan rail od 62A valjda??? Pa u ima prednost sto se tice vezivanja komponenti - nema veze gde samo da je prikljucheno...

Ne razumem sta pricas, Corsair hx620 ima 50A na 12v..gde iskopa 62?

Ne razumem sta pricas, Corsair hx620 ima 50A na 12v..gde iskopa 62?

Ma to sam lupio, mrzilo me da trazim.... 😀 ... samo sam hteo da istaknem da Corsair za razliku od vecine proizvodjacha PSU ima jedan "huge" 12V rail....

@Rossi
hehe, tako ti i treba kad izdajes ATI:smash: sad su ti gremlini usli u komp i ode sve u pm:-devil-::d

Ljudi, evo sa google prva stranica nvnews forumi i na jos 500 mesta, opste poznat prob.
Nemojte povezivati karticu direktno na napajanje vec koristite jedan od adaptera, 2x6pin za 8pin ili molex za 6pin sta god ...i onda nema tog prob.

Ljudi, evo sa google prva stranica nvnews forumi i na jos 500 mesta, opste poznat prob.
Nemojte povezivati karticu direktno na napajanje vec koristite jedan od adaptera, 2x6pin za 8pin ili molex za 6pin sta god ...i onda nema tog prob.
Ja imam ubogi LC7560(u poredjenju sa Propercy-em)I na 3870-ki sa 6-pin konektorom koji ide iz napajanja mi se komp resetovao nakon kačenja putem adaptera(2x4pin molex na 6pin)radi 24/7🙂E sad ako TT750w i Propercy nemaju snagu za GT280 šta bre treba da kupujemo Cors HX1000?!Ja pre mislim da je to defekt do same "male zelene"jer ne videh da je neko kukao na 4870!:wave:

Ja imam ubogi LC7560(u poredjenju sa Propercy-em)I na 3870-ki sa 6-pin konektorom koji ide iz napajanja mi se komp resetovao nakon kačenja putem adaptera(2x4pin molex na 6pin)radi 24/7🙂E sad ako TT750w i Propercy nemaju snagu za GT280 šta bre treba da kupujemo Cors HX1000?!Ja pre mislim da je to defekt do same "male zelene"jer ne videh da je neko kukao na 4870!:wave:

TT 850w 😀

Ajd probacu ovo shto rece OCZ ...

Po meni je apsolutni apsurd dati 300eur za karticu i onda morati da zongliras sa kablovima (iako imas dovoljno jako napajanje) kao cirkuzant.... to nije resenje na problem vec samo pokusaj da se opravda nVidia, koja brat bratu u poslednje vreme puca (a to kazem iako sam bio veliki fan od prvih dana pa do pre 2-3 meseca)...

Sta ovom segmentu nedostaje je u stvari jos 1 ili 2 kompanije sa jakim grafickim chipovima!

Napajanje od 850W bi trebalo da bude dovoljno da gura extra komp sa 2x GTX280... a 1000W provereno cepa 3x GTX280...

:zgran: *** ovo postaje smesno, mada vama/onima koji imaju ove probleme i nije tako smesno. Stvarno je nenormalno da ljudi koji iskeshiraju oko 350evra za kartu i jos 100+ evra za napajanje moraju da se mole Bogu da ce im sve raditi kako treba. A ako ne onda lupaj glavu trazi resenje, menjaj kablove, reinstaliraj sistem hladu graficku dodatno itd. :wall: Mislim stvarno..

Eno neki i sa Sapphire 4870-ama imaju neke crne ekrane,restarovanja, pa neki sa Gainward 4850 GS ovima proizvedenim od nekog avgusta do 10 septembra...straasno. Vise ne znas koju kartu da uzmes ***.
Ali nije ni cudno sto je tako, sve te firme u jurnjavi za sto vecim profitom i nenormalno brzom proizvodnjom i izbacivanjem novih modela za*eru nesto i onda kupac neka se yebava.

Po meni je apsolutni apsurd dati 300eur za karticu i onda morati da zongliras sa kablovima (iako imas dovoljno jako napajanje) kao cirkuzant.... to nije resenje na problem vec samo pokusaj da se opravda nVidia, koja brat bratu u poslednje vreme puca (a to kazem iako sam bio veliki fan od prvih dana pa do pre 2-3 meseca)...

Sta ovom segmentu nedostaje je u stvari jos 1 ili 2 kompanije sa jakim grafickim chipovima!

Napajanje od 850W bi trebalo da bude dovoljno da gura extra komp sa 2x GTX280... a 1000W provereno cepa 3x GTX280...

