Šta je novo?

[MON] Viewsonic VA2216w

E totalni trip. Probao sam na probijanje pozadinskog svetla i praktichno ga nema shto je dobro.

Ja sam sad namestio za contrast 75 a za brightness 15 a temperaturu sam vratio na 6500K. Shta znam nekako mi dodje pepelasta slika (kao da je prashunu prosuo neko na 9300K). Na 6500K jasno uoshavam da mu ipak malo iskache crvena dok na 5400K mu iskache zelena shto je normalno. Ubedljivo mi nekako sRGB deluje kao na 957MB-u sa ukljuchenim MagicBright-om na najache. sRGB je i napravljen da simulira CRT na LCD-u. Kao da lampe i cela slika zasija jache. Gama kako sam video odleti na 2.2. Mozda ce biti dobro za igre dok za net def shljashti.Mana sRGB-u je shto mi onda zakljucha podeshavanja contrasta i braghtness-a u meniju i nemogu mu nishta sem da chachkam po drajverima shto mi se ne radi.

Jedna stvar je ipak tachna. Crna boja za ove monitore izgleda ne postoji. Ja brale kad na CRT namestim sliku i crno mu bude crno.
Ali zato geomerija i ostali mane CRT-a su def. istorija. Monitor jednostavno zasivi opcije koje bi bile moguce shtelovati da je monitor zakachen na d-sub.

Poslednja izmena:
Кажу људи да је ово честа појава, тј. да монитори који имају и DVI углавном имају лошију слику кад се споје преко аналогног кабла од еквивалентних модела који имају само аналогни прикључак (нпр 2216w и 2226w).

Stvarno se nadam je to tacno. Danas popodne mi je stigao monitor VA2226w ali nisam jos kupio DVI kabal, ovih dana cu. Znaci prikljucen je na "starinski" nacin za sada. Ono sto mogu da kazem je da je slika blagi uzas, stvarno nisam ovo ocekivao. Ostrina jos i nekako, mada mi se cini da je CRT koji sam imao do nedavno ( Samsung 959NF) imao za nijansu ostriju sliku. Ali boje?? :zgran: Pa tu nesto ne stima ili ja stvarno ne znam da namestim, mada mislim da nisam tolki *****. Koju god varijantu da izaberem, 9300K,6500K,5400K ili sRGB sve je lose jako. Crvena iskace, ubija a zelenu uopste ne mogu da dobijem. Probao sam i User Color ali jednostavno ne vredi. Kao da monitor ne moze da prikaze nijanse zelene uopste. Gledao sam neke slike sa mora npr. i umesto zelene boje trave i shuma ja imam neku braon-sivu varijantu :wall: . Ovako na prvi pogled mi se cini da je monitor neispravan. Kupicu sutra-prekosutra DVI kabal pa cu da vidim tako,ali ne vidim razlog zasto ovako nemam zelenu boju.

Btw i meni je ista serija ili sta vec kao i Ivici VA2226w- 3

Poslednja izmena:
Pojavila se zelena boja! :banana: :d Tako da povlacim sve sto sam rekao malopre,bilo je izhitreno. Problem je bio u adapteru sto sam dobio sa starom grafickom,trebalo je sivonjski zategnuti srafice i zelena se pojavila. Sada je vec druga prica, bice ovo sasvim ok. Jos ako se malkice popravi sa DVI kablom slika...ih :)

Ostrina isto ok. Koliko sam mogao videti postoji malkice probijanje pozadinskog osv. na gornjoj ivici ali to je sasvim prihvatljivo.

Ma Ok je slika. Ja sam ga probao i na d-sub i na dvi. Dosta je dobro shto samo sa pritiskanjem na jedan taster 2 dolazi do prebacivanja slike na drugi izlaz. Meni je ovo jako olakshalo stvari buduci da sam na 957MB-u koristio isto ali je trebalo da se dosta klikce po meniju da bi se uradilo isto.
Chesto kachim druge kompove pa mi je monitor sa 2 ulaza potreban.

Probijanje je maltene neprimetno i praktichno ga nema. Dosta manje nego shto imaju oni "fensi" Samsungzi.

@chabex: Kablovi i adapteri za monitor uvek treba da su lepo stegnuti a kad fali neka od boja uvek prvo sumljash na kabal.

@chabex: Kablovi i adapteri za monitor uvek treba da su lepo stegnuti a kad fali neka od boja uvek prvo sumljash na kabal.

Pa da, sad znam. :) (nemam neka iskustva sa monitorima, do sada sam imao samo 2 CRT-a). Prvo sam stegnuo otprilike kao kod starog monitora, koji je je čini mi se imao malo kvalitetniji adapter od ovog što sam ja dobio uz grafičku, ali to nije bilo dovoljno izgleda. Kako god, sada je sve ok. Btw mislim da za ovoliko novca trenutno nema boljeg monitora od 22 inča.

Ljudi pozdrav svima,razmisljam o kupovini tog VA2226 i imam pitanje za one koji su ga narucili.Koliko onda love izadje zajedno kad se sve sabere,monitor, dvi kabl,dostava...i kako stoje stvari sa uginulim pixelima,tolerancija i to..

Poslednja izmena:
Mislim da garancija pokriva 3 subpixela, tj. jedan ceo pixel... Ali nisam 100% siguran... Ne secam se tachno shta mi je recheno...

Pa zbog jednog pixela i nebi pravio problem,nego mene interesuje koliko je to sve zajedno para kad se stavi na papir.DVI-D/DL kabl sigurno kosta jedno 10-15e,pa + troskovi da Monitor stigne (City Expres ili sta vec..)
A u isto vreme je u Positivu(NS) na akciji Asus MW221U koji,koliko vidim isto ima DVI (ali sa kablom),i ima odziv 2ms,mislim da ne podrzava HDCP,i kosta 15.500din.

http://www.positive.rs/?artikal=2759&id_tip_komp=10&show=2

Tako da se dvoumim sta je pametnije,narucivati VA2226 na nevidjeno iz Bg-a ili uzeti tog Asusa kojeg mogu da probam u radnji.
Sta vi mislite?

Pa zbog jednog pixela i nebi pravio problem,nego mene interesuje koliko je to sve zajedno para kad se stavi na papir.DVI-D/DL kabl sigurno kosta jedno 10-15e,pa + troskovi da Monitor stigne (City Expres ili sta vec..)
A u isto vreme je u Positivu(NS) na akciji Asus MW221U koji,koliko vidim isto ima DVI (ali sa kablom),i ima odziv 2ms,mislim da ne podrzava HDCP,i kosta 15.500din.

Tako da se dvoumim sta je pametnije,narucivati VA2226 na nevidjeno iz Bg-a ili uzeti tog Asusa kojeg mogu da probam u radnji.
Sta vi mislite?

Mislim da ti nije vredno cimanja a i taj ASUS ima HDCP

Ne znam koliko bi uzeli u City Express-u za dostavu ali za ~2000din vishe imash takodje OK monitor koji ti odmah dolazi sa DVI kablom.

Nego da pitam i ja. Da li se neko zalio na "duhove" u FPS-ovima na VA2226w?
Mislim da ih ima malo ali sad kako kome smeta. Meni ne prave neshto problem ali ovde ima ljudi kome to moze biti problem sigurno.

Sta vi mislite?
Za tu cenu uzmi Asus-a ja nisam imao gde da ga nadjem kod mene u gradu i uzeo sam VS2216 nemam Dvi ali to mi nije neki hendikep :wave:

Ljudi hvala na savetima.
I ja isto kontam tog Asusa jedino sto su ViewSonic, i VA2216 i VA2226 svuda bas pravo nahvaljeni,a MW221u je na par review-a dobio bas zestoke kritike kako su boje jako lose uradjene,cak navodno ispod proseka za takav monitor,a i taj kontrast od 700:1 me malo brine.Ali idem sad u radnju pa se nadam da cu moci sam da se uverim na licu mesta,mada ako je istina to da boje nisu verno prikazane,to bas i necu moci proveriti onim filmcicem sto oni puste kako bi neko video kako radi monitor.

