Šta je novo?

nova konfa mi chupa kosu!

FJCharlie

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2007
Poena
345
Ljudi upomoch ko boga vas molim.. ovako stoje stvari
tek sklopljen DFI Infinity Blood Iron P35-T2L + e5200 + GAIL Black Dragon 2x1gb 5-5-5-15, grafa Palit 9600GSO, napajanje Chief od 410W (ostatak iz moja konfa)
Tek sastavljen-jedva chekam da ga upalim-upali se, 5sec radi, ugasi na par (2-3) sekundi i ponovo sam upali i tako u krug!
Nema pishtanja, nichega, sve je povezano (nije mi prvi put), clear cmos par puta...
da dodam nema ni posta...
Bilo kakav predlog dobrodoshao!
P.S. probao i po single modul, u razlichitim slotovima... Hvala unapred

Poslednja izmena:
tek sklopljen DFI Infinity Blood Iron P35-T2L + e5200 + GAIL Black Dragon 2x1gb 5-5-5-15, grafa Palit 9600GSO, napajanje Chief od 410W (ostatak iz moja konfa)
Tek sastavljen-jedva chekam da ga upalim-upali se, 5sec radi, ugasi na par (2-3) sekundi i ponovo sam upali i tako u krug!
Nema pishtanja, nichega, sve je povezano (nije mi prvi put), clear cmos par puta...

Pa za početak, najjednostavnije, promeni napajanje, ram... Ono...klasika :)

Ako je sve novo sta je sa garancijom?
Ili si sam sklapao comp iz razlicitih prodavnica?

Pravo ad ti kazhem nije mi frka za garanciju sve je iz OC-HOUSE-a...
Nego me yebe u mozak shto se tako pali i gasi...

smešno pitanje! A jel se vrti kuler na procesoru?

sve je kao i uvek (svi kuleri rade, sve lampice bljeshte) samo nema slike na monitoru i naravno posta
kao da je grafa riknula... ali ako je ona on bi nastavio sa radom... neshto najvishe sumnjam na plochu

Meni se cini da bi ti 410w bilo ok za tu konfu! A jeli sta ti se desi kad probas da upalis komp bez grafike? Isto probaj da ga upalis bez HDD-a pa vidi sta se desi...

sve je kao i uvek (svi kuleri rade, sve lampice bljeshte) samo nema slike na monitoru i naravno posta
kao da je grafa riknula... ali ako je ona on bi nastavio sa radom... neshto najvishe sumnjam na plochu
Sumnjam da je ploca... kolko god ljudi pricali da im ploce riknjavaju, ipak je to tough hardver... probaj do odradis no VGA i no HDD boot pa da vidimo sta ce se desi!

A ako vec posle toga jos uvek mislis da je ploca, priseti se da li si negde chukno plocu, mozda je otisao neki tranzistorchich ili sl. Uzmes lupu pa sve lepo predjes :D

No HDD & no VGA i naravno - NO BOOT:wall::wall::wall::wall::wall::wall:
Ljudi shta da radim? Ovo pochinje stvarno da me izludjuje... Bojim se da neko neche nochas lepo spavati. :zgran:
-ne fali joj napona
-sve je kao i obichno, ali nema posta
Jel moguche da zbog memorije necha chak ni post da izbaci i da je tako resetuje svako par sekundi?
nashao sam josh jednog jadnika
http://forums.techpowerup.com/showthread.php?p=985760

Sve je uzeto lichno od "*******og" u oc-house... ima li ko njegov broj? :D
postajem ochajan...

probaj da izmenjas neke komponente ili posto imas dve mem ubodi prvo jednu pa drugu isprobavaj malo.
Nema druge ili vracaj nazad

Poslednja izmena:
E proveri dugme za napajanje! Drugarica je imala takav problem (komp je odjedanput u noci poceo da se pali i gasi kao u horor filmovima :D ). Otkaci sa ploce zice (konektor) sto spaja power dugme, pa probaj da ga upalis tako sto ces srafcigerom prespojiti te pinove za paljenje. Inace vremenski ciklus gasenja skroz odgovara onom kad gasis na power dugme. Verovatno je power dugme kratko spojeno unutar pa pravi probem.

Nashao sam neki chlanak u knjizhici od ploche: ako lampica power on (ona shto se nalazi napred pored one od harda) ne svetli to znachi da je ili CPU ili RAM loshe postavljen. E sad poshto CPU nema nego jedan nachin da se postavi u socket- trebao bi biti RAM-mada ni za njega nema nego jedan nachin,al' aj'. Ali na kraju ostaje to da plocha ne pishti, diodica od rama svetli, i opet bi morao da postuje sa ili bez rama ili greshim?
U svakom sluchaju sutra ujutro idem da RMA. Wish me luck! fingers crossed ;)

E proveri dugme za napajanje! Drugarica je imala takav problem (komp je odjedanput u noci poceo da se pali i gasi kao u horor filmovima :D ). Otkaci sa ploce zice (konektor) sto spaja power dugme, pa probaj da ga upalis tako sto ces srafcigerom prespojiti te pinove za paljenje. Inace vremenski ciklus gasenja skroz odgovara onom kad gasis na power dugme. Verovatno je power dugme kratko spojeno unutar pa pravi probem.

reko aj da probam, mada ubedjen sam da nisam toliki "newbie"... ma kakvi same all..
RAM sam uze prvi stick i u sva 4 slota, pa drugi isto tako. Ja vishe stvarno nemam ideja. Hvala vam momci na pomochi, ali definitivno ujutro kafa i polako do prodavnice...

probaj sa drugom grafikom,meni smrdi da nju.

reko aj da probam, mada ubedjen sam da nisam toliki "newbie"... ma kakvi same all..
RAM sam uze prvi stick i u sva 4 slota, pa drugi isto tako. Ja vishe stvarno nemam ideja. Hvala vam momci na pomochi, ali definitivno ujutro kafa i polako do prodavnice...

Vec je poznato da DFI ima ponekad problema sa DOA plocama... kad rade, rade extra, ali kad ne rade onda ne rade od samog pocetka tj. DOA su...

Ako si sve ukacio kako treba, i sve lampice sijaju tamo gde treba (std by, ram... itd..) kao sto kazes, moguce da je ploca DOA.
Jedino da jos probas da ponovo namontiras CPU, kao sto pisu iz linka sa Techpowerup... ko zna... poznato je kako smo svi uzbudzeni kad dobijemo nove komponente da neke stvari jednostavno previdimo :D Kao na primer da ukljucimo fan od CPU-a :D (desilo mi se par puta):wave:

Eventualno mozda da probas da namestis jumpere za tvoj CPU, strana 46 u manualu...

Ili nisi lepo 1. namestio BOX kuler ili je 2. BIOS ploce mulo il i...

Tip kupio Q6600 i ubo ga na ASUSa sa BOX kulerom i zove me od kuce. Kaze, ne radi mu komp. Gasi se posle 3-4 sekunde od paljenja. Drzi-przi sta cemo i kako cemo, zove me ujutro i kaze da neko ko mu je namestao BOX nije dobro pritisnuo 1nu nozicu kulera i da je on pritisnuo sam i da od tada sve radi sasvim normalno.
Eto koliko 1na banalna situacija moze da pokvari i raspolozenje i utisak, a tek cimanje...

ljudi, ovo je P35 plocha- da nije mozhda zato shto nije flashovan bios? ipak 45nm je skroz novo za nju.. sad chu da potrazhim stariji proc (i drugi ram) da vidim da flashujem bios...
drzhite palcheve ;)

Ili nisi lepo 1. namestio BOX kuler ili je 2. BIOS ploce mulo il i...

Tip kupio Q6600 i ubo ga na ASUSa sa BOX kulerom i zove me od kuce. Kaze, ne radi mu komp. Gasi se posle 3-4 sekunde od paljenja. Drzi-przi sta cemo i kako cemo, zove me ujutro i kaze da neko ko mu je namestao BOX nije dobro pritisnuo 1nu nozicu kulera i da je on pritisnuo sam i da od tada sve radi sasvim normalno.
Eto koliko 1na banalna situacija moze da pokvari i raspolozenje i utisak, a tek cimanje...

To bi znacilo da se CPU tolko ugreje za 4-5 sec da se restartuje komp... ma da sve je moguce...

@Charlie
A koji BIOS rev sad imas?

Mislim da ces morati da nadjes nachina da flashujes BETA BIOS http://us.dfi.com.tw/Support/Download/bios_download_us.jsp?PRODUCT_ID=5495&STATUS_FLAG=B&SITE=US
Jer su tek u beta BIOS-u updateovali microcode za Yorkfield i Wolfdale... probaj pa da vidimo...

Samo pre flasovanja BETA-e obavezno stavi sve settings u BIOS na default, da ti se ne bi desilo ko meni - komp se upali i ugasi za manje od sekunde, kao da mu neko isece napajanje cim se upali. Doduse ne bih rekao da je to "obavezan" problem kod fleshovanja, ali bolje je otici na default pa flashovati!

Poslednja izmena:
Plocha je u pitanju... sve je probano na drugoj plochi i napajanje i CPU i RAM i VGA (sve moja samo druga plocha) sve radi!
sutra je zakazan RMA, ima li neko kakav predlog za drugu? ja sam mislio P5N-E SLI...
inache na DFI BI P35-T2L svi railovi 12v,3.3v,5v su bili po pola volta ispod normale a na drugoj po pola volta iznad!! kao da je DFI negde vukao svu struju...
Hvala svima na pomochi i predlozima!

Plocha je u pitanju... sve je probano na drugoj plochi i napajanje i CPU i RAM i VGA (sve moja samo druga plocha) sve radi!
sutra je zakazan RMA, ima li neko kakav predlog za drugu? ja sam mislio P5N-E SLI...
inache na DFI BI P35-T2L svi railovi 12v,3.3v,5v su bili po pola volta ispod normale a na drugoj po pola volta iznad!! kao da je DFI negde vukao svu struju...
Hvala svima na pomochi i predlozima!

Haha kazem ja, DFI ili cepa ili stize DOA :D
Dobro je da si saznao sta je, ne vidim zasto ne bi uzeo istu tu plocu?Taj jedan primerak je sigurno bio shlb...
Ja licno imam plocu sa 3x PCIe slota i stvarno ne vidim zasto bi ti trebao vise od 1x (ocu reci, mogao sam pare bolje utrositi) P5N-E SLI je verovatno dobra ploca, mada u zadnje vreme (zadnjih 6meseci -1 god) ne verujem vishe u njihov chipset. Mislim da je moje odusevljenje nForce chipsetom prestalo negde kod nForce4....

Mozda bolje da uzmes Asus P5QL Pro (~6k din) ili Gigabyte GA-P35-S3G (~5,2k din)... opet kazem isto tako ne vidim razlog da ne uzmes isti DFI, samo naravno ispravan primerak :D

Update: BTW ne vidim sto bi uzimao plocu sa starijim chipsetom, bolje idi na p35 ili p43 u tom cenovnom rangu... realno SLI ti ne treba jer je ionako samo mamipara a ne performance boost. Ja sam na mojoj komfi gurao CF 3870 512DDR4 i dobitak u performansama je bio izmedju 5-10% (smesno - novi drajveri, novi bios, sve novo)!!! And - P5N-E SLI je 8x/8x SLI verzija.... nije puno slabija, ali...

http://www.newegg.com/Product/ProductReview.aspx?Item=N82E16813131329 utisci korisnika, vredi procitati...

Poslednja izmena:
ma volim nForce + DFi Blood iron NEMA firewire! shto je neverovatan propust za plochu tog gabarita...
Ma danas sam napravio haos, nabavio 775 dual-core ne c2d vech DC, drugi ram, plochu, napajanje, grafichku-radio svakakve kombinacije-NE PITAJTE!
DFI i e5200 sa ostatkom nebitno- radi gore pomenuto (5sec i gashenje-paljenje)
DFI i DC sa ostatkom nebitno- radi do welcome screen-a tad ide restart
P5E-neshto sa svim mojim komponentama radi (pali se i stoji upaljeno) ne ide dalje od posta-nije flashovan bios za nove CPU + radi sa slabijim kinezom!
DFI-ju je izgleda psla naponska (ili ko zna shta) pa vuche dodatne watte taj kinez samo sa drugom plochom i sa svim mojim delovima ima sve railove preko 0.5v jache, shta bi tek bilo sa chiefom??? DFI u biosu prijavljuje 11.84, 4.90, 2.99 na chiefu za kineza da ne govorim 11.36v na 12v!?!?!?! neshto je gadno prslo, ali bash gadno!
sve u svemu nadam se da che moj primer nekome pomochi da bar zhivce sachuva..
josh jednom hvala svima na predlozima i pomochi, drzhite mi palcheve za novu ;) CHEERS!

ma volim nForce + DFi Blood iron NEMA firewire! shto je neverovatan propust za plochu tog gabarita...
Ma danas sam napravio haos, nabavio 775 dual-core ne c2d vech DC, drugi ram, plochu, napajanje, grafichku-radio svakakve kombinacije-NE PITAJTE!
DFI i e5200 sa ostatkom nebitno- radi gore pomenuto (5sec i gashenje-paljenje)
DFI i DC sa ostatkom nebitno- radi do welcome screen-a tad ide restart
P5E-neshto sa svim mojim komponentama radi (pali se i stoji upaljeno) ne ide dalje od posta-nije flashovan bios za nove CPU + radi sa slabijim kinezom!
DFI-ju je izgleda psla naponska (ili ko zna shta) pa vuche dodatne watte taj kinez samo sa drugom plochom i sa svim mojim delovima ima sve railove preko 0.5v jache, shta bi tek bilo sa chiefom??? DFI u biosu prijavljuje 11.84, 4.90, 2.99 na chiefu za kineza da ne govorim 11.36v na 12v!?!?!?! neshto je gadno prslo, ali bash gadno!
sve u svemu nadam se da che moj primer nekome pomochi da bar zhivce sachuva..
josh jednom hvala svima na predlozima i pomochi, drzhite mi palcheve za novu ;) CHEERS!

Ma veruj mi nForce je "old news".... kloni se od njih. Gledao sam bas onaj Asus P5QL Pro i cini mi se da je jako dobra ploca, ajd eto nema Firewire (al majke ti reci mi koji ce ti?imas kameru?), ali mislim da je extra za overclock, a i chipset je bolji od P5N-E (SLI)...
Jos jednom ponavljam, ne razumem zasto bi uzeo stariji chipset (sa nepotrebnim SLI) za iste novce? Kako ja gledam na to, bile bi bacene pare da uzmes nesto samo zato sto sve tvoje komponente provereno rade na toj ploci... For gods sake, samo si bio nesrecan da dobijes defektivnu plocu, to ti se moze desiti i sa P5N-E i sa P5QL Pro, kao i sa bilo kojom drugom...

Mislim da su i DFI koji si uzeo i ova sto sam ti preporucio bolje od P5N-E, al dobro tvoji novci, tvoja odluka (+P5QL Pro podrzava 1066mhz DDR2, a P5QL-E podrzava i IEEE i RAID sto Pro ne podrzava)...

Al realno kolko "normalnih" ljudi koristi RAID i IEEE?!:d

Aj necu vise ti ispiram mozak :D, javi sta si na kraju uzeo :wave:

polako se menja ova tema... ;)
Maaaaa smorih se vishe od svega- 12 sati danas yebavanja oko ploche.
Kameru imam i jedini nachin da se prebaci na komp a da nema one brojke (vreme,trajanje i sl.) jeste firewire + nekako sam se navukao na nForce i onaj njihov soundstorm :D
Do nekih clockova tipa preko 330-340 FSB ne mogu da ochekujem, tu je kod e5200 FSB-wall, a ta plocha mozhe do max 500 pod uslovom da se mnogo bolje hladi (zamena svih hlanjaka sa nekim aktivnim-u mom sluchaju ako to budem radio biche voda) 12.5 Multi x 330FSB (max wall) neka bude 300-nije bitno-meni dovoljno 3.6-3.8GHz
SLI mi nije cilj, a nit imam pare da BACIM-bukvalno, po meni 1000X je bolje umesto 2 jednu jachu- to ne treba ni da se raspravlja-to je dokazana stvar. u istom je cenovnom rangu, ima shta ja zhelim....
Ploche koje si naveo jesu bolje- ali koje ja stvarne i realne koristi imam od novijeg chipseta?
RAID me ne interesuje-sasvim svejedno dal' je jedan hard ili dva (toliko znam o raidu)
shto se tiche DDR2 podshke- tu sam malo pglu, sve shto sad znam je vezano za DDR1 a tu znam dovoljno... sad dal su slichne stvari oko klokovanja i podeshavanja, divideri, latencije (znam da su veche)...
konkretno me interesuje:
1. zar ne bih s novim biosom dobio podrshku za brzhe i bolje?
2. koliki je max V za 45-nanometarce? brine me chini mi se da sam prochitao da P5N-E mozhe do samo 1.6v za CPU (mada opet nije to malo, ali opet DFI mozhe vishe :D )
3. max V za Geil Black Dragon (5-5-5-15)
imamn josh pitanja ali posle ovakvog dana-pffff prazna glava ;)

EDIT: da, i jel' bogati shto sam ja member sa 100 i kojom porukom a recimo Rossi ima 140 i josh je newcomer?? :D:D:D

Poslednja izmena:
polako se menja ova tema... ;)
Maaaaa smorih se vishe od svega- 12 sati danas yebavanja oko ploche.
Kameru imam i jedini nachin da se prebaci na komp a da nema one brojke (vreme,trajanje i sl.) jeste firewire + nekako sam se navukao na nForce i onaj njihov soundstorm
Do nekih clockova tipa preko 330-340 FSB ne mogu da ochekujem, tu je kod e5200 FSB-wall, a ta plocha mozhe do max 500 pod uslovom da se mnogo bolje hladi (zamena svih hlanjaka sa nekim aktivnim-u mom sluchaju ako to budem radio biche voda) 12.5 Multi x 330FSB (max wall) neka bude 300-nije bitno-meni dovoljno 3.6-3.8GHz
SLI mi nije cilj, a nit imam pare da BACIM-bukvalno, po meni 1000X je bolje umesto 2 jednu jachu- to ne treba ni da se raspravlja-to je dokazana stvar. u istom je cenovnom rangu, ima shta ja zhelim....
Ploche koje si naveo jesu bolje- ali koje ja stvarne i realne koristi imam od novijeg chipseta?
RAID me ne interesuje-sasvim svejedno dal' je jedan hard ili dva (toliko znam o raidu)
shto se tiche DDR2 podshke- tu sam malo pglu, sve shto sad znam je vezano za DDR1 a tu znam dovoljno... sad dal su slichne stvari oko klokovanja i podeshavanja, divideri, latencije (znam da su veche)...
konkretno me interesuje:
1. zar ne bih s novim biosom dobio podrshku za brzhe i bolje?
2. koliki je max V za 45-nanometarce? brine me chini mi se da sam prochitao da P5N-E mozhe do samo 1.6v za CPU (mada opet nije to malo, ali opet DFI mozhe vishe :D )
3. max V za Geil Black Dragon (5-5-5-15)
imamn josh pitanja ali posle ovakvog dana-pffff prazna glava ;)

EDIT: da, i jel' bogati shto sam ja member sa 100 i kojom porukom a recimo Rossi ima 140 i josh je newcomer??

:D:D:D

Ma ja sam uvek za novu tehnologiju i sto bolje za novce koje imamo... Cenim da bi p35 ili p43 bolje radio sa tvojim novim procesorom, a i nekako mi je vise "future proof"... a sta ja znam, nije to neka velika razlika, mala veoma 1-3%...

1. po mom iskustvu nove revizije BIOS-a ne dodaju nista za dzabe, tako da sumnjam (ako uzmes DDR2-800 plocu) da ces dobiti revizijom 1066 ili 1333 opciju... BIOS revizije samo tweakuju settings za rad BIOS-a uglavnom nema nekih velikih promena...

2.taj tvoj e5200 citao sam otprilike mozes da ga guras do 1.5V core, mada mozes do 3,7-4,0Ghz sa 1.41-1.45V... tako da ono sto P5N-E moze je sasvim dovoljno (samo nabavi dobar kuler ako oces preko 1.375V). Cak sam video lik tera e5200 na 4.4GHz @ 1.69V - DFI LanParty DK P35 :D DFI OWNS !!! LOL
P5QL Pro - 0.85V do 1.60V pri 0.00625 inkrementu...

3.Pitanje koji Geil Black Dragon? 800mhz?Ako je neka bas brza memorija mozda 2.5V, po defaultu 800mhz memorije cenim da idu od 1.75V do 2.0V (moja na defaultu ide na 1.95V - OCZ platinum PC6400)
A i sto se tice overclocka memorije, pa malo je komplikovano za objasniti, ali u sustini ceo overklok obavljas preko FSB-a (to vec znas), a memoriji smanjis rejting u BIOS-u (eg sa 400mhz spustis na 333mhz - posto su DDR2 efektivno rade na duplo vecem taktu 400 = 800 tj 333 = 667mhz). E sad ako smanjis memoriju (nek bude 800mhz DDR2) na 667mhz i ostanes na stock FSB radice ti na 667mhz, ali naravno sto vise povecavas raste ti CPU clock i RAM clock, a poenta je da bi digao CPU na visok clock moras konstantno da deklokujes memoriju dok ti i CPU i RAM ne budu stabilni. Ne razumem se bas u Intelov overclock pa necu davati primere jer ce verovatno biti samo 90% tacni.

Uglavnom ja sam na mom AMD-u digao fsb za 25mhz (na 225mhz) i CPU mi je skocio sa 3.2 na 3.3+ GHz dok je memorija skocila na 850mhz(mislim)... da bi isao vise sa CPU (pod pretpostavkom da imam krsh memoriju na 800mhz) morao bih da smanjim clock RAM-a na 333mhz (667) i onda bi sve ostalo isto samo bi memorija radila na 718Mhz... To je ovako sve grubo objasnjavanje, ima tu jos faktora (kao na primer mnozilac FSB-a od kog isto zavisi odnos FSB/RAM) ali to je otprilike dovoljno za pocetak...

a sto se tice Rossija :D, pa kolko sam ja skontao da bi prestao biti newcomer mora proci 6 meseci od registracije i moras imati napisano preko 100 poruka.... dakle Rossi voli da pise mnogo bre, dok ti zapravo slabo pises :D
:wave:

UPDATE: vredi procitati http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=2993&p=1 uporedjuju P35 sa 680i koji je fakticki isti chip kao i 650i - dokazano da je za 99.5 - 100% slican po performansama! Ima tu u tabelama i jos nekih chipsetova... procitaj

BTW za nekih 700din vise mozes uzeti P5QL-E... znas ono 2x1394,RAID i tako to "fenserica"
ili mozda Foxconn MB P35A-S (P35 sa 1394x1) 5,8k din

Poslednja izmena:
http://www.asus.com/products.aspx?modelmenu=2&model=1474&l1=3&l2=11&l3=473
1333- enough? ;)
ne pishem dovoljno?? dal si blesav? zadnjih 10 dana sam napisao tanju knigu :D mada s druge strane ovo shto si upravo napisao :Klanjanje:Klanjanje -bash si se potrudio..
nego doshli smo do zakljuchka da su skoro isti chipseti (P35 je noviji)..
Klokovanje znam-osnove, malo proshirene- za sada je 4-5 CPU-a dovedeno u svet vishih taktova :D i svidja im se :D (nego reko mozhda se razlikuje-bitno)
Memara-geil black dragon 800 5-5-5-15 2x1gb, rachunam bar 900MHz mislim bar neki MHz da izvuchem iz nje (mada kakve sam sreche-pff)
DFI? jao,jao,jao....jao stvarno ne mogu prezhalit ali eto nije mi sudjen P35 :p
da rocks- ja sam vech rekao DFI i .
ti si bash zapeo za tu P5QL-E, plocha ko plocha... ako radi posao svaka je dobra, ne jurim plochu koja che mi sa quadom davati stabilan 700FSB (lupam) poshto nit imam para za takvu plochu, ni za tako jak proc a pod led ili LN2 neka,neka... Fala bogu tu je SX-TEAM da postavlja rekorde, a ja chu iz pozadine da navijam!
Svaka njima chast, mene bash interesuju takve stvari (modding & extreme) zato sam i napravio vodu i sad pochinjem ponovo ;)
mada te stvari iziskuju mnogo love, strpljenja i vremena... ali na kraju :banana::banana::banana:
da ne znash mozhda zashto se stavlja backplate ispod ploche, zashto jednostavno se ne stave oni shuplji chepichi za izolaciju...recimo tranzistora tipa 2N3055 - oni su kao recimo gumica sa rupom, provuchesh shraf i preko maticu & voila! shto bash backplate?? znash li gde bi mogao da nabavim (za relativno male pare) backplate za 775? TNX
EDIT: mislim da Animan prodaje P5QL-E za 60E (n6e znam zashto sam sad ovo napisao, mada ne shteti, a dok ne shteti zn6achi da koristi)

Poslednja izmena:
http://www.asus.com/products.aspx?modelmenu=2&model=1474&l1=3&l2=11&l3=473
1333- enough? ;)
ne pishem dovoljno?? dal si blesav? zadnjih 10 dana sam napisao tanju knigu mada s druge strane ovo shto si upravo napisao :Klanjanje:Klanjanje -bash si se potrudio..
nego doshli smo do zakljuchka da su skoro isti chipseti (P35 je noviji)..
Klokovanje znam-osnove, malo proshirene- za sada je 4-5 CPU-a dovedeno u svet vishih taktova i svidja im se (nego reko mozhda se razlikuje-bitno)
Memara-geil black dragon 800 5-5-5-15 2x1gb, rachunam bar 900MHz mislim bar neki MHz da izvuchem iz nje (mada kakve sam sreche-pff)
DFI? jao,jao,jao....jao stvarno ne mogu prezhalit ali eto nije mi sudjen P35 :p
da rocks- ja sam vech rekao DFI i .
ti si bash zapeo za tu P5QL-E, plocha ko plocha... ako radi posao svaka je dobra, ne jurim plochu koja che mi sa quadom davati stabilan 700FSB (lupam) poshto nit imam para za takvu plochu, ni za tako jak proc a pod led ili LN2 neka,neka... Fala bogu tu je SX-TEAM da postavlja rekorde, a ja chu iz pozadine da navijam!
Svaka njima chast, mene bash interesuju takve stvari (modding & extreme) zato sam i napravio vodu i sad pochinjem ponovo ;)
mada te stvari iziskuju mnogo love, strpljenja i vremena... ali na kraju :banana::banana:
da ne znash mozhda zashto se stavlja backplate ispod ploche, zashto jednostavno se ne stave oni shuplji chepichi za izolaciju...recimo tranzistora tipa 2N3055 - oni su kao recimo gumica sa rupom, provuchesh shraf i preko maticu & voila! shto bash backplate?? znash li gde bi mogao da nabavim (za relativno male pare) backplate za 775? TNX

Hmmm kolko ja vidim FSB ide do 1333, ali DDR do 800... razlog sto sam rekao za P5QL-E je jer je cirka 200din skuplja od DFI BI P35 koju si imao... kako oces, samo mislim da je besmisleno uzimati plocu koja podrzava SLI ako ne planiras SLI...