Ja jedva cekam da AMD/ATi proradi na nekim programima kako treba i nV dovidjenjce!!!! A u zivotu nisam imao ATi kartu, od Vante pa sve do sada samo nV.
Tolko arogantna firma da je to cudo jedno...puknes 300€ da bi se snalazio posle jer si kupio poluproizvod??
Tj kartu koja "povuce previse struje" ali sve sreca da je "problem dokumentovan na forumima", sramota....

Poslednja izmena:
Ma da, cenim da je trziste GPU-ova otislo to hell... nije to samo nVidia i AMD ima svojih problema. Posebno me zapanjuje potez kad su se pocetne verzije 4850-ke pregrevale jer, zamisli, proizvodjac hteo da kartica bude tisha 😀 ccccc...

Salu na stranu, izbaciti karticu sa polovicnim vBIOS-om (4850,4870) je smesno isto kolko i kartica koja pri prebacaju u 3D mod vuce 872634728W.... ne bi bio problem da napisu pod *... "the card may shutdown your PC if not connected to a 2500W PSU" pa bar znas kupio si znajuci da ce biti njasra 🙂

Problem je sto su ATI/nVidia timski eliminisali sve ostale konkurente i sad uzivaju slavu i novac... da ne pominjem i skandal o dugogodisnjem namestanju cena GPU-ova tako da i jedni i drugi zaradjuju vise... OMG pa kolko novaca vam treba!!!

Jedino naravoucenije koje mogu izvuci iz "recent" dogadjaja u GPU svetu je:"Uvek sacekati barem 6 meseci pre kupovine "new" gen GPU-a!"
Naravno i tu postoji problem jer skotovi za 6 meseci izbace novi GPU 😀 i opet se osetis kao da ti Darth Wader pomracuje mozak...

E kutijo, sad tek videh temu, i ja sam sinoc isto uzeo karticu, identicni skroz identicni problemi... Ako ovaj TT nije dovoljan pojeshcu ga majke mi rodjene... Prvo sam mislio da su mi drajveri (poshto imam i 4850) napravili problem, pa je usledio driver cleaner... Pa sam vrteo markove do besvesti, i izvukao bruka klokove 🙂 i sve radilo ko san...

Ali GRID mogu da opicim do 10 min max i ode komp u restar bez ikakvog BSOD-a ili bilo cega... A da stvar bude josh crnja sad je krenula da zabada cim restartujem makinu, podignu se programi, pokrenem mozillu i prsne...

Ja sam izgoreo ko licna u zadnjih par dana. Mislim ako taj TT i ovaj LC Power nisu dosta za GTX280 e onda ****ga... povezacu Corsaira danas i GTX280 samo na njega pa cu da palim sve zajedno do ponedeljka posto nemam adaptere za molexe.

Poslednja izmena:

kako si povezao karticu?
TT "kaze" za 1x6/1x8 pin kartice da povezes 8 pin kabl koji ide direktno iz napajanja i 6 pin modularni kabl
p.s.ovo vazi samo za 850w tp

Ja sam izgoreo ko licna u zadnjih par dana. Mislim ako taj TT i ovaj LC Power nisu dosta za GTX280 e onda ****ga... povezacu Corsaira danas i GTX280 samo na njega pa cu da palim sve zajedno do ponedeljka posto nemam adaptere za molexe.
meni je radila gtx280 msi oced verzija na seasonic s12-II 500W spojen 6pin pcie i 8pin pcie iz napajanja bez ikakvog problema

Ako zaista imas toliki broj HDD-ova uz overklokovani quad-core CPU sasvim je moguce da nemas dovoljno struje bez obzira na 750W PSU.
Druga mogucnost je da tvoj primerak MSI 280 GTX Super OC karte ne radi stabilno na setovanih 700MHz vec da je treba malo "vratiti unazad" ili reklamirati.

Takodje nigde nisi naveo kolike su ti temp. na kartici u 2D odnosno u 3D modu. (npr. pokreni neki 3D demo u prozoru i octaj temp. preko GPU sensora u GPU-Z programu)
Postoji takozvani "105C GT200 bug", kada karta blokira pri pokretanju bilo kakvog 3D endzina i ocigledno se pregreva. Na mnogim forumima postoji poll na ovu temu radi otkrivanja brenda koji je najugrozeniji, a MSI uz Asus je ubedljivo najpouzdaniji 280 GTX brend. Najvise je EVGA, BFG i Gigabyte neispravnih 280 GTX kartica. (Zasto je bas tako ne zna se, ali tako je)

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=115423

Da kucnem u drvo, moj MSI 280GTX-OC radi kao singerica, a i clan mipko ima istu i nikakvih problema imali nismo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno