Šta je novo?

T-Mobile G1

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Mnogo, mnogo dobra spravica! Otvorena arhitektura je pravo osvezenje u domenu ovih "aparata" i sigurno ce kreirati velike promene na tom trzistu u buducnosti... coverage:

http://www.engadget.com/page/2/

http://www.engadget.com/2008/09/23/video-android-walkthrough-on-t-mobile-g1/

http://www.engadget.com/2008/09/23/t-mobile-g1-first-hands-on/

http://www.engadget.com/2008/09/23/t-mobile-g1-site-goes-live-for-real-first-ad-appears/

http://www.engadget.com/2008/09/23/t-mobile-g1-video-hands-on/

http://www.engadget.com/2008/09/23/t-mobiles-cto-on-g1-unlocking-and-tethering-plus-a-few-detai/

Po meni ova spravica obesmisljava sve one "netbooke" koje proizvodjaci propagiraju kao prave uredjaje za "povremeno surfovanje, proveravanje mejla, chatovanje, pustanje muzike, bla, bla bla..." ovo em je jeftinije, em je mobilnije, a savrseno radi sve te poslove.

A u svetlu ove informacije:

http://www.engadgetmobile.com/2008/09/23/windows-mobile-7-pushed-back-to-second-half-of-2009/

Android ima sasvim lep "prozor mogucnosti" da se "zapati" na trzistu...

Deluje fantasticno, jedva cekam da vidim uzivo (tj da dodje do nas), mozda i kupim, osim ako ne bude jos jedan iPhone 🙂

tresla se gora rodio se mis... android super, mada opet ima nekih mana koje su mi neobjasnjive... ne snima video, aj dobro to i da prebolim al da nema stereo bt i da ne mozes nista da posaljes preko njega e to je vetj ludost... a da ne pricam o dizajnu... ima tu jos mana na prvi pogled al da ne kvarim entuzijazam... 🙂

Zanimljivo deluje ali ima jednu ogromnu manu. Kada se otvori QWERTY tastatura nekim opcijama i dalje mora da se pristupa preko touch screana sto je suludo, odnosno zamara ruku i remeti fokusiranje na ono sto korisnik obavlja...
Deluje mi da ce ovo ipak tesko moci da se nosi sa oybiljnijim proizvodima koji su vec dostupni na trzistu 🙁

Iphone sa QWERTY tastaturom, približno jednako funkcionalan kao i svaki drugi smartphone sa tač+qwerty. Generalno mi uređaj dopada, ali stvarno nema ništa što već nije viđeno, tako da ne razumem euforiju - sačuvao bih je kad budemo čuli cifru. Takođe mi nije jasno poređenje sa netbook računarima, pa Wind ima kompletnu tastaturu na kojoj možeš da kucaš sa svih 10 prstiju i 10" ekran, plus će sigurno da košta upola manje od ovog fiksa sa gedžet džankije. 😉 Poćeraj na ovom G1 Adobe Lightroom, onda povlačim sve što sam rekao. 🙂

Hm, platforma je dobra, ali je trenutno nejasno kome je namenjena: previse komplikovana za consumer, a neupotrebljiva za poslovne korisnike. Apple iPhone, posto se vec spominje, je daleko bolje resenje za oba segmenta (cak ga i velike kompanije usvajaju polako kao ravnopravno resenje pored Blackberry i WM).

Netbook vs Smartphone - besmileno poredjenje iz kojeg god ugla da se gleda (izuzev sa aspekta tvrdnje nekog AMD zvanicnika od pre par dana da je ceo Netbook koncept besmislen, posto AMD nema ponudu u tom segmentu)... Ako si krajnji korisnik, neces se bas usreciti ukoliko npr. pokusas da pogledas film ili chatujes na Androidu, a ako si poslovni korisnik - neces se usreciti u pokusaju da se nakacis na Exchange uz pomoc Androida ili pregledas neki Excel/PPT fajl.

Ipak, mislim da Google moze dosta da uradi u segmentu poslovnih korisnika sa ovom spravicom, ali je besmileno guranje sopstvenih standarda - cak je i Apple usvojio Exchange support kao standard za poslovnu primenu.

Inace, ne mislim da uopste ima nekog prevelikog hype-a oko Androida: o njemu se prica samo na techie sajtovima i to je to.

Poslednja izmena:
negde sam video da ce cena biti oko 200 evra... ako je to tachno, kakav iphone kakvi bakrachi...

plus sto je sve googlovo toliko dobro implementirano da ako ovo iole uspe oni ce totalno dominirati 🙂, pa svetom... mislim, sve sto inache koristish svakodnevno na kompu je na dva "pipkanja" 😀 daleko od tebe... e sad da li je to sjajno ili uzasavajuce, trebalo bi sesti uz pivo da se to leop prodiskutuje 🙂

jer oni su prvi shvatili poentu da je ljudima vishe preko glave i kamera i gigabajta i razolucija... da su svi manje vishe zasiceni hardverskim budzenjem i da svojim servisima mogu da se izdignu iznad svega toga....

a ne bi im bilo prvi put...

meni koji sam totalno povezan sa netom i privatno i poslovno, ovo zvuchi poprilichno sjajno

josh malo pa cemo biti na nivou neuromancera 😉

Poslednja izmena:
Da ali koliko ljudi koristi sve googlove alatke? Ja recimo samo gmail... tako da je ovo totalno neinteresantno meni posto vec imam iPhone. (pored sebe ovde naravno i sve ostale koji su u istoj ili slicnoj poziciji)
Plus je iPhone i softwer na njemu jedno 5x elegantnije i intuitivnije izdizajnirano od ovoga.

Mislim nije lose, daliko od toga, ali nije neka pretnja iPhone os-u.

Mislim da su za sada ciljna grupa geekovi, a ne poslovni korisnici i consumer segment... I dizajn samog uredjaja to potvrdjuje 🙂

negde sam video da ce cena biti oko 200 evra... ako je to tachno, kakav iphone kakvi bakrachi...

...na kompu je na dva "pipkanja" 😀 daleko od tebe...

i cena ti je bila na dva pipkanja od tebe! 😀 (da si kliknuo na link u mom prethodnom postu :d)

Da ali koliko ljudi koristi sve googlove alatke? Ja recimo samo gmail... tako da je ovo totalno neinteresantno meni posto vec imam iPhone. (pored sebe ovde naravno i sve ostale koji su u istoj ili slicnoj poziciji)
Plus je iPhone i softwer na njemu jedno 5x elegantnije i intuitivnije izdizajnirano od ovoga.

Mislim nije lose, daliko od toga, ali nije neka pretnja iPhone os-u.

Ima logike naravno

Ali koliko ljudi danas koristi gmail za pocetak? Pa onda gmaps? Pa onda usput i kalendar/organizer? Ne mali ja bih rekao (u guglu sigurno imaju bolji uvid, i racunicu). Danas posao tesko zamishljam bez gmaila na koji prosledjujem par poslovnih email naloga koje jednostavno posle dugogodihsnjeg koriscenja ne smem da ugasim, i dostupni su mi uvek sa bilo kog mesta... malo malo pa zabodem u njihov kalendar da vidim kada je koja nedelja.. i tako mic po mic... nisam nikakav geek (nekad davno mozda sam imao pretenzije)... jednostavno google je sastavni deo zivota svakog savremenog coveka (ne ulazim u lose strane toga, o tome nije rec)

Ovaj aparat se ne reklamira i ne napada iphone (koji je koliko skuplji u odnosu na 180$) kojem je multimedija i trend u prvom planu.

Njima ne treba reklama dovoljno im je da se ljudi pomalo navikavaju na njihove servise i onda zakljuce da bi tesko bez njih mogli. Navika je cudo

i cena ti je bila na dva pipkanja od tebe! 😀 (da si kliknuo na link u mom prethodnom postu :d)

fejlujem da vidim i sada i prvi put kada sam otvorio prva dva linka 🙂 ne ide mi pipkanje 😉

Da dodam na ono što je Delimir napisao (slažem se, stvarno nema toliko priče o Androidu van tech sajtova). Samo mi je impresivno ovo oko gmaps i implementacije virtuelnog prostora na lokaciji. Location based servisi su budućnost, a u tome je google trenutno ispred Apple-a i Apple na tome mora da radi...