A Geil cenim da moze sasvim lepo do 900mhz, mozda cak i do 1000mhz ako mu namontiras neki 120mm-arac da duva preko njih, verovatno bi morao dici Vdimm za 0.1V - memorija je jako osetljiva na dizanje voltaze...
Moja je 800mhz CL4 (4-4-4-15) pa radi na 1.95V dok verujem da ce tvoja 800mhz CL5 raditi na 1.85V ili 1.90V, preko 2.1V nije bas preporucljivo ici, sem ako nemas neku 1066mhz rated memoriju koje uglavnom zahtevaju oko 2.0V ili cak 2.2V kod nekih...

Evo bas sam i proverio moju teoriju, quote sa Geil sajta:

Geil Black Dragon Working Voltage: 800C5-1.8V/800C4- 2.0V

znaci CL5 radi na oko 1.8V (+/- 0.05V)
CL4 radi na oko 2.0V (+/- 0.05V)

Geil DDR2 Ultra Plus Working Voltages: 1160C4 -2.45V
Geil DDR2 Ultra Plus Working Voltages: 1060C5 -2.2V/1060C4 -2.4V

Vec polako moze da se primeti sablon... kad bi digao svoj 800mhz ram na 1060 mhz morao bi imati minimum 2.0V na DIMM, sto je poprilicno veliki skok za memoriju koja optimalno ide na 1.8V... jedino da smanjis latenciju na CL6 ili CL7 pa da se nadas da nece trebati tolko voltaze...

A pazi ovaj sto sam pomenuo [email protected]/1.69V lik je uspeo sa Air cooling :D
Svrha backplatea nema nikakve veze sa izolacijom ili odvodjenjem temperature, one se uglavnom stavljaju kad "turis" aftermarket hladnjak (tipa mog HR-01 Plus ili TRUE, Z600...) da bi se sprecilo savijanje (ili eventualno pucanje) ploce pod tezinom hladnjaka. Neki STOCK krsh hladnjak sa ventilatorom ima cirka 300-400gr, dok HR-01 Plus ima 600gr, a Coolermaste Z600 cak 1045gr, kao i Scythe Orochi koji ima oko 1100gr... ploca ipak samostalno dorasla tezini od 1kg u vertikalnoj poziciji... zamisli samo sebe kako u visini grudi svaki dan, ceo dan drzis teg od 1kg... pa tebra i tebi bi trebao backplate (citaj: kosmodisk :D)
Ja sam na primer uz moj DFI 790FX-M2RS dobio vec namontiran backplate, ali opet plocu sam platio 9,5k din... ipak 3x PCIe (16x/16x/4x)nije jeftino :-devil-:

A da pises dovoljno ali te polako stizem :D

UPDATE: Baci pogled na ovo http://www.techpowerup.com/reviews/Geil/Black_Dragon_PC2_6400/ review tvoje memorije sa overclocking testiranjem... ima i fina tabelica o odnosu voltaze/brzine...
Jos na njih roknes nesto tipa http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16835118220 i eto ti ga 1066mhz ko od shale... uz fan naravno, kao failsafe resenje...

Poslednja izmena:
Hmmmm,moram da postavim jedno glupo pitanje,posto nemam vremena da procitam sve.
Dali si sto posto siguran da si sve konektore na ploci povezao kako treba,post pored 24pin napajanja na ploci ima i 8pinski konektor crne boje koji se nalazi iznad procesora.Malo je zeznuto posto na x napajanja nema takav konektor vec 4pinski
Inace geil Black Dragon 800 radi po default-u na 2v.

ASUS P5K/EPU i uživaj...

Poslednja izmena:
Vrh Dno