Asus MW221u ima Cmo panel kao velika vecina jeftinijih monitora,mana cmo panela je veliko prisustvo plave boje,mada je ja uopste ne primecujem (to je ono sto kukaju da samsung 2232bw i jos neki dolaze sa vise panela AUO,Samsung i CMO) fabricki profili su ocaj i boje izgledaju isprano ali se lako moze namestiti,kada sada gledam jedan pored drugog mw221u i samsung 940bw asus ima bolju,ostriju sliku i lepse boje,sa fabrickim profilima lepse je bilo na Samsungu)
Gledaj kod Asus-a da nemas duhove sa upaljenim overdrajvom,jer velika vecina ima probleme kada je upaljen od.Dovoljno je da probas minimizovan benchmark da vrtis brzo misem po desktopu,ne smeju da se pojave bele senke oko fontova,tako ces lako primetiti.

Poslednja izmena:
Ljudi hvala na savetima.
I ja isto kontam tog Asusa jedino sto su ViewSonic, i VA2216 i VA2226 svuda bas pravo nahvaljeni,a MW221u je na par review-a dobio bas zestoke kritike kako su boje jako lose uradjene,cak navodno ispod proseka za takav monitor,a i taj kontrast od 700:1 me malo brine.Ali idem sad u radnju pa se nadam da cu moci sam da se uverim na licu mesta,mada ako je istina to da boje nisu verno prikazane,to bas i necu moci proveriti onim filmcicem sto oni puste kako bi neko video kako radi monitor.
Sve vezano za low budget 22-ke je lutrija i zavisi od serije do serije ja na primer sam zadovoljan sa VS2216 ali da budem objektivan pre njega sam uživo i u realnoj upotrebi video 4-5 tft monitora i sigurno da nemam "oko"kao neko ko radi u radnji za prodaju i ima priliku da se susretne sa svim što izadje naravno i te izjave primam sa rezervom jer ovi Review-i su dobro mesto za reklamiranje nekad i lažno naravno;)S obzirom da sam skoro 3godine bio na CRT 17" meni je prelaz na 22" novo iskustvo i nijednog trenutka se nisam pokajao ali naravno mišljenja su različita a i potrebe ljudi koji kupuju nov tft!Tako da ne veruješ svemu što ovde pročitaš i nadješ već sam odeš i vidiš da li je taj Asus ono što TEBI na prvom mestu odgovara!Spoljni izgled monitora je manje važan koliko kvalitet same slike jer ti ćeš najviše vremena da "visiš"ispred njega:)BTW:Meni je na kutiji od VS nalepnica na kojoj piše da mu je kontrast 6000:1 a da li ja to mogu da znam da je tačno šta misliš:DVeruj samo tvojim očima i gledaj da izmenjaš sve opcije za sliku tamo u radnji u kojoj ćeš da ga pogledaš i eventualno kupiš:wave:

Poslednja izmena:
Sve vezano za low budget 22-ke je lutrija i zavisi od serije do serije ja na primer sam zadovoljan sa VS2216 ali da budem objektivan pre njega sam uživo i u realnoj upotrebi video 4-5 tft monitora i sigurno da nemam "oko"kao neko ko radi u radnji za prodaju i ima priliku da se susretne sa svim što izadje naravno i te izjave primam sa rezervom jer ovi Review-i su dobro mesto za reklamiranje nekad i lažno naravno;)S obzirom da sam skoro 3godine bio na CRT 17" meni je prelaz na 22" novo iskustvo i nijednog trenutka se nisam pokajao ali naravno mišljenja su različita a i potrebe ljudi koji kupuju nov tft!Tako da ne veruješ svemu što ovde pročitaš i nadješ već sam odeš i vidiš da li je taj Asus ono što TEBI na prvom mestu odgovara!Spoljni izgled monitora je manje važan koliko kvalitet same slike jer ti ćeš najviše vremena da "visiš"ispred njega:)BTW:Meni je na kutiji od VS nalepnica na kojoj piše da mu je kontrast 6000:1 a da li ja to mogu da znam da je tačno šta misliš:DVeruj samo tvojim očima i gledaj da izmenjaš sve opcije za sliku tamo u radnji u kojoj ćeš da ga pogledaš i eventualno kupiš:wave:

To je dinamicki kontrast,na Asus kada upalim dinamicki kontrast (Ne znam ni koliko je,isto par hiljada) monitor sporo reaguje pri promeni kontrasta,treba mu oko 1-2 sekunde pri prelasku sa bele na crnu i to potamnjivanje se bas primeti tako da je dinamicki kontrast ****** :D