@G http://www.appleinsider.com/article...droid_phone_to_cost_179_available_oct_22.html

@byMax moze Apple da poradi a i ne mora... moze da koristi google servis zar ne?

btw neko je bas spomijnao jednu super ideju na nekom stranom forumu:

** zamislite obicnu ToDo listu sa MALIM dodatkom: da je location aware !

upisete u ToDo npr. "posalji CD prijatelju" i kad ToDo lista pomocu GPSa snimi da ste u blizini poste pocne ukljuci alarm!

ili bilo sta sto je vezano sa lokacijom u ToDo listi (meni je vise stvari vezano sa lokacijom nego za vreme...)

Mislim da je google jako uspeo.. sad postaju jedna od retkih korporacija koje su u mogucnosti da i prate ljude ne samo koji su za racunarom kuci, vec i koji su u pokretu.. tj imaju android telefon... znaci katastrofa

samo je pitanje kada ce android funkcionisati kod nas bez ogranichenja :d

@kovac, fala, snadjoh se u medjuvremenu 😉

Veci je problem cena interneta preko 3G. Kad bi koristio G1 kako je zamisljeno, cenim da bi mi mesecni racun bio oko 20.000din...3G net inace nije samo kod nas skup vec skoro svuda u svetu.

Poslednja izmena:
Veci je problem cena interneta preko 3G. Kad bi koristio G1 kako je zamisljeno, cenim da bi mi mesecni racun bio oko 20.000din...3G net inace nije samo kod nas skup vec skoro svuda u svetu.

isto kao i iPhone... slaba vajda bez ugovora 😉 flatrate po mogucnosti 🙂

Dzaba brz net kada ovi nasi deru... Skines 1MB ode 50 din... 🙂 Gde je tu logika...

pa o tome sam i pricao. Imas dva telefona koja blistaju na netu, a net preskup, ne samo kod nas vec svuda. Mozda u tome i jeste fora. Ali kako god da okrenes, i ajfon i dzifon ne pokazuju ni 50% svojih mogucnosti bez interneta. Zato sam oduvek i govorio da je ajfon fenseraj, prosto zato sto 99% ljudi koji ga nose ne idu na net sa njim vec muckaju ikonice i piju virtuelni sokic...Cast izuzecima. Dzifon isto tako. Kupis ferari,a nemas para za gorivo...Banalna stvar...

Poslednja izmena:
Pre neki dan sam video lika sa 2 IPhonea.. na jednom prica, a na drugom nesto trazi... Ako ima pare za to onda ima i da plati preskupi net.
Anyway... po kaficima u gradu ima dosta wirelessa za dz pa mozes da se ogrebes za internet ako ti bas zatreba.
Inace, pogledaj malo iskustva ljudi koji su uzeli MTS ili Telenor internet... skoro svi kukaju kako to u stvari neradi kako treba. Em je skupo em neradi... ali bice za koju godinu bolje...

ja imam telenor net, ali to je poseban sim, nema telefoniranja, i nije neka alternativa, to je za net za laptop.

Malo preterujete. Recimo za proveru mail-a (cak i slanja) GPRS je prihbatljiv po ceni. Ako ces da surfujes onda je skup ali i spor tako da verujem da ce se ljudi pre odluciti da sednu u neki kafe koji ima wireless AP (ja bar to tako radim). Moc iPhone softwera i mogucnosti nikako nije najvise oslonjena na net pristup.

Tako mi moci sive lubanje - iPhone ima moc ! 😀

Ja sam mislio da pricamo o tim gadgetima kao poslovnim spravicama, a ne modnim detaljima za po kaficima, ocigledno sam pogresio.
Polu-salu na stranu, poenta je da net imas u pokretu i da na taj nacin koristis google maps u kombinaciji sa GPS-om na dzifonu, tako neke stvari...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno