Šta je novo?

Kome verovati - temperatura CPU

kepke

Slavan
Učlanjen(a)
15.04.2008
Poena
304
Moja konfiguracija OC 3.8 . Kuler TR TRUE Black sa Scythe kulerom na 1600 obrtaja.

u idle rezimu

Core temp - 39C
Real temp - 32C
Asus Probe 2 - 46C

u load rezimu pod Prime 95

Core temp - 49C
Real temp - 42C
Asus Probe 2 - 57C

Ako hoces da budes 100% siguran da se ne pregreva, onda najvisoj ;)

Ako hoces da budes 100% siguran da se ne pregreva, onda najvisoj ;)
Ne mora da znači. Autor programa RMClock Utility tvrdi da je način merenja u ovom programu mnogo precizniji od vrednusti koju javlja BIOS i da, zapravo, predstavlja tačnu vrednost temperature CPU. E sad, šta je tu zanimljivo...

Meni BIOS (odnosno SensorsView) javlja da je trenutno temperatura CPU 34°, a RMClock javlja da je 29,6°. Međutim, ovo uopšte ne znači da RMClock uvek pokazuje nižu temperaturu, po pravilu kad je CPU u full loadu BIOS pokazuje manju temperaturu nego RMClock.

Ne mora da znači. Autor programa RMClock Utility tvrdi da je način merenja u ovom programu mnogo precizniji od vrednusti koju javlja BIOS i da, zapravo, predstavlja tačnu vrednost temperature CPU. E sad, šta je tu zanimljivo...

Meni BIOS (odnosno SensorsView) javlja da je trenutno temperatura CPU 34°, a RMClock javlja da je 29,6°. Međutim, ovo uopšte ne znači da RMClock uvek pokazuje nižu temperaturu, po pravilu kad je CPU u full loadu BIOS pokazuje manju temperaturu nego RMClock.

Imam i takav sluchaj da RM pokazuje vishu temperaturu i to za nekih 15C pri full loadu ali ne na ovoj mahini vec na C2Q 6600 OC na 3.6. Tu mi bios prikazuje manju temperaturu , tako da sablon ne postoji! Vidim da se na mnogim bench sajtovima kako stranim tako i nasim kao i na user review-ovima retko ko poziva na BIOS , vec kao rezultate izbacuju vrednosti iz Real tempa i Core tempa. Kada je uporedjivanje u pitanju takvo glediste je ok jer kada se testira razlichit hardware a rezultati prikazuju u istoj aplikaciji nema problema, ali kad mi treba odgovor sta je tacnije svako daje razlichit odgovor valjda po navici na program koji koristi.I ja se za sada vodim onom vrednoscu koja je najvisa!

What is the true value?

koja je vrednost za Tjmax u RT i CT?

Ja sam mislio iz predostroznosti uzmi najlosiji slucaj (tj najvisu temperaturu), ako je ona u granicama normale, onda nemas sta da se brines :)

Tačna vrednost za Tjmax za 45nm desktop čipove je 100C, "priznao" Intel nedavno...

Ovako ljudi imam jos jedan problem sad, mouvment na senzoru jednog cora po Real tempu mi je 0 sto znachi da je blokirao i to se desava sa svakom Tjmax vrednoscu. Da li to znaci da je senzor riknuo ili program baguje. Mouvment na senzoru drugog cora je ok (5). Jos nesto, kada sam stavio Corsair HX620 temperature su pale za 6 C u proseku kako za CPU tako i za NB , ali zaboravi da pogledam mouvment senzora sad je kasno , i moze li napajanje da uzrokuje bag senzora?

Poslednja izmena:
Jos nesto, kada sam stavio Corsair HX620 temperature su pale za 6 C u proseku kako za CPU tako i za NB , ali zaboravi da pogledam mouvment senzora sad je kasno , i moze li napajanje da uzrokuje bag senzora?

Temperature su ti manje zbog toga shto Corsair daje kvalitetniji napon bez puno oscilacija za razliku od starog napajanja koje si imao i koje je verovatno imalo puno vishe oscilacija u naponu. E sad neznam da bash moze da bude 6C razlika, to mi je nekako puno ali svakako da moze da postoji razlika u temperaturama.

Temperature su ti manje zbog toga shto Corsair daje kvalitetniji napon bez puno oscilacija za razliku od starog napajanja koje si imao i koje je verovatno imalo puno vishe oscilacija u naponu. E sad neznam da bash moze da bude 6C razlika, to mi je nekako puno ali svakako da moze da postoji razlika u temperaturama.

Pda , jasno je da stabilniji napon i manje zagrevanje samog PSU-a dovodi do manje temperature kako na ploci tako i na procu i u celom kucistu ali sto ti kazes 6C nije malo. Stavio sam neki thermaltake sad dok ne nabavim Cors i pale su temperature na CPU za 2C a na NB za 5C, i sto je vaznije sad mi svi programi osim Proba daju istu temperaturu. fcking CM!!

At IDF Taiwan details about TjMax for all Intel's Core 2 processor line will be revealed.
This includes Core 2 Duo, Quad, Xeons. Both 45nm and 65nm flavors.
pa cemo znati kolike su zapravo temperature jezgara

Skini najnoviji RealTemp 2.79.6 pa uporedi onda.
Meni ovaj Real Temp, Core Temp 0.99.3 i Everest 4.60.1500 daju iste temperature u idle. Load nisam probao.

edit: RealTemp 2.79.8
Dodat mini mode. :)
rt2798sm2.png

Poslednja izmena:
Vrh Dno