Poslednja izmena:
To je dinamicki kontrast,na Asus kada upalim dinamicki kontrast (Ne znam ni koliko je,isto par hiljada) monitor sporo reaguje pri promeni kontrasta,treba mu oko 1-2 sekunde pri prelasku sa bele na crnu i to potamnjivanje se bas primeti tako da je dinamicki kontrast ****** :D
Predpostavio sam:DAl znaš koliko se ja primam na te cifre i koliko mi znače?:dMogli su što se mene tiče da stave i 20000:1 i ja bih ga svejedno uzeo jer cena od 12500 i klasičan(non-fancy look)su me "kupili"sve ostalo što bi se i moglo navesti kao neka mana ne bi bilo na mestu za uloženi keš veruj mi, nego mi je smešno kada vidim da se ljudi zentaju kada daju 160evra za 22"tft kao da kupuju pejsmejker za babu:d

OK sada jel moze neko da uporedi taj Viewsonic sa Asus VW221D ??

Predpostavio sam:DAl znaš koliko se ja primam na te cifre i koliko mi znače?:dMogli su što se mene tiče da stave i 20000:1 i ja bih ga svejedno uzeo jer cena od 12500 i klasičan(non-fancy look)su me "kupili"sve ostalo što bi se i moglo navesti kao neka mana ne bi bilo na mestu za uloženi keš veruj mi, nego mi je smešno kada vidim da se ljudi zentaju kada daju 160evra za 22"tft kao da kupuju pejsmejker za babu:d
Dobro je ovo sa babom:party:
Nije sto kupujem pejsmejker za babu,tu bi se cak i manje razmisljao,kupis fino najskuplji,i taj je i najbolji,nego je fora sto je razlika u cenama od prodavnice do prodavnice totalno suluda.
U Pakomu je VewSonic VA2216-12.500din,dok je recimo Samsung SM2220-14.000din,
Onda odem na drugo mesto i vidim da je tamo VA2216-16.000din i pomislim ovi su ludi,kad ono malo dalje od njega stoji Samsung SM2220-11.300din:zgran:
onda odem u trecu,kad tamo tek ludnica,Samsung SM2243NW-12.600din koji je na svim ostalim mestima gde ga ima bar 15-16.000din,ali pored njega stoji Asus W223D koji je u pakomu oko 12.500din,a ovamo ni manje ni vise nego 16.500:zgran:
Tako da razumite me zasto sam sludjen.Da isti monitori u razlicitim prodavnicama imaju bar priblizno istu cenu,mogao bi bar zdravom logikom da ocenim sta je bolje kupiti(s obzirom da nemam nikakva iskustva sa TFT-om) i lakse bi se odlucio,pogotovo sto u svim tim prodavnicama(osim Pakoma)svi monitori stoje pogaseni na policama i oni prodavci podrazumevaju da ti znas sta hoces,a oni sami u vecini slucajeva nemaju blage veze o monitorima,a koliko vidim bas ih i nesto zabole da povezuju i pale monitor bilo kome ko udje u radnju i upre prstom u neki(tradicionalna srpska ljubaznost).

Jedini monitor koji sam uspeo da vidim na delu je neki LG W2241s (12.300din)
Neki tip je u radnji igrao Crysis na njemu i ja sam se odusevio slikom(sto mozda i nije merodavno jer sam jos uvek crt-as),ali je slika za mene bila jasna kao kap vode,i bez duhova.
Onda je zbog mene pustio neki DVD i jedino sto sam uspeo da primetim je da je ono sto je crno-bas crno,
Onda sam ja trazio da otvori neki fajl sa tekstom i video da su slova crna,ostra i jasna,a da je belo-belo.

Tako da cu na kraju izgleda kupiti monitor koji sve ovo vreme uopste nisam ni uzimao u obzir,eto nikad ne znas sta novi dan nosi.
Nemam pojma ni koji mu je kontrast,ni odziv,ni nista.necu ni da gledam specifikacije,boli me uvo,znam sta sam video.
Monitor naravno nema DVI,ali boli me uvo i za DVI.Dok dodje vreme da nama smrtnicima HDCP pravi problem,do tad cemo svi vec imati 26'' HDMI monitore,koje cemo kupiti u Rodicu za 150e.

