Šta je novo?

Moze li se popraviti heatpipe?

kraguljac

Slavan
Učlanjen(a)
07.02.2007
Poena
345
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Na laptopu koji ima dve heat pipe jedna je hladna kao led i ne odvodi nista pa je sve spalo na onu preostalu a ona ne moze da postigne da ga ohladi pa se ceo laptop posteno greje.

Pretpostavljam da je fluid iscureo iz cevi pa me zanima da li je neko pokusavao da tako nesto dovede u red odnosno otvori cev, sipa tecnost i opet je zavari a da ne digne sve u vazduh? :exploder:

mozda ne naleze kako treba

ima na ebay garant da se kupi nova za tvoj lap (za moj ima..)

mozda ne naleze kako treba

ima na ebay garant da se kupi nova za tvoj lap (za moj ima..)

Naleze naravno sve kako treba a da jurim novi za njega bas mi se i ne isplati posto je poluispravan ali me zanima moze li da se opravi cevka ikako?

Mozda lupam ali mislim da se te cevi pune freonom tako da tesko da moze da se popravi...

Mozda lupam ali mislim da se te cevi pune freonom tako da tesko da moze da se popravi...

Pune se tecnoscu koja moze biti i voda, alkohol... Ali ne pune se do vrha vec ima odredjeni odnos koliko ostaje unutra vazduha da bi ta tecnost pri isparavanju imala gde da se siri.
Zato sam i napomenuo "a da ne digne sve u vazduh". :D

pune se tecnoscu (ili gasom) koji se "steluje" na odgovarajuci pritisak tako da pri radnom temperaturnom rezimu dolazi do isparavanja fluida na toploj strani (na procesoru) a do kondenzacije na hladnoj strani (orebrenom delu sa koga se toplota predaje vazduhu). dakle nije poenta samo u fluidu vec i u pritisku. sumnjam da ce imati nekog efekta da popravljas to. bolje trazi ispravan rezervni deo.

pune se tecnoscu (ili gasom) koji se "steluje" na odgovarajuci pritisak tako da pri radnom temperaturnom rezimu dolazi do isparavanja fluida na toploj strani (na procesoru) a do kondenzacije na hladnoj strani (orebrenom delu sa koga se toplota predaje vazduhu). dakle nije poenta samo u fluidu vec i u pritisku. sumnjam da ce imati nekog efekta da popravljas to. bolje trazi ispravan rezervni deo.

Slazem se... opravljati tako nesto u srbiji je da se ubijes... :d Nadjes ispravan i menjas ceo hladnjak...

Gas se koristi za ekstermno niske temperature ili se koristi gas pod pritiskom ali za normalnu upotrebu se koristi obicno neka tecnost tipa voda, alkohol (ili nesto slicno) koja se puni tako da zauzme odredjenu zapreminu cevi tako da se pri sirenju dobija ono sto je potrebno. Problem je samo sto ne mogu nigde da pronadjem koliki je to procednat od ukupne zapremine cevi.

Slazem se... opravljati tako nesto u srbiji je da se ubijes... Nadjes ispravan i menjas ceo hladnjak...

Bih ja ali sam na e-bay pronasao samo jedan jedini (jedan tip prodavao isti laptop u delovima) i to za ektremno velike novce... Relativno je redak pa je malo teze pronaci nesto za njega a posteno receno i ceo racunar je poluispravan pa se i ne isplati trositi nesto mnogo na njega.

Gas se koristi za ekstermno niske temperature ili se koristi gas pod pritiskom ali za normalnu upotrebu se koristi obicno neka tecnost tipa voda, alkohol (ili nesto slicno) koja se puni tako da zauzme odredjenu zapreminu cevi tako da se pri sirenju dobija ono sto je potrebno. Problem je samo sto ne mogu nigde da pronadjem koliki je to procednat od ukupne zapremine cevi.

u pravu si. malo sam se nezgodno "odrazio" prilikom pominjanja gasa. sigurno se ne koristi u kulerima koji se koriste u kompovima. govorio sam generalno o heatpipe-ovima, ne samo o "kompjuterskim"

mene je u jednom momentu zanimalo koji je temeperaturni radni opseg tipicnog heatpipe-a u kuleru, ali nisam uspeo da nadjem nikakve podatke o tome. jedni sto je sigurno je da je cela sustina haetpipe-a u promeni faze radnog fluida. na toploj strani isparava a na hladnoj kondenzuje. jos jedna vrlo bitna stvar, koja se odnosi na tvoj problem je da je transport fluida sa hladne na toplu stranu kapilarni i da se oslanja na fenomen povrsinskog napona tj. kvasenja unutrasnje povrsine cevi. na osnovu ovoga sledi (tj. ja pretpostavljam jer nisam uspeo da nadjem konkretne podatke) da da u samoj cevi ne moze da bude neka velika kolicina tecnosti inace bi se poremetio sam proces kruzenja rashladnog fluida. kontam da je jedino potrebno obezbediti da se kolicinom fluda obezbedi da cela unutrasnja povrsina cevi bude okvasena. al' poprilicno sam siguran (mada opet kazem - nisam uspeo nigde da procitam) da se pre punjenja heatpipe-a tecnost vrsi vakumiranje cevi iliti evakuacija vazduha iz iste.

Nazad
Vrh Dno