Po meni to je jedan od problemcica koje donose zakrpe za windows... i meni se desavalo, ali apsolutno ni u jednom trenutku nisam imao trojance ili viruse... U stvari ako se komp gasi iz drugog pokusaja - najverovatnije su krive zakrpe, ako se komp gasi iz 3., 4. ili nece da se ugasi - e onda je problem sa trojancima, spywareom ili virusima!
Problem sa zakrpama sam uvek resavao sa skeniranjem registryja sa nekim od programcica i to je uglavnom ispravilo problem... naravno ako je virus, mora i on da se odradi...
U svakom slucaju u 0.000001% nije hardverski problem (sto neki kazu MB,PSU, itd....) vec prosto Windows XP (SP2 ili SP3 uglavnom).... znaci ili scan regystrija i opravka ili reinstall...
Moram i da napomenem da ovih problema nema na Windows XP 64-bit... pa ko je u mogucnosti moze slobodno da predje na 64bitni OS.... WinXP 64-bit je po meni lepa alternativa za ljude koji imaju 4GB+ RAM-a a nece da idu na Vistu... sasvim lepo radi...
Citat sa MS sajta:
PowerdownAfterShutdown
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
Description
Windows 2000 does not use this entry. The entry remains in the registry to support programs designed for Windows NT 4.0 and earlier.
In Windows NT 4.0 and earlier, this entry controlled the Shutdown and Power off option. This option is not available in Windows 2000. Instead, when you shut down Windows 2000, it automatically turns power off on all computers that support this feature.
Note
The power off feature is not supported on all computers.
Caution
Do not delete this entry from the registry or change its value. These changes can cause serious, unexpected results.
Related Entries
-All it does is notify the hardware (BIOS) to power down. But, it
only works with certain HALs and those might be the difference
between the machines. Also check for any related BIOS power/shutdown
settings.
Znaci moze se reci da Borin predlog resava problem, ali je vise vezano za BIOS... Znate kako to ide, svaki komp je svoja prica... negde pali jedno negde drugo... Samo prvo treba ipak probati srediti to u windowsu pre nego sto se ode na Flashovanje BIOS-a i menjanje hardvera 😀