Poslednja izmena:
Dobro je ovo sa babom:party:
Nije sto kupujem pejsmejker za babu,tu bi se cak i manje razmisljao,kupis fino najskuplji,i taj je i najbolji,nego je fora sto je razlika u cenama od prodavnice do prodavnice totalno suluda.
U Pakomu je VewSonic VA2216-12.500din,dok je recimo Samsung SM2220-14.000din,
Onda odem na drugo mesto i vidim da je tamo VA2216-16.000din i pomislim ovi su ludi,kad ono malo dalje od njega stoji Samsung SM2220-11.300din:zgran:
onda odem u trecu,kad tamo tek ludnica,Samsung SM2243NW-12.600din koji je na svim ostalim mestima gde ga ima bar 15-16.000din,ali pored njega stoji Asus W223D koji je u pakomu oko 12.500din,a ovamo ni manje ni vise nego 16.500:zgran:
Tako da razumite me zasto sam sludjen.Da isti monitori u razlicitim prodavnicama imaju bar priblizno istu cenu,mogao bi bar zdravom logikom da ocenim sta je bolje kupiti(s obzirom da nemam nikakva iskustva sa TFT-om) i lakse bi se odlucio,pogotovo sto u svim tim prodavnicama(osim Pakoma)svi monitori stoje pogaseni na policama i oni prodavci podrazumevaju da ti znas sta hoces,a oni sami u vecini slucajeva nemaju blage veze o monitorima,a koliko vidim bas ih i nesto zabole da povezuju i pale monitor bilo kome ko udje u radnju i upre prstom u neki(tradicionalna srpska ljubaznost).

Jedini monitor koji sam uspeo da vidim na delu je neki LG W2241s (12.300din)
Neki tip je u radnji igrao Crysis na njemu i ja sam se odusevio slikom(sto mozda i nije merodavno jer sam jos uvek crt-as),ali je slika za mene bila jasna kao kap vode,i bez duhova.
Onda je zbog mene pustio neki DVD i jedino sto sam uspeo da primetim je da je ono sto je crno-bas crno,
Onda sam ja trazio da otvori neki fajl sa tekstom i video da su slova crna,ostra i jasna,a da je belo-belo.

Tako da cu na kraju izgleda kupiti monitor koji sve ovo vreme uopste nisam ni uzimao u obzir,eto nikad ne znas sta novi dan nosi.
Nemam pojma ni koji mu je kontrast,ni odziv,ni nista.necu ni da gledam specifikacije,boli me uvo,znam sta sam video.
Monitor naravno nema DVI,ali boli me uvo i za DVI.Dok dodje vreme da nama smrtnicima HDCP pravi problem,do tad cemo svi vec imati 26'' HDMI monitore,koje cemo kupiti u Rodicu za 150e.

S obzirom da si verovatno oduševljen kada vidiš 22"nakon 17"CRT(kao i ja što sam bio u ostalom)Ja bih te savetovao da pogledaš više monitora ako imaš mogućnosti pa onda keširaš!Pitaćeš se zašto verovatno:)Pa recimo da veliku ulogu može da igra i grafika na koju je prikačen sam monitor kao i setting monitora.Nije isto gledati monitor u 2D radu i u gejmu bez obzira što je taj čovek vrteo Krizu na njemu;)Idi na varijantu najbolje garancije a to što si pomenuo za cenu znam i sam:D
Ja sam recimo vidjao Asus193D za 12000 a 200metara odatle u drugoj radnji 223 za isti novac:DGarancija je već festival,niko nije imao konkretan odgovor na moje prosto pitanje:"Koliko mrtvih pixela se računa kao razlog za reklamaciju?"tako da sam ja uzeo VS iz profila i videćemo kako će raditi za sada nemam neke veće zamerke ali recimo da je sam monitor siromašan sa opcijama za podešavanje ali ja sam u kombinaciji sa Catalystom napravio podešavanje za svaki dan koje odgovara mojim očima i potrebama:wave:

Reshih da predjem na LCD pa mi je zapala za oko ova tema.Ovaj model mi deluje primamljivo(VA 2216w) a model VA 2226w josh prmamljivije.Moja makina nije dovoljno snazhna za native rezoluciju u igrama pa me interesuje kakav je downscaling preko DVI porta, iliti da li je prikaz mnogo loshiji ako na 22" monitoru igram u 1440x900 rezoluciji? Odgovor mi je prekopotreban shto pre.Hvala.

Na većini tft monitora bilo koja rezolucija koja nije "native" daje dosta lošiji kvalitet slike. Možda nekom to ne smeta npr u igrama ali definitivno je lošije. Kako će tebi izgledati ne znam, probaj. :) Nema mnogo monitora koji mogu da odrade perfektan downscale u manje rezolucije. Mislim da npr Samsung 2253BW ima tu mogućnost, ali to nije ni bitno taj je mnogo skuplji. Ovaj ViewSonic (VA2226w) je sasvim ok za te novce.

Poslednja izmena:
Океј људи, хоће ли неко да упореди тај ViewSonic са Asusovim моделима из истог ранга???

Мислим супер је то што га хвалите и ја бих хвалио и најгори тфр кад бих прешао са маторог црт, али дајте неко поређење да знамо. Дакле асус или вјувсоник?

Juce sam kupio 2216, sad problem je sledeci, cini mi se da imam ghostove sto se slova tice, sama slova su ok ali pored njih kao da ima svetlija senka... jurcao sam se po podesavanjima i nije mi jasno kako da resim problem. Mada palo mi je na pamet i to da nije mozda problem do toga sto na kartici imam dvi izlaz, pa preko konvertora idem na vga do leadtec-ove tv karte (externa) a onda na monitor, da li to moze da pravi problem? Na prethodnom monitoru nisam imao taj problem, doduse CRT je bio u pitanju a ja sam novajlija sto se TFT-ova tice...

...eh, da u podesavanjima mi je sharpnes disableovan, tj ne mogu da pristupim toj opciji i probam da tu resim problem...

nemoguce mi je da njakavi LG L1953S ima jasnija slova od ViewSonica...

poznat problem, barem kod mene, po defaultu ako imash nvidijinu graficku, onda ti je u Display Properties>Appearance>Effects ukljucheno za Use the following method to smooth edges of screen fonts>ClearType umesto da ti bude Standard.
Ja mislim da ti je u tome problem, tj. da ti nisi navikao na ClearType iako je vecini ljudi to po defaultu. Znaci prebaci na Standard i sve ce biti ok... Barem meni je to pomoglo... A mislim da i ti na to mislish. A shto se tiche konvertora to se valjda dobija uz svaki monitor ili grafichku, pa bi trebalo da nije do toga... Javi ako sam makar malo pomogao.

poznat problem, barem kod mene, po defaultu ako imash nvidijinu graficku, onda ti je u Display Properties>Appearance>Effects ukljucheno za Use the following method to smooth edges of screen fonts>ClearType umesto da ti bude Standard.
Ja mislim da ti je u tome problem, tj. da ti nisi navikao na ClearType iako je vecini ljudi to po defaultu. Znaci prebaci na Standard i sve ce biti ok... Barem meni je to pomoglo... A mislim da i ti na to mislish. A shto se tiche konvertora to se valjda dobija uz svaki monitor ili grafichku, pa bi trebalo da nije do toga... Javi ako sam makar malo pomogao.

hvala, bas puno, povratio si mi malo nadu... smorio sam se bio kao zec... sad ne mogu da docekam da dodjem kuci i proverim :D

nadam se da mislimo na isto sa desne strane slova kao da imaju senku svetliju, tj. kao da su dupla

Poslednja izmena:
da, da, reshicesh problem ne brini...

nazalost nisam uspeo da resim problem, ali sam makar sad, kada sam bolje pogledao skontao da se ne odnosi samo na slova, samo sto je kod slike teze videti... ali ne verujem da na podesavanjima ne postoji i podesavanje za moare, jos cu da probam sa drugim kablom, ili na drugoj masini pa da vidim kako se onda ponasa

ne znam shta da ti kazem osim da sam mislio da je problem bio neke sitne prirode... ovako, probaj na drugoj mashini, sa drugim kablom ili na drugoj grafichkoj... ako ni to ne pomogne, reklamiraj, shta drugo da radish...

Nazad
Vrh